UUS ELU Loe, kuidas läheb varjupaika toodud üliharuldasel tõukassil Arbuusil

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali ja digiajakirja toimetaja
Copy
Arbuus
Arbuus Foto: CATS help / Facebook

Haruldast Elfi tõugu kass nimega Arbuus, kelle omanikud haiguse tõttu varjupaika viisid, läks korda paljudele Lemmiku lugejatele. Nüüd uurisime, kuidas tal vahepeal läinud on.

Paari kuu eest tuli kasside päästmisega tegeleva Cats Helpi hoole alla üliharuldane tõukass, kes vaevles väga tõsiste terviseprobleemide käes. Selle asemel, et kassi ravida, oli pere viinud oma lemmiku Kohtla-Järve varjupaika. Varjupaik omakorda pöördus kassipäästjate poole, sest Ida-Virumaal ei olnud nii keerulise tervisehädaga tegelemiseks võimalusi.

Imearmas kassike nimega Arbuus on vaid veidi rohkem kui aasta vanune ning Eestis väga vähe levinud Elfi tõugu kass. Ta meenutab välimuselt küll sfinksi, kuid need on siiski kaks erinevat tõugu. Elf on sfinksi ja Ameerika kaarduskõrvalise kassitõu ristand, kes on tuntud oma karvutu keha ja iseloomulike kaardus kõrvade poolest.

Pärast loomakliiniku külastust kolis Arbuus kogenud hoiukodu pakkuja hoole alla, kus pidi järgima kindlat raviskeemi. «Ma polnud kunagi varem päris oma silmaga karvutut kassi näinud ja ausalt öeldes pidasin neid veidi koledaks. Olin kuulnud, et sellised kassikesed pidid mega vahva ja hea iseloomuga olema ning rääkisin elukaaslasega ja nõus ta oligi. Soovisin ise kogemust saada ka sellise omapärase loomaga. Mul on varem olnud igat värvi, vanuses ja karvapikkusega hoiuloomi, aga sellist veel ei olnud,» rääkis hoiukodu pakkuja.

Arbuus loomakliinikus.
Arbuus loomakliinikus. Foto: Cats Help

Arbuusi terviseprobleem oli tõepoolest tõsine, sest tal diagnoositi fermentatiivne kõhunäärme alatalitlus. See tähendab, et kõhunääre ei tooda fermente, mis on seedimisele vajalikud, mis omakorda toob kaasa selle, et keha ei omasta piisavalt toitaineid ning sellest tingituna vaevab kassi pidev näljatunne. Kehva tervise tõttu kulges elu hoiukodus esialgu üle kivide ja kändude.

«Temaga oli väga raske. Haiguse tõttu oli ta kohutavalt näljane ning tõule iseloomulikult ka jutustas väga palju. Arbuusil tekkis lisaks näljatundele veel lööve nahale ehk ta kratsis ennast kogu aeg ja mäugus vahetpidamata. Ravimid ei olnud alguses veel toimima hakanud, et ta näljatunnet vähemaks saaks ja tervist paremaks. Lööbest saime väga ruttu korda, aga näljast kahjuks mitte,» rääkis hoiukodu pakkuja.

Näljase tegelase tõttu pidi hoiukodu majapidamise pealt kõik toiduained ära peitma ja teise tuppa viima. «Arbuus oli tark kass ning oskas sahtleid ja kapiuksi avada. Kõik, mis talle ette jäi – ta sõi ära. Minu sõõriku, pool saiapätsi, supi pliidi pealt, hommikupudru, pliidi vahelt mõne makaroni, keedetud kartuli...» sõnas hoiuperenaine.

Arbuus
Arbuus Foto: CATS help / Facebook

Kuna tegu on väga erilise kassiga, tuli internetiavarustest, sh Eesti sfinkside Facebooki grupist lisa uurida. Kassi kõrvad, käpad, nahk ja küüned vajasid erihoolt. «Arvan, et alguses oli Arbuusil päris paha olla. Arbuus ise on mega vahva loom ja ajaga sai ta meile päris armsaks. Tuli alati õhtuti teki alla tuttu ja hommikul äratuse peale alles ronis välja nagu koopast. Talle meeldis süles olla, mängida, jutustada ja kaisutada,» lisas hoiuperenaine.

Nüüdseks naudib Arbuus elu oma päris uues kodus ning selle õige välja valimine ei olnud hoiuperenaise sõnul sugugi keeruline, sest soovijad võtsid ise ühendust. Arbuus leidis endale armastava perekonna, kes saab pakkuda talle vajalikku hoolt ja armastust. Uues kodus ootas teda ees lausa sama tõugu kassike, kellega nad nüüd pesa jagavad.

Arbuus hoiukodus.
Arbuus hoiukodus. Foto: Erakogu

«Ka uue kodu kass olevat sarnast haigust põdenud ja selle kontrolli alla saanud, ning see oligi põhjus, miks just sinna perre Arbuusi loovutasime. Muidugi andsime edasi kõik vajalikud ravijuhised ja nõuanded. Pere oli igati ette valmistunud ja pakub Arbuusile kõike head ja paremat.»

Teised ajakirjad

Tagasi üles