Skip to footer
Saada vihje
Tellijale

See on su keha viis pärast kõhuviirust öelda, et oled nüüd tervenemas

Ühel päeval võib kõik olla täiesti tavaline – kuni nagu välk selgest taevast ilmnevad iiveldus, külmatunne, palavik, nõrkus ja kõhuvalu. Tunne on selline, nagu sind oleks tabanud maailma halvim pohmell, aga kahjuks pole järgmine päev parem. Peagi on selge, et tegemist on kas viiruse, põiepõletiku, toidumürgituse või nende kombinatsiooniga.

Paljud kogevad esmase paranemise järel seda, mida võiks nimetada petlikuks taastumiseks: kodus olles tundub, et olukord paraneb. Kuid esimene käik poodi või lühike jalutuskäik võib osutuda ootamatult kurnavaks. Kõht lööb taas pilli ja keha annab märku, et ei jaksa veel.

Süüa või mitte süüa – selles on küsimus

Kui isu on kadunud, tekib dilemma: kas sundida end sööma või lasta kehal puhata? Ekspertide sõnul on oluline mitte nälgida, vaid süüa väikeste koguste kaupa ja keskenduda kergesti seeditavale toidule. Põhiline märksõna on kergus. Isegi kui magusaisu tekib, tuleks vältida töödeldud maiustusi – need võivad ärritada veel paranemata seedetrakti.

Kõhusõbralikud retseptid

Kui oled täitsa pikali ja ei jaksa sõrmegi liigutada, söö riisigalette ja banaani. Joo palju vett! Väldi piimatooteid.

Kui jõudu juba natuke on, siis söö kergeid toite, mis ei koorma seedimist. Näited allpool.

Tatar köögiviljadega

Koostisosad

  • 1 dl tatart
  • 2 dl vett
  • 1 tass külmutatud köögivilju (porgand, hernes, brokoli vms)
  • Näpuotsaga soola

Soovi korral: 1 tl oliiviõli või võid, keedetud muna, maitserohelist

Valmistamine

  • Loputa tatar ja keeda soolaga maitsestatud vees umbes 15 minutit.
  • Samal ajal auruta või keeda köögiviljad pehmeks.
  • Sega kõik kokku ja lisa maitseks natuke õli või võid.
  • Kõrvale sobib hästi keedetud muna.

Miks see hea on?

Õrn, soe ja täitev kõhutäis – just see, mida keha vajab. 

Riisipuder banaaniga

Koostisosad

  • 0,5 dl valget riisi
  • 2 dl vett või taimset piima (nt kaerapiim, kui soovid veidi mahedamat maitset)
  • 1 väike banaan
  • Näpuotsaga soola
  • Soovi korral: kaneeli, mett või mustikaid

Valmistamine

  • Keeda riis vees või piimas tasasel tulel kuni pehme, ~15–20 min.
  • Lisa tükeldatud banaan ja sega pudru sisse – see sulab mõnusalt pehmeks.
  • Soovi korral lisa natuke kaneeli või tilgake mett, kui kõht juba lubab.

Miks see hea on?

Riisipuder on klassikaline haigusejärgne toit – kerge seedida, soojendab kõhtu ja annab energiat. Banaan lisab magusust, kaaliumi ja kiudaineid, mis toetavad soolestiku tasakaalu pärast kõhulahtisust. Sobib hästi, kui magusaisu on tagasi, aga seedimine veel õrn.

Köögiviljasupp riisiga

Koostisosad

  • 1 porgand
  • 1 kartul
  • 1/4 suvikõrvitsat või brokolit
  • 2 sl valget riisi
  • 1 l vett
  • Näpuotsaga soola, loorberileht
  • Soovi korral: hakitud till või petersell

Valmistamine

  • Pane riis ja hakitud juurviljad külma vette ja lase keema.
  • Lisa maitseks loorberileht ja sool.
  • Keeda tasasel tulel ~25 minutit, kuni kõik on pehme ja maitsed on segunenud.
  • Serveerimisel lisa värskeid maitsetaimi, kui soovid.

Miks see hea on?

Selge puljongiga supp niisutab ja taastab vedelikuvarusid, juurviljad lisavad vitamiine ja mineraale ilma seedimist üle koormamata. Riis aitab hoida kõhtu stabiilsena ja loorberileht annab maitset ilma ärritamata. Ideaalne vahesamm enne tahkemate toitude juurde naasmist.

