NÄDALA RETSEPTID Köögis algab marjamagusa eri. Roosamannat ja marjakisselli mäletate?

Lapsepõlvenostalgia, mannavaht kirssidega. FOTO: Britt Paju
Lapsepõlvenostalgia, mannavaht kirssidega. FOTO: Britt Paju Foto: Britt Paju
Copy

Kui aed ja turuletid kuulutavad marjahooaega, ei pea neid kõiki tingimata talveks purki talletama. Värsked marjad lisavad suvenoote ükskõik millisele desserdile, olgu see pokaal jäätist, roosamanna või siidjas koorekreem.

Muidugi maitsevad omamaised päikeseküpsed suvemarjad ka niisama hullutavalt hästi, tõdeb toidublogija ja stilist Britt Paju. Kuid neid käepäraseid marju võib poetada ka magustoitude sisse ja peale.

Iseäranis armastab ta musti sõstraid, mis koos vanillijäätisega on eriti head – maailma kõige lihtsam suvedessert! Või siis teeb jäätisekokteili, suristades jäätise mustasõstramahla või peotäie mustade sõstardega paksuks kokteiliks.

Kui tahta lihtsat ja kiiret, ent ometi kerge finessiga magustoitu, kõlbab suurepäraselt brittide Eton mess’i tüüpi segadik. «Segage pokaalis kergelt kokku vahukoor, valmis beseeküpsistest magus pudi ja külluslikult hapuka noodiga marju, näiteks vaarikaid, sõstraid ja/või muid marju,» soovitab toidublogija ja -stilist Britt Paju. Seejuures meeldib talle juba vahtu löödud vahukoore sisse segada veidi Kreeka jogurtit, mis lisab magusroale veidi kergust ja hapukust. Samuti võib tugevama kestaga marjad osalt kahvliga purustada.

Retroliku, kuid aina uute toidutuulte tulles teenimatult unustusse vajunud roosamanna ehk mannavahu äratas toidublogija oma köögis uuele elule hoopis kirssidega. Varasuvel on ses hea ka rabarber, marjade kõrgajal sobivad ühtviisi hästi sõstrad, tikrid ja vaarikad.

Teised ajakirjad

Tagasi üles