Skip to footer
Saada vihje

ARST HOIATAB Juustu ei tohiks sel ajal päevast süüa (1)

Pilt on illustreeriv.

Asjatundja väidab, et juustu söömine teatud kellaajal võib olla tervisele kahjulik. 

Paljud meist armastavad aeg-ajalt juustu näksida, ent Suurbritannia arsti Karan Rajani sõnul peaksime vältima piimatoodete söömist teatud kellaajal, kuna see võib meie tervisele kahjulik olla. 

Parim aeg juustu söömiseks on päeva esimeses pooles – hommikusöögiks, lõunasöögiks või isegi pärastlõunase vahepalana. Õhtul, eriti enne und, tasub vältida tugevalt töödeldud ja rasvaseid juuste, eriti kui on kalduvus seedeprobleemide või unehäirete tekkeks.

Peamised põhjused, miks vältida õhtuti juustu söömist

Rasvasisaldus ja kalorid

Juust on kõrge rasva- ja valgusisaldusega toit. Rasvane toit enne und võib aeglustada seedimist, põhjustada kõhus raskustunnet või isegi häirida und.

Võimalik mõju unele

Mõned juustusordid sisaldavad türamiini – aminohapet, mis võib stimuleerida ajutegevust ja mõnel inimesel raskendada uinumist. Eriti puudutab see kõvajuuste nagu Cheddar, parmesan, Stilton jt.

Seedehäired ja refluks

Inimestel, kellel esineb kõrvetisi või refluksi, võib juustu söömine enne und sümptomeid süvendada.

Mõned allikad toovad välja, et väikeses koguses valgurikka ja mõõdukalt rasvase toidu tarbimine võib hoopis und soodustada – näiteks kohupiim koos natukese mee või marjadega võib aidata öösel hoida veresuhkrut stabiilsena ja toetada lihaste taastumist. Valgurikas Kreeka jogurt hoiab samamoodi veresuhkru kontrolli all, koormamata magu. ​

Maailma kõige tervislikumad juustud

On mitu tegurit, mille alusel juustu tervislikkust hinnata. Lisaks sõltub väga palju tarbija eelistustest ja dieedist. Kui otsite menüüsse midagi valgurikast, muretsege poest kas pakk kodujuustu või parmesani. Kui aga olete mures naatriumisisalduse pärast organismis, haarake poes mozzarella järele. Kui aga on soov lihtsalt keha turgutada ja end tervemana tunda, soovitavad asjatundjad kurikuulsat Šveitsi juustu.

Mozzarella

Mozzarella on pehme valge juust, mida peetakse üheks tervislikumaks maailmas, vahendab Yahoo. Juust paistab silma suure kaltsiumi-, fosfori- ja tsingisisalduse poolest. Valgurikas mozzarella on võrdlemisi väikese süsivesikusisaldusega, turgutades organismi kasulike probiootikumidega.

Kitsejuust

See pehme, kreemjas juust on tervisele väga kasulik ja seda peamiselt tänu sellele, et on valmistatud kitsepiimast. Kitsepiimas on palju A-vitamiini ja riboflaviini (B2-vitamiini) ning see sisaldab märksa vähem laktoosi kui lehmapiim, mis on hea uudis neile, kellel on laktoositalumatus. Enamik lehmapiima suhtes allergilisi inimesi talub kitsepiima probleemideta.

Kodujuust

Kõrge valgusisaldusega ja väärtuslikke B- ja B12-vitamiine sisaldav kodujuust on samuti väga väärt proteiiniallikas. Kodujuustus olev kaseiinivalk tõstab tasapisi vere aminohapete taset ja hoiab kõhu kauem täis. Lisaks sisaldavad paljud kodujuustud nii immuunsüsteemi kui seedimist parandavaid baktereid.

Parmesan

Parmesan sisaldab 28 grammi kohta kümme grammi valku ja on võrdlemisi väikese laktoosisisaldusega. See muudab juustu kergemini seeditavaks. Kõva ja pähklise maitsega juust sisaldab ka ohtralt naatriumi, mistõttu ei tohiks seda korraga liiga palju tarbida.

Šveitsi juust

Korea teadlased kuulutasid Šveitsi juustu 2017. aastal supertoiduks, kuna see sisaldab organismile kasulikku probiootilist ainet nimega propionibactirium freudenriechii. Uuringud on näidanud, et see probiootikum aitab vähendada põletikke, võidelda infektsioonide vastu ja mingil määral aeglustada vananemist. Suure kaltsiumi- ja fosforisisalduse pärast on see väga kasulik ka meie luudele.

Kommentaarid (1)

Märksõnad

Teised ajakirjad

Tagasi üles