KUHU MINNA? Vaata, mis sündmused sel nädalavahetusel toimuvad

Christin Krass
, ajakirjanik
Copy
Foto: Aivar Pihelgas

Kalendri järgi on küll kevad, aga soojapügalad termomeetril kisuvad algaval nädalavahetusel suisa suviseks. Ilmaprognoosi vaadates on hea meel tõdeda, et väliüritused on vallutanud suuremad ja väiksemad Eestimaa paigad – ole ainult tragi valima! Kuhu siis vabadel päevadel minna?

Sport massidesse

Millal siis veel lihastele valu anda, kui mitte nüüd, mil ilmataat on kinkinud suurepärase ilma! Spordiüritusi toimub sel nädalavahetusel ikka üksjagu. Keda kõnetab rattasõit, siis reedel ja laupäeval saab Tartu kandis kõvasti pedaalida, sest toimumas on Tour of Estonia ehk Eestimaa velotuur.

Tartu spordikalendrist leiab veel teisegi rattaürituse – väärika ajalooga Tartu rattaralli! Selle sõidu start ja finiš on Tartu linnas, rajad kulgevad Lõuna-Eesti kuppelmaastikul. UCI Gran Fondo sarja kuuluvale sõidule tullakse kohale eri paigust, et püüda pääset harrastajate maailmameistrivõistlustele.

Kahe silla jooks 2023 Pärnus
Kahe silla jooks 2023 Pärnus Foto: Urmas Luik/Scanpix

Jooksusõbrad on oodatud Toila valda Kahe Silla Jooksule. Tervislikke eluviise propageeriva jooksu start ja finiš on Kukruse Polaarmõisa juures. Jooksutrass kulgeb Kukruse sillast mööda asfaltteed Jõhvi poole kuni trahter „Valge Hobu" sillani ja tagasi Kukruse sillani. Distantsi pikkus on kuus kilomeetrit.

Sportlikke ettevõtmisi jagub ka Pärnumaale. Pärnu linna külje all Maria talus algab sel reedel enam kui nädal kestev rahvusvaheline ratsaspordifestival CHI Pärnu. CHI – Concour Hippique Internationale – tähistab rahvusvahelises ratsaspordis võistlust, kus samaaegselt ühes asukohas viiakse erinevatel ratsaspordialadel läbi rahvusvahelised võistlused.

CHI Pärnu ratsaspordivõistlused.
CHI Pärnu ratsaspordivõistlused. Foto: Urmas Luik/Scanpix

Kõht korralikult täis!

Kui jutt juba Pärnumaale läks, siis suvepealinnas laotub laupäeval laiali suur toidutänav. Pärnu kesklinnas Laial tänaval pakuvad viimaseid trende tänavatoidust, Ukraina köögist ja Itaalia gelatodeni Eesti ning lähiriikide ratastel toiduvalmistajad. Päeva sisustavad burgerisöömise võistlus, erinevad muusikalised DJ-setid ja lasteala.

Piirilinnas Narvaski saab laupäeval kuninglikult keha kinnitada. Maalilisel Joaoru puhkealal Narva jõe kaldal toimub kevade viimasel laupäeval aasta kõige maitsvam laat, kus esitlevad oma roogi nii Narva ja Narva-Jõesuu kui ka kogu Ida-Virumaa parimad restoranid ja kohvikud. Maitsete laadal saab võita auhindu, toimuvad töötoad,ja ekskursioonid ning meelelahutusprogramm kogu perele.

Suvine pärnu meelitab ligi tuhandeid ja tuhandeid inimesi!
Suvine pärnu meelitab ligi tuhandeid ja tuhandeid inimesi! Foto: Mailiis Ollino/Pärnu PM

Kolmanda toiduüritusena tasub välja tuua hiidlaste Tuulekala festivali. Tuulekala festivali korraldatakse mai viim

asel laupäeval kevadeti Läänemerre kudema tuleva tuulehaugi auks. See pikanokaline ja roheliste luudega kala on hiidlaste hulgas väga hinnatud ning lahkelt jagatakse armastust selle kala vastu ka külalistega. Festivali olulise osa moodustab tuulekala trollinguvõistlus, mis on toimunud juba 13 aastat ning on osavõtjate arvu poolest suurim harrastuskalastajate sündmus Eestis. Kalamaitse saab suhu samal ajal toimuval laadal, kus pakutakse kõiksugu kohalikke kalahõrgutisi. Ei puudu ka toredad esinejad ning töötoad.

Siit ja sealt nurgast

Aga peagi saabuv nädalalõpp pakub muudki. Pirita ja Viimsi vahel asuv Merivälja saab 100. aastaseks ja on plaaninud maha pidada suure kontsertpidustuse, kus astuvad üles paljud armastatud Merivälja elanikud, näiteks Reet Linna, Toomas Uibo, Johan Randvere ja Evelin Samuel, Uku Suviste ja paljud teised. Avatud on ka suur toiduala, kus saab osa Merivälja oma väikesest Itaaliast, veel on võimalust süüa sushit, kooke, torte, pannkooke ja muid hõrgutisi. Pidu toimub Merivälja pargis ja kestab kella 14-23ni. Ja seda kõike veel tasuta! Sündmuse kohta vaata lisa siit! 

Foto: Merivälja Selts

Järvamaa rahvas koguneb laupäeval Türile maakonna laulu- ja tantsupeole «Kiige käib meil kõrge´elle». Suurel rahvapeol läheb mitu tuhat vahvat esinejat Järvamaalt ja kaugemalt koos ansambliga Untsakad ajas tagasi rahvakultuuri juurte juurde ning peetakse maha tõeline rahvapidu.

Järvamaa rahvas on nädalavahetuse eriti tõsiselt ette võtnud ja peavad laupäeval Imaveres Tikupoisi restorani õuealal kevadlaata. Kohal kauplejad rikkaliku kaubavalikuga, alates taimedest, käsitööst, kodu- ja tööstuskaubast, lõpetades maitsva toidu ja joogiga.

Tikupoisi õuealal toimuvad laadad erinevatel aastaaegadel.
Tikupoisi õuealal toimuvad laadad erinevatel aastaaegadel. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Ja lõppu veel midagi väga erilist. Sangaste lossis kogunevad laupäeval autoentusiastid tuuningu ja hobimasinate showüritusele TRF44 Cars & Castle 2024. Üritus koondab kõike ja kõiki, mis seondub mootorite maailmaga, igaühel on võimalus tulla vaatama ja ka oma hobimasinat.

Teised ajakirjad

Tagasi üles