KÜSIME EESTLASTELT Kas tõeline armastus saab alguse sõprusest või romantikast?

Kümned kaasmaalased jagavad oma mõtteid
Pilt on illustratiivne. Foto: PRESSLAB/shutterstock
Christin Krass
, ajakirjanik
Copy

Armastus toimib veidral ja imelisel moel, aga kuidas me saame aru, kas see on tõeline? Kas tõeline armastus saab alguse tugevast sõprusest või lõkkele löönud romantikast? Küsisime eestlastelt selle kohta. 

Tänapäeva kiiresti arenevas maailmas on muutunud see, kus ja miks me loome suhteid. Võib vast öelda, et kadunud on need päevad, mil hämaralt valgustatud baarid olid peamised kohad, kus loodi romantilisi sidemeid. Selle asemel on tekkinud uus suund, mis rõhutab sõpruse olulisust püsivate suhete alustalana. Üha enam on inimeste jaoks oluline tekitada kõigepealt tugev sõprussuhe, mille pealt siis kas võtta ette järgmisi samme või säilitadagi kaunis sõprussuhe. 

2021. aastal tehtud uuring näitab, et enam kui kaks kolmandikku kõigist romantilistest suhetest sai alguse sõprusest. See arv oli veelgi suurem 20-aastaste ja LGBTQ+ inimeste seas.

«Suhted on inimeste elu jaoks ülitähtsad. Inimesed tahavad valida häid partnereid. Nad tahavad teha valikuid, mis aitavad toetada nende heaolu, eesmärke ja kõiki muid selliseid asju,» rääkis uuringu autor Stinson, Kanada Victoria ülikooli psühholoogiaprofessor. 

Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: El Nariz / Shutterstock

Aga kes oskab küsimusele, kas tõeline armastus saab alguse sõprusest või romantikast, kõige paremini vastata kui mitte inimesed ise? Uurisime eri vanuses Eesti meeste ja naiste käest, mida nemad sellest arvavad. 

Triin, 37 – Kui kunagi kellegagi veel kokku minna, siis surmani

Triin jagab oma lugu, kuidas tema oli oma kaasaga kõigepealt üle kümne aasta lihtsalt sõber. Siis, aga lahvatas leek, mis põleb tänaseni ja veel eredamalt kui kunagi varem. 

Me olime enne kokkukolimist üle kümne aasta niisama sõbrad. Seletamatu keemia on meie vahel alati olnud, aga olime tuttavaks saades mõlemad pereinimesed ja ei kavatsenudki omavahel midagi pahelist arendada. Piisas, et meil oli sarnane iroonia, huumorimeel ja peotäis ühiseid sõpru.

«Alguses mind natuke hirmutas, et kuhu jäid need kõhus kõditavad liblikad, aga siis taipasin, miks neid pole ja parem ongi. Mul oli nii kindel, hea ja turvaline olla.» – Triin, 37

Ligi kümmekond aastat hiljem sattusime samal ajal vallalised olema ja siis hakkasime koos töistel üritustel plussühena teineteist kaunistama. Poseerisime punastel vaipadel, käisime koos metsa istutamas, restorane arvustamas ja moesündmuseid kajastamas. Vahel sõbrad naersid, et Triin ja Erki on nagu vana abielupaar, nii loomulikult ja hästi süngivad omavahel. Koos reisida oli ka tore, käisime nädalastel Euroopa tuuridel, nii ei päeval tegi kumbki oma tööasju, õhtuti trallisime ringi. Siis tuli juba lähedus mängu, mida seni teadlikult olime vältinud, sest kes poleks kuulnud, kuidas sõpruse hävitamise parimad vahendid on omavahel seksida või siis hakata äri ajama.

Ühel hetkel saime mõlemad aru, et reisime ja tuuritame üha tihedamini just ja ainult sellepärast, et meil on koos nii tore olla.

Meie omavaheline suhe on mõlemapoolselt väga läbimõeldud ja kaalutletud otsus. Kuna me pole kumbki verinoored, mõlemal selja taga pikad tuksi läinud suhted, olime juba ammu pähe võtnud, et kui kunagi kellegagi veel paari läheme, siis surmani.

Alguses mind natuke hirmutas, et kuhu jäid need kõhus kõditavad liblikad, aga siis taipasin, miks neid pole ja et parem ongi. Mul oli nii kindel, hea ja turvaline olla. Need paduarmunu kõhus toimuvad kokkutõmbed pole vähemalt minu puhul muud, kui elevuse, ootusärevuse ja teadmatuse kokteil. Aga mina teadsin täpselt, mis seis meil on, ei mingit ärevust, kas ta ikka helistab veel või äkki on tänane õhtu meie viimane ühine aeg. Ma ei pidanud mõistatama ega mingeid märke otsima, ma teadsin. Armastus ja kindlus on nagu soe pehme tekk. Üks väheseid asju, millele siin maailmas veendunult kindel saan olla, on meie tugev liit. Me pole alati ühel arvamusel, aga oleme alati teineteise poolt.

Raivo, 72 – Boom!

Kumbki ei ole välistatud. Sõprus võib areneda armastuseks, aga võib ka pauguga tulla.

Mida on tähtede ja planeetide seisul selle kohta öelda? 

See on huvitav, et viimased kaks Veenuse-Marsi tsüklit (alates 2022. aastast) on meil sõbramärgis Veevalajas. Veenuse-Marsi tsükkel kirjeldab, kuidas nais- ja meesenergia omavahel suhestuvad, mis neid seob ning mis suhteid sütitab. Olemegi sellises faasis, et suhetes otsitakse kõigepealt sõpra – kedagi, kellega saab vabalt kõigest rääkida ja jagada. On vaja tunda, et inimesi seovad ühised vaated ja huvid ning saab vabalt ise olla. See tähendab, et säde saab alguse pigem vaimsest klapist, kui tulistest või üliromantilistest tunnetest.

Astroloog Margit Korbe

Eliisa, 25 – Armasta nagu Chandler ja Monica telesarjast «Sõbrad»

Ma arvan et see oleneb. Üldiselt saavad paljud sõprused areneda armastuseks. Leian, et kui sõprusest tekib romantika, siis on tegu hingesugulastega.

Kui tuua näiteks Chandler ja Monica sarjast «Sõbrad».

Kumbki neist ei osanud arvata, et nende sõprus areneb millekski muuks ja tihtipeale sellised tugevad sõprussuhted võtavadki pikalt aega, et tunnistada endale, et sa võiksid oma sõpra teise pilgu läbi näha. Tänu sellele, et nad on kõik üksteise tipp- ja madalhetked koos läbi käinud, oskavad nad üksteist veel paremini hinnata, mis võib näidata, et nende suhe saab olema tugev.

Sõprussuhtest alustades olete juba teineteist tundma õppinud, mistõttu saate teineteisest paremini aru.

Monica ja Chandler telesarjast «Sõbrad».
Monica ja Chandler telesarjast «Sõbrad». Foto: Image supplied by Capital Pictures / Image supplied by Capital Pictures

Maria, 27

[Praegune kaaslane] jäi esimesel kohtingul minu juurde kolmeks päevaks. Jagasime füüsilist lähedust kohe. Ja mu eelmine suhe algas seksist, nii et minu puhul kehtib see teine variant.

Mait, 30 – Enne kui hea sõbraga voodisse lähed, mõtle, kas see on seda ka väärt

Ma arvan, et kindlalt näppu peale asjale panna ei saa, et «vot nii on õige». On küll ilus, kui sõprussuhtest saab romantika. Siis tunned juba inimest enne ja nüüd saad temaga veel armatseda ka.

On ka häid sõprussuhteid pekki keeratud sellega, et mindi intiimseks. Enne kui hea sõbraga voodisse lähed, tuleks mõelda, kas see on seda väärt, kas olete pärast ka sõbrad või rikkusite hea suhte mõne inimliku iha tõttu ära?

Algusest peale romantiliselt on ka tore, aga seal puudub see eelis, et ei tunne inimest piisavalt, pärast seod end kellegagi kellega üldse ei klapi või keda üldse pole vaja enda ellu. Hakka siis pärast, kui juba tundeid tunned, teda maha sokutama.

Annika, 47 – Kombinatsioon mõlemast

Minu jaoks algab see teineteise tundma õppimisest, eelkõige eluväärtuste tundma õppimisest. Leian, et kui partnerite väärtused on liiga erinevad ja põhiväärtused ei kattu, kasvõi osaliselt, siis sellel suhtel ei ole tulevikku. Seega leian, et see pole kumbki, ei sõprus ega romantiline suhe, vaid kombinatsioon mõlemast. 

Mikael, 29 - Kui kauaks jätkub vasikavaimustust? 

Omast kogemust võin öelda, et need suhted, mis hakkavad rutakalt ja kohese romantikaga, põlevad tihtilugu rutemini läbi. Esmast keemiakütust jätkub heal juhul paariks kuuks ja siis alles harjumine inimesega, kui vasika vaimustus on läbi. Need suhted, mis baseeruvad eelnevale sõprussidemele, on olnud alati sisukamad, sügavamad ja jätkusuutlikumad.

Üllar, 47 – Kuidas ma küll nii pime sain olla?

Suhe saab alguse romantikast. Õige, tugeva ja kauakestva suhte leek lööb leekima juba kohe. Mina kuulun nende inimeste hulka, kes usuvad, et kauakestev suhe, saab alguse ikkagi esmakohtingutest või deitimisest. Arvan, et Eestis on palju mehi, kes ei julge samme teha, ollakse häbelikud ja seega üritatakse olla neiuga lihtsalt sõber ja kontaktis. Või siis tütarlapsele esmakohtingul see poiss nii väga ei sobinud või ei meeldinud, aga hilisemas faasis, kui ollakse sõbrad või puututakse tööalaselt kokku, siis mingites olukordades, võib tütarlaps avastada: «Ohhoo, kuidas ma küll nii pime sain olla? Minu ees seisab ju tõeline prints!»

Rene, 40 – Narratiivides elamine

Sellistele küsimustele pole kindlalt vastust. Inimesed lähtuvad päris palju raamatutest ja filmidest, kõikidest  narratiivideks, aga oluline on iseendale lahti seletada, kuidas need mehhanismid toimivad. Iga inimene on erinev, niisamuti iga olukord. Eelnev sõbraks saamine võib olla isegi takistuseks. Suhe võiks tasapisi romantiliselt areneda, sest seksi saada on väga lihtne. Küll aga ei baseeru suhe ju ainult füüsilisel. 

Mia, 20 – Romantikas peab olema sõprust. Sõpruses ei pea olema romantikat

Minu jaoks kujuneb armastus välja romantikast. Kui ma näen inimest esimest korda deidil, ja kui mu esimene pilk on see, et ma näen teda oma potentsiaalse kaaslasena, siis võib sellest ju midagi rohkem välja areneda. Romantikas peab olema sõprust, aga sõpruses ei pea olema romantikat. Sõprus on väga edasiviiv jõud, aga romantika ei saa kesta ilma sõpruseta.

Renate, 25 – On kahte sorti sõprust

Minu arust tõeline armastus saab alguse romantikast. Kui see on ikka tõeline, siis kahe inimese vaheline side on nii tugev, et alguses on ikkagi killuke aimu, et see võib välja kujuneda enamaks kui lihtsalt sõprus. See ei pruugi olla kohe, pole mustvalge. Mul on platoonilisi sõprussuhteid kursavendadega küll, aga on ammu teada, et nendega ei saakski midagi enamat tekkida. Siis on aga teised sõbrad, kus tunned mõlemapoolset sümpaatiat, aga kumbki ei julge järgmist sammu teha. Samas mõlemad saavad kohe aru sellest erilisest sidemest. Aga mis on üldse tõeline armastus? 

Foto: NDAB Creativity / shutterstock

Silvia, 77 – Ainult sõprusest romantikat ei teki

Sõprus ja romantika käivad kokku. Sellega seoses tekib ka armastus. 

Meelis, 51 – Romantika võib muutuda sõpruseks ja sõprus romantikaks

Mul pole olnud kogemust, kus suhe saaks alguse sõprusest, aga usun, et see võib väga kihvt suhe olla. Selles, et sõprusest võib romantika kasvada, olen täiesti kindel. Romantika võib muutuda sõpruseks ning sõprus võib muutuda romantikaks. See, et romantika võib muutuda sõpruseks, selleks peavad mõlemad olema eluküpsenud inimesed, muidu võib asi poolinetuks minna. 

Karin, 27 – Koos peab ikkagi tore ja lõbus olema

Mina isiklikult eelistan, et kui hakata deitima, siis tuleks võtta rahulikult ja luua kõigepealt tugev baas sõpruse näol. Seal võiks siiski olla juures see teadmine, et mõlemale pakutakse huvi ja ollakse valmis ehitama midagi enamat sellest. Olen nõus, et väga, väga olulisel kohal on tugev ja hea sõprus.

Katrin, 54 – Armastus on pidevas muutuses

Mina arvan, et see võib ka sõprusest kasvada. Armastus muutub pidevalt, kuid üks on kindel – see vajab romantikat ja kirge.

Allan, 54 – Sõpruses jääb midagi vajaka

Tõeline armastus saab alguse ikkagi romantikast. Sõpruses ei ole sellist kirge nagu armastuseks vaja.

Kaia, 25 – Romantiliselt alanud suhtel on omad plussid

Ma arvan, et eks mõlemat pidi on täiesti võimalik ja normaalne, aga puhtalt enda vaatepunktist ilmselt eelistaksin esimest varianti. Hea sõprussuhte oluliseks osaks on usaldus, mis on igal juhul ka romantilise suhte üks alustalasid. Kui usaldus on juba enne romantilist suhet olemas, siis see kokkuvõttes loob stabiilsema ja püsivama koosluse. Aga ma ei väida, et romantiliselt alanud suhtlus ei võiks viia samamoodi rahuldava ja püsiva suhteni. Seal on jälle omad plussid, näiteks see, et mõlemad osapooled on kohe algusest avameelsed ja teadlikud sellest, mis on teise poole huvid. Sellega jääb ära palju potentsiaalset südamevalu, kui see asi tõepoolest areneks ühepoolselt millekski, mis see vastastikuse arusaama järgi pole.

Toomas, 31 – Mulle meeldib see teadlikkus, mida naine suhtesse toob 

Ma eelistan kindlasti pikaajalisi suhteid, mistõttu ma näen suurt väärtust ka sõprussuhte loomisest ja selle järjepidevast arendamisest ning sellele tekkivat tugevat ühendust kahe inimese vahel. Kui ma olen aga hakanud kohe deitima, siis muidugi olen eelistanud/unistanud/soovinud kohe ka romantikat, kuid tajun naiste erinevaid vajadusi olla aeglaselt liikuv ning mulle meeldib see teadlikkus, mida naine suhtesse toob. Tasa ja targu jõuad veel elus paljudesse sadamatesse – koos. Eks sõprade vahel armastuseleegi tekkimisel võib tekkida muidugi see hirm, et kui meil see asi ikka ei tööta, siis kas me oleme ikka sõbrad edasi. Seda olen ise just viimasest suhtest õppinud. Ehk seda hirmu tajuma ja siis vabastama kahepoolselt ning isegi kui on igatsus ja kurbus, siis ikka suhtled sõbraga edasi, et mitte kaugeks jääda.

Andreas, 23 

Ma arvan, et see täiesti oleneb. Kõigest oleneb. Mõne inimesega tunned kohe mingit teistsugust tõmmet ja saad aru, et ainult sõprust ei taha.

Rafa, 31

Mina eelistan, kui suhted algavad romantiliselt. Vähemalt nii on minuga enamus korrad juhtunud. Mõni üksik kord oleme kaaslasega enne sõbrad olnud. Siis, kui asjad hakkavad arenema romantiliselt, on see kohati isegi veider olnud.

Artur, 23 – Tõeline armastus on teisisõnu südamlik hoolitsus

Ma arvan, et tõeline armastus on lihtsalt teisiti sõnastatud südamlik hoolitsus. Minu silmis kedagi armastada tähendab soovi tema eest hingega hoolitseda. Ma ei pea siinkohal silmas tavalist hoolitsust, nagu haiguse korral ravimine või muud elementaarset viisakust, vaid just seda hoolt, mida tunned oma peres. Seda tunnet, et sa tahad anda endast kõik, et teisel läheks nii hästi kui võimalik.

Kui nüüd tulla tagasi küsimuse juurde, kas see algab tugevast sõprusest või romantikast, siis minu silmis on uute suhete loomisel alustalaks ikka tugev sõprus. Kaaslane, kelle sa valid enda kõrvale, peaks olema ikka justkui parim sõber. Romantika on igas suhtes erinev, seda saab kategorisesrida «meeldimiste» alla, nagu söögi meeldimised, stiil ja muu säärane. Osades suhetes ei olegi romantikat, kuid suhe töötab suurepäraselt. Samas mõni teine suhe on jällegi hommikust hommikuni täis ainult romantilisi toiminguid ning ka nemad on üdini õnnelikud. Aga igas toimivas suhtes on alati tugev sõprus. Seal ei saa minu silmis olla muud varianti, sest kui sa ei ole inimesega hea sõber, siis temaga tõelist armastust tunda ning õnnelikku suhet ehitada tundub minu silmis võimatuna.

Allikad: Erakogu, HealthDay

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles