Kogu tõde näohooldusest, et nahk ei reedaks tõelist vanust

Evelin Ainomäe teab, kuidas naha parimat tervist saavutada Foto: Erlend Štaub
Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy

Sageli tekitab segadust millised näohooldustooted peaksid alati vannitoas olema ja kuidas neid õigupoolest kasutada, et efekt maksimaalne oleks ja oma õrna nahka ei rikuks, vaid hellitaks. 

Siin toob selgust profikosmeetikabrändi Babor tegevjuht ja koolitaja Evelin Ainomäe. Ilu-usku Evelin tuletab kõigepealt meelde, et hoolitsust ei vaja ainult nägu, ära ei tohiks unustada ka ülejäänud keha. Ning Babori tõdede järgi ei alga nägu lõunajoonest vaid juba dekolteest. 

Alustame hommikust! 

Kuna nahk on elusorgan ning öö jooksul tuleb läbi naha pooride naha pinnale mitmesuguseid ainevahetuse jääkaineid. Seetõttu on hommikust näohoolitsust mõnus alustada näovee ehk -toonikuga, mis eemaldab nahapinnalt jäägid, tasakaalustab naha ph ning loob hea puhta pinna järgnevale näohooldusele.

Seejärel kanname nahale seerumi või iluampulli, mis on valitud vastavalt meie naha vajadustele. Lisaks muudele omadustele võiks seerumil olla alati nahka niisutav toime, kuna piisava niiskusega nahk on kogu naha tervise seisukohalt üli oluline. Soovitan kanda seerumit nii näole, kaelale kui ka dekolteele. Tihti unustame need piirkonnad hoolitsedes põhjalikult vaid näonaha eest, kuid hiljem märkame naha lõtvumist ja kortse just nendes piirkondades ning kaunis üldmulje saab rikutud.

Peale seerumit on õige aeg kanda silma ümbrusele sobiv hooldav toode. Silmaümbruse nahk on õrnem ja õhem -seetõttu on soovitav kasutada just silmaümbrusele mõeldud tooteid. Tihti on mureks ka silmaümbruse turse või tumedad silmaalused ja kortsud – silmaümbrustooted pakuvad tihti lahendusi just kõigile sellele piirkonnale vastavatele murdele.

Pärast seda on õige aeg kanda näole kreem. Kreemid on seerumitest