VAESUS, NÄLG JA VÄGIVALD Kohalik selgitab, miks Venezuela on langenud viletsusse ja kaosesse (4)

Venezuela riiki on tabanud laiaulatuslik protestilaine. Foto: Raul Arboleda / AFP / Scanpix
Copy

Viimastel päevadel oleme palju lugeda saanud Venezuela valimiste ajal tekkinud laiahaardelistest rahutustest, millele on suunatud nii Venezuela enda kui teiste Ladina-Ameerika riikide eriliselt kõrgendatud tähelepanu. Selleks aga, et aru saada, mis siis täpsemalt ikkagi toimub, küsisin kommentaari Venezuelas sündinud rahvusvaheliste suhete magistrandilt Oriana Santanalt.  

  • Tuhanded inimesed on tulnud Venezuelas tänavatele, et protesteerida president Nicolas Maduro väidetavalt võltsitud valimisvõidu vastu​. Protestijaid vahistatakse.
  • Maduro, kes kindlustas endale kolmanda kuueaastase ametiaja presidendina, mõistis hukka katse «kehtestada riigis riigipööre».
  • Paljud piirkondlikud ja ülemaailmsed valitsused, sealhulgas Ameerika Ühendriigid ja Ühendkuningriik, on öelnud, et neil on tulemuste pärast tõsine mure.

  • Ladina-Ameerika riigid, sealhulgas Argentina, Tšiili, Costa Rica, Peruu, Panama, Dominikaani Vabariik ja Uruguay, keeldusid väljakuulutatud tulemust tunnustamast. Venezuela saatis esmaspäeval riigist välja nende riikide diplomaadid.

  • Riigid nagu Hiina, Kuuba, Iraan ja Venemaa olid kiired Madurot õnnitlema.
Venezuela president Nicolas Maduro.
Venezuela president Nicolas Maduro. Foto: FEDERICO PARRA / AFP

Olukorda Venezuelas kommenteerib sealt pärit rahvusvaheliste suhete magistritudeng Oriana Santana:  

Oriana Santana
Oriana Santana Foto: Erakogu

Pühapäeval oli meie, venezuelalaste, jaoks ajalooline päev. Pärast 25 aastat kestnud diktatuuri oleme lõpuks taastanud lootuse. Opositsioonipartei, mida juhib äsja valitud president Edmundo González Urrutia ja mida toetab mõjukas opositsiooniliider María Corina Machado, on miljonites pettunud kodanikes vallandanud haruldase optimismilaine. Pärast kümnendit, mille jooksul maailma suurimate naftavarudega riigi majandus kahanes 80 protsenti ja ligi 8 miljonit inimest – peaaegu kolmandik Venezuela elanikkonnast – põgenes välismaale, on Gonzálezi kampaania taaselustanud meie unistused vabast ja jõukast Venezuelast.

Vasakpoolsed opositsiooniliider Maria Corina Machado ja opositsioonikandidaat Edmundo Gonzalez 30. juulil Venezuelas Caracases.
Vasakpoolsed opositsiooniliider Maria Corina Machado ja opositsioonikandidaat Edmundo Gonzalez 30. juulil Venezuelas Caracases. Foto: Cristian Hernandez / AP / Scanpix

Vaatamata Gonzálezi ülekaalukale toetusele kuulutas Nicolás Maduro valimisnõukogu pühapäevaste valimiste võitjaks autoritaarse sotsialisti, mis on vastuolus osaliste tulemustega ja sõltumatute küsitlustega, mis viitasid sellele, et opositsioonikandidaat oli saanud kaks korda rohkem hääli. Opositsioon vaidlustas kiiresti tulemused, González ütles oma esimestes sõnavõttudes: «Venezuelalased ja kogu maailm teavad, mis juhtus.»

Venezuelalastena oleme harjunud, et meie õigusi rikutakse ikka ja jälle. Eilsed sündmused olid midagi sellist, mida me kõik ootasime, sest see pole esimene kord, kui puutume kokku nii räige valimispettusega. Hääletamine ei loo demokraatiat – seaduslik ja läbipaistev häälte lugemine teeb seda. Kuigi me teame, et võitsime, jääb diktatuur valitsema. Siiski, hoolimata režiimi valikust pettuse ja korruptsiooni kasuks, jätkame õiget teed vaba Venezuela poole – Venezuela poole, kus saame unistada, kasvada ja elada ilma hirmuta.

Protestijad
Protestijad Foto: Jimmy Villalta / ZUMAPRESS.com

25 aasta tagused lapsed on nüüdseks täiskasvanud ja me ei vaiki ülekohtu ees. Nad ei saa meid enam vaigistada. See on alles algus meie teekonnale vaba Venezuela poole.

Venezuelalased on väsinud näljast, tagakiusamisest ja pidevast valust. Kuulake Venezuelat.

Maailm peab seisma koos venezuelalastega meie võitluses vabade valimiste eest. Keegi ei arvanud, et autokraadi võimult kõrvaldamine on lihtne, kuid pühapäeval tähistas Venezuela valitsuse rahva tahte takistamise rikkumistes uut kõrgpunkti. Tõelisi alternatiive esindanud Machado ja Corina Yorise kandidaatide diskvalifitseerimine ning sellele järgnenud valijate mahasurumise jõupingutused ja olulised eeskirjade eiramised protsessis illustreerivad režiimi otsustavust säilitada võim iga hinna eest.

Maduro tegevus demokraatliku protsessi õõnestamise ja valimiste varastamise eesmärgil avaldab riigi tulevikule tõsiseid tagajärgi ning mõjutab otseselt Ladina-Ameerikat, Kariibi mere piirkonda ja Ameerika Ühendriike. Vaba valiku lämmatamisega ei õõnesta režiim mitte ainult demokraatlikke institutsioone, vaid süvendab ka riigi humanitaarkriisi. Selle tulemusena jätkavad venezuelalased põgenemist kodumaal keelatud võimaluste ja vabaduste otsimisel, aidates kaasa niigi kriitilisele rändekriisile.

Maailm peab seisma koos venezuelalastega nende võitluses tuleviku eest, kus valimised ei ole pelgalt sümboolsed, vaid sillutavad tegelikult teed muutustele. Demokraatliku protsessi terviklikkus on ülioluline mitte ainult Venezuela stabiilsuse, vaid ka kogu piirkonna õitsengu jaoks.

Teised ajakirjad

Tagasi üles