PARIMAD PÄRLID Dita von Teese'i peadpööritav etteaste ja teised Pariisi moenädala säravaimad hetked

Heidi Ruul
, Digiajakiri Naine ja portaal Postimees Naine vastutav toimetaja
Copy
Foto: Scanpix / EPA

Samal ajal kui eestlased rõõmsalt üle lõkke hüppasid, said moefännid kaasa elada mitmetele Pariisi moenädala raames toimunud etendustele. 

Pariisis on moeetendusi korraldatud juba 1700. aastatest. Esimestel uute kollektsioonide esitlustel kasutati mannekeene, kuid see raskendas klientide jaoks rõivaste täielikku nägemist, kuna mannekeenidel ei ole modellidele omast liikuvust. Need esimesed esitlused olid mõeldud ainult klientidele, kes suutsid endale kohe loomingut ka soetada. 1800. aastatel hakkasid moeesitlused muutuma. Charles Frederick Worth, kes oli tuntud just haute couture'i poolest, hakkas näitama mitut uut disaini korraga. Jeanne Paquin oli esimene disainer, kes tegi oma uute kollektsioonide esitlused avalikuks ja Paul Poiret oli esimene, kes korraldas oma üritustel järelpidusid.

1800. aastate keskel nägi Austria printsess ja Pariisi suursaadiku abikaasa Pauline von Metternich üht Worthi visandit ja palkas ta endale kleiti valmistama. Tänu mõjukatele klientidele saavutas ta korraliku tuntuse ja avas 1858. aastal Pariisis oma haute couture'i maja, mis müüs luksusmoodi vaid kõrgema klassi naistele.

Teised ajakirjad

Tagasi üles