DISAINER ÕPETAB Suur või väike, voolu või vooluta: siin on kõik, mida pead teadma suvila köökidest

Milline on üks korralik suvila köök? Foto: Shutterstock
Copy

Kui suvekoduks on täiuslik häärber mere ääres või vee ja elektrita suvila metsas – kööki vajab ta ikka!

Traditsiooniline suvekodu mere ääres

Enne köögi loomist on oluline mõista oma vajadusi ja eesmärke. Mõtle, milliseid toiminguid soovid suvekodu köögis teha. Kas soovid lihtsat kohvimasina ja külmkapiga kööginurka või täisvarustuses kööki koos pliidi, ahju, mikrolaineahju ja nõudepesumasinaga?

Seejärel tee ruumis mõõtmised ja märgista, kuhu plaanid paigutada köögimööbli, seadmed ja tööpinnad, et see oleks võimalikult funktsionaalne ja mugav.

Köögitehnikat vali oma vajaduste ja eelistuste järgi. Küll aga mõtle sellele, kas ja kui tihti viibitakse suvekodus talvel. Uuri köögitehnika müüjalt mudeleid, mis taluvad vajadusel ka jahedamat ruumi.

Iga eestlase unelm! Suvila veekogu kõrval.
Iga eestlase unelm! Suvila veekogu kõrval. Foto: Shutterstock

Väike maja, väike köök

Kui aga suvekodu on väike ja köök lausa pisitilluke, siis tuleb erilist tähelepanu pöörata selle optimeerimisele, et muuta köök võimalikult mugavaks.

Vali köögimööbel, mis on kompaktne ja multifunktsionaalne. Kaalu kokkupandavaid või -klapitavaid laudu, toole ja töötasapindu, et säästa ruumi. Kasuta ära seinapind asjade hoiustamiseks. Paigalda riiulid, konksud ja mõned seinakapid nõude, pottide ja pannide, köögiriistade ja muude esemete hoidmiseks.

Kappe planeeri hoolikalt, et kõik millimeetrid ära kasutada. Võta kindlasti eritellimusmööbel, et saaksid teha mõõtudelt väiksemad kapid kui standardlahendused. Samuti mõtle kastist välja ja tee tööpinnad kitsamad ning multifunktsionaalsed – söögilaud on ühtlasi töötasapind jne.

Köögitehnikast sobivad väikesesse kööki väiksemõõdulised seadmed, nagu näiteks kompaktahjud või hoopiski mikrolaineahjud või tänapäevased kuumaõhufritüürid, millega saab nii toitu soojendada kui sügavkülmast võetud pirukaid valmistada. Ka on olemas lauapealsed ühe- või kaheaugulised induktsioonpliidid, mille saab vajadusel sahtlisse või kappi tõsta.

Väikeses köögis on iga millimeeter kullahinnaga, seega kasuta ruumi võimalikult efektiivselt.
Väikeses köögis on iga millimeeter kullahinnaga, seega kasuta ruumi võimalikult efektiivselt. Foto: Shutterstock

Väikeses köögis kasuta heledaid värvitoone ja valgustuslahendusi, et muuta ruum avaramaks ja valgusküllasemaks.

Sellise suvekodu köögi planeerimine nõuab loovust, nutikust ja kohanemisvõimet, aga kui oled hoolikas, saad teha köögi, mis vastab täielikult sinu vajadustele ja loob meeldiva ning funktsionaalse keskkonna.

Majake kaevu või päris ilma veeta

Kui sinu suvekodus on vesi ainult õues kättesaadav ehk majake kaevuga, siis võiks kaaluda kindlasti pumba paigaldamist, et luua mingil määralgi tänapäevaseid mugavusi, millega ollakse harjunud.

Küll aga on köögi planeerimine paras väljakutse, kui suvila on ilma veevärgita. Esmalt soovitan taas mõelda läbi oma toiduvalmistamise soovid ja vajadused: kas lihtne võileib ja kohv või millegi toekama valmistamise võimalused.

Kui aga kaev puudub, on oluline leida alternatiivseid viise vee hankimiseks ja kasutamiseks. Kas sul on ligipääs looduslikele veekogudele või pead koguma vihmavett? Mõtle, kust saad vett koguda ja kuidas seda kättesaadavaks teha.

Kogutud vihmavett saab edukalt kasutada näiteks taimede kastmiseks. Kusjuures just vihmaveega tulekski neid kasta, mitte raisata selleks puhast põhjavett.
Kogutud vihmavett saab edukalt kasutada näiteks taimede kastmiseks. Kusjuures just vihmaveega tulekski neid kasta, mitte raisata selleks puhast põhjavett. Foto: Shutterstock

Investeeri suurtesse veepaakidesse või -kanistritesse, et koguda ja hoida vett, mida saab kasutada toidu valmistamiseks ja käte pesemiseks. Näiteks kogutud vihmavett saab kasutada nõudepesuks ja muudeks majapidamistöödeks. Pump võib olla heaks abiliseks, et tuua õues olevast suurest veemahutist vett kööki.

Köögis on soovitatav hoida vähemalt üks suurem kanister puhast joogivett.

Majake metsas ilma elektrita

Suvekodu ilma elektrita… Pole probleemi! Ka sellisel juhul on see ikkagi just sinu pelgupaik ning köögi planeerimisel järgi lihtsalt neid nõuandeid.

Toidu valmistamine

Variant üks on gaasipliit või -priimus. Need on väga tõhusad ja neid on lihtne kasutada. Gaas töötab ka siis, kui elektrit ei ole. Veendu, et gaasiseadmed oleksid ohutud ja korras ning ruum oleks ka ventileeritud.

Kui sulle meeldib rohkem toitu valmistada õues, võid kaaluda väligrilli või -ahju paigaldamist. Need on suurepärased söögi valmistamiseks värskes õhus.

Veel on variant lasta ehitada või paigaldada poes müüdav puupliit. Lisaks toidu valmistamisele saad seda kasutada ka vee soojendamiseks ja ruumi kütmiseks. Praksuv tuli puupliidi all loob jahedamal suvehommikul mõnusalt hubase atmosfääri sinu suvekoju.

Toidu säilitamine

Ilma elektrita majas peab läbi mõtlema ka toidu säilitamise võimalused.

Kõigepealt, kasuta selliseid toiduaineid, nagu riis, pasta, leib, sai, konservtoidud ja teised kuivtooted, mis ei vaja külmutamist. Kasuta tihedalt suletavaid anumaid, et kaitsta toitu niiskuse ja kahjurite eest. Jahedat vajavate toiduainete jaoks kasuta suvekodu külmemaid kohti, näiteks põrandal või õues vilus. Hoia toitu tihedalt ja kindlalt suletavas kaanega anumas.

Kui kasutad suvekodu ainult nädalavahetuseti, võib abiks olla kaasaskantav akuga külmakast.

Püüa toitu valmistada piirkonnas pakutavast – osta talunikelt, püüa ise kala – ja tarbi see kohe ära.

Ka traditsiooniline jahekott aitab toitu säilitada. Mõistagi on selle toimeaeg piiratud, kuid siiski parem kui mitte midagi.
Ka traditsiooniline jahekott aitab toitu säilitada. Mõistagi on selle toimeaeg piiratud, kuid siiski parem kui mitte midagi. Foto: Shutterstock

Valgustus

Päevavalguse maksimaalne kasutamine aitab vähendada kunstliku valguse vajadust. Planeeri oma köök akna lähedale. Öösel või hämarates tingimustes saab kasutada päikeseenergial töötavaid lampe, LED-laternaid või küünlaid. Päikesepaneelidega laetavad lambid on samuti hea valik.

Suvekodu vähese inimasustusega piirkonnas

Kui suvekodu asub vähese inimasustusega piirkonnas, tuleb kööki planeerides silmas pidada mõnda teistsugust asjaolu.

Kui kodu on kaugel linnast ja poodidest-teenustest, siis on peamine tagada köögi iseseisvus. Planeeri alternatiivseid energiaallikaid, nagu päikesepaneelid ja/või generaator, et tagada energia kättesaadavus.

Samuti mõtle oma veevarustusele – kas on võimalik ja otstarbekas kaevata kaev või on lähedal mõni veekogu, kuhu saaks paigaldada pumba ja siis vee maja juurde juhtida. Kui mitte, siis kaalu vihmaveekogumise mahuteid ning suuri kanistreid ja veetünne, nagu juba eespool kirjeldatud. Arvesta, et sul jaguks puhast joogivett pikemaks ajaks.

Kuna suvekodu asub tõenäoliselt looduskeskkonnas, tuleb silmas pidada ka tuleohutust. Kasuta tulekindlaid materjale ning paigalda suitsuandurid ja tulekustutid nii kööki kui ülejäänud majja.

Arvesta turvalisusega, eriti kui suvekodu jääb kaugemasse piirkonda. Võimalusel paigalda turvakaamerad, valvesüsteemid ja valgustus, et kaitsta oma vara ja tagada turvalisus kogu territooriumil.

Loo suhted lähimate naabritega ja palu neil aeg-ajalt oma suvekodul silm peal hoida, kui ise eemal viibid.

Kuna suvilas ei ole tihtipeale mitte kedagi, tuleb seda erinevate turvalahendustega varaste eest kaitsta.
Kuna suvilas ei ole tihtipeale mitte kedagi, tuleb seda erinevate turvalahendustega varaste eest kaitsta. Foto: Shutterstock

Puhata ja mängida!

Kui soovid suvekodus peamiselt puhata ja vajad kööki vaid kiireteks toiduvalmistamisteks, siis on tähtis planeerida köök võimalikult lihtsaks ja funktsionaalseks, et saaksid vajadusel kiiresti süüa valmistada. Siin on mõned näpunäited köögi planeerimiseks sellisel juhul:

  • Kompaktsus: korralda köögikapid ja -sahtlid nii, et kõik vajalikud esemed oleksid mugavalt käeulatuses ja hõlpsasti leitavad. Paiguta köögis kõige vajalikumad tööriistad ja tarvikud nii, et neile oleks kiire juurdepääs, kui neid vaja läheb.
  • Mikrolaineahi või kuumaõhufritüür: investeeri kvaliteetsesse seadmesse, mis võimaldab sul kiiresti ja mugavalt soojendada või valmistada erinevaid toite.
  • Veekeetja: hoia käepärast veekeetjat, et saaksid kiiresti keeta vett tee, kohvi või kiirnuudlite jaoks.
  • Külmutatud toidud ja kiired salatid: hoia sügavkülmas valmis- ja poolfabrikaadid, nagu pitsad, külmutatud köögiviljad ja valmistoidud, mis võimaldavad sul kiiresti toitu valmistada ilma suurema vaevata. Valmista ette kiireid salateid ja toorsalatite komponente, mis ei vaja suurt ettevalmistusaega ega toidu valmistamist.

Talvel tühi

Kui suvekodu kasutatakse ainult suveperioodil ja talvel on kõik suletud, sealhulgas puudub elekter, on oluline planeerida köök nii, et see oleks talveperioodil vastupidav ja säiliks korras kuni järgmise hooajani:

  • Vali köögimööbel ja -pinnad, mis on vastupidavad ja talvekindlad, et neid ei kahjustaks miinuskraadide mõju ega niiskusega kokkupuude.
  • Enne suvekodu talveks sulgemist veendu, et kõik toiduained ja köögitarvikud oleksid korralikult pakitud ja kaitstud külma ning niiskuse eest.
  • Veendu, et kõik köögikapid ja -sahtlid oleksid tühjad ning kõik toiduained oleksid eemaldatud ja säilitatud külmutuskapis või muus sobivas kohas.
  • Tühjenda ja kuivata kõik veega seotud seadmed, nagu kraanikauss ja veekraanid, et vältida nende külmumist ja kahjustumist talveperioodil.
  • Lülita välja kõik elektriseadmed ja eemalda pistikud, et vältida elektrikatkestusi ja potentsiaalset tuleohtu.
  • Sulge tihedalt kõik köögi uksed ja aknad ning veendu, et need oleksid korralikult isoleeritud, et vältida külma õhu sissetungi.
  • Kevadel, enne suvekodu taasavamist, puhasta köök põhjalikult, kontrolli kõiki seadmeid ja sisustust ning tee vajadusel hooldus- ja remonditöid.

Kokkuvõtteks, suvekodu on sinu pelgupaik ja oaas. Planeeri selle köök oma vajaduste ja võimaluste järgi. Loodan, et said siit mõned ideed ja teadmised selle jaoks juurde.

Teised ajakirjad

Tagasi üles