Saada vihje

NÄDALA RETSEPTID Õnne Eestile, kiitus kilule! Kiluideid pidupäevalauale (2)

Krõbedaid suupistekartuleid vürtsikiluga võib pakkuda nii soojalt kui ka külmalt. FOTO: Britt Paju
Krõbedaid suupistekartuleid vürtsikiluga võib pakkuda nii soojalt kui ka külmalt. FOTO: Britt Paju Foto: Britt Paju
Copy

Kiluvõileib vallutab aina rohkem Eesti sünnipäevalaudu. Kuid vürtsikilu võib sättida ka hoopis teistsugusesse pidurüüsse, käevangus eestilik kartul, Merevaigu juust või hapukoor.

Must leib või, vürtsikilu ja keedumunaga kuulub Eesti võileivaklassikasse, aga on peategelaseks ka vabariigi aastapäeva peolaual küll kodudes, küll presidendi vastuvõttudel. Rukkileiva, muna ja kilu kombinatsioonis on erilist umamisust, see on lausa jumalik kooslus, sõnas mõne aasta eest Postimehes Eesti Peakokkade Ühenduse president ja endine presidendi kantselei peakokk Taigo Lepik. Siiski, suurtel iseseisvuspäeva pidudel käivad kokad selle kooslusega loomingulisemalt ümber, veeretades suupistevaagnatele rukkileiva ja vürtsikilu trühvleid või pannes porrupesasse kilu ning suitsutatud vutimuna.

Ent kilutrühvleid pole Eesti sünnipäeva auks ka kodus sugugi keeruline vormida. Segate toorjuustu, hakitud keedumuna ja vürtsikilu ning peenestatud tilli ja murulaugu ühtlaseks, mõõdate lusikaga väikese koguse segu välja ja veeretate riivleivas. Kui soovite, võite riivleiva – seda müüakse valmiskujul ka poes – enne kergelt võis läbi praadida. Samuti on hea, kui trühvlid saavad külmkapis natuke taheneda ja maitsestuda.

Teised ajakirjad

Tagasi üles