TOP 20 Taevast alla sadanud ussidest Eestisse reisinud turisti vangi saatmisega: aasta parimad reisilood

Peagi tervitame uut, 2024. aastat! Foto: Alones/Shutterstock
Postimees Reis
, reis.postimees.ee
Copy

Aasta hakkab lõppema ja on aeg tehtule tagasi vaadata. Siia on koondatud Postimehe reisiportaali 2023. aasta kõige loetumad lood.

1. Miks Venemaa täna Eestit tänas?

Augustikuu keskel küttis Postimehe lugejate kirgi uudis sellest, kuidas Venemaa tänas Eestit. Tekib küsimus, mille eest?

Nimelt, kuigi pärast sõja algust ei ole Venemaa lennukid Euroopa Liidu õhuruumi lubatud, pidid kolm Rossiya, Ural Airwaysi ja Nordwindi reisilennukit, mis lendasid Kaliningradist Venemaale, siiski sisenema Eesti ja Soome õhuruumi. Põhjuseks halvad ilmaolud.

Foto: Kuvatõmmis Flightradar24 leheküljelt

2. Saudi Araabia kodaniku kohutav puhkusereis Eestisse: «Nad panevad mu vangi!»

Saudi Araabiast pärit sõbra Eestisse jaanipäevale ja kooli lõpetamisele kutsumine päädis mehe riiki sisenemise keeluga ning vanglasse saatmisega.

Eestlannast sõbranna meenutab, kuidas Yazeed pelgas Eestisse tulla. «Ma usun, et nad hakkavad mind piiril küsitlema, kuna olen Saudi Araabiast, ma tean, kuidas see meie passiga reisides on.»

Eestlanna lohutas sõpra, et kõik on hästi, dokumendid on korras, olemas on viisa, elamiskohad ning tagasilennupilet. Tallinna lennujaamas Türgi kaudu saabuma pidanud Yazeedi oodates piiksatas eestlanna telefoni ootamatu SMS: mees teatas, et ta võeti kontrollis kõrvale, et teda pikemalt küsitleda. Küsitlus venis ning ametnikud ei tahtnud üldse uskuda tema Eestisse tulemise motiive. Ta viidi kinnipidamisasutusse, kuni ta saadeti tagasilennule koju Saudi Araabiasse.

3. Pensionär sai lennujaamas võileiva tõttu kopsaka trahvi: mul pole raha, et seda kinni maksta

Austraaliast pärit 77-aastane June Armstrong lendas kevadel Uus-Meremaalt Austraaliasse, kui ta sattus olukorda, mis tundub paljude jaoks lausa naeruväärne, reaalsuses mõistmatu ja kurb.

Seljakotti unustatud võileiva eest pidi naine Austraalia ametivõimudele tasuma pea 2000 eurot. Õnneks tuldi talle range trahvi tasumisel appi.

Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: NataKor/Shutterstock

4. HOTELLI JUHATAJA PALJASTAB 〉 Neid asju võib südamerahus hotellist kaasa võtta

Endine hotellijuht jagas oma teadmisi, selgitades, milliseid esemeid võib rahuliku südamega hotellitoast lahkudes kaasa võtta. Nende hulka kuuluvad seep, palsam, šampoon jne. Ka hommikusöögilt võib toitu tuppa viia või paar banaani kaasa võtta.

5. Paar leidis hotellitoast kahtlase luugi ja ei suutnud oma silmi uskuda

Kreekasse puhkusereisile läinud pere märkas hotellituppa jõudes seinas kummalist aknataolist luuki ja otsustas selle uudishimust avada. Luugi taga ootas neid täielik üllatus: otsepääs hotelli baari.

Kuigi paaril oli võetud majutuses täispakett, suleti baar küllalt varakult ning ka hommikusöök oli noorte silmis liiga varasel kellaajal. Olles leidnud salajase kööki viiva luugi, polnud see neile aga enam probleem. Ehkki perekond oli lootnud, et nende toas on aknast vaade basseinile, ei olnud neil mõistagi ka baariakna vastu midagi.

6. REISIJA PALJASTAB 〉 Seda hotellitubades levinud eset ei tohiks kunagi kasutada

Reisile minnes võtame tihti kaasa olulisi isiklikke asju või dokumente, mida ei tohiks kindlasti ära kaotada ning tasuks mõnes turvalises kohas hoida. Paljudes hotellitubades on selliste asjade jaoks olemas seifid, kuid üks kogenud reisija jagas nõuandeid, et tegelikult ei tohiks neid üldse kasutada ja seifide avamiseks on olemas ülilihtne universaalne kood, mis kehtib enamike hotelliseifide puhul.

Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: adriaticfoto/Shutterstock

7. Uus reisikorraldaja viib laupäeval Türki hiigellennukiga

Antalya tšarterreiside reisikorraldaja ANEX Tour viis 3. juunil reisijad Türki hiiglasliku 339 istekohaga Boeing 777 lennukiga.

8. HEA TEADA 〉 See sõbralik tegevus lennukis ajab stjuardessid marru

Kui on kunagi tekkinud lennukis mõnda nägusat stjuardessi või stjuardit nähes soov nendega lähemalt tutvust teha, siis tasub olla ettevaatlik oma flirtimise meetoditega, sest nad on tööpostil ja võivad ärrituda. Kindel ei on nende puudutamine! Kui tahad neile silma jääda, siis ole viisakas ja suhtu neisse austusega.

9. Hotellikülaline kurtis haisva toa üle. Õudne tõde selgus siis, kui uksele koputas politsei

Tiibetis peatunud turisti häiris tõsiselt tema hotellitoas leviv hais. Hotellikülastaja arvas esmalt, et tema jalad ja kingad on haisu süüdlasteks, aga tegelik tõde oli hoopis hullem.

Pärast kolme tundi magamist, avastati tema voodi alt surnukeha. Juba samal õhtul teatas politsei, et nad pidasid juhtumiga seoses kahtlusaluse kinni.

10. Põhjus, miks ei tohiks kunagi hotellist lahkudes voodit ära teha

Enne puhkuse lõppu hotellitoast lahkumist tahavad paljud ruumis ööbinud inimesed endast viisaka toa maha jätta ja seetõttu teevad tihti ka voodi ära. Endine hotellikoristaja paljastas, et selline tegu võib nende tööd palju keerulisemaks muuta, kuna nad ei tea, kas voodit kasutati või mitte.

Foto: wavebreakmedia/Shutterstock

11. VÄRSKE UURING 〉 Selgusid parimad ja halvimad riigid elamiseks ja töötamiseks — Eesti teeb teistele silmad ette ühes valdkonnas

Üle 12 000 expat'i (eesti keeles inimene, kes elab või töötab välisriigis) seas korraldatud uuringus selgitati välja parimad ja halvimad riigid, kus elada ja töötada. Välismaalaste hinnangul teenis parima riigi tiitli Mehhiko, õnnetuimaks riigiks osutus 53. kohal olev Kuveit. Eesti paiknes tabelis 29. kohal, kuid töökultuuri ja rahulolu indeksis olime esikohal.

12. Hirmutav põhjus, miks stjuardessid lennukisse saabuvaid reisijaid alati tervitavad

Lennukisse minnes võtab peaaegu alati inimesi vastu sõbralik lennusaatja, kes tervitab reisijaid ja soovib neile mõnusat lendu. Kuigi paljude jaoks võib see tunduda vaid viisaka ja sõbraliku žestina, on lennusaatjatel inimesi tervitades tegelikult hoopis hirmutavam tagamõte.

Näiteks üritatatakse selgeks teha, millised inimesed neile lennu ajal kasulikud saaksid olla: kas lennul on reisijate hulgast sõjaväelasi, arste, õdesid või päästjaid, kelle poole nad saaksid vajadusel pöörduda.

Teiseks proovib lennuki personal juba enne lendu reisijaid kaitsta ning märgata, kui lennukisse saabub mõni inimene, kes on alkoholijoobes või on reisile kaasa võtnud esemeid, mida tegelikult lennukisse tuua ei tohiks. Naine rääkis, et tihti kasutavad ka inimkaubitsejad tavalisi lennukeid, et oma ohvreid transportida, seega võib lennuki uksel inimeste jälgimine aidata selliseid olukordi vältida.

Foto: Summit Art Creations / Shutterstock

13. KURB JUHTUM 〉 Amputeeritud jalaga Ukraina sõdur visati lennukist välja

Odavlennufirma Wizz Air palus avalikult vabandust, sest nad ei lubanud haavatud Ukraina sõduril oma lennul viibida.

Vaatamata sellele, et mehel lubati lennukile minna, paluti tal enne õhkutõusmist lahkuda. Klippi sotsiaalmeedias jaganud kasutaja kirjutas vene keeles, et mees oli salongipersonaliga rääkides endast väljas, ta nuttis ja karjus ning küsis korduvalt lennuki töötajatelt, kuidas ta koju saab.

Mehel paluti lahkuda, sest ta ei saanud oma jalaproteesi tõttu korralikult oma kohale istuda.

14. Lennuekspert avaldab põhjuse, miks ei tohiks lennukis kunagi retuuse kanda

Reisiajakirjanik jagas põhjust, miks ei tasuks ennast pikal lennul liiga mugavalt tunda. Retuusid on suure tõenäosusega tehtud tehiskiududest, mis võivad lennuõnnetusse sattunule väga palju muret tekitada.

Juhul, kui peaks juhtuma lennuõnnetus, võib tekkida olukord, kus reisija peab salongist põgenema läbi tulekahju ja spordiretuuside kiud põlevad suure tõenäosusega jalgade külge kinni. Selleks, et ohtlikku olukorda vältida, soovitab ekspert kanda puuvillaseid riideid või kõike, mis on valmistatud looduslikest kiududest.

15. EKSPERT HOIATAB 〉 Põhjus, miks ei tohiks lennukis magama jääda

Sõltumata sellest, kas reisid Balile, Ameerikasse või Hiinasse, reisid suure tõenäosusega lennukiga. Eduka lennureisi juurde kuulub sageli klaas šampanjat, hea film ja lõõgastav uinak. Kuid vähesed teavad, et lennukis tehtud lõõgastavad uinakud võivad tegelikult olla ohtlikud ja põhjustada palju kahju.

Asi on nimelt õhurõhu erinevuses, mis mõjutab keha eriti just õhkutõusmise ja maandumise ajal. Õhkutõusmisel ja maandumisel muutub õhurõhk lennuki sees väga kiiresti. Meie keha aga teab, kuidas reageerida muutuvale õhurõhule ja kohandab end automaatselt läbi keskkõrva. Selleks aga on vaja ärkvel olla, sest magades ei suuda keha ja keskkõrv õigel viisil reageerida.

See võib põhjustada valu ja survet kõrvas. Halvimal juhul hakkab sisekõrv veritsema ja kuulmekile või sisekõrva membraan rebeneb. Selle tagajärjeks võib olla isegi kuulmiskahjustus.

Foto: New Africa / Shutterstock

16. EBAMEELDIV VIDEO 〉 Indias sadas taevast alla midagi hirmuäratavat

Enamasti on inimesed harjunud taevast langeva vihma või lumega, kuid Indias nägid inimesed hoopis palju ebameeldivamat sadu. Nimelt India osariigis Biharis sadas taevast alla tuhandeid valgeid usse.

Kohalikud meediaväljaanded teatasid, et ehmunud kohalikud hakkasid kiiruga oma poode sulgema ja ennast tuppa peitma, et end ootamatu nähtuse eest kaitsta. Õnneks ei olnud olukord ohtlik ja ussikesed ei kahjustanud kedagi. Siiski pole välja selgitatud, kuidas selline veider juhtum aset leidis ja mis selle põhjustas.

17. JAHMATAV 〉 Piloot avaldab, mis lennukis väljaheidetega tegelikult juhtub

Pikkade lendude jooksul juhtub tihti, et on vaja kasutada tualetti. Enamasti üsna tavapärane tegevus on lennukis teistmoodi kogemus ning ehk meil kõigil on tekkinud see küsimus, et kuhu kõik jäätmed pärast keha kergendamist edasi liiguvad.

Tuleb välja, et pärast vee peale laskmist ei kukugi kõik potis olev kohe läbi lennuki luugi maa poole. Väljaheited liiguvad läbi torustike hoopis lennuki tagumisse ossa, kus neid hoitakse tihedalt suletud anumates. Kõigi anumate sisust vabanetakse alles pärast maandumist, kui lennuväljal töötav meeskond jäätmed lennukist välja pumpab.

Pikemate reiside puhul lastakse suurtes lennukites ühe lennu jooksul tualetis kuni 1000 korda vett, mis toodab keskkonda üle tonni jäätmeid.

18. Suurbritannias muutus taevas roosaks nagu ulmefilmis: inimesed kartsid maailma lõppu

Suurbritannias Kenti linnas ärkasid inimesed 19. oktoobril üles roosa hõõguva taeva all, mis oli nagu kaader mõnest ulmefilmist. Kohalike elanike sõnul tundus õhkkond olevat täpselt nagu maailmalõpu päevil.

Põhjus on nüüdseks kindlaks tehtud: valgus tuli ühest suurimast Suurbritannia kasvuhoonekompleksist, kus toodetakse igal aastal umbes 400 miljonit tomatit, 30 miljonit kurki ja 24 miljonit paprikat.

Foto: Kuvatõmmis Wrexham World Youtube'i videost

19. HOIATUS KÕIGILE 〉 Üliõpilane mõisteti üheks aastaks vangi pärast lennujaamas juhtunud pealtnäha süütut intsidenti

21-aastane ameeriklannast üliõpilane oli teel Istanbulist New Yorki, kui peatus lühidalt Dubai lennujaamas. Ta mõisteti üheks aastaks vangi. Otsus tuli pärast seda, kui ta olevat puudutanud läbiotsingu ajal turvatöötaja kätt.

20. SUUR ÜLLATUS 〉 Reisija nägi turistiklassis lendamas üht maailma kuulsaimat lauljat

TikTokki postitatud videos jagas üks reisija, et ühel täiesti tavalisel lennureisil oli koos temaga ka ülipopulaarne lauljanna Billie Eilish. Klipis on näha, kuidas 21-aastane Eilish tagasihoidlikult, nokamütsi ja kapuutsi kandes lennuki esiosas akna kõrval oleval istmel istus.

Videot näinud inimesed sattusid Eilishi tagasihoidlikkusest vaimustusse ja arvasid, et lauljanna väärib kõvasti kiitust, et ta eralennukiga lendamise asemel palju keskkonnasõbralikuma valiku tegi. Mõned targad fännid lisasid, et Eilish suhtub väga tõsiselt keskkonnaprobleemidesse ja kuigi maailmakuulsal staaril on piisavalt raha, et enda lennukiga lennata, on ta avalikult öelnud, et ta ei taha keskkonda saastavate tegurite tõttu niimoodi reisida.

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles