ETTEVAATUST 9 toiduainet, mis on kasside jaoks äärmiselt ohtlikud (7)

lemmik.postimees.ee
Copy
Piimatoodete tarbimine ei tee kassi seedimisele head.
Piimatoodete tarbimine ei tee kassi seedimisele head. Foto: shutterstock.com

Kööki vedelema jäänud toidu suhtes tuleks kassiomanikel olla eriti valvas, sest toidud, mis on inimeste jaoks tervislikud, võivad sinu kassi tervise tõsisesse ohtu seada.

Paljud toiduained, mis enamiku inimeste arvates kassidele head teevad, on tegelikult hoopis ohtlikud ja nende tarbimist tuleks hiireküttidel kas vältida või vähendada. Teeme põgusa ülevaate nendest toitudest, mida kassid sööma ei peaks.

1. Tuunikala

Paljud kassid armastavad tuunikala. Ja seda on hea aeg-ajalt väikese maiuspalana nautida, kuid mitte väga regulaarselt ja see ei tohiks mitte kunagi asendada tervet söögikorda. Liigne tuunikala tarbimine võib kassil tekitada vitamiinide ja mineraalainete puudust, mistõttu ei ole soovitatav seda täisväärtusliku kassitoiduga asendada. Samuti on ohuks ka lämbumine, elavhõbedamürgistus ja isegi kilpnäärme ületalitlus, mida võivad tekitada töödeldud konservtoitudes mõnikord kasutatavad kunstlikud lõhna- ja maitseained.

2. Avokaado

Kasside seedeprotsess on inimeste omaga võrreldes täiesti teistsugune. Avokaado vilja koor sisaldab persiini, mis on kasside ja koerte jaoks mürgine. Kui kass kogemata avokaadot sööb, võib tal rasvasisalduse tõttu tekkida oksendamine, kõhulahtisus või äge pankreatiit.

3. Piimatooted

Kassipojad vajavad ellujäämiseks emapiima. Täiskasvanueas ei tekita väikesed piimakogused probleeme, aga selle kassile andmine on lihtsalt ebavajalik. Suurtes kogustes piimatoodete tarbimine võib aga põhjustada seedetrakti kõrvaltoimeid nagu kõhulahtisus. Üldiselt on kõige parem piimatooteid üldse mitte oma kassile anda ja pakkuda joogiks ainult puhast vett.

Joogiks vajavad kassid ainult puhast vett, mitte piima.
Joogiks vajavad kassid ainult puhast vett, mitte piima. Foto: shutterstock.com

4. Tsitrusviljad

Tsitruselised, nagu sidrun, laim, apelsin, klementiin ja greip, sisaldavad sidrunhapet ja eeterlikke õlisid, mis võivad kassidel terviseprobleeme tekitada. Vältida tuleks tsitruseliste puhul nii vart, lehti, koort, vilju kui ka seemneid. Kui väikesed kogused põhjustavad tõenäoliselt ainult kõhuvalu, siis suured kogused võivad põhjustada kõhulahtisust, oksendamist ja kesknärvisüsteemihäireid.

5. Sool

Suurtes kogustes võib sool ja soolane toit põhjustada lemmikloomadel oksendamist, kõhulahtisust, värisemist, krampe ja isegi surma.

6. Toores liha ja kala

Toores või alaküpsetatud liha võib olla saastunud salmonella- ja kolibakteritega. Liiga palju toorest liha sisaldavat toitu tarbivaid kasse kimbutab sageli kõhulahtisus.

7. Toored munad

Toored munad võivad olla saastunud salmonellabakteritega. Nakkuse tunnused on oksendamine, kõhulahtisus ja palavik. Toored munad sisaldavad ka avidiini, ensüümi, mis takistab kassidel biotiini, naha ja karvkatte tervise jaoks olulise vitamiini omastamist.

8. Kommid ja šokolaad

Ksülitool on magusaine, mida leidub enamikus magusates toiduainetes ja puuviljades. Ksülitool võib põhjustada kassi organismis maksapuudulikkust. Esimesed sümptomid on oksendamine, letargia ja koordinatsioonikadu. Kassil võivad tekkida krambid, maksapuudulikkus, kooma ja isegi surm. Nii et hoia oma kass magusast heaga eemale. Ta ei tunne magusa maitset nagunii.

9. Sibul ja küüslauk

Sibul igas vormis – pulbrina, toorelt, keedetult või kuivatatult – võib lagundada kassi punaseid vereliblesid, põhjustades aneemiat. Väike annus sibulat tõenäoliselt ei tee midagi hullu, aga suure koguse söömine võib põhjustada sibulamürgistust. Lisaks sibulale võivad ka küüslauk ja murulauk põhjustada seedetrakti häireid.

Allikad: rover.com, Daily Paws, Suddenly Cat

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Teised ajakirjad

Tagasi üles