Hoiatus!

Järgnevad kujutised võivad olla häiriva sisuga. Kas soovid jätkata?
Jah Ei

Ohutuks nimetatud iluprotseduur lõppes šokeeriva vigastusega: Tartu naine viibib mitmendat nädalat haiguslehel

Krüolüüsi aparaat.
Krüolüüsi aparaat. Foto: Shutterstock

Noor naine, kes läks 20. juulil Tartus ohutuna näivale iluprotseduurile, vajas pärast salongi külastust erakorralise meditsiini abi ning viibib juba mitmendat nädalat haiguslehel. 

Tartlanna Kätlin soovis enda kõhupiirkonnale teha krüolipolüüsi protseduuri – see on figuuri trimmimise protseduur, mida peetakse peaaegu sama tõhusaks kui rasvaimu. Selle abil saab kehapiirkondi, kuhu rasv püsivalt kogunema kipub, väidetavalt valutult ja ohutult korrigeerida. 

Klient oli viis aastat tagasi protseduuri läbi teinud ja kuna kogemus oli positiivne, otsustas ta uuesti selle kasuks. Teenusepakkujaks valis ta Tartu kesklinnas asuva Tsikiita ilustuudio, mille kodulehel on krüolipolüüsi kohta järgnev informatsioon: «See on väga efektiivne, valutu ning püsiva ja pikaajalise tulemusega protseduur, mis külmaga mõjutades võimaldab vabaneda rasvaladestustest. Miinuskraadid koos vaakumiga teevad imesid ning kaotavad Sinu üleliigsed sentimeetrid. Ühe tsooni töötlemine võtab aega keskmiselt 1 tund. Protseduur on täielikult ohutu.»

Pärast protseduuri tekkisid kliendi nahale villid.
Pärast protseduuri tekkisid kliendi nahale villid. Foto: Erakogu

Salongi kodulehel on eraldi välja toodud ka terviseseisundid, mil rasvapõletust teha ei tohi, näiteks vere hüübimise probleemid, rasedus ja rinnaga toitmine, mõned nahaseisundid ja külmatundlikkus. Kätlinil neid komplikatsioone ei esine ning ta allkirjastas salongis iluteenindaja palvel paberi, milles kinnitas, et on terve ning nimetatud seisundeid tal ei esine. 

Kui protseduur algas, tekkis kliendil esimesel kolmel minutil nahal terav valu, kuid see pidi olema normaalne. Siis valu kadus ning iluteenindaja jättis ta üksinda ja läks oma teisi toimetusi tegema. «Ta käis vahepeal küsimas, kuidas mul enesetunne on, aga siis ei osanud me kumbki veel midagi kahtlustada,» kirjeldab Kätlin edasise põrgu algust. 

Kui protseduur lõppes ja aeg oli krüolipolüüsi aparaat naise kõhult eemaldada, selgus, et selle all on nahk nagu jääkuubik ja masin tuli nahalt õrnalt lahti masseerida. Ehmunud iluteenindaja helistas kohe ülemusele, kirjeldas juhtunut, kuid seda ei peetud tõsiseks ja öeldi, et muretsemiseks pole põhjust. 

Koju minnes tulid samal õhtul kliendi kõhule villikesed ja ta võttis Facebooki Messengeri kaudu salongiga ühendust. Ta sai vastuseks, et see on normaalne ja iga keha vajab taastumiseks aega ning on erinev.

Iluteenindajate Facebooki grupis toodi välja, et sellel fotol paistab katmata ehk kaitsmata nahk.
Iluteenindajate Facebooki grupis toodi välja, et sellel fotol paistab katmata ehk kaitsmata nahk. Foto: Erakogu

Järgmisel päeval ei pidanud klient enam valu taludes vastu ning pöördus Tartu Ülikooli kliinikumi erakorralise meditsiini osakonda. Diagnoos oli hirmutav: teise astme külmakahjustus. Naise kõhul olid suured villid, valu oli suur ning kliinikust anti talle kuu aja pikkune haigusleht. 

Tsikiita ilustuudio ja kliendi omavahelise suhtluse järgi ei olnud viga salongi töös ja pika kirjavahetuse tulemusena oli salong nõus teenuse hinna hüvitama. «Aga ma olen mitmeks nädalaks töövõimetu, mulle võivad eluks ajaks armid jääda, kes selle hüvitab,» mõtiskleb Kätlin. Tal keelati esimesel paaril nädalal ka kõik veeprotseduurid, ka tavaline duši all käimine ning ta käis mitu korda nädalas haavu sidumas. 

Paari nädala pärast muutus kahjustunud nahk mustaks ja hakkas maha kooruma. Riiete all peab naine endiselt haavaplaastreid kandma, et õrna nahka mitte vigastada ja endale mitte haiget teha. 

Kahjustatud nahk hakkas teisel nädalal maha kooruma.
Kahjustatud nahk hakkas teisel nädalal maha kooruma. Foto: Erakogu

Ilustuudio uurib juhtunut 

Uurisime, kas krüolipolüüsi teinud teenindaja oli pädeva koolituse läbinud ning mis õigupoolest üldse valesti võis minna. Facebooki grupis, kus teemat arutati, pandi üles ka kuvatõmmis salongi kodulehelt, kust väidetavalt oli vahepeal teenuse kirjeldus eemaldatud, kuid broneerimissüsteemis endiselt alles. Ajakirjanikuga võttis ühendust ka Marika, kes ei soovinud enda isiku avalikustamist, kuid sai aprillikuus samas salongis samal protseduuril käies samuti tõsised külmakahjustused. 

