Skip to footer
Saada vihje

TURGUTA END 5 toiduainet, milles on oluliselt rohkem C-vitamiini kui apelsinis

Pilt on illustreeriv.

C-vitamiin (askorbiinhape) on vesilahustuv vitamiin, mis on eluliselt oluline terve keha toimimiseks, kuid mida inimkeha ise ei suuda toota ega varuda, seega tuleb seda saada toidust iga päev.

19–64-aastased täiskasvanud vajavad 40 milligrammi C-vitamiini päevas ning kogu vajaliku C-vitamiini peaksite saama oma igapäevasest toidust. Apelsin sisaldab umbes 53 milligrammi C-vitamiini 100 grammi kohta. Siin on 5 toiduainet, mis ületavad märkimisväärselt seda kogust. 

Maasikad 

Artikli foto

Üks tass maasikaid on võrdne 90 milligrammi C-vitamiiniga. Marjad on ühtlasi ka suurepärane antioksüdantide allikas, võideldes organismis põletike vastu, kirjutab Get Surrey. 

Astelpaju marjad

Astelpaju marjad sisaldavad keskmiselt 400–900 milligrammi C-vitamiini 100 grammi kohta, mis on 8–17 korda rohkem kui apelsinis, vahendab Research Gate. Marjades sisalduvad karotenoidid toetavad silmade tervist, samal ajal kui neis leiduv E-vitamiin hoolitseb naha tervise eest, kaitstes ühtlasi ka rakke oksüdatiivse stressi eest.

Guajaav 

Artikli foto

Guajaav on troopiline puuvili, mis sisaldab umbes 228 milligrammi C-vitamiini 100 grammi kohta, mis on üle nelja korra rohkem kui apelsinis. Puuvilja suur kiudainesisaldus aitab parandada seedimist ja ennetada kõhukinnisust, kirjutab Good Food. Kuna guajaav on madala glükeemilise indeksiga, hoiab see ka veresuhkru stabiilsena. Puuviljas sisalduv A-vitamiin toetab aga silmade tervist. 

Mustsõstar

Mustsõstar sisaldab ligikaudu 200 milligrammi C-vitamiini 100 grammi kohta, mis teeb sellest väga hea C-vitamiini allika. Sõstar sisaldab suures koguses antotsüaniine, mis aitavad vähendada põletikku ja kaitsta rakke kahjustuste eest. Antotsüaniinid aitavad parandada silmade verevarustust ja aidata glaukoomi ehk kroonilise silmakahjutuse korral. Lisaks alandavad mustsõstrad vererõhku ja aitavad kontrolli all hoida kolesteroolisisaldust, vähendades südamehaiguste riski.​

Kiivi

Artikli foto

Kiivi sisaldab umbes 93 milligrammi C-vitamiini 100 grammi kohta. Lisaks sisaldab see rohkelt serotoniini, mis võib aidata parandada une kvaliteeti ja kestust. Suure kiudainesisalduse tõttu parandavad kiivid seedimist ja vähendavad kõhukinnisust. Kiivides sisalduv kaalium aitab aga reguleerida vererõhku ja vähendada kolesteroolisisaldust.

Kommentaarid

Märksõnad

Teised ajakirjad

Tagasi üles