NÄDALA AED Võõrnälkjad – aiapidajate suurim hirm

Hispaania teetigu on teeteo perekonda kuuluv suur (7 kuni 15 cm) nälkjas. Teo värvus võib suuresti varieeruda, alates tumepruunist punaka, oranži, kollaka ja beeži toonini. Heledama tooniga isendeid on kergem ära tunda. Eristamise aluseks on looma keha kattev kollane lima (meie teiste suurte nälkjate lima on värvitu).
Hispaania teetigu on teeteo perekonda kuuluv suur (7 kuni 15 cm) nälkjas. Teo värvus võib suuresti varieeruda, alates tumepruunist punaka, oranži, kollaka ja beeži toonini. Heledama tooniga isendeid on kergem ära tunda. Eristamise aluseks on looma keha kattev kollane lima (meie teiste suurte nälkjate lima on värvitu). Foto: Elmo Riig/Sakala
Copy

Vihmade saabumisega on taas liikvele läinud viimase kümnendi suurim aianuhtlus – võõrnälkjad. Nad on kiired paljunejad ja visad vastased. Võitluse nendega võidab see, kes on järjekindlam.

Globaalne kaubandus on elu muutnud tundmatuseni. Igal ajal on võimalik kasvõi teiselt poolt maakera tellida kaupa, mis jõuab postiteenistuse või kulleri abil otse koju. Samuti on Euroopa Liidus reisides lihtne osta kaasa meelepäraseid taimi ja istikuid.

Kodukasutajate liigutatavad kogused on väikesed, kuid aiandid tellivad taimi igast maailma otsast suurte kaubaautode kaupa ning paraku liiguvad nii ühest riigist teise ka haigused ja kahjurid. Viimastest on ühed visamad ja aplamad hispaania teeteod (Arion vulgaris) ja mustpeanälkjad (Krynickillus melanocephalus), kes on viimase kahe kümnendi jooksul siin jõudsalt paljunema ja levima hakanud.

Teised ajakirjad

Tagasi üles