Jõgevamaa koeraomanik jäi 12 lemmikust ilma, aga tegelik olukord oli palju jahmatavam

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali ja digiajakirja toimetaja
Copy
Foto 2023. aasta suvest.
Foto 2023. aasta suvest. Foto: Eestimaa Loomakaitse Liit

30. mail võõrandas põllumajandus- ja toiduamet Jõgevamaal Põltsamaa vallas omanikult 12 tšau-tšau tõugu koera, kes toimetati varjupaika. Loomakaitsjad pole aga rahul, sest 17 koera jäeti omanikule alles. Ülejäänud viis koera loovutati loomakaitse liidule.

Põllumajandus- ja toiduameti loomatervise ja -heaolu osakonna peaspetsialisti Carol Laurimaa sõnul võõrandati 12 koera, sest loomadel oli erinevaid tervisehädasid, mille omanik ravimata jättis. «Koerte silmad olid haiged ning karv pulstunud, kuivõrd õues on väga palav, siis see tõug vajab erilist hooldamist, et karvaalune nahk hauduma ei läheks,» lisas Laurimaa.

Põllumajandus- ja toiduameti ida regiooni juhtivspetsialist Kaja Vainula ütles Lemmikule, et ametil on loomapidajaga kokkupuude 2022. aastast, kui nende poole pöördus MTÜ Eesti Chov-Chov klubi ja andis sellisest loomapidajast teada.

Viimase poole aasta jooksul käis amet loomapidajat kontrollimas kolmel korral. «Loomapidajale on tehtud erineva sisuga ettekirjutusi, mis on selle aja jooksul osaliselt täidetud. Viimased kontrollid tehti 28.05 ning 30.05 varahommikul, mil otsustati, et loomad võõrandatakse, kuna omanik ei suuda tagada loomadele vajalikku ravi. Oluliseks asjaoluks oli muu hulgas ka kuumus,» sõnas Vainula.

Foto varasemast kontrollist.
Foto varasemast kontrollist. Foto: Põllumajandus- ja toiduamet
Foto varasemast kontrollist.
Foto varasemast kontrollist. Foto: Põllumajandus- ja toiduamet

Loomad toimetati Viljandi ja Tartu varjupaikadesse, kus neile tehakse tervisekontroll.

«Juhime tähelepanu, et loomade võõrandamine on äärmuslik meede ja rakendatav, kui muud võimalused on ammendunud ning on oht looma tervisele ja elule,» lisas Vainula.

Loomakaitsjad pole rahul: 17 koera piinlevad edasi

Eestimaa Loomakaitse Liidu sõnul jõudis PTA koerte võõrandamiseni tänu liidu vabatahtlike loomakaitsjate tegevusele, kes otsustasid sekkuda ja läksid ise koos loomaarstidega kohapeale koerte tervist kontrollima.

Koerte pidaja Irina Dostojevskaja on loomakaitsjate sõnul oma hoolealuste väärkohtlemisega, täpsemalt nende peksmise ja näljutamisega silma paistnud juba aastat 2007. Nüüd astus amet lõpuks reaalse sammu ja võttis 12 koera omanikult ära, kuid loomakaitsjate sõnul pole see piisav lahendus, sest 17 koera jäeti loomapidajale alles. Neli kutsikat ja üks haige koeraema loovutati loomakaitse liidule ehk kokku oli loomapidajal 34 koera.

Loomakaitsjate sõnul illustreerib olukord selgelt, et inimene ei tule loomapidamisega toime, ning on olnud ka aegu, kus tal on olnud isegi 50 koera. «Oleme pettunud, sest meie eesmärk on, et Irina ei saaks enam pidada mitte ühtegi looma,» ütles Eestimaa Loomakaitse Liidu esindaja Pille Tees läinud nädala reedel «Reporterile».

Loomakaitsjate sõnul võiks põllumajandus- ja toiduamet asja kohtusse viia, kus võetaks Dostojevskajalt ära loomapidamisõigus.

Alles mullu suvel päästis loomakaitse liit Dostojevskaja juurest 15 koera. «Oleme seda olukorda piisavalt näinud ja teadsime, et mitte iial see naine paljundamist ei lõpeta ja mitte iial ta kutsikaid tootmata ei jäta,» sõnas loomakaitse liidu vabatahtlik Facebooki postituses, kus rääkis sündmustest, mis 12 koera võõrandamiseni viisid.

Loomakaitse liidu sõnul tellisid nad viimases hädas möödunud nädalal Dostojevskaja juurde vetbussi, et kontrollida, kui hästi koerapidaja PTA tehtud ettekirjutusi täidab. Vetbussi töötajatel õnnestus koeraomanikku veenda, et ta laseks oma koerad veterinaaridel üle vaadata.

Ülevaatuse käigus selgus, et heast tervisest oli asi kaugel: nähti mädanevaid silmi ja nahapõletikke, kõrvaparasiite kui ka tugevalt alakaalulisi ja väga haigeid koeri. Nähti ka äsja poeginud koeraema, kuigi PTA-le väitis koeraomanik, et uusi kutsikaid pole.

«Kui Irina Dostojevskajale jäetakse alles fertiilsed emased koerad, siis on enam kui kindel, et see kutsikavabrik oma masinaid kinni ei pane ning toodab täistuuridel edasi, kuni taas on majapidamises rohkem kui 50 koera, nagu oli aasta tagasi kevadel,» lisas loomakaitse liidu vabatahtlik.

Loomakaitse liit peab tasuma üsna kopsaka vetbussi arve ning palub selleks annetajate abi.

Selgitus «CHOWD»

Eestimaa Loomakaitse Liit

EE742200221052074915 (Swedbank)

EE441010220252652225 (SEB)

EE181700017004664286 (Luminor Bank)

EE087700771003771380 (LHV Pank)

EE824204278617897405 (Coop Pank)

Annetustelefonid

9000 777 (5 eurot)

9000 888 (10 eurot)

*Tervitustekst tuleb kindlasti lõpuni kuulata, sest muidu annetust ei toimu.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Teised ajakirjad

Tagasi üles