/nginx/o/2025/04/18/16785887t1h0dbe.jpg)
Veel täna jõuate ülestõusmispühadeks kombekohase kohupiimamaiuse pasha hakkama panna. Ent pidupäeva toidutraditsioone saab järgida ka mõne koogi või lihtsa-kiire pokaalidesserdiga, kus kohupiim sees.
Kohupiim on üks neist ehteestilikest toiduainetest, milleta me kohalikku kööki ette ei kujuta. See on asendamatu igapäevamenüüs ja troonib pidupäevadel kodude koogilaual lõpututes variantides. Lihavõtted on aga säärased pühad, kus kohupiim on vaat et kohustuslik ja peolaual samasugune staar nagu muna.
Kes rammusast koore-, või- ja kohupiimaküllasest pashast ei pea, võib kevadpühadeks küpsetada oma parimat kohupiimakooki või hellitada end mõne lihtsa ja kiire kihilise pokaali- või kausidesserdiga. Kui igatsete vahelduseks midagi hoopis uut, võite appi võtta kohupiimamagusale pühendatud kokanduskogumiku «Kohupiimakoogid ja -magustoidud», kus aastatepikkuse kogemusega köögitoimetajad-toiduprofid Lia Virkus, Pille Enden ja Tiina Lebane jagavad oma lemmikretsepte. Kohupiimast ei saa kunagi isu täis, kinnitavad kõik kolm nagu ühest suust.
Autoritel jagub Postimees Nädala lugejaile soovitusi ka oma koduköögist kohupiima-kiirabiks neile ajahädas kokkajatele, kel lihavõttepashaks või töömahukamaks kohupiimaküpsetiseks aega napib.
Tiina Lebane räägib, et tema kiir-kohupiimamaius koosneb ricotta-kohupiimast, banaanist ja vanillipudingist. «Eelistan ricotta-kohupiima, sest see on kreemjam ja vähem hapu. Tükeldan banaani ja segan kohupiimaga, lisan maitse järgi vanillipudingit ning töötlen kõik saumikseriga kreemiks. Peale panen maasikatoormoosi, ja kui on, siis ka valge šokolaadi tükke,» kiidab ta kiirdesserti, mis sobib pokaalis serveeritult igati ka pühadelauale.
/nginx/o/2025/04/18/16785891t1h353a.jpg)
Pille Enden sõnab, et kuna köögitoimetaja töö tõttu on tal tavaliselt juba paar kuud varem mõni pasha valmistatud, pildistatud ja söödud, siis pühadeks läheb menüüsse pigem alternatiiv. Näiteks imelihtne kihiline kausikook: «Kreemiks segan kohupiima või kohupiimapasta vahustatud koorega. See läheb kaussi kihiti kuubikuteks lõigatud biskviitpõhja või keeksi ja konservpuuviljadega. Hästi sobivad virsiku- ja aprikoosikonservid, kuid kasutada võib ka külmutatud vaarikaid. Kreemi hulka võib suhkru asemel panna sulatatud valget šokolaadi,» annab ta retsepti ja lisab, et sama magustoidu võib teha portsjonitena pokaalidesse.
Vahel tuleb aga isu pashalaadse koogi järele, millel on klassikaline sulavõist ja küpsisepurust põhi – šokolaaditükkidega küpsised on selleks eriti head. Küpsisepõhjale läheb täidis: ta segab toasooja kohupiima hulka sulatatud valget šokolaadi, siis kuivatatud puuvilju, pähkleid ja mandleid ning vahustatud koort. «Lõpuks panen vähemalt mõneks tunniks külmkappi, et kook jõuaks taheneda. Kes soovib, võib täidisesse lisada ka želatiini,» soovitab ta.
Lia Virkus ütleb, et tal on kohupiimamagustoidud üldse sageli laual. «Armastan neid väga. Tihti söön maitsestamata kohupiimapastat või kodujuustu omatehtud moosiga,» lausub ta ja lisab, et lihavõttehommikuks valmistab vahel pokaalipashat, mis pole rammusast klassikast sugugi kehvem. Kiire mango-laimi pokaalipasha on tema ammune pühademagustoit – valmib vaid veerand tunniga, kergem pealegi. «Segan selle kohupiimapastast ja skyr’ist ning maitsestan vanillisuhkru ja laimimahlaga. Panen pokaalidesse ja kaunistan imekena kuldkollase mangopüreega, mis annab koos laimiga ka võrratu maitsekoosluse.»
Mõnikord sünnib kevadpühade pokaalipasha aga kohupiimavahust ja mangopüreest: vahuks 200 g vahukoort, 600 g kohupiimapastat ja 200 g skyr’i, 3 sl suhkrut ja 2 tl vanillisuhkrut. Pokaalide põhja läheb mangopüreed, siis kohupiimavaht ja peale veel mangopüreed, kaunistuseks mandlilaaste ja vahel ka sukaadi. Dessert on kaunilt kollane ja ülimaitsev.
Energia ja toitainete kogused 100 g kohta; protsent keskmise täiskasvanu päevase energiavajaduse (2000 kcal) võrdluskogusest.
/nginx/o/2025/04/18/16785888t1h115d.jpg)
Vaarika-kohupiimakook küpsisepõhjal
Hapuka ja lihtsa kohupiimaplaadikoogi põhjaks on vaid küpsised, peal Juubeli tordi pulbrist valmistatud ahvatlevalt krõbe purukate.