Olen terve – aga kas piisavalt, et tööle naasta?

Sageli kerkib taastumise lõpus üks keeruline küsimus: kas peaks tööle minema? Kui palavikku enam pole ja kusagilt ei valuta, võib tunduda loogiline tööle hakata. Kui aga töö eeldab maksimaalset panust, võib liigvarajane naasmine viia tagasilanguseni.

Kui haiguse sümptomid on taandunud, ei tähenda see, et energia ja taastumisvõime on silmapilkselt tagasi. Kiire tempoga töökohtades ei saa võimaldada poolikut tagasitulekut, vaid pigem võta veel üks päev taastumist kodus, kui hiljem nädal aega läbi udu pingutada.

Mis märgid näitavad, et taastumine on lõpusirgel?

  • Toit püsib sees.
  • Magasid esimest korda pärast haigust kogu öö.
  • Jalutuskäik ei tekita enam nõrkust ega pearinglust.
  • Isu kasvab ja energia tuleb tagasi.

Ja kui kõikide nende märkide järel ilmub lõpuks esimene tahke väljaheide – jah, see väärib väikest rõõmutantsu. See võib olla üks kindlamaid märke, et keha on jälle oma rütmi tagasi saanud.

Paljud ei luba endal paraneda, eriti kui töötempo on kiire ja ootused suured. Kehal on aga oma rütm. Võtta korraks aeg maha, süüa tatart köögiviljadega ja minna alles siis tööle, kui energia on päriselt tagasi, võib osutuda kõige tõhusamaks otsuseks.

Kuidas ennetada?

Noroviirused on väga nakkavad viirused, mis põhjustavad ägedaid seedetrakti vaevuseid, mida rahvakeeli nimetatakse ka kõhugripiks. Väikelapsed ja eakad võivad haigust põdeda raskelt.​

Nakatumine toimub otsesel kontaktil haige inimesega (haige inimese hooldamisel), saastunud toidu ja joogi kaudu (näiteks nakatunud toidukäitleja) või keskkonna kaudu viiruste sattumisel pindadele (ukselingid, mänguasjad jne).

Pärast sümptomite taandumist tuleks kontakte piirata (kodus olla) 48 tundi, et vältida haiguse edasist levimist.

Peiteperiood

Noroviirushaiguse sümptomid algavad 24 kuni 48 tundi pärast viiruse sattumist organismi, kuid haigusnähud võivad tekkida erandina juba 12 tundi pärast viirusega kokkupuudet.

Haigusnähud

Noroviirushaiguse sümptomid on iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus ja kõhuvalu. Mõnikord võib olla väike palavik, külmavärinad, peavalu, lihastevalud ning üldine väsimustunne. Haigus algab järsult ja nakatunud isik tunneb ennast väga haigena.

Kõhulahtisuse ja oksendamise tõttu on risk veepuuduse tekkimiseks, mille sümptomiteks on vähene urineerimine, suu ja kurgu kuivus, nutmine väheste pisaratega või ilma pisarateta, ebatavaline unisus ja loidus. Eelkõige on riskirühmas väikelapsed ja eakad.

Ennetamine ja tõrje

Noroviiruste leviku ennetamine ja tõrje keskendub heale hügieenile ja nakkuste vältimisele.

Kätepesu – regulaarne ja põhjalik kätepesu seebi ja veega, eriti pärast tualettruumi kasutamist, mähkmete vahetamist ja enne söömist või toiduvalmistamist.

Toiduhügieen – toidu korrektne käitlemine, töötlemine ja keetmine, eriti kõrge riskiga toitude, nagu karpide ja toorete köögiviljade puhul.

Haigete isoleerimine – nakatunud inimeste isoleerimine kodus ja avalikus kohas haiguse leviku vältimiseks.

Pindade desinfitseerimine – saastunud pindade ja esemete puhastamine ja desinfitseerimine, kasutades tõhusaid desinfektsioonivahendeid.

Ravi

Noroviiruse puhul puudub spetsiifiline ravi. Antibiootikumid noroviiruse korral ei toimi.

Allikas: Terviseamet

Kommentaarid

Teised ajakirjad

Tagasi üles