NÄDALA RETSEPTID Õigesti serveeritud Pekingi part annab haamri

Shang Shi restorani kokad Ilja Shapovalov (vasakul) ja Warren Tong Kah Loon serveerivad Pekingi parti. FOTOD: Eero Vabamägi
Shang Shi restorani kokad Ilja Shapovalov (vasakul) ja Warren Tong Kah Loon serveerivad Pekingi parti. FOTOD: Eero Vabamägi Foto: Eero Vabamägi
Copy

Ei, nii see asi ei ole, nagu võiks järeldada tavalistes Hiina söögikohtades pakutava järgi, et kui menüüs on part, siis on see peaaegu sama mis Pekingi part.

Part on enamikule part – mis vahet seal on!? –, aga tegelikult esindab Pekingi part hoopis teistsugust maailma kui see, mida kohtab näiteks kaubanduskeskuste toidupaikades, kus taldrikuile kuhjatu on ohtralt värvilise kastmega üle valatud.

Tõelise ja ehtsa Pekingi pardi serveerimine on terve rituaal. Küllap koguni kunst.

Ja nagu igale rituaalile, eelneb sellelegi põhjalik ettevalmistus. Mitte nii, et marsite restorani sisse, näete menüüs Pekingi parti ja teatate teenindajale, rind kummis, et võtan selle.

Ei, kui lähete Tallinna vanalinnas augusti algul ilma suurema kärata avatud Shang Shi peenesse restorani, tuleb Pekingi pardi soovist teada anda ööpäev varem.

Teised ajakirjad

Tagasi üles