20 tk
Põhi:
1,5 pakki (à 163 g) heledaid neljakandilisi küpsiseid
Peale:
1 kg vanillimaitselist pakikohupiima
3 muna
1 dl vahukoort
1 dl suhkrut
300–400 g (külmutatud) vaarikaid
50 g võid
150 g Juubeli tordi pulbrit
Lao küpsised küpsetuspaberiga kaetud väiksemale kõrgete äärtega ahjuplaadile (nt 26 x 34 cm). Vahusta munad suhkruga, sega hulka kohupiim ja vahukoor. Laota kohupiimakreem küpsisepõhjale ja pane peale vaarikad. Sulata või ja sega tordipulbriga ühtlaseks purutaoliseks massiks. Pudista puru koogile.
Küpseta kooki 180-kraadises ahjus 30–40 minutit, kuni kook on kaunilt kuldpruun ja läbi küpsenud. Lase jahtuda ja lõika ruutudeks.
Energia 225 kcal
11 %
Rasvad 9,7 g
Küllastunud rasvhapped 5,1 g
Süsivesikud 27 g
Suhkrud 20 g
Valgud 7 g
/nginx/o/2025/04/18/16785889t1ha470.jpg)
Kohupiimavaht vaarikate ja avokaadoga
Selle vahu nimel tasub alati hoida sügavkülmas ühte tükeldatud banaani. Et kui isu tuleb, siis tõstad kõik vajamineva kapist mikserikannu ja vajutad nupule. Mandli- või kookospiima kogus timmi endale parajaks, näiteks smuutilaadse joogi jaoks lisa seda vähemalt poole rohkem.
Kahele
1 keskmine banaan
2 dl külmutatud vaarikaid
100 g ricotta-kohupiima
pool keskmist avokaadot
1,5–2 dl mandli-
või kookospiima
0,5 tl vanillisuhkrut
Koori, tükelda ja sügavkülmuta banaan – võid seda teha juba eelmisel päeval. Puhasta ja tükelda avokaado. Pane kõik koostisained mikserikannu ja töötle ühtlaseks. Kui kannmikseril on smuutifunktsioon, siis kasuta seda, saad eriti vahuse ja hõrgu segu. Kaunista meelepäraselt. Söö kohe või hoia serveerimiseni külmas.
Toiteväärtus on arvutatud mandlipiimaga variandile.
Energia 89 kcal
4 %
Rasvad 5 g
Küllastunud rasvhapped 1,4 g
Süsivesikud 7,8 g
Suhkrud 6,9 g
Valgud 2,6 g
/nginx/o/2025/04/18/16785890t1h74c0.jpg)
Kohupiima-virsikukook
Virsikute asemel võid kasutada ka marju, banaani- või õunatükke. Marjad või puuviljad lao otse tainale ja vala kohupiimatäidis peale.
Kaheksale
Tainas:
125 g võid
1 dl suhkrut
1 muna
1 tl küpsetuspulbrit
3 dl nisujahu
Täidis:
2,5 dl kohupiimapastat
1 dl vahukoort
2,5 dl hapukoort
1 dl suhkrut
1 sidruni mahl ja riivitud koor
2 sl kartulitärklist
2 muna
2 tl vanillisuhkrut
1 suur purk (u 800 g) kompotivirsikuid
Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa munad ja vahusta veel. Sega hulka kartulitärklisega segatud jahu. Kata küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi (26–28 cm läbimõõduga) põhi tainaga. Sega omavahel täidiseained ja vala tainale. Lao peale vedelikust nõrutatud kompotivirsikud. Küpseta 175-kraadises ahjus u 1 tund, kuni koogi pind on kaunilt kuldkollane.
Energia 224 kcal
11 %
Rasvad 8,8 g
Küllastunud rasvhapped 5,2 g
Süsivesikud 30,8 g
Suhkrud 22 g
Valgud 4,7 g
/nginx/o/2025/04/18/16785887t1h0dbe.jpg)
Pashakera
Kevadpühade maiuse võib valmistada ka piduliku tordikerana. Klassikalises pashas peab kindlasti olema rammusat koort ja kohupiima, mune ja võid. Ülejäänud lisandid vali endale meelepärased.
Kaheksale
1 keskmine sidrun
200 ml vahukoort
150 g võid
1,5 dl suhkrut
2 munakollast
2 tl vanillisuhkrut
400 g kohupiima
1 dl mandlilaaste või hakitud mandleid
1 dl kuivatatud mustikaid või rosinaid
Kaunistamiseks:
mandlipuru, marju, viinamarju
Tõsta kõik koostisained, v.a vahukoor, paar tundi varem toasooja. Pese sidrun hoolikalt ja kuivata. Riivi kaussi koor ja pigista mahla juurde.
Vahusta vahukoor tugevaks vahuks. Vahusta ka toasoe või koos suhkruga heledaks vahuks. Lisa võile ükshaaval ja vahustamist jätkates munakollased.
Lisa kaussi ka sidrunikoor ja -mahl, vanillisuhkur, kohupiim, mandlid ja mustikad või rosinad. Sega läbi ja lõpuks sega osade kaupa juurde vahustatud koor.
Loputa marlitükki kõigepealt kuuma ja siis külma veega ning vooderda sellega seestpoolt suurem sõel. Vala mass sõelale, silu lusikaga siledaks ja kata marlinurkadega. Aseta peale taldrik ja mingi raskus, näiteks moosipurk, ning tõsta mõne anuma kohale kinnitatult vähemalt 24 tunniks külmkappi nõrguma.
Enne serveerimist ava marlinurgad ja kummuta kera alusele. Kaunista mandlipuru ja meelepäraste marjade-puuviljadega.
Energia 335 kcal
17 %
Rasvad 25 g
Küllastunud rasvhapped 14,5 g
Süsivesikud 20,6 g
Suhkrud 20,1 g
Valgud 6,6 g