«Kõik on poole odavam, ilm ülihea ja sabas seisma ei pea!»

Natai imekaunis rand pakub kõike, mida hing ihaldab - laia valget liivaranda, ookeanilaineid, palme, puhust ja looduse ilu. Aga lisaks veel rahu! Foto: Kristina Herodes
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

Suvi on käes, aga päikest pole! Kust seda saab? Sõida Taisse – madalhooajal on seal kõik poole odavam, aga ilm täpselt samamoodi ülihea. Enamik lendab Taisse muidugi kõrghooajal, novembrist märtsini. Mis siin muul ajal toimub? Sõitsime kohale ja proovisime omal nahal järele.

«Kui tuled Euroopast, on Tais nagunii hinnad väga head,» räägib David Kurtz, kes juhib suurimat reisiväljaannet Norras. «Aga kui tuled madalhooajal, siis on kõik veel poole odavam, ilm ülihea ja sabas seisma ei pea!»

David Kurtz (vasakul) jutustab oma aastatest Tais.
David Kurtz (vasakul) jutustab oma aastatest Tais. Foto: Riikka Kantinkoski

David teab, mida räägib. Enne meediatööd pidas ta mitu aastat Tais DJ ametit. «Oli lõbus elu – mängisin muusikat ja ajasin naisi taga, midagi muud ei teinudki.» Nii on ta näinud Tais kõiki aastaaegu ja ei suuda siiani ära imestada, miks suurem osa turiste siia vaid novembrist märtsini sõidab. Tõsi, see on kõrghooaeg, mil paljudest paikadest tore ilmapagulasena plehku panna, aga hinnad on siis kõrged, rannad rahvast täis ja iga popima baari, klubi ja isegi rahvuspargi väravas pead pikas sabas tunglema. Madalhooajal kõigest sellest pääsed. 

Mida Tais puhates juua? Kindlasti värskeid eksootilisi smuutisid. Kehtib reegel – kõik kohalik on soodne, kõik kaugelt toodud hinnalisem. Mango Mojito kohaliku rummiga Sangsom on rabavalt soodne.
Mida Tais puhates juua? Kindlasti värskeid eksootilisi smuutisid. Kehtib reegel – kõik kohalik on soodne, kõik kaugelt toodud hinnalisem. Mango Mojito kohaliku rummiga Sangsom on rabavalt soodne. Foto: Riikka Renn

Imekaunid rannad

Eestlase jaoks tähendabki unistuste puhkus imekaunist, sooja paradiisiranda, kus soovitavalt pole peale tema mitte kedagi teist. Tai kuulub maailma populaarseimate sihtkohtade hulka, nii tundub seda liiga palju loota. Aga ometi kõnnin Natai rannas kilomeetrite viisi mööda kallast, soojad lained varbaid kastmas ning ainus inimhing, keda kohtan, on võrkudega askeldav kalamees.

Tegelikult leidub Tais kõike – rahvarikkama ranna saab välja raalida ka madalhooajal ning eraldatud privaatse ranna isegi kõrghooajal – tasub lihtsalt teada, kuhu lähed. Phuket, Pattaya, Phi Phi saared ja Krabi on teada-tuntud puhkusepaigad, kus on hulgaliselt hotelle ja külastajaid. Märksa vähem on tuntud Lõuna-Tai Chang Mai džunglid, kus saab samuti mõne kauni jõe või järve ääres ujuda.

Madalhooaeg Tais on sama ilus, vihma ega kuuma pole karta vaja.
Madalhooaeg Tais on sama ilus, vihma ega kuuma pole karta vaja. Foto: Kristina Herodes

«Taisse tasub tulla kogu aasta läbi ja madalhooaeg on mitmes mõttes kõige parem,» räägib Chiravadee Jhunsub, Euroopa regiooni vastutav direktor Tai turismi alal. «Alati tasub minna sinna kohtadesse, millest kõik juba ei räägi ja avastada seda, mis veel avastamata. Neid kohti on igal pool, isegi Pattayas leidub privaatsust ja rahu ning isegi Phuketil puutumata paradiisirandu.»

Chiravadee Jhunsu soovitab Taist avastada kohti, mida paljud veel ei tea. Avastamata aardeid leidub siin rikkalikult.
Chiravadee Jhunsu soovitab Taist avastada kohti, mida paljud veel ei tea. Avastamata aardeid leidub siin rikkalikult. Foto: Riikka Renn

Avasta kohti, mis pole veel avastatud

Üsna vähesed teavad Phangnga provintsi, mille juurde käib lõpmata pikk imekaunis rannariba Andamani mere ääres. Valge liiv, türkiissinine meri, kookospalmid rannas ja lõputult päikest. Meri on paitavalt soe – umbes kolmkümmend kraadi. Ja väga soolane – ka kehv ujuja suudab vähimagi vaevata vee peal püsida. Enamikus paikades surfarite rõõmuks suured ookeanilained, aga see sõltub päevast. Tõus ja mõõn nihutavad merepiiri kümneid meetreid, aga Andamani mere kallas on kõrge, siin pole karta, et puhkajad kilomeetrite ulatuses kuivale jääks, nagu mõnes kandis juhtub.

