Üks uhkem kui teine: need on 5 maailma suurimat koeratõugu

Saksa dogi koos perenaisega. Pilt on illustreeriv.
Saksa dogi koos perenaisega. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Suurt kasvu koerad püüavad alati pilke ning tekitavad aukartust. Teeme lühikese ülevaate eriliselt suurt kasvu koeratõugudest.

1. Tõug, mis püstitab rekordeid

Saksa dogi on üks maailma suurimaid koeratõuge ning just selle tõu esindajad on korduvalt pälvinud ka maailma suurima koera Guinnessi rekordi tiitleid. Tänavu juunis sai selle auväärse tiitli omanikuks Ameerika Ühendriikidest Iowast osariigist pärit Saksa dogi nimega Kevin, kelle turjakõrgus oli lausa 97 sentimeetrit. Tavaliselt jääb Saksa dogide turjakõrgus 74–84 sentimeetri vahele.

Perekond nimetas uhke tiitli omanikku hellaks hiiglaseks ning temast kirjutati meedias lugematul hulgal artikleid. Kevin oli loomult väga sõbralik ja veidi isegi arglik. «Kõik armastasid teda, ainult tema sabaga ei tahtnud keegi pihta saada,» ütles perenaine Tracy.

Õnnetul kombel võttis Kevini edulugu aga uskumatult kurva pöörde, sest koer suri vaid loetud päevad pärast tiitli omanikuks saamist vaid kolmeaastasena. Perekonna teatel tabas koera ootamatu terviserike ning ta vajas erakorralist operatsiooni, millest ta kahjuks aga ei taastunud.

Enne kui maailma suurima koera tiitel Kevinile anti, hoidis seda Texase osariigist pärit Saksa dogi Zeus, kelle turjakõrgus oli koguni 104,6 sentimeetrit. Koera peremehe sõnul sõi tema hiiglaslik lemmik iga päev poolteist kilo krõbinaid, jõi vett otse kraanikausist ning magas peremehe voodis. Zeus pälvis tiitli 2022. aastal, aga ka tema elutee jäi pärast seda ootamatult lühikeseks. Zeus suri 2023. aasta septembris samuti vaid kolme aasta vanuselt. Tal olid tõsised terviseprobleemid: hiljuti oli ta saanud vähidiagnoosi, kuid suri ta hoopis kopsupõletiku tõttu. Enne seda tuli tema parem esijalg vähi tõttu amputeerida.

Enne seda kuulus tiitel Saksa dogi Freddy'le, kes pälvis selle 2016. aastal. Freddy turvakõrguseks mõõdeti 103,5 sentimeetrit. Freddy suri 2021. aasta jaanuaris 8-aastaselt ning teda painasid samuti mitmed terviseprobleemid.

2. Tiibeti mastif on on samuti väga suur koeratõug. Tema turja kõrgus on 62–66 sentimeetrit ning kaal koguni 55–90 kilogrammi. Iseloomult on mastif kuulekas ja õpihimuline ning kaitseb väga oma peret. Kohalikud tiibeti hõimud kasutasid koeri lambakarja kaitsmiseks huntide, leopardide, karude, suurte kärplaste ja tiigrite eest.

Tiibeti mastiff
Tiibeti mastiff Foto: Shutterstock

3. Lõuna-Aafrikast pärit koeratõug boerboel, tuntud ka kui Lõuna-Aafrika mastiffon väga võimsa kehaehitusega koer, kel väga tugev valveinstinkt. Seda tõugu saadab üsna tume vari. Taanis, Rumeenias, Prantsusmaal, Malaisias, Kataris, Mauriitsiusel, Bermuudal ja osaliselt ka Šveitsis on tõug lausa keelatud väidetava liigse agressiivsuse tõttu. Nad on samuti väga suurt kasvu: turjakõrgus 61–66 sentimeetrit, kaal 68–91 kilogrammi.

Boerboel
Boerboel Foto: Shutterstock

4. Tosa Inu ehk Jaapani mastiff on koeratõug, keda peetakse väga haruldaseks. See tõug on välja aretatud võitluskoeraks Jaapanis ning teda kasutatakse selle jaoks siiani. Tosat peetakse samuti ohtlikuks koeratõuks ning seetõttu on tema pidamine mitmetes riikides, nagu näiteks Suurbritannias, Austraalias, Saksamaal ja Iirimaal, keelatud.

Tosa Inu
Tosa Inu Foto: Shutterstock

5. Bernhardiin on sellest nimekirjast ilmselt kõige paremini tuntud koeratõug. Isase bernhardiini turjakõrgus on 70–90 sentimeetrit ning kaal 64–82 kilogrammi, emased on veidi väiksemat kasvu. Võrredes mõne eespool mainitud tõuga on nad aga äärmiselt sõbraliku ja leebe loomuga. Nad on ka erakordselt tugevad ja vastupidavad. Itaalia ja Šveitsi mägedes aitasid bernhardiinid lumetormides eksinud ja laviinide alla jäänud inimesi otsida ja päästa.

Bernhardiin
Bernhardiin Foto: Shutterstock

Allikad: BBC, Guinnessi rekordite kodulehekülg. People, Forbes

Teised ajakirjad

Tagasi üles