OMA TUBA, OMA LUBA «Ärge muretsege, see on teie pulmakorraldaja kes ulub»

Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Täna on saates «Oma tuba, oma luba» väga eriline päev, kuna meil on külas kullakallis kolleeg Ele. Ja sellise tähtsa inimese külaskäik lausa nõuab, et räägime mõjusal teemal ja mis saaks olla tähtsam kui pulm.

Kuigi keegi meist neljas abiellunud ei ole, oleme selle liidu loomist kõrvalt näinud küll. Madisel ja Kristinal on väga värsked mälestused: Madisel sõudsid hiljuti abieluranda sõbrannad ja Kristinal vend. 

Madis räägib, et erilise sündmuse tegi veel märgilisemaks see, et abieluvõrdsus on ka meile jõudnud. Tema arvas, et selline asi on võimalik järgmisel kümnendil kui sedagi. Aga võta näpus, tehti naksti ära ja nüüd saavad paari heita soost olenemata.

Saates tuleb ka juttu Õnnepalee konveierlindilikust olemusest, mis ühest küljest arusaadav ning teisest naljakas. Veel räägib Palmipuu oma endisest karjäärist, kus ta tegutses pulmakorraldajana ning pakkus pulmadele toitlustust. 

Saatekülaline Ele räägib, et tema sõbrad ei taha kohe üldse asja ametlikuks teha. Samas tunnistab ta, et mida vanemaks ta saab, seda rohkem idee abielust talle meeldib. Kristinat jätab see mõte totaalselt külmaks, kuid tema kaasa on abiellumisele vihjanud küll. Ka Palmipuu kaasa on seda teinud, kuid öelnud, et enne tuleb kaasavaraks ette nähtud hõbepeekrid üle kaeda – kas on ikka abieluväärilised. 

Saates tuleb veel juttu erinevatest põnevatest pulmatraditsioonidest, millest osa avaldame siin: 

  • Prantsuse Polüneesia. Seal tuleb olla vapper. Pruudi sugulased lamavad näoli maas, moodustades inimvaiba. Pruutpaaril tuleb oma õnne kindlustamiseks üle nende kehade sammuda.
  • Lõuna-Korea. Pulmapäeval seovad külalised peigmehe jalad kinni ja nüpeldavad pulkadega tema kandu. Nii valmistavad nad teda pulmaööks ette. Ei teagi, mida pruut vaese mehega pihta võib hakata, kui ettevalmistus nii robustne on.
  • Hispaania. Abielludes annab peigmees oma pruudile 13 kuldmünti, mis tõestab, et ta hoolitseb tema eest. Ja pruut annab need trotslikult peiule tagasi, mis tähendab täielikku toetust. Mündid ise sümboliseerivad Jeesust ja tema 12 apostlit.
  • Bali. Bali saarel lasevad tulevased abiellujad oma hambaid viilida. Kohalike elanike sõnul tähendab see protsess inimese küpsemist.
  • Nigeeria. Nigeeria tüdrukutel pole eriti vedanud, sest nad peavad meelega kaalus juurde võtma, muidu ei näe nad pruudi moodi välja. Eriti kõhnad piigad saadetakse spetsiaalsetesse kaalulaagritesse, kus tulevased pruudid söövad palju ja liiguvad vähe.
  • Šveits. Tsiviliseeritud Šveitsis on siiani püsima jäänud uskumatu traditsioon: pruuti loobitakse pulmapäeval mudaga. Veelgi enam - mida ebameeldivamalt see kõik lõhnab, seda õnnelikumat tulevikku pruudil arvatakse tulevat.
  • Masai hõim. Aafrika masai hõimus usutakse, et kui pruudi isa oma tütrele pulmas näkku sülitab, tagab see noorpaarile õnneliku elu.

Teised ajakirjad

Tagasi üles