Khao Laki puhkusepiirkond on sellest üks elusamaid ja ilusamaid. Siin saab osa külamelust ja kohalikust elust või siis pageda mereranda tšillima. Toit on kõikjal ebareaalselt hea – nii mõnigi lihtne külarestoran on aastaid pälvinud Michelini giidi soovitused ja igati õiglaselt. Maitsed on taevalikud! Kogu värske kraam tuleb oma aiast, farmist ja merest. Meie õhtusöögi ajal näeme, kuidas köögi poolt tuleb suure jooksuga kana ning lendab, viuh, puu otsa. Ma olen kuulnud, et kanad pole suuremad asjad lendajad, aga pannilt pääsemiseks on nad selleks valmis. Ja Tai kanad on meie kohalikest sootuks erinevad – pikkade jalgade, sihvakad ja kiired linnud.

Aimwadee Suchatong oli Tais meie reisijuhiks.
Aimwadee Suchatong oli Tais meie reisijuhiks. Foto: Kristina Herodes

Põnev paik on Khao Soki rahvuspark – seal on hiiglaslik järv, mille vaated muudavad maagiliseks järsud kitsad kaljud. Sarnased, nagu mõni on näinud James Bondi filmis. Või siis Phi Phi Lei ümber sõites. Ja mis eriti võluv – järve peale on loodud ujuvatest majakestest väikesed külakesed. «Tai inimesed ise armastavad siia puhkama tulla,» selgitab meie reisijuht Aimwadee Suchatong. «Teised väga ei teagi neist kohtadest. Netist ei pruugi neid leidagi. Ainult paadiga üle järve pääseb kohale, sööd sedasama kala, mis nad merest püüavad. Internetti siin ei ole ja elekter lülitatakse õhtul välja – saad ennast täielikult elumürast välja lülitada.» Kõlab ju imeliselt. Sarnaseid puhkekülakesi on tohutu suure järve erinevates lahesoppides kümneid. Ja olgugi vaikne hooaeg – kõik majakesed tunduvad lõõgastuvaid perekondi täis. Igal väike terrass vee kohal, millelt viib privaatne trepike otse türkiissinisesse järve.

Mis imeline koht see on? Khao Sok rahvuspark, imeline Cheow Lan järv kitsaste kaljunukkidega. Kindlasti avastamist väärt!
Mis imeline koht see on? Khao Sok rahvuspark, imeline Cheow Lan järv kitsaste kaljunukkidega. Kindlasti avastamist väärt! Foto: Kristina Herodes

Mõni suvemure ka

Eestlastena me oleme harjunud sellega, et niipea, kui ilmad ilusaks lähevad, tulevad ka sääsed. Ja kargavad armutu isuga vaestele suve nautijatele kratti! Moskiitosid leidub ka Tais, aga piirkonniti erinevalt. Tuulises rannas ookeani ääres neid peaaegu ei kohta, küll aga džunglis. Kohalike pakutud kaitsevahendid on õnneks leebe lõhnaga, nii et inimeste jaoks need häirivad ei ole. Küll aga tõmbavad sääsed silmapilk nina vingu ja teevad minekut. Ehk tuttav mure siin eksisteerib, aga häirib vähem kui harjumuspärane.

Imekaunid rannad on madalhooajal tühjad, eestlasele see sobib.
Imekaunid rannad on madalhooajal tühjad, eestlasele see sobib. Foto: Kristina Herodes

Ehmatavad hotellihinnad

Mida see «poole odavam» majutuse hindade kohta tähendab? Selliseid summasid öömaja eest, mida me isegi enam ei mäleta. Kui tahad lubada endale erakordset luksust – leida otse privaatses mererannas üleni käsitöömeistrite kujundatud üliavara ja stiilse villa ühes isikliku suure aia ja privaatse basseiniga – aga palun, veidi üle saja euro. Ühte sellist külastasime Natai rannas, nime kandis see kaunis paik Santhyia Resort. Tõsi, koht on niivõrd populaarne, et kõrghooajal maksad mitu korda rohkem. Aga üsna luksuslikku elu saab otse mererannas nautida ka umbes 40–60 euro eest. Kes aga mõtleb, et nagunii veedan suurema osa puhkusest õues loodust nautides ja lepib ka lihtsama majutusega, võib ka vaid 10–15 euro eest öömaja leida.

Hotellides on rahvast hõredalt ja need vähesedki külastajad püsivad truult rannabaaris. Põhjus lihtne – seal on iga õhtu mitu tundi Happy Hour – ostad ühe joogi, saad teise samasuguse tasuta lisaks. Esimese hooga ma ei suuda seda õnne lihtalt uskuda, et saan ihuüksi maailma kaunimas rannas istuda ja päikeseloojangut imetleda. Nii paremale kui vasakule avaneb kilomeetritepikkune vaade võrratu valge rannaga. Aga õige pea saan pihta, et madalhooajal Tais on selline asi väga lihtne juhtuma.

