Ükski teine köögivili ei pane eestlase südant nii tugevalt tuksuma kui tomat. Istikute sekserit vaadates või seemneriiulite ees kukalt kratsides võib tunda end üsna eksinult – eriti kui oled algaja. Just seetõttu selgitasime välja, milliste sortide järele on sel aastal kõige suurem nõudlus ning milliste uute põnevatega eksperimenteerida.

Kristiine aiandi perenaine ja agronoom Anne-Katrin Luige sõnul ostetakse tänavu kõige paremini kohalikke, Jõgeval kasvatatud sorte «Malle F1», «Visa F1», «Vilja», «Erk», «Valve», «Maike», «Mato», «Koit», «Terma» ja «Hiiumaa roheline». «Meie valikus olevad tomatid ostetakse kõik ära. Igal ostjal on oma lemmikud – kellele meeldivad magusad kirss- ehk ampsutomatid, kellele suured lihatomatid,» ütleb Luik.

«Kuigi «Mato» ja «Koit» on madalad avamaa sordid õue istutamiseks, siis need on hoolimata vahepealsest jahedast ilmast juba otsas. Uued oranžid sordid «Siive» ja «Pille» on aga veel liiga uued, et ostja neid käigult haaraks,» räägib Luik ning lisab, et mõlemad ise ära proovinud ning soovitab teistelegi. «Mõlemad on väga saagikad ja hea maitsega. Eriti hea mulje jättis «Siive».»