Kätlini algatatud teemasse postitati ka kuvatõmmis salongi kodulehelt, kus krüolüüsi teenus ei olnud ajutiselt leitav.
Kätlini algatatud teemasse postitati ka kuvatõmmis salongi kodulehelt, kus krüolüüsi teenus ei olnud ajutiselt leitav. Foto: Kuvatõmmis Tsikiita ilustuudio kodulehelt

Tsikiita ilustuudio esindaja möönab, et tõesti selline kahetsusväärne lugu ühe kliendiga juhtus ja salongi personal on ise ka väga mures. «Meie salongis ilma piisava ettevalmistuseta ja koolituseta ei ole teenuse pakkumine mõeldav. Igale kliendile tutvustame personaalselt krüo protseduuri ohtudest ja vastunäidustustest. Klient tutvub teenusega seotud infoga ja kinnitab seda oma allkirjaga. Teenus ja info on kodulehelt jätkuvalt leitav ja avalik.

Kliendiga suhtlesime kohe peale protseduuri.

Praegu me ei oska kindlalt öelda, kas tal võisid olla võimalikud vastunäidustused sellele protseduurile või on alust arvata, et ta ei ole korrektselt järginud antud juhiseid/soovitusi peale teenust. Selle olukorraga tegeleb meie ametlik esindaja.»

Terviseameti poolt 06.05.2024 koostatud terviseakti kohaselt vastab kliendi pakutav krüolipolüüsi protseduuri teenus kõigile kohustuslikele nõuetele.

Terviseameti hoiak on range

Terviseameti kommunikatsioonijuhi Imre Kaasi sõnul alustas terviseameti Lõuna regionaalosakond 29.07.2024 riikliku järelevalvemenetluse seoses laekunud kaebusega, milles pöörduja teavitas võimalikust tervisekahjustusest pärast ilusalongis osutatud protseduuri.

Kaasi sõnul on terviseamet juba varasemalt kujundanud seisukoha, et krüolipolüüs on meditsiiniline protseduur ning kuulub seetõttu tervishoiuteenuste hulka. Seda protseduuri võib teha üksnes tervishoiutöötaja ning protseduur peab toimuma eriarstiabi osutamise tegevusloaga ettevõttes.

Kätlin pidi mitu korda nädalas oma kõhunahka sidumas käima.
Kätlin pidi mitu korda nädalas oma kõhunahka sidumas käima. Foto: Erakogu

Niisiis tuleb esteetiliste mittekirurgiliste meditsiiniliste protseduuride puhul arvestada, et tegemist on tervishoiuteenusega, mida võib teha üksnes eriteadmistega isik. Levinud protseduurid, mida ekslikult peetakse iluteenusteks, kuid mille puhul on tegemist tervishoiuteenusega, on loetletud terviseameti kodulehel.

Meditsiiniliste protseduuride hulka kuuluvad näiteks

  • kõik injektsioonipõhised protseduurid (näiteks botuliinitoksiini injektsioonid, täitesüstid, mesoteraapia);
  • laserprotseduurid: tätoveeringute lasereemaldamine, nahapigmentatsiooni/kapillaaride/vms nahamoodustiste eemaldamine;
  • muud invasiivsed protseduurid: näiteks karboksüteraapia, veenide skleroteraapia, mikronõelumine (kui tungib sügavamale või 0,2 mm nina ja silmade ümber, 0,5 mm ülejäänud näol ja kaelal ning 1 mm ülejäänud kehal), keemiline naha koorimine (keskmine ja sügav), niitidega näopinguldus, sügav dermabrasioon.

Seega soovitab terviseamet enne protseduuri ostmist veenduda, kes nende osutajal on vastav tervishoiuteenuse osutaja tegevusluba. Loa olemasolu saab kontrollida tegevuslubade registrist ning samuti saab kontrollida, kas teenusepakkuja on riiklikus registris registreeritud tervishoiutöötaja.

Terviseameti soovitused klientidele

• Soovimatute tulemuste vältimiseks tasub eelnevalt uurida teenusepakkuja tausta – milline on tema haridus, väljaõpe ja eelnevad kogemused.

• Samuti tuleks põhjalikumalt uurida protseduuri kohta, millised on selle võimalikud kõrvalmõjud, järelhooldus ning rääkida teenuseosutajale enda terviseseisundi eripäradest ja allergiatest. Oluline on olla aktiivne ja küsida julgelt infot protseduuri näidustuste ja vastunäidustuste kohta.

• Kutsetunnistus on üks võimalus kliendil kindlaks teha, et iluteenindajal on lisaks kutseoskustele laiapõhjalised ja vajalikud teadmised valdkonda puudutavate teemade kohta. Kindlasti tasub kontrollida teenusepakkuja kvalifikatsiooni kutseregistrist ja veenduda tema väljaõppes.

• Ilusalongis on lubatud teha üksnes neid protseduure, mis ei ole seotud ravimise ja kosmeetiliste vigade kirurgilise korrigeerimisega.

Kõikidele iluprotseduuride tegijatele tasub meelde tuletada, et kui te pole kindlad, kas klientidele pakutav teenus võib nõuda tervishoiuteenuse osutamise luba ja meditsiinilisi teadmisi, saab info küsimiseks pöörduda terviseameti poole.

Kõik loos olevate isikute nimed on toimetusele teada. 

Teised ajakirjad

Tagasi üles