Skip to footer
Saada vihje

NÄDALA RETSEPTID Kuidas teha rammusat suvikõrvitsavormi ja uutmoodi kapsa-hakklihahautist?

Toekas vormiroog suvikõrvitsaga. FOTO: Shutterstock

Küpseid vilju jätkub aeda ja turuletile veel omajagu. Kuidas harjumuspärasest maitseerksamalt tarvitada kopsakaid suvikõrvitsaid, pontsakaid peenraporgandeid ja viimaseid kasvuhoonetomateid?

Punasest sibulast võib näiteks küpsetada sibulalilli: lõikate sibula sektoriteks, jättes põhja terveks, maitsestate oliiviõli, palsamiäädika, soola ja pipraga ning küpsetate alguses fooliumi all, siis veel natuke aega ilma, kuni lõikeservad on kenasti krõbedad. Lõpuks puistate peale fetajuustu ja natuke tüümiani. Neile, kes armastavad sibulat, suurepärane, veidike kreekapärane suupiste.

Tuttavast ja turvalisest õhukeseks viilutatud kartulist, kaalikast ning porgandist saab koos toeka riivjuustu- ja köögikoorelisa, küüslaugu ning tüümiani või rosmariiniga küpsetada toitva juurviljavormi. See on ühtaegu rammus ja ürdine lõunasöök või praelisa. Punapeedist ühes kookospiima, köögiviljapuljongi, küüslaugu, vürts­köömnete ning sidrunimahla ja -riivkoorega võib aga keeta põneva püreesupi. Muidugi, soola ja pipart läheb maitse järgi mõlemasse rooga samuti.

Retseptikogumik «Ahvatlevad aedviljatoidud». FOTO:

Kõik need inspireerivad ideed pärinevad värskelt ilmunud retseptikogumikust «Ahvatlevad aedviljatoidud», kuhu on valitud üle saja muu hulgas Kodukirja ja Kodu & Aia köögilehekülgedel ilmunud aedviljaretsepti. Nende maitsepalett on kirju, ulatudes kodukamarast Vahemere maadeni, salatitest suppide, hautiste ja vormiroogadeni. Muu hulgas saab köögitarkust, kuidas käsitleda kaalikat moodsamal moel, mida teha porrust, nuikapsast või juursellerist või millise maitseainega üht või teist aedvilja särtsakamaks võluda.

Kui veel mõelda Tervise ­Arengu Instituudi soovitusele, et tervisele on kasulik süüa päevas vähemalt 300 grammi ehk umbes kolm peotäit köögivilju – tõsi, näiteks tärkliserikas kartul sellesse soovitusgruppi ei kuulu, puuviljad lähevad samuti eraldi arvestusse –, tasub oma argisele toidukaardile kirevat aedviljamaailma rohkem miksida. Liiati, valdavalt teeb see söömaajad soodsamaks, eriti kui on kodumaiste viljade hooaja tipp ja need tulevad oma aiast.

Kõik juuresolevad retseptid pärinevad kokaraamatust «Ahvatlevad aedviljatoidud».

Kapsa-hakklihahautisesse sobib segada ka odrakruupe, porgandit ja kaalikat. FOTO:

Vana tuttav uudse vinjetiga: kapsa-hakklihahautis

Kaheksale

1 väike kapsapea

2 sibulat

1 sl õli (kui liha pole piisavalt rasvane)

2 dl odrakruupe

3 porgandit

pool kaalikat

400 g hakkliha

1 sl sojakastet

4 dl puljongit (või vett ja puljongikuubik)

soola, pipart

peotäis hakitud peterselli

Pane kruubid eelmisel õhtul likku.

Lõika kapsas sektoriteks ja viiluta ribadeks. Koori ja haki sibulad. Kui peres on lapsi, kes ei taha keedetud porgandit või kaalikat, siis riivi need peene riiviga, muul juhul jämedaga.

Pruunista suure poti põhjas hakkliha. Lisa sibulad ja sojakaste ning kuumuta veel pisut. Lisa kapsaribad, riivitud köögiviljad, leotatud odrakruubid ja puljong. Hauta aeg-ajalt segades 35–45 minutit, kuni köögiviljad on pehmed. Maitsesta soola, pipra ja hakitud peterselliga.

Soe aedviljasalat pestoga. FOTO:

Vahemereline puudutus: soe pestosalat

Kolmele-neljale

2 lihatomatit

1 sibul

1 väike suvikõrvits

1 punane paprika

1 väike baklažaan

1 pea jääsalatit

värsket basiilikut ja peterselli

soola, musta pipart

oliiviõli

Pestokaste:

10 päikese­kuivatatud tomatit

25 g parmesani juustu

1–2 küüslauguküünt

0,5 dl mandleid või seedermänniseemneid

1 dl hakitud basiilikulehti

soola, musta pipart

1 dl oliiviõli

Valmista kõigepealt pesto. Pane köögikombaini kõik ained peale õli ja töötle ühtlaseks. Masina töötamise ajal lisa peenikese nirena õli.

Lõika tomatid ja sibul sektoriteks. Poolita ja viiluta suvikõrvits, paprika ja baklažaan. Pane köögiviljad ahjunõusse ja määri kõik pestoga kokku. Jäta veidi pestot serveerimiseks. Küpseta köögivilju 200-kraadises ahjus 20 minutit.

Tükelda salatilehed ning sega tilga õli, soola ja pipraga. Jaota salatilehed taldrikutele ja tõsta peale soojad köögiviljad. Kaunista basiiliku- ja petersellilehtedega. Pane väikeses kausis lauale ülejäänud pesto ja paku salati juurde leiba või saia.

Toekas vormiroog suvikõrvitsaga. FOTO:

Toekas nädalalõpulõuna: suvikõrvitsavorm

Kuuele

3 (1 kg) keskmist suvikõrvitsat

1 sibul

2 küüslauguküünt

1 paprika

400 g veisehakkliha

1 tl oliiviõli

2 sl tomatipüreed

1 tl punet

jahvatatud musta pipart, soola

100 g fetakuubikuid

vormi määrimiseks õli või võid

Munapiim:

2 dl piima

3 muna

soola

Peale:

50 g riivitud Emmentali juustu

värsket peterselli, rukolat

Koori vajadusel suvikõrvitsad ja viiluta poole sentimeetri paksusteks viiludeks.

Haki sibul ja küüslauguküüned, tükelda paprika. Kuumuta pannil õli ja prae hakkliha läbi. Lisa sibul, küüslauk ja paprika ning kuumuta, kuni sibul muutub klaasjaks. Maitsesta tomatipüree, pune, soola ja pipraga ning lase natuke jahtuda. Sega hulka fetakuubikud.

Määri ahjuvorm õli või võiga ja lao põhja suvikõrvitsaviilud. Vooderda ka küljed suvikõrvitsaviiludega. Kalla vormi hakklihasegu ja kata suvikõrvitsaviiludega. Sega kokku munapiim ja kalla vormi.

Küpseta 180-kraadises ahjus 40–45 minutit. 15 minutit enne valmimist võta vorm ahjust ja puista peale riivjuust. Pane veel veerand tunniks ahju, kuni juust on sulanud. Puista peale hakitud peterselli või rukolat.

Paprikad Piemonte stiilis. FOTO:

Tervitused Põhja-Itaaliast: Piemonte paprikad

1–2 punase paprika poolikut sööja kohta

küüslauku

küpseid kirsstomateid

külmpressitud oliiviõli

väike punt basiilikut

anšoovisefileesid õlis või soolas säilitatud kappareid

soola, musta pipart

Lõika paprikad pikuti pooleks, eemalda seemned. Maitsesta paprikapoolikud seest soola ja pipraga. Soovi korral koori kirsstomatid: pane tomatid kaussi, kalla peale keev vesi ja lase umbes 15 sekundit tõmmata. Jahuta kiiresti külma vee all ja koori väikese terava noaga.

Lõika puhastatud küüslauguküüned õhukesteks viiludeks, jaota paprikatele. Aseta igasse paprikapoolikusse paar kooritud kirsstomatit. Nirista peale julgelt oliiviõli (umbes 2 tl paprika kohta), maitsesta musta pipraga. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 45 minutit, kuni paprikad on küpsed ja servadest kaunilt pruunistunud.

Rebi basiilikulehed, jaota paprikatele, aseta igale paprikale ka 1–2 anšoovisefileed. Soovi korral pane roog uuesti paariks minutiks ahju.

Nipp: veganiversioonis jäta anšoovised ära ja puista valmis paprikatele mõned soolatud kapparid.

Köögiviljakotletid sobivad prae kõrvale, aga ka niisama süüa. FOTO:

Liha asemele või kõrvale: köögiviljakotletid

4−6 tk

1 dl vett või piima

0,5 dl riivitud rukkileiba

2 riivitud kartulit

2 riivitud porgandit

pool riivitud kaalikat

pool riivitud pastinaaki

veerand riivitud juursellerit

1 hakitud sibul

1 sl hakitud värsket basiilikut

2 muna

1 tl soola

pisut jahvatatud musta

pipart

praadimiseks võid või

oliiviõli

Lase riivleival natuke aega piimas või vees paisuda. Sega riivitud köögivili, hakitud sibul, basiilik, munad, sool ja must pipar paisunud riivleivaga ühtlaseks tainaks. Vormi tainast kotletid ja prae mõõdukal kuumusel võis või oliiviõlis kuldpruuniks.

Lisaks võid küpsetada sibularõngaid mikrolaineahjus koos tilga puljongiga.

Serveeri omaette einena värske salatiga või paku lisandiks liha- või kalatoitude juurde.

Kommentaarid

Teised ajakirjad

Tagasi üles