Usu, vihmavarju vajad vaid hetkeks. Päikesevarju aga igaks päevaks. Muidugi kaitseb ka müts või hele pea piisavalt hästi.
Usu, vihmavarju vajad vaid hetkeks. Päikesevarju aga igaks päevaks. Muidugi kaitseb ka müts või hele pea piisavalt hästi. Foto: Kristina Herodes

Sooja saab nautida

Legend, mis reisiselle väljaspool hooaega Taist eemale hirmutab, on ka arvamus, et seal on liiga kuum. Tegelikult on ilm Tais pigem troopilisele kliimale omaselt võrdlemisi stabiilselt soe ja niiske – umbes 30 kraadi kanti. Ja mere ääres muudab jahutav tuul olemise väga mõnusaks.

Siiski tasub teada, et meie keha on väga tubli kohaneja, kuni me teda omalt poolt ei sega. Kuumas harjumine võtab 3–4 päeva. Kui aga käia külma duši all ja keerata konditsioneer väga külmaks, töötame ise vastu. Pigem soe dušš ja jahutus alates 26 kraadist ning õige pea on isegi keskpäeval õues väga hea olla. Ja hulk põhjamaalasi leiab, et kui viimaks sooja saab, ongi see alati hea ja mõnus, neil pole kohanemisega mingit muret.

Jahe hooaeg kestab novembrist veebruarini, siis on sooja veidi vähem, 26–27 kraadi. Euroopast tulnutele on see meeldiv. Kuum hooaeg kestab märtsist maini, kus kõige kõrgem mõõdetud temperatuur oli 44,6 kraadi. Ja niiske aeg maist oktoobrini. Mida see täpselt tähendab, loe vihmaperioodi kirjeldusest, ei midagi puhkust rikkuvat.

Mida just praegu Tais teha?

Kasulikku infot leiab Tai turismiameti leheküljelt.

5.-7.juunini toimus Khao Lakisl, Phang-nga provintsis suur rahvusvaheline reisimess TTM+ ehk Thailand Travel Mart Plus 2024.

Vähetuntud võrratud kohad juhatab kätte siinne giid.

Madalhooaeg Tais on sama ilus. Päike iga päev!
Madalhooaeg Tais on sama ilus. Päike iga päev! Foto: Kristina Herodes

Vihmaperiood

Aga jutt jutuks, mida oma kogemus kinnitab? Taisse jõudes teen saatusliku vea ja rikun oma tuju rahvusvahelist ilmateadet vaadates – enamiku päevade peal istub must pilv, vihmapiisad all, lubab korralikku sademete hulka. Kuid peagi saab selgeks, et vihm käitub siin hoopis teisiti kui meil Eestis. Kodumaal sahistaks selline vihmakogu terve pika päeva sadada, Tais aga kallatakse kogu see hulk poole tunniga nagu pangest alla – läraki! Kui sel hetkel kusagil lageda peal juhtud olema, saad muidugi läbimärjaks. Aga katuse all saad endale ühe mangokokteili serveerida ja poole tunni pärast on ilm jälle ilus ja päike väljas. «Meil Tais ei ole nii nagu Euroopas, et kui sajab, siis kogu päev sajab,» selgitab Karuna Hellström, Tai päritolu reisijuht Euroopas. «Siin sajab ruttu ära ja tehtud. Vihmaperiood ongi selline. Sellist asja, et sajab päev otsa, siin pole.» Tõe huvides tuleb märkida, et ega kõrghooaeg samuti garanteeritult sajuvaba ole. Olen Taisse detsembris tulles ka paari paduvihmaga kohtunud, õnneks möödusid needki kiirelt. Ehk peaaegu kindel on see, et näidaku ilmateade, mida tahes, pisut päikest mahub igasse päeva.

Rikkalikult värskeid puuvilju on omaette boonus.
Rikkalikult värskeid puuvilju on omaette boonus. Foto: Postimees

Enamikus hotellides kuuluvad toa juurde nii vihmavari kui päikesevari. Esimest ei läinud mul siin oldud kahe nädala jooksul kordagi vaja. Sadas kaks korda öösel ja ühe korra varahommikul. Sugugi ei seganud puhkamist.

Sel korral Taist tagasi tulles olin enda peale isegi pisut pahane – no mille pagana pärast olen siiani ennast ainult selle perioodiga piiranud, kui siin kõik käivad?! Et rohkem rahvast ja kallim? Eks ma kartsin, et ilm on muul ajal kehv, hea puhkuse juures on see ikka päris tähtis asi. Edaspidi igal juhul tulen alati Taisse just väljaspool hooaega.

Ajakirjaniku sõidu kompenseeris Tourism Authority of Thailand

David ja Charlotte rannabaaris, õhtul on endiselt sooja 30 kraadi. Ja sääski siin parasjagu pole.
David ja Charlotte rannabaaris, õhtul on endiselt sooja 30 kraadi. Ja sääski siin parasjagu pole. Foto: Postimees

Teised ajakirjad

Tagasi üles