AUTAHVEL Kes on need Eesti disainerid, keda maailm armastab? (1)

Tanel Veenre «Kiir». FOTO: Tanel Veenre Foto: Tanel Veenre
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

Eestis on mitmeid unikaalseid talente, keda maailm tunneb vaata et pareminigi kui meie ise. Eesti Vabariigi sünnipäeval on igati paslik need säravad tähed taas ritta seada. Meil tõesti on, mille üle uhkust tunda!

Küsisime maailma nime teinud Eesti moetalentidelt:

Mida teie moemärk maailmale juurde annab?

Milles seisneb teie unikaalsus ja lugu?

Mida annab looming autorile endale?

Eriskummaline Eesti fanaatik – Tanel Veenre

«Olen aru saanud, kui eriskummaline ma suures pildis olen oma mustrite-värvidekeskse nägemusega. Minu jaoks on mood pigem oma loo jutustamise vahend kui tarbeese, mistõttu on tulemus jõuliselt isepäine. Ning ma pole eales kasutanud ühtegi kunstmaterjali, ma olen siidiusku. Materjal peab olema naturaalselt soe ja samas väärikas, püüan luua pigem ajatut ja aeglast moodi. Kui mõnd minu loodud kleiti võiks ette kujutada H&M-i stangel, olen läbi kukkunud!

Tanel Veenre «Mineralia». FOTO:
Tanel Veenre «Mineralia». FOTO: Foto: Tanel Veenre


Mind köidavad lood, mille üks juur on kultuuris ja teine maagilises realismis. Ning segan need siis oma nõiakatlas üheks poeetiliseks nägemuseks. Möödunud aastal tulin välja kahe looga: esimene eesti rahvariide triibustikust ja teine lihvitud vääriskividest inspireeritud. Kuid tulemus oli vikerkaareliselt julge, parajalt psühhedeelne. Kollektsioon «Kiir» sai mulle kuidagi eriti lähedaseks, see värvikombinatsioonide timmimine ja mõnikord ka mitmekordselt üle võlli keeramine – puhas lust. Me oleme kirjus ja pöörases 21. sajandis ning pidasin oluliseks seda vaibi ka rahvariietele lisada. Ja lõpuks kergelt aafrikapärane stilistika ning koorimuusika saatel põõsastes koperdamine – just sellist erilist maailma soovingi luua.

Vaata videointervjuud Tanel Veenrega:

«Ma olen vabaduse usku, kõiges, mida teen!» Tanel Veenre

Ma olen vabaduse usku, kõiges, mida teen. Kui minu jaoks poleks disainimine puhas pulbitsev elurõõm, lõpetaksin selle päevapealt. Vaatan oma lapsi, kes mängivad nii vabalt ja ennastunustavalt, ning siis vaatan iseend – vahet nagu polekski. Ma ei analüüsi trende ega higista sihtrühma leidmisega, usun pigem, et minu aus lapsemeelsus leiab sarnaseid vabahingi, kes mu loomingust omakorda innustust saavad. Mood on suurepärane loo jutustamise vahend, sest seal on keskmes inimene ja tema rüü, moevaatemängu tehes lisan muusika, koha, valguse. Ma olen pigem lavastaja kui disainer.»
Tanel Veenre on nii moelooja kui ehtekunstnikuna üks maailmas enim tunnustatud talent.

Tanel Veenre «Kiir». FOTO:
Tanel Veenre «Kiir». FOTO: Foto: Tanel Veenre

Eesti moesaadik kõrgmoe seas – Marit Ilison

«Mulle meeldib alustada seestpoolt, ideest ja tundest, ning anda nendele vorm ja tähendus. Mulle meeldib luua maailm, mille sisse sünnivad erinevad esemed erinevates meediumides, ning aastate jooksul on moekeskne suund asendunud holistilise ruumi loomisega. Tunnen, et minu loodud ruumis, nii rõivastes kui ka interjöörides, naudivad inimesed elu ja olemist.

Näitleja Ilo-Ann Saarepera kandmas Longing For Sleep mantlit, autor Marit Ilison.
Näitleja Ilo-Ann Saarepera kandmas Longing For Sleep mantlit, autor Marit Ilison. Foto: Riina Varol

Minu jaoks on oluline olla siiras ja ma saan rääkida vaid oma lugu. Ma usun, et kõik ideed lendlevad meie pea kohal. Olen olnud kartmatu uute valdkondade ja väljakutsete ees ning minu jaoks on kõige olulisemad tunne, mida tahan luua, tähendus, mida tahan edasi anda. Ja muidugi ilu! Oluline on idee ning seejärel leian võimaluse selle teostamiseks mistahes valdkonnas: mood, muusika, teater, interjöörid. Valmistasin oma esimese kleidi kahe ja poole aastaselt ning olen õnnelik, et saan iga päev tegeleda kõige ilusamate ja lahedamate interjööride loomisega.

Longing for Sleep. Marit Ilison Creative Atelier. FOTO:
Longing for Sleep. Marit Ilison Creative Atelier. FOTO: Foto: Riina Varol

Mulle meeldib mõelda, et inimeste asemel riietan ma nüüd ruume. Annan neile stiili, tunde ja atmosfääri, millega siis külastajaid kaisutada ja elamust pakkuda. Moe ajagraafik on siiani väga nõudlik, kogu aeg peab tulema midagi uut, kuid interjöörid peavad kestma aastaid. See tempo sobib mulle paremini. Samuti saavad ruumidest osa tuhanded inimesed ja võimalus mängida materjalide ja vormidega on lõputu.»

Marit Ilison on ainus Eesti disainer, kelle looming on valitud «Fashion Folklore» MUCEMi kollektsiooni Marseille’s, kõrgmoe nimede kõrvale.

Pianist Johan Randvere, ehted Julia Maria Künnap.
Pianist Johan Randvere, ehted Julia Maria Künnap. Foto: Erlend Štaub

Põhjamaine kivide sulataja – Julia Maria Künnap

«Kui olin oma kunstnikutee alguses, tabas mind mitu korda küsimus, et kas see, mida ma teen, on üldse ehtekunst. Ühel hetkel jõudsin arusaamisele, et mina ise muudan ehtekunsti omaenese panuse jagu. Pean unikaalsust või omapära üheks kunstniku esmaseks väärtuseks. See, mis on juba olemas, ei vääri kordamist. Niisiis olen unikaalsust aastakümneid praktiseerinud. Unikaalsusest üksi ei piisa. Samavõrra kui maailm on täis koopiameistreid, on see täis ka külahulle, üks unikaalsem kui teine.

Kunst on leida tasakaalu unikaalsuse ja publiku kõnetamise vahel. Näha midagi uut selles, millest kõik on harjunud pilgu laisalt üle libistama. Isegi ainult nägemisest ei piisa, sest häid ideid tuleb igaühel. Millegi uue loomiseks oleks hea väljendusvahenditega osavalt žongleerida.

Johan Randvere käed klaveril. FOTO:
Johan Randvere käed klaveril. FOTO: Foto: Erlend Štaub


Sain tugeva põhja kakskümmend aastat tagasi Eesti Kunstiakadeemia ehteosakonnast, mis oli tollal kõhklusteta üks maailma parimaid ehtekoole. Kadri Mälk suutis õppekavas luua haruldase sümbioosi soome-ugri karupeiedest, vana Euroopa klassikalisest kullassepakunstist ja kaasaegsest mässavast kontseptualismist.

Julia Maria Künnapi ehtekollektsioon.
Julia Maria Künnapi ehtekollektsioon. Foto: Erlend Štaub


Ma tegelen ehtega, olen sellesse valdkonda aastakümnete jooksul süvitsi läinud ja see on muutunud minu elu osaks. Mul on tööd tehes piisavalt aega, et mõelda oma töö tähenduse ja elu mõtte üle. Marju Lepajõe ütles kunagi ühes intervjuus midagi sellist, et inimese arenguks on vaja tugevat vastast. Minu jaoks on selleks vastaseks kujunenud kivi, mida ma lihvin. Signatuurtehnikaks, mida kasutan, on eriline lihv, mis loob sulanud kivide illusiooni. Lõppude lõpuks enamik sellest kivist, nii umbes 70–80 protsenti, muutub tolmuks. See on mu põhitöö – müra tegemine ja tolmu tootmine. Säravad kalliskivid on nagu kõrvalsaadused. Killud, mis pudenevad kunstniku arenemise teel.»
Julia Maria Künnap on maailmas väga tuntud talent, kelle looming kuulub nimekaimatesse kunstikogudesse. Aprillis avab ta uue näituse USAs.

Kristina Viirpalu on võlutud ajast, mil päike paistis eredamalt ja naised olid naiselikumad. Sellest maailmast, mida tunneme Fellini romantilistest filmidest. FOTO:
Kristina Viirpalu on võlutud ajast, mil päike paistis eredamalt ja naised olid naiselikumad. Sellest maailmast, mida tunneme Fellini romantilistest filmidest. FOTO: Foto: Taavi Luhamaa

Eesti käsitöö glamuuri valaja – Kristina Viirpalu

«Alustalaks on naiselikkuse rõhutamine, perfektne istuvus, mugavus, komplektide varieerimise võimalus. Minu looming peab naise veel kaunimaks muutma ja tema isikupära esile tooma ja rõhutama. Iga toode on unikaalne kunstiteos ja kogu peen käsitöö tehtud kohapeal meie stuudios.

Kristina Viirpalu FOTO: Erlend Staub
Kristina Viirpalu FOTO: Erlend Staub Foto: Erlend Štaub


Põhiosa minu loomingust moodustavad bodysuit’id ja pruutkleidid, mida me teemegi käsitsi tikkides ainueksemplaridena. Sellist asja saavad maailmas lubada väga vähesed. Maailmas on otse disaineriga suhtlus haruldus. Õnneks meie rahva väiksus ja paljud ajaloolised sündmused on meile andnud tugeva sitke loomuse ja jonni saada hakkama ka keerulistes oludes.

Kristina Viirpalu KV Couture.
Kristina Viirpalu KV Couture. Foto: Kv Couture


Miks ma loon? Looming on minu elu. Ma hingan tänu sellele. Kui ma näen naisi kandmas minu loodud riideid, siis see tiivustab mind! Kui ma näen, kui kaunid näevad nad välja, kui hästi ja enesekindlalt kliendid ennast tunnevad, kui eriliselt säravad! See annab mulle jõudu edasi püüelda. Seda on keeruline kirjeldada, aga selle pärast ma elangi, et luua.»
Kristina Viirpalu looming on jõudnud A-klassi tähtede selga punastele vaipadele ja mõjukaimatesse moeajakirjadesse. Äsja kandis Viirpalu kunsti Tšehhi Vogues legendaarne diiva Monica Belluci.
 

Monica Belluci kannab KV Couture Haapsalu salli tehnikas kootud unikaalset õhtukleiti. «Diiva soovis selle peale pildistamist endale jätta,» sõnab moelooja. Nii võib teda võrratus disainis ka edaspidi näha.
Monica Belluci kannab KV Couture Haapsalu salli tehnikas kootud unikaalset õhtukleiti. «Diiva soovis selle peale pildistamist endale jätta,» sõnab moelooja. Nii võib teda võrratus disainis ka edaspidi näha. Foto: repro, Tšehhi Vogue

Sinimustvalge eriliseks muutja – Tiina Talumees

«Kogu moelooming tuleb minu enda südamest – mida ise kanda unistan, se - da ka kavandan ja teistele pakun. Mul on naiselik ja külluslik käekiri, ja nii ongi – tahan ilu enda ümber! 25 aastat moemaailmas on olnud nii kerge kui ka raske teekond, aga rõõmu loomingust on alati rohkem.

Tiina Talumehe show. FOTO:
Tiina Talumehe show. FOTO: Foto: Konstantin Sednev


Kui sa lood südame järgi ja erilises paigas nagu Eesti, siis originaal - sus tuleb loomulikuna kaasa, ilma et peaks selle nimel vaeva nägema. Mõtlesin, mis on siis eestlaste lemmikvärvid. Ja need ongi meie pühad värvid: sinine, must ja valge. Need on ka mu enda lemmikvärvid. Sinist kannab eestlane ikka väga suure au ja uhkusega ja must-valge on klassika. Ja ma tegelikult ise ka armastan sinist. Külmad toonid on need, mis mulle üldse kõige rohkem meeldivad. Ma arvan, et siniseid kleite võib olla alati üle poole. 24. veebruari tellimused näitavad seda tõsimeeli, et sinine värv on väga hea ja kindel valik peale musta. Ja inimesed näevad selles head välja. Midagi ei ole teha – naised on kenad sinises.

Vaata videointervjuud Tiina Talumehega tema 25. juubeli galala:

16.11.2023, Tallinn. Tiina Talumees moeetendus.
16.11.2023, Tallinn. Tiina Talumees moeetendus. Foto: Konstantin Sednev


Mind tuntaksegi vist ennekõike minuliku koloriidi, silueti, kaunistuste ja glamuursete kleitide järgi. Suur nauding on anda läbi loomingu midagi head. Kõik, mis toimub maailmas, mõjutab ja puudutab mind väga palju ning peegeldub ka loomingus. Kõik need kriisid ja kannatused. Aga minu võimalus aidata ongi teha kauneid rõivaid ja pakkuda selle kaudu plaastrit hingele. Olgu ajad millised tahes, naised on alati naised. Ilu toimib kui palsam hingele – see tõesõna aitab päris hästi.»
Tiina Talumees kuulub disainerite hulka, kelle loomingut naised uhkusega piiri taga kannavad.

Tiina Talumehe show.
Tiina Talumehe show. Foto: Konstantin Sednev
Kommentaarid (1)
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles