Veterinaar avaldas 5 koeratõugu, keda ta endale kunagi ei võtaks

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali ja digiajakirja toimetaja
Copy
Borderkolli
Borderkolli Foto: Shutterstock / illustreeriv

Inglismaal Essexis töötav loomaarst Ben Simpson-Vernon paljastas populaarses Tiktoki videos veel viis koeratõugu, keda ta endale võtta ei soovita.

 Ben Simpson-Vernon
 Ben Simpson-Vernon Foto: Ben Simpson-Vernon / SWNS / Scanpix

Loomaarst, keda tuntakse sotsiaalmeedias Ben The Vet kasutajanime all, on ka varem koostanud nimekirja koeratõugudest, keda ta endale kunagi ei võtaks, ning seda peamiselt sageli esinevate terviseprobleemide tõttu. Vaata nimekirja SIIT.

Ka teises videos, mida on vaadatud üle üheksa miljoni korra, rõhutab veterinaar, et kui seda tõugu koer ootaks kodu varjupaigas, ei kõhkleks ta hetkegi talle kodu pakkumisega, kuid kutsikana ning suure raha eest ta endale nende koeratõugude esindajaid ei soetaks. «Loomaarsti töö muudab koeratõugude suhtes väga valivaks,» ütleb ta.

@ben.the.vet Another 5 dog breeds I wouldnt choose to own as a vet (I love dogs, I promise, 🙈 I’m just fussy!) #learnontiktok #dogsoftiktok #benthevet ♬ Waiting For Heartache - BLVKSHP

Nimekirja eesotsas on tema arvates dobermann. Veterinaar toob välja, et rohkem kui pooled dobermannid, kes tema vastuvõtule jõuavad, kannatavad ränga südamehaiguse (inglise keeles dilated cardiomyopathy ehk DCM) käes. «Ma olen ise näinud, kuidas üks dobermann mu silme ees surnult maha kukub selle haiguse tõttu. See oli väga traumeeriv kogemus ja minu jaoks piisav, et sellest tõust kaarega eemale hoida,» ütleb loomaarst.

Dobermann
Dobermann Foto: Shutterstock / illustreeriv

See võib olla paljude jaoks üllatav, aga teisena toob veterinaar välja borderkolli. «Nad on päris hea tervisega, aga mulle tundub, et neil on väga raske tänapäevase eluga kohaneda. Nad on väga intelligentsed ja vajavad pidevat ajutööd,» selgitab veterinaar. Igavus ja vähene liikumine võivad aga omakorda kaasa tuua tervisehädasid nagu ärevushäire ja käitumisprobleemid. «Jäägu see tõug lambakasvatajatele!»

Bokser
Bokser Foto: Shutterstock / illustreeriv

Järgmisena toob loomaarst välja bokseri, sest neid vaevavad liiga sageli väga tõsised geneetiliselt edasi kanduvad haigused, isegi kasvajad. «Kui on mingi haigus, mida üks koer võib saada, siis saab bokser selle kindlasti,» sõnab veterinaar veidi liialdades.

Saksa dogi on samuti tõug, kellest loomaarst pole vaimustuses. Saksa dogi on üks maailma suurimaid koeratõuge ja see tähendab, et igaüks, kes soovib seda tõugu koera omada, peab arvestama ka suuremate kuludega. Näiteks kujunevad igasugused ravimid selle tõu puhul kallimaks, sest koguseid arvestatakse kehakaalu põhjal.

Saksa dogi
Saksa dogi Foto: Shutterstock / illustreeriv

Saksa dogid kaaluvad 45–90 kilogrammi ja turjakõrgus on 70–90 sentimeetrit (emased on väiksemat kasvu kui isased). Samuti on nende oodatav eluiga üsna lühike, vaid 8–10 eluaastat, mõnel puhul isegi 6–7 aastat. «Mul oleks raske kiinduda lemmikusse, kelle puhul ma tean, et meie koosveedetud aeg saab olema nii lühike,» sõnab loomaarst.

Siledakarvaline retriiver
Siledakarvaline retriiver Foto: Shutterstock / illustreeriv

Viimasena toob veterinaar esile siledakarvalise retriiveri. «Nad on suurepärased perekoerad, aga onkoloogiaga tegelevad veterinaarid näevad seda tõugu koeri liiga sageli,» sõnab ta, et siledakarvalisi retriivereid kimbutab üks eriti agressiivne vähivorm – histiocytic sarcoma. Ben the Veti sõnul surevad lausa pooled siledakarvalised retriiverid just vähi tõttu.

Teised ajakirjad

Tagasi üles