VAPPER Kohutavate vigastustega võidelnud endine tänavakass õpib rataste abil uuesti kõndima (2)

Päästetud kass Joosep õpib abirataste toel uuesti kõndima.
Päästetud kass Joosep õpib abirataste toel uuesti kõndima. Foto: Cats Help

Kolm aastat tagasi päästis Cats Help MTÜ Paldiski tänavalt noore kassi, kelle keha katsid kohutavad vigastused. Keegi ei tea, mis temaga täpselt juhtus, kuid arvatavasti langes ta mõne teise looma, näiteks koera rünnaku ohvriks. Nüüdseks on palju läbi elanud kassi elu aga täielikult muutunud.

Endisel tänavakassil, kes sai nimeks Joosep, vedas hullupööra, et ta viimasel hetkel päästetud sai. Cats Helpi hoole all on ta aastate jooksul läbinud keerulise tervenemise teekonna, mida on head annetajad toetanud mitme tuhande euroga.

Joosepil vedas ka seetõttu, et ta leidis endale uskumatult tubli perenaise, kes suudab suurepäraselt hoolitseda kassi eest, kelle tervislik seisund toob iga päev endaga kaasa suuri väljakutseid. Näiteks praegu õpib kass Joosep, kes sai hiljuti endale abirattad alla, uuesti kõndima. Vaata ka videot:

Cats Help MTÜ vabatahtliku sõnul jäi Joosep silma oma ülisõbraliku loomu poolest. Kohe pärast päästmist toimetati Joosep loomakliinikusse ravile. Veidi hiljem pidi ta rinda pistma ka nahaaluse põletikuga, mis oli tekkinud sabajuure juures asuva hammustuskoha ümber ja mida esialgsel läbivaatusel piisavalt kiiresti ei avastatud. Põletik tõi endaga kaasa palju pahandust ning selle tulemusena sai kahjustada kassi närvisüsteem, mis omakorda tõi kaasa selle, et tema tagumised käpad jäid halvatuks.

«Kuigi sellises seisus loomad tihti pannakse magama, siis seekord läks nii, et üks meie vabatahtlik otsustas Joosepile kodu pakkuda ning iga päev temaga ka füsioteraapiat teha ning võimelda,» räägib Cats Help MTÜ esindaja. Halvatuse tõttu ei saanud kass enam ka iseseisvalt häda teha ning vajas nende toimingute juures inimese abi.

Joosepi perenaisele  Jaanikale jagub kassipäästjatel vaid kiidusõnu. «Joosep on oma hoiukodu perenaisega kaasas igal pool. Iga päev käiakse koos tööl ning Joosep teeb kaasa ka kõik peod ning on isegi pulmas käinud.»

Joosep käib oma perenaisega iga päev tööl kaasas ja sõidab rongiga.
Joosep käib oma perenaisega iga päev tööl kaasas ja sõidab rongiga. Foto: Cats Help

Aeg-ajalt hakkab Joosep ka vastu, kui on aeg tööle minna. «Tal on parajasti magus uni pooleli ning paluks härrat mitte segada. Pisut vaidlemist siiski ning ongi kass kotis ning valmis rongi peale minema. Midagi pole teha, töö ei oota ja pole siin mingit puhkamist ja magamist!»

Joosep käib perenaisega tööl kaasas iga ilmaga.
Joosep käib perenaisega tööl kaasas iga ilmaga. Foto: Cats Help

Aeg on vapra Joosepiga imesid teinud ning tema tagumistesse käppadesse on veidi tundlikkust tagasi tulnud. Nii suudab Joosep juba iseseisvalt mõned sammudki teha, kuid pikk tee on veel minna. Eriveti neuroloog dr Sigrid Lapp soovitas Joosepile kõndimise harjutamiseks osta abirattad, mis teda puusast toestavad ning võimaldavad tal püsti seista. Ise ta veel ei suuda ilma abita tagakeha üles tõsta.

Joosep sai rattad alla.
Joosep sai rattad alla. Foto: Cats Help

Sel nädalal jõudsidki abirattad kohale ning Joosep sai neid esimest korda proovida. Nüüd hakatakse iga päev vähehaaval teda ratastega harjutama. Loodetavasti teeb Joosep juba peagi ilma abita oma esimesed iseseisvad sammud!

Kes soovib aidata Cats Help MTÜ-l tasuda Joosepi abirataste ostu arvet, summas 68 eurot, siis saad annetuse teha SIIN.

Märksõnad

Teised ajakirjad

Tagasi üles