:format(webp)/nginx/o/2025/04/21/16789227t1hdd0d.jpg)
Taskuhäälingu «Oma tuba, oma luba» on koos ülejäänud maakera põhjakupliga jõudnud kevadesse ning saatejuhid Triin, Kristina ja Madis sukelduvad täna esimeste grilliplaanide ja kevadkoriluse maailma. Vastatakse suurtele ja tähtsatele küsimustele: kas peenrakast on juba valmis, mida panna grillile ja miks mõni inimene ikka veel ei oska sütt põlema saada.
Saate alguses jagab Triin aga hoopis reisiplaane: ees ootab kultuuri- ja gastronoomiareis Türki ning seejärel lühike tööreis Leedu spaa- ja wellness-kultuuriga tutvuma. Samas tunnistab ta, et kevad, mis on lõpuks tõeliselt kohale jõudnud, teeb kodust lahkumise keeruliseks. Linnas hakkavad õitsema roosade õitega kirsid ja kollased forsüütiad, kuid nende ilust jääb ta tõenäoliselt ilma.
Madis toob jutuks taimede ettekasvatamise – koduaknal kosub tal ligi 50 taime. Samas selgub, et keegi stuudios pole veel päriselt peenrakaste valmis teinud. Triin plaanib seekord aeda istutada täpselt nii palju, kui jõuab ka ära tarbida, et mitte üle pingutada, kuna eelmise aasta tomatifopaa mälestus on veel liiga värske.
Kevade saabudes jõuab kätte ka esimene grillimine. Madis jagab, kuidas tal ei õnnestunud sütt põlema saada – süütevedelikku kulus pool pudelit ja lõpuks tekkis küsimus, kas süütevedelikuga immutatud süte kohal valminud liha üldse süüa kõlbab. Triin rahustab: tema elukaaslasel on selle jaoks spetsiaalne seade, mis aitab lõõtsaga tuld üles puhuda.
Vestlus liigub sujuvalt edasi marinaadide maailma. Triin tunnistab, et ta võiks vahel marinaadi lihtsalt lusikaga süüa– nii hea tuleb välja. Inspiratsiooni ammutab ta kastmepudelitest, mis külmkapi tagaotsas seisavad – väike sortsu teriyaki-kastet, sortsuke mett, veidi sojakastet, laimimahla või isegi moosi. «Marinaad peab olema selline, et tundub, nagu see oleks su elu parim looming,» ütleb Triin.
Aastaid populaarsed olnud sinihallitusjuustuga täidetud šampinjonidsaavad kõigilt kolmelt hävitava hinnangu – üksmeelselt leitakse, et need kipuvad jääma liiga kuivaks ja maitsetuks . Palju mõnusam on kõrvale teha korralik suvine tomati-kurgi-hapukooresalat.
Lisaks lihale ja salatile on saatekülalised avastamas, mida loodus kevadel pakub. Karulauk, jänesekapsas, naat ja teised kevadised umbrohud on juba kohal. Triin jagab, kuidas karulaugust saab teha pestot, salatit või maitsestada sellega suviseid toite. Naadi üle aga Triin eriti ei vaimust, kirjeldades selle maitset kui midagi porgandipealse sarnast. Nagu ütles Orm Oja saates «MasterChef Eesti»: «Igast asjast ei pea ka pestot tegema.»
Saate lõpus jõutakse kevadseenteni. Madis teab kohta, kus kasvavad kevadkogritsad, aga saladust ta ei avalda – eestlaslikult isegi mitte oma lähedastele. Seenehooaja tõeline avapauk saabub siiski suvel, kui metsad täituvad kukeseentega – lihtne, kindel ja maitsev.
Saade «Oma tuba, oma luba» on eetris iga nädal. Saateid saab kuulata Postimehe Pleierist, Spotifyst ja Apple Podcastist.
Ühendust saab julgelt võtta e-posti aadressil kodu@postimees.ee.