KRÕBEDA KÜLMAGA MATKABUSSIS Vaprad eestlased kogevad Itaalias ärevaid hetki

Foto: Erakogu
Mona Lii Konnapere
, reporter-toimetaja
Copy

Enda kätega matkabussi ehitanud Kelly ja Kris plaanivad terve talve mägedes elada ja ka hoolega meisterdatud bussi pisut proovile panna.

Kui suvel oli paar alles suuri plaane tegemas, kuidas nad oma talve veedavad, siis nüüdseks on pikalt planeeritud reis teoks saanud ning juba novembri keskpaigast on nad elanud keset Itaalia mägesid. 

Kelly ja Kris elavad mõnusas kulgemises, nad naudivad mägedes matkamist, suusatamist ja lumelauaga sõitmist. Enda sõnul elavad nad oma unistuste elu. «Hetkel tõesti tunneme, et meie elust pole midagi puudu. Vahel on isegi raske aru saada, et meil kuidagi veider või teistmoodi elustiil oleks, sest meie jaoks on see nii tavaliseks saanud. Kindlasti oleme aga väga tänulikud ja õnnelikud, et me sellisel viisil elada saame,» sõnab paar.

Seekord pisut teistmoodi

Kuigi nad kavatsevad reisi ajal siiski enamjaolt bussis elada, alustasid nad oma seiklust hoopis majas. «Elasime Aostas, mis on üks väike mägilinn Põhja-Itaalias. See on pisike mõnus linnake mägede keskel ja näiteks Mont Blanc oli meist ainult tunni kaugusel,» jagab Kelly. 

Reisimist nautiv paar otsustas aga juba enne Itaaliasse sõitmist, et nad tahavad seekord pisut teistmoodi enda seiklust ette võtta. «Kuna meie eelmine reis oli selline, et me ei puutunud palju inimestega kokku, siis nüüd me tahtsime kohe oma reisi niimoodi alustada, et me leiaksime endale Itaaliast põnevaid tuttavaid, kes jagaksid meile ägedat infot ja tutvustaksid huvitavaid kohti,» selgitab Kris.

Sellest mõttest inspireerituna avasid nad veebilehe Workaway, kust võib üle maailma toredaid tööotsi leida. Nii saidki Kelly ja Kris endale pisikese töö ühes Aostas asuvas majas. «Leidsime sellise toreda paari, kes renoveerib siin maja ja nad ise sees ei ela. Meie saime seda maja kuu aega kasutada ja aitasime neid mõned tunnid päevas erinevate kodutöödega,» räägib Kris. «Tegelikult on täitsa imelik mõelda, et meil oli kolmetoaline maja mägedes, milles ööbimiseks peaks Airbnbs kindlasti palju maksma, aga meie tegime lihtsalt viis päeva nädalas 2-3 tundi tööd ja saime täiesti tasuta majas elada,» lisab Kelly. 

Ärevad hetked

«Me sõitsime bussiga Itaaliasse neli päeva ja me suuri vahepeatusi ei teinudki, sest meie eesmärk oli võimalikult kiiresti kohale jõuda. Ma arvutasin kõik lennuki- ja transpordipiletid ka kokku, mis me oleksime siis maksnud, kui me poleks bussiga reisinud ja hinnavahet põhimõtteliselt polnudki,» paljastab Kelly.

Paari sõit Itaaliasse ei kulgenud aga täiesti muretult. «Meil oli sõidu ajal ka üks selline ärevam hetk ja muidugi just mina olin sel ajal roolis,» naerab Kelly. «Ühe tee peal olid suured teetööd ja oli väga vähe ruumi, et bussiga läbi mahtuda. Juba see oli väga keeruline, aga lisaks kõigele, hakkas siis ka paduvihma sadama ning bussi kojamehed ei töötanud enam ja ma ei näinud mitte midagi. Siis mul oli ikka väga vastik olla,» tunnistab ta. 

Külma eest ei pääse

Enne reisi tegi paar bussile ka mõned uuendused, et reis ikka muretult kulgeks. «Panime külmatõkkeks bussile kardinad ja saime päikesepaneeli korda. Siin mägede vahel on iga päev väga päikeselised ilmad ja aku laeb vabalt paari tunniga täis. Plaanime teha nii, et me pargime mägilinnadele võimalikult lähedale ja elame seal, aga me ei pea linna sõitma selleks, et näiteks elektrit saada,» jagab Kris. 

Bussis elades peab aga mõtlema asjadele, mis majas elades kunagi pähe ei tuleks. «Öösiti on olnud ikka päris krõbedat külma. Kui bussis oleme, siis paneme küttekeha tööle ja siis on hea soe olla. Enne magama minekut peame selle aga välja lülitama. Muidu võiksime selle ka käima jätta, aga kuna me oleme mägedes üsna kõrgel, vahel lausa 1800 meetri kõrgusel ja siin pole piisavalt hapnikku, siis väikese võimsusega ei saa küttekeha käima jätta. Kui hapnikku pole piisavalt, siis läheb kogu kaadervärk tahma täis ja lõpetab üldse töötamise. Peame sellised asju teadma, sest muidu me ei saaks üldse sooja,» selgitab Kelly. 

Paar aga tunneb omamoodi rõõmu sellest, et neil bussis üsna vähe ruumi on. «Talvel bussis olles on ka natuke kitsam kui suvel, sest soojad riided ja kohmakad mäeriided võtavad palju ruumi. Peale mägedes olemist on vaja veel asju kuivatada ja see on päris koomiline, mis lahendusi oleme välja mõelnud! Majas olles on kerge asjad kuskile kappi ära panna ja asi ants, aga siin peame jälle mõtlema, et kuidas meil saaks olla veel vähem asju, et meil endal oleks rohkem ruumi. Arvan, et see on ülimalt tore, et väikeses bussi pole meil ruumi ületarbimisele ja see teeb meid veelgi minimalistlikumaks. Oleme aru saanud, kui vähe on tegelikult vaja heaks eluks,» rõõmustab Kelly.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Teised ajakirjad

Tagasi üles