NÄDALA RETSEPTID Kolme põlve peolauaretro linnamuuseumis. Langebraun kohtub kokteilsalati ja ahjulõhega

Britt Rosen
Uuendatud 7. juuni 2024, 12:19
Copy
Retrovõnked 80ndatest - Riia portselanitehase serviisid, Tarbeklaasi klaas, ARSi toodang. Söödi kartulisalatit, täidetud mune, singirulle, hapukurki, marineeritud seeni, seapraadi, sefiiritorti, kringlit. FOTO: Meeli Küttim
Retrovõnked 80ndatest - Riia portselanitehase serviisid, Tarbeklaasi klaas, ARSi toodang. Söödi kartulisalatit, täidetud mune, singirulle, hapukurki, marineeritud seeni, seapraadi, sefiiritorti, kringlit. FOTO: Meeli Küttim Foto: Meeli Küttim

Tallinna linnaelumuuseum äratab ellu tallinlase peolaua ühes kommete, serviiside, toitude ja jookidega. Näitus «Palume lauda!» on kui tõhus nostalgiavitamiin, mis ergutab otsima kapist lauale vanu nõudeaardeid ja vihikust vanaema lemmikretsepte.

Elu koosneb hetkedest. Rõõmsatest, kurbadest, argistest, pidulikest, kargetest, helgetest. Ühed õnnelikumad ja tähtsamad on need, kui lähedased, sugulased ning sõbrad saavad tähtpäevadel kokku ja öeldakse «Palume lauda!». Õnn, et on inimesed, keda lauda kutsuda, et on kodu, kuhu kokku tulla, et on laud, mille taha istuda, ja et on, mida lauale panna.

Umbes nii kõneles Tallinna linnaelumuuseumi näituse «Palume lauda!» avamisel muuseumi vanemkuraator Toomas Abiline.

Vastselt muuseumis üles pandud väljapanek uurib, kuidas on tallinlased tähistanud elu tähtsündmusi pere ja lähemate ringis ning katnud pidupäevalauda viimase saja aasta kolmel kümnendil. Näitusesaali pikas lauas sõlmitakse stiilselt kokku linlaste kolme põlve lauakatmiskombed, nõud ja tüüpilised toidud-joogid sõjaeelsetest 30ndatest, sovetiaja 80ndatest ning nüüdisajast.

Teised ajakirjad

Tagasi üles