NÄDALA RETSEPTID Kirev volbristart grillihooajale: hõrguta end sütel küpsetatud terve kala, kapsaviilude ja täidetud banaaniga

Britt Rosen
Copy
Maitseleemes hoitud terve kala küpseb kiiresti. FOTO: Jaan Heinmaa
Maitseleemes hoitud terve kala küpseb kiiresti. FOTO: Jaan Heinmaa Foto: Jaan Heinmaa

Kui ilm ei vajuta rohkem pidurit, saab grillid ja söevarud talverüüst varsti lõplikult lahti pakkida. Pille Enden jagab grilliretsepte, mis lisavad maitsevärve nii volbriõhtuks kui ka kogu õuekokkamise hooajaks.

Kevadpüha, volbripäev, maipüha, töörahva pidupäev – kellele mis. Üks on aga kindel: pärast pikka talve ihkab meel õue süüa tegema ja sööma, eriti volbriõhtul, vastu 1. maid. Vanarahvalegi tähendas volbripäev kevade võitu talve üle.

Kuum tuhakartul, särisev lõkkevorst varda otsas ja kodune kartulisalat passivad volbrimenüüsse igati, kuid talve võib ka kirevamalt lahkuma sundida. Eriti kui ilm soojem ja grill juba varju alt välja toodud, leiab ajakirja Kodukiri köögitoimetaja ja arvukalt kokaraamatuid kirjutanud Pille Enden.

Muu hulgas soovitab ta grillida tervet kala. «See küpseb kähku ja maitseb alati hea,» ütleb ta ja lisab, et kala võiks võimalusel panna marinaadi eelmisel päeval, kuigi ka kolm-neli tundi marineerimist annab juba piisavalt maitset. Sütel küpsetada võib tervet roogitud koha, siiga, beebiforelli, latikat või muud meelepärast kala, ka eksootilist päritolu huntahvenat või doraadot ehk kuldmerikokre.

Tal on ka liharetsept, mis meenutab pehmet ja mahlast BBQ-liha, kuid selle valmistamine ei nõua nii pikka küpsetusaega ega spetsiaalset ahju.

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles