:format(webp)/nginx/o/2024/10/07/16402794t1h2d86.jpg)
Kõrvits on üks igavesti alahinnatud köögivili, mida enamik toiduna ei vaatagi. «Sellest tehakse ju Halloweeni latern,» mõtlevad paljud või ei osata sellest kokku uhada muuda kui marineeritud kõrvitsa hoidis, mis siis jõululauale pannakse. Kuid kõrvits on palju mitmekülgsem köögivili kui paljud arvavad ning maitsegi erineb sortide vahel kui öö ja päev.
Sitke koorega kõrvitsad on mugavad köögiviljad, mida kasvatada. Täpsemalt ei vajagi need suurt tähelepanu ja kasvavad ise, peaasi, et neil piisavalt vett oleks. Kuid nagu mainitud, ei ole see nii laialt levinud toiduaine kui arvata võiks. Need, kes kõrvitsaid ise kasvatavad, on arusaadavalt altimad ka neid sööma, kuid mittekasvatajate ostukorvi satuvad need viljad söömise eesmärgil üsna harva. Näiteks millal ostsid sina viimati kõrvitsa söömiseks?
Kuna käes on kõrvitsahooaeg, pidas endine Michelini inspektor Alethea Tan õigeks tuua välja viis kõrvitsat, mis tema sõnul on teistest mäekõrguselt üle. Toiduekspert õpetab ka, et kõrvitsa maitse juures tuleb arvestada ühe kuldreegliga – mida väiksem kõrvits, seda intensiivsem maitse ja vastupidi.
Veel oskab ta õpetada, et kõrvitsa koore värv ei ole just parim indikaator hindamaks, mis vilja enda sees toimub. Öökülma kõrvitsad ei kannata, seega oma mõistlik need enne miinuskraadide saabumist ära korjata ja jahedasse toanurka tuua. Seal toimub järelvalmimine ning kõrvits, mil pole plekke ning pehmeid muhke-lohke, säilivad jahedas kuid.
Kuid millised on siis toidueksperdi viis lemmikut kõrvitsasorti?
Kabotša kõrvits
/nginx/o/2024/10/07/16402780t1h3bcf.jpg)
Jaapanist pärit pisike ja mühkliku koorega kõrvitsat peetakse üheks paremini maitsvamaks kõrvitsaks maailmas. Selle erekollane viljaliha on kõvem kui tavalistel kõrvitsatel, midagi maguskartuli ja tavalise kõrvitsa vahepealset. Küpsetades muutub kabotša kõrvitsa viljaliha kreemjaks ning selle rikkalik maitse viib keele alla. Michelini ajakirjanik soovitabki seda kõrvitsat ahjus võiga küpsetada ning pärast lusikaga süüa.
Keegelkõrvits
/nginx/o/2024/10/07/16402782t1hff0b.jpg)
Keegelkõrvits on talikõrvits ning on üks muskaatkõrvitsate alamliike. Kuigi selle kõrvitsa viljaliha on kabotša kõrvitsa omast märksa kuivem, pole see kindlasti vähem magus. Kõrvitsa teeb põnevaks selle kuju, mis meenutab bowlingu kurikat. Tumekollase koore ja sama karva viljalihaga, magus ja kergelt pähklise maitsega kõrvits on suurepärane maitsepomm sügislaual. Lihakas kõrvits muutub kuumtöödeldes pehmeks ning on suurepärane püreedes või lihtsalt lusikaga maiustamiseks.
Bataatkõrvits «Small Sugar»
/nginx/o/2024/10/07/16402783t1hcf90.jpg)
Need pisikesed ereoranžid kõrvitsat löövad pahviks oma eriti magusa maitsega. Pole ka ime, et neid kutsutakse ka suhkrukõrvitsateks. Valmistada saab neid nagu iga teist kõrvitsat keeta, küpsetada, röstida, praadida, hautada ja hoidiseks teha. Tani sõnul sobib just see kõrvits nagu valatult magusatesse retseptidesse, kuid maha ei saa kanda seda ka soolastest retseptidest, kuna ka neis peab olema magusaid noote.
Spagetikõrvits
/nginx/o/2024/10/07/16402785t1h83bf.jpg)
Tegemist on huvitava kõrvitsaliigiga, mille viljaliha muutub pärast küpsemist spagetisarnasteks ribadeks. Pole vaja kööki udupeeneid vidinaid, mida keerutades saab köögiviljast nuudleid teha – see kõrvits on juba oma olemuselt üks paras nuudel.
Lihtsalt lõigake kõrvits pooleks, eemaldage seemned ja viljaliha ning küpsetage see küpsetusplaadil viljaliha pool vastu plaati. Kui viljaliha on pehme, kasutage kahvlit, et viljalihast kõrvitsaspagetid kraapida.
Kõrvits «Sultani turban»
/nginx/o/2024/10/07/16402792t1h3928.jpg)
Eriti põneva välimusega ja araabiapärase peakatte järgi nime saanud, kuid ilmselt kusagilt Kariibide saartelt pärit kõrvitsat kasvatatakse reeglina dekoratiivsetel eesmärkidel, kuid endise Michelini inspektori sõnul on tegemist ühe kõige maitsvama kõrvitsaga üldse. Justkui kahest erisuuruses kõrvitsat kokku liimitud tegelane aretati kuskil 1820ndatel ning selle viljaliha tekstuur on üsna tärkliserikas, mis teeb sellest ideaalse lisandi hautistes ja suppides, kuna tärklis muudab need mõnusalt paksuks. Tugeva kõrvitsa maitse kõrval kerkib esile ka sarapuupähkli nüansid.