OMA TUBA, OMA LUBA «Mis kompostihunnik? Mina kasvatan kõrvitsat ehitusprügi sees»

Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Oleme jõudnud suve keskpaika ning aiad on saagist lookas. Mis täpselt meil sel aastal kasvab ning kui lopsakas saaki aiad pakuvad, just sellest me täna räägime.

Aiahooaeg on Triini aias saavutamas tippu – kõik on nii lookas, et isegi umbrohule ei jätku ruumi. Alates tokkroosidest, lõpetades 150-liitristest keraamilistest pottidest välja voolavate õitega, kõike on ta aias küll ja rohkemgi veel. Ta selgitab, kuidas saaki andvatest taimedest kasvavad aias Eesti klassika: sõstrad, vaarikad, kirsid, ploomid, tikrid, maasikad jne. Kõigega on vedanud, kuna see on esimene aasta, kus kõigi saaki nautida saab. 

Kui on üks asi, mille kasvatamine Triinil kohe üldse välja ei tule, siis selleks on till ehk kõiksuguste soolaste hoidiste lahutamatu osa. Olukord on nii kehv, et Triin lubas päras saate salvestust Tallinna keskturult läbi käia, et sealt vajalikud varred osta. Madisel on läinud vastupidi – till mühab nõrkemiseni. Ja kui ühe rivi ta ära korjab, paneb kõrvale kohe uued seemned maha. Hea nipp, et suvi läbi värske till kasvaks. 

Kõike palju ja tihedalt – nii läheneb Madis iluaiandusele.
Kõike palju ja tihedalt – nii läheneb Madis iluaiandusele. Foto: Erakogu

Huvitava eksperimendina kasvatab Madis koduhoovi peenras kõrvitsat. Muidugi tuleks seda kasvatada kompostihunnikus, kuid eksperimendi huvides proovib ta seda 20 sentimeetri paksuses mullakihis kasvatada, mille all ehitusjäätmed. Taim iseenesest kasvab ja mingisugused õiealged on sel olemas, kuid kas kõrvits ise kasvama hakkab – eks sügisel näeb. 

Saates tuleb juttu ka kõigi aednike hirmust ehk Lusitaania teetigudest. Kopli poolsaarel on need Madise sõnul eriti mugavalt end sisse seadnud. Peale vihmasadu on Kopli Kase pargi asfaltteed oranžikaid limuseid paksult täis, rituaalselt nosimas jalgratta alla jäänud liigikaaslaseid. Nahka on need pannud Madise pak choi-d, aga mis valesti see uuesti. 

Üks asi, mis tigusid ei erutanud, olid mustrõikad. Iga aasta harjutab Madis kätt millegi uuega ning selle aasta katsetuseks oligi rõigas. Maa seest välja tulnud mustad käkid olid maitselt midagi redise ja mädarõika vahepealset. Kuna nendega ei osanud Madis suurt midagi peale hakata, leidis ta veebiavarustest retsepti. Tegi valmis, sõi ära, kuid polnud just maailma kõige parem toit. 

Mustrõika salati retsept

​Vaja läheb:

  • kaks rusikasuurust mustrõigast
  • sama kodus kartulit
  • kaks muna
  • kaks lühikest kurki
  • maitserohelist
  • hapukoor
  • majonees
  • sool ja pipar

Tee nii: 

Riivi rõigas peene riiviga ja pigista rõikast üleliigne vesi välja (vürtsikama salati soovijat võivad vedeliku välja pigistamata jätta). Keeda kartulid ja lõika need väikesteks kuubikuteks, koos kurgi ja munaga. Lisa maitse järgi hapukoort, majonees, soola ja pipart. Sega korralikult ja naudi.

Saates tuleb veel juttu Madise ilukastist, mille on enda alla neelanud dekoratiivne rukkilill, Triini kurgiäpardusest, tomatite vahel siblivatest vuttidest ja sellest, mida head lauale juba praegu metsast leiab. 

Saade «Oma tuba, oma luba» on eetris iga nädal. Saateid saab kuulata Postimehe Pleierist, Spotifyst ja Apple Podcastist.

Ühendust saab julgelt võtta e-posti aadressil kodu@postimees.ee.

Teised ajakirjad

Tagasi üles