Aiagurmaanidel ja hobikokkadel on praegu kuldaeg. Kuhu poetada esimest aiarohelist ja kuidas sünnib ahvatlev rabarberimagus? Toiduvõlur Lia Virkus ja rohenäpp Siire Vanaselja juhatavad oma värsket raamatut lehitsedes teed.
NÄDALA RETSEPTID ⟩ Esimesed aiahõrgud rabarberist ja leherohelisest
Õitsev umbrohusalat, kuusevõrse-toorjuustukreem, võilillemesi, laugu-rabarberivrapp, sirelisiirup, pojengitee... Mida kõike võib esimesest aiarohelisest ja värskelt puhkenud lilleõitest ka kööki aasta kõige ilusamat aega kuulutama tuua.
Samalaadseid ärksaid ideid ja üllatavaid maitsenoote jagub toiduvõluril Lia Virkusel ning rohenäpul Siire Vanaseljal oma värskes elustiiliraamatus «Aias sajab saia» kogu aasta aiaringiks veelgi. Aianõuannete ja toidusoovituste rõhk langeb mõistagi just kevade- ja suvekuudele, kui aed rohetab ja õitseb ning viljad ja marjad järjepanu küpsevad.
Seejuures pole loomulikult vaja kogu nurmenuku, sireli või pojengi õiteilu joogi- või teekannu korjata – ikka mõõdukalt. Näiteks pojengi õielehed võiks olla juba varisemispiiril, kui tarvitada neid vee maitsestamiseks, koogi kaunistuseks või teeks. Viimast saab valmistada nii värsketest kui ka kuivatatud õitest – rahvameditsiinis tuntakse pojengi muu hulgas meeli rahustava toime poolest.