PÄÄSTIS SUHTE «Kui me poleks siia tulnud, oleks me tänaseks lahus olnud!»

Tantrafest Foto: Tantrafest
Heidi Hanso
, Digiajakirjade kaasautor
Copy

Selleks, et olla oma kaaslasele veelgi parem partner nii argielus kui voodimängudes, on mõistlik alustada tööst iseendaga. See võib tähendada raamatute lugemist, teraapias käimist ja taskuhäälingute kuulamist, aga ka üha julgemat osavõttu tabumaigulistest sündmustest, kus tegeletakse lisaks vaimsusele teadliku seksuaalsuse ning keha ja meeli erutavate mänguliste praktikatega, teisisõnu kaasaegse tantraga. Uurime, mis siis täpsemalt toimub suvistel tantrasündmustel.

«Kuigi oleme hästi kinnine rahvas, oleme vaimsele üsna vastuvõtlikud. Üha enam on neid, kes saavad aru, miks on oluline õppida tundma iseenda seksuaalust, näiteks muundama kehas tekkinud seksuaalse erutuse eluenergiaks,» tõdeb tantraõpetaja, terapeut ja Eesti tantrafestivali korraldaja Kristiina Saul. «Need, kes tegelevad tantraga ja käivad erinevates töötubades, on väga kaugel nn kuldse kolmnurga, tisside ja tussu näperdamisest, vaid oskavad läbi teadliku puudutuse luua turvatunnet ja naudinguid, mida me kõik vajame,» lisab tantrafestivali teine korraldaja Bella Skalkina, kes igapäevatöös on keskendunud just tantristlike praktikate õpetamisele paaridele.

Need, kes tegelevad tantraga, on väga kaugel kuldse kolmnurga näperdamisest.

Margus Sarmet ja Kristiina Saul.
Margus Sarmet ja Kristiina Saul. Foto: RUUDU RAHUMARU

Pooled uued näod

«Mina usun, et suurim põhjus, miks inimesed meie töötubadesse ja tantrafestivalile tulevad, on ikkagi uudishimu. Et mis nad seal teevad ja mida õpetatakse, et osalised kuidagi rõõmsad ja enesega rahul on,» lisab Skalkina, et mitmed rahvusvahelised uuringud on tõestanud, et paarid, kes tegelevad teadlikult oma seksuaalsuse ning enesearenguga, püsivad kauem koos ning on õnnelikumad.

«Võiks öelda, et umbes pooled osalistest on igal aastal uued. Paarid tulevad otsima sügavamat lähedust ja teadlikkust oma suhtesse, aga näeme ka uute tulijate seas üha rohkem vallalisi, kes suhetevahelise perioodi on otsustanud enesearengusse suunata ning mis seal salata, ka festivalil teiste vallalistega kohtumist otsivad,» tõdeb Skalkina.

Tantrafesti külalistest on umbes pooled uued näod.
Tantrafesti külalistest on umbes pooled uued näod. Foto: Tantrafest

«Tõepoolest, kohale tulevad ju sarnaste huvidega inimesed ja sa näed kohe nende tõelist olemust, sest tantrasündmustel pole lubatud ei alkoholi juua ega muid meelemürke tarbida. Oled just selline, nagu sa päriselt oled,» räägib Saul, et aeg-ajalt on neile öelnud, et tantrasündmusele minnes satuks nagu mitmendale kohtingule, kus julgetakse teisele juba rohkem oma tõelist palet näidata.

«Teadlikkus iseendast on niivõrd väärtuslik asi, see annab enesekindlust ja aitab end paremini mõista,» toob Saul välja põhjuseid, miks vallalistele töö endaga tähtis on.

Bella Skalkina ja Igor Eartchchild.
Bella Skalkina ja Igor Eartchchild. Foto: Tantrafest

Hirm tulla üksinda

Erinevate nimede all on tantristlikke suvefestivale Eestis korraldatud juba ligi kakskümmend aastat. Viimased neli aastat ongi kolm ööd ja neli päeva kestvat sündmust organiseerinud Kristiina ja Bella oma kaaslastega, toeks nelikümmend vabatahtlikku ning kümneid põnevaid õpetajaid nii Eestist kui välismaalt, asukohaks Laitse Graniitvilla, tuntud skulptor Tauno Kangro koduhoov, kus ligi 400 külalist oma elule värve lisavad.

«Tihti kardetakse tantrasündmustele üksinda tulla. Arvatakse, et ei sulanduta seltskonda või et harjutused on mõeldud ainult paarisuhtes inimestele. Tegelikult seda kartma ei pea. Vastupidi, mitmed töötoad ja ka õhtused meelelahutusprogrammid on mõeldud just uute tutvuste loomiseks. Ja isegi, kui mingi konkreetne töötuba eeldab osalemiseks paari, siis keegi ei keela sul teiste üksi tulnute seast endale meelepärane kaaslane valida ja teda kaasa kutsuda,» võtab Skalkina üksildusehirmu maha ja lisab, et aeg-ajalt kutsutakse hoopis paare harjutusi üksinda või teiste inimestega tegema.

Mitmed töötoad ja ka õhtused meelelahutusprogrammid on mõeldud just uute tutvuste loomiseks.

Tantrafestivali emotsioonid, üksi tulekut pole vaja karta.
Tantrafestivali emotsioonid, üksi tulekut pole vaja karta. Foto: RUUDU RAHUMARU

Iga-aastastest käijatest moodustavad aga paarid peaaegu poole. «Kahekesi tulles saab erinevatelt tantrasündmustelt ja ka näiteks festivali töötubadest kindlasti palju tarkusi, kuidas oma paarisuhet teadlikumaks ja sügavamaks muuta. Kõik, mida õpetatakse, saab ju igapäevaellu kaasa võtta,» jagab Saul.

Tead, kui me poleks eelmisel aastal siia tulnud, oleks me tänaseks lahus olnud.

«Minu juurde tuli just eelmisel aastal üks paar, kes oli juba teist korda festivalil ja naine ütles mulle: «Tead, kui me poleks eelmisel aastal siia tulnud, oleks me tänaseks lahus olnud!»» See on veenev kinnitus, et suvine nädalalõpp võib elu muuta ja suhte päästa. «Tantras on nii palju seda teadlikkuse momenti. Kuigi seksuaalsus on individuaalne, on ta paarisuhtes kommunkatsioonivorm,» lisab Saul.

Kristiina ja Bella.
Kristiina ja Bella. Foto: Tantrafest

Sensuaalsest massaažist tuntud muusikuteni

Tavaliselt mahub neli päeva ja kolm ööd kestva programmi sisse umbes 30 erinevat töötuba, kus õpetajateks 20 õpetajat. Programmist leiab mahlakaid demonstratsioone, sügavaid loenguid ning praktilisi töötube orgastilisest rinnamassaažist, meditatiivsetest hingamispraktikatest ekstaatilise tantsu ja kontaktimprovisatsioonini välja, loetlevad korraldajaid, mida kõike praeguseks ka välismaal hinnatud festival pakkuda võib. Kvaliteetne programm ja mainekad rahvusvahelised õpetajad toovad tantrafestivalile igal aastal ka ligi poolsada välismaalast.

«Paralleelselt toimub kolm töötuba, millel erinevad tasemed: üks sobilik algajale ja uuele tulijale, teised neile, kes juba kauem enesearengu ja teadliku seksuaalsuse teed käinud on. Siiski, avalik seksuaalvahekord ei ole lubatud üheski töötoas,» toonitab Saul, et vaatamata tööle seksuaalsusega on sündmuse reeglid paigas ning jutud orgiatest ei vasta tõele.

Tantrafestival – mis seal toimub? Just nii palju, kui keegi on ise valmis vastu võtma.
Tantrafestival – mis seal toimub? Just nii palju, kui keegi on ise valmis vastu võtma. Foto: RUUDU RAHUMARU

Avasta oma seksuaalsus

Tantrafest 2024 toimub selle nime all juba neljandat korda 4.–7.juulini Laitse Graniitvillas. Festivaliprogrammist leiab kümneid põnevaid töötubasid ning intrigeerivaid õpetatajaid nii Eestist kui välismaalt. Sündmus on kaamerateta ja meelemürgivaba. Tantrafestival annab võimaluse osaleda ja kogeda, kuid ei sunni millekski.

Osta pilet Fienstast, kuni 16.veebruarini kehtib varajase ärkaja soodushind.

«Me tegime lihtsalt sellise sündmuse, kus meile endale meeldiks osaleda,» ütlevad Kristiina ja Margus. Eesti tantrafestivalil saavad tantristlikke praktikaid kogeda nii täiesti algajad kui ka juba edasijõudnud. Turvaliselt omas tempos ja enda piire austades.

Reeglid paigas

«Kui mina esimest korda tantrafestivalile minema hakkasin, oli minu suurim hirm see, et ma pean kaasa tegema ja osalema milleski, mida ma ei taha. Et minu piiridega ei arvestata,» tõdeb Skalkina. «Kuid vastupidi, oli vähe kohti, kus ma end üldse nii turvaliselt tundnud olin ja ma ei pidanud osalema kuskil, kus ma end hästi ei tundnud,» jagab naine.

«Praeguseks me lausa korraldame töötube, kus inimesed oma piiridest ise teadlikuks saaksid ning neid suhtlema õpiksid,» lisab ta, et need on universaalsed põhimõtted, mida on hea rakendada nii kodus kui ka kasvõi töösuhetes.

Festivalipäevad algavad erinevate häälestuspraktikatega, millele järgnevad sisulised töötoad. Need vahelduvad integratsiooniaja ja kosutavate taimetoitudega pikkade söögipausidega. Õhtune programm seevastu pakub meelelahutust ägedatest kostüümipidudest, kontsertitest kirgliku love-lounge «I ja play-party» üritusteni välja.

Kõim, mis tantrafestivalil toimub, jääb aga mitteosaliste jaoks saladuseks, sest sündmus on kaameravaba ja foto- ning videojäädvustused keelatud.

«Sel aastal toome Eestisse näiteks tõesti üle maailma tuntud tantraõpetaja Sashi Soluna, kelle nimi ei tohiks võõras olla ühelegi tantrahuvilisele. Samas tuleb edasijõudnutele intiimmassaaži ja kehatöö saladusi jagama eestlastele hoopis teekultuuri populariseerimise kaudu tuttav Steve Kokker. Et uurida Jaapani sidumiskunsti ja teadliku alistumise ning domineerimise teemasid, oleme kutsunud festivalile ka Soome legendaarse õpetaja Saara Kantaneni. Tõeliselt vägeva kontsertrännaku loomiseks kutsusime sedakorda kohale Adrian Atma,» paotab Bella Skalkina saladuseloori tänavustelt esinejatelt.

Kuula ka saadet, kus tantrast räägivad Kristiina Saul ja Margus Sarmet.

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles