:format(webp)/nginx/o/2024/08/09/16278033t1h5df6.jpg)
Proteiin on vajalik, kuna aitab näiteks peale trenni taastuda lihastel, samuti tugevdab luid ja toetab hormoonide tootmist. Selle liigne tarbimine võib aga pikapeale tervist ohustada.
Valk on üks kolmest makrotoitainest, mida meie keha vajab toimimiseks. Valk vastutab immuunsüsteemi toimimise, rakkude toimimise ja kudede taastamise eest, see annab energiat ja isegi transpordib teisi toitaineid.
Kuid ka valgul on omad piirid. Valku tuleb tarbida tasakaalus teiste toitainetega – kasulikud ühendid ei pruugi imenduda, kui tarbida liiga palju valku.
Aga kui palju valku on liiga palju?
Inimese päevane valgukogus sõltub tema kehakaalust. «Soovitatav toidukogus on 0,8 grammi valku kehakaalu kilogrammi kohta,» Ameerika dietoloog Keri Gans ning lisab, et tegu on minimaalse vajaliku kogusega.
/nginx/o/2024/08/09/16277993t1hdc72.jpg)
Rasedad võiksid toitumisnõustaja sõnul süüa vähemalt 1,1 grammi valku iga kilogrammi kohta. Eakad võiksid võtta eesmärgiks 1,2 grammi. Sportlased peavad aga Gansi sõnul veelgi kõrgemale sihtima, tarbides vähemalt 1,8 grammi valku iga kilogrammi kohta.
Teie valguvajadus sõltub teie igapäevastest tegevustest, tööst, tervislikust seisundist ja vanusest. On väga oluline mõista oma isiklikke vajadusi ja saada kohandatud soovitus registreeritud toitumisnõustajalt, ütleb Seth.
Liigsest valgu tarbimisest annavad märku
- dehüdratsioon,
- suurenenud urineerimine,
- neerukivid,
- kõhulahtisus,
- kõhukinnisus,
- kaalutõus (kuna valgurikkad toidud on sageli kaloririkkad).
Oht tervisele
Kõrge valgusisaldusega toiduained, näiteks punane liha võivad suurendada südamehaiguste ning vähi tekkeriski. Valgurikas dieet võib ühtlasi põhjustada neeru- ja seedeprobleeme, vahendab Today.
/nginx/o/2024/08/09/16277998t1hbbe3.jpg)
«Kuna valgurikkad eined hoiavad kõhu kauem täis, võib see tähendada seda, et inimene ei tarbi piisavalt teisi olulisi toitaineid, eesotsas süsivesikute, kiudainete ja muude oluliste vitamiinide ja mineraalainetega,» ütleb Gans.
Toidupüramiid on tervisliku toitumise alus
Õigeid koguseid, et hoida toitumine tasakaalus, aitab leida toidupüramiid. Toidupüramiid näitab, kui palju peaks inimene nädalas keskmiselt sööma, kui ta kulutab päevas umbes 2000 kcal energiat ning et samas oleks kaetud organismi toitainevajadused.
Toidupüramiid koosneb viiest põhitoidugrupist:
- teraviljatooted ja kartul;
- puu- ja köögiviljad, marjad;
- piim ja piimatooted;
- lisatavad toidurasvad, pähklid, seemned, õliviljad;
- kala, muna, linnuliha, liha.
/nginx/o/2024/02/07/15872252t1h43b0.jpg)