OMA TUBA, OMA LUBA «Vilnius oli nagu üks suur auk – tundsin end kohe väga koduselt»

Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Lõuna-Euroopa suved on muutunud väljakannatamatult palavaks. Klassikalised lõunamaa sihtkohad tuleb asendada jahedamatega ning meie Balti naabrid sobivad selleks ideaalselt. Millal sina viimati Lätis või Leedus käisid? 

Hiljuti Leedut väisanud Triin naaseb värskete ja ülevoolavate emotsioonidega. Tehtud ja nähtud sai seal paari päeva jooksul palju, alates hobustele pühendatud muuseumist, kus muide mitte ühtegi hobust ei olnud, lõpetades leedulaste rahvusroa tsepeliini «nautimisega», mida ükski õige leedukas ise ei söö. Rohkem toit turistidele, kelle reaktsioonide üle nurgas itsitada. 

Leedu reis algas Triinil Vilniuses, mis väga tallinlikult pea täies ulatuses üles kaevatud. «Mõtlesin, et kas Järvani karvane käpp on siia ka jõudnud. Igatahes tekitas see väga koduse tunde,» räägib saates Triin. Lisaks pealinna võludele, mis on Madise arust uskumatult kaunis, kuid sama uskumatult igav linn, sai Triin käia ka Leedu väiksemates asulates.

Näiteks külastas ta 8000 elanikuga hääldamatu nimega Anykščiaisi linna. Muide see oligi koht, kus hobusteta hobusemuuseum asus. Röökivale kabjaliste puudusele oli Anykščiaisil lohutuseks pakkuda kaunist loodust. Triini sõnul oli see midagi Lõuna-Eesti sarnast, kuid läbiva Leedu joonega. Seal sai Triin ka ühe oma suurima hirmu seljatada, ronides puu latvadesse ulatuva torni tippu. Kuula saates Triini enda värvikat kirjeldust, kuidas ta sealt lõpuks ka alla sai!

Torn, mille otsast alla tulemisega oli Triinil raskusi.
Torn, mille otsast alla tulemisega oli Triinil raskusi. Foto: Shutterstock

Anykščiaisile lisaks viidi Triin ka Burbiškisei mõisa. 16. sajandist pärit mõis oli kui kui muinasjutust välja rebitud. Üldse kiidab Triin Leedu hotellindust, tunnistades, et tase on uskumatult kõrge. Leedu jättis talle igatahes kustumatu mulje. 

Teemat edasi arendades leiab Madis, et arvestades, kui kuumaks on Lõuna-Euroopa suved muutunud, ongi näiteks Läti, Leedu ja Poola suurepärased kohad, kus suvepuhkust veeta. Nagu kolme karu muinasjutus: pole liiga palav, pole liiga külm, vaid täpselt paras. Madis ongi viimased kolm aastat tuuritanud autoga mööda neid riike ja teeb seda ka sel suvel. Lõuna-Euroopa riike kõlbab väisata kevadel, sügisel või talvel ehk siis, kui ära ei sula. 

Kõik kolm kutsuvadki kuulajaid avastama ägedaid kohti, mis on kodule lähedal. Mitu korda oled kohtunud inimesega, kes on läbi tuuritanud pool Aasiat, kuid pole kunagi Leedus käinud? Neid ikka jagub. Külastades sihtkohti, mis on kodule lähemal, jätad endast maha ka väiksema süsinikujalajälje – ökovärk!

Ja Kristinat pole ikka veel ükski sääsk see suvi nõelanud!!!

Saade «Oma tuba, oma luba» on eetris iga nädal. Saateid saab kuulata Postimehe Pleierist, Spotifyst ja Apple Podcastist.

Ühendust saab julgelt võtta e-posti aadressil kodu@postimees.ee.

Teised ajakirjad

Tagasi üles