ÜLLATAV Põhjus, miks mõned kontoritöötajad on õnnelikumad kui teised

Eesti suurettevõtte jagab kogemust
Robbie Foto: Wise
Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali ja digiajakirja toimetaja
Uuendatud 30. jaanuar 2024, 18:45
Copy

Selle asemel, et lemmikloom pikaks päevaks üksi koju jätta, võtavad inimesed üha sagedamini oma karvased sõbrad tööle kaasa. Näiteks Eesti suurima tehnoloogiaettevõtte Wise'i kontorist võib leida mitmeid karvaseid kolleege, kel kõigil on oma roll ja ülesanne.

Kas oled kunagi mõelnud, kuidas lemmikloomad töökeskkonda mõjutavad? Karvased sõbrad käivad sageli inimestega kontoris kaasas, aga kuidas luua selline töökeskkond, kus on tore nii loomasõpradel kui ka neil, kes loomi pelgavad?

Eesti suurima tehnoloogiaettevõtte Wise'i personalikonsultandi Brett Lemsalu sõnul mõjub lemmikloomade tööle kaasa võtmine töökeskkonnale igati hästi, sest uuringud näitavad, et lemmikloomad aitavad leevendada stressi, ärevust ja isegi depressiooni. Töötajate tervis paraneb ja nad on õnnelikumad, rääkimata lemmikutest, kes ei pea pikka päeva üksinda kodus mööda saatma. 

«Lisaks pakuvad lemmikloomad suurepärast võimalust töökaaslastega suhtlemiseks ning tõstavad kontoris üldist meeleolu. Loomaga väljaskäimise pausid toovad päeva toredat vaheldust ning värsket õhku, eriti kui tegu on istuva tööga,» selgitab Lemsalu.

Üle kümne aasta tegutsenud Wise'i suurimas Tallinna kontoris töötab üle 2000 inimese, igaüks neist oma eelistuste ja kultuuriga. Kuigi kontorisse on loomad alati teretulnud, on tehtud põhjalik taustatöö ja pandud paika kindel kodukord, et arvestada ka inimestega, kellele loomad töökeskkonnas ei sobi.

Clara Wise'i kontoris.
Clara Wise'i kontoris. Foto: Wise

«Valdavalt mõjub loomade kohalolu töökeskkonnas positiivselt, tõstab meeleolu ja mõjub hästi töörõõmule. Kindlasti tuleb aga mõelda ka nende töötajate peale, kellele loomad kontoris ebamugavust tekitavad ning kes näiteks loomi kardavad,» selgitab Lemsalu.

5 nõuannet, kuidas luua lemmikloomasõbralik kontor

1. Alusta uuringu ja lemmiklooma päevaga

Kui soovid oma lemmiku kontorisse kaasa võtta, võiksid teha kõigi töötajate seas uuringu, mis annab ülevaate, kui paljudel töötajatel on allergiaid, hirme või kes lihtsalt eelistab töötada loomavabas keskkonnas. Samuti võiks uurida, kui paljud tunnevad, et loomadega koos töötamine leevendab pingeid ja muudab tööpäeva toredamaks.

«Esimene samm on alati arvestada absoluutselt kõigi töötajate vajadustega ja alles seejärel vaadata eelistusi. Alguses soovitan proovida ühe kindla ala või päevaga, kuhu ning millal loomi kaasa võtta, näiteks koerte reede, et töötajad saaksid kohaneda. Hea oleks ka eelnevalt kokku leppida, kui mitu looma kontorisse tulemas on, et neid ka omavahel samm-sammult tuttavaks teha ja olla kindel, et nad sõbralikult läbi saavad. Ka meie alustasime Wise'is vaikselt, et kohaneda saaksid nii loomad kui ka inimesed,» jagab Lemsalu nõu.

2. Loomavaba ala ja selged reeglid

Enne lemmikuga tööle tulemist tuleb loomaomanikel nõustuda kontoritiimi koostatud reeglitega ja mõista, et kontoris on lemmik täielikult tema vastutada. Koer peab olema õpetatud väljas häda tegema, et siseruumides nn õnnetusi vältida, olema terve ja sõbralik, ning tal peavad kaasas olema oma isiklikud joogi-sööginõud. Lisaks peaks kontoris olema ka kindel loomavaba ala ning valmisolek nn õnnetuste likvideerimiseks. Omanikud küll vastutavad, aga igaks juhuks tasub kontorisse ka sobivaid puhastusvahendeid varuda.

3. Kas sinu lähedal olev kolleeg on loomaga nõus?

Võtmetähtsusega on ka lähestikku töötavate kolleegide omavaheline suhtlus – kas su lauanaaber on loomaga nõus? See on eriti oluline avatud plaaniga kontorites, kus lauad asetsevad lähestikku ning uitama minevad koerad võivad üllatuslikult kellegi kolmanda tooli alla jõuda.

«Soovitame enne koera kontorisse kaasa võtmist kolleege teavitada, millal ja kuhu koer tuleb. Oluline on, et kõik oleksid kursis. Olenevalt kontori ja tiimi suurusest on selle lahendamiseks erinevaid võimalusi, alates ühisest vestlusaknast ettevõtte suhtlusprogrammis kuni jagatud tabelini, kus loomaomanikud oma lemmikute kontorisse tulekuid logida saavad. See aitab ka loomi hajutada, sest värskelt tulles ei või ette teada, kas loomad omavahel läbi saavad.»

Nüüdseks on Wise'is juba mitmeid vanu sõpru, kes on aastaid koos töötanud ja hea meelega kontoris koos lesivad.

Robbie
Robbie Foto: Wise

Fotokonkurss «Lemmik tööl»

Mullu sügisel korraldas Lemmik fotokonkursi «Lemmik tööl», kus sajad eestlased jagasid jäädvustusi oma karvastest sõpradest, kes nendega koos tööl kaasas käivad.

Teiste seas võtsid osa ka vahvad kolleegid Wise'i Veerenni tänava kontorist, kus liigub iga päev ringi palju neljajalgseid töötajaid, kes aitavad oma soojuse ja kohalolekuga tööl hoogsamalt edeneda.

Koeri jagub Wise'is kõigile kuuele korrusele, kuigi kontoris on ka eraldi loomavaba ala. Neljajalgsetel on ettevõttes olulised ülesanded: Hunter istub valvelaua juures ja tervitab kontorisse saabujaid, Teele valvab koosolekuid, Batmani võib leida Zoomi-akna eest ning Lily, kui ta parajasti kaneelirullina keerdus ei maga, vaatab aknast välja ja peab vahti. «Aknad õnneks asuvad madalal ja lubavad ka lühikeste jalgadega lemmikutel vaadet nautida,» lisas Rebane. Vaata vahvate koerte tegemisi galeriist:

Jänes kontoris – kõik ei läinud päris nii, nagu plaanitud...

Kuigi oodatud on kõik hästi käituvad lemmikloomad, kohtab Wise'i avalike suhete juhi Kristi Rebase sõnul kontoris kõige rohkem koeri. Kord võis seal kohata sootuks teistsugust lemmikut, aga tema tööpäev ei kulgenud sugugi nii, nagu plaanitud. «Paar korda on Wise'is ringi uudistanud ka jänes, kes aga huvitus liialt arvutijuhtmetest ning kelle perenaine otsustas, et edaspidi toetab ta Wise'i tegemisi ainult kodukontorist,» tõi ta välja lõbusa seiga.

4. On sul tööl koera jaoks aega?

Kontorirahva seas olemine võib loomale stressirikas olla ja ka looma enda vajadustega tuleb arvestada. «Iga loomaomanik peab ise aru saama, kas tal on loomaga tegelemiseks piisavalt aega: käia väljas, vahepeal mängida ja olla tema jaoks olemas.»

Kontor on loomale uudne keskkond ja tuleb läbi mõelda, kas see talle sobib. Kas nunnu karvapall on valmis lisatähelepanuks, mille osaliseks ta kontoris saab? Kas kontorikeskkond sobib looma füsioloogiliste vajadustega, näiteks hüperaktiivsus, ringijooksmine ja närimine? Mida noorem koer, seda enam ta sinu hoolitsust vajab ning igavuse korral võib ta leida kellegi sussi või käekoti, mida maitsta ja uudistada – ka selleks peab valmis olema. «Oluline on ka arvestada teiste kontoris olevate loomade iseloomuga. Kui kaks hüperaktiivset koera kokku saavad, ei tule töötamisest kellelgi midagi välja,» ütleb Lemsalu.

Rocky Wise'i kontoris.
Rocky Wise'i kontoris. Foto: Wise

5. Kogukond toetab üksteist

Lemsalu sõnul on Wise'is tõeliselt kokkuhoidev koeraomanike kogukond: «Sageli leiavad wiserid üksteise seast koerahoidjad, kui keegi läheb näiteks Mobile Wiser programmi kasutades mõneks ajaks välismaale tööle, et ühendada reisimist ja töötamist. Ka koeral on tore, kui ta saab omaniku äraolekul mängida kontorist juba tuttavate sõpradega.»

Igapäevast logistikat ja suhtlust aitab Wise'is majandada Slacki kanal #dogsoftallinn, kuhu lisaks postitatakse iga päev ka toredaid pilte. Ka teised Wise'i kontorid on koertesõbralikud ning Slackis surfates leiab näiteks ka #dogsoftartu, #dogsoflondon, #dogsofbudapest ja #dogsofsingapore kanalid.

«Lemmikloomasõbralik kontor on töökeskkonnale tõeliselt tore lisaväärtus, aga ainult siis, kui on tehtud vajalik eeltöö ning kõik tunnevad end selles mugavalt,» julgustab Brett ettevõtteid oma kontoriuksi läbimõeldult lemmikutele avama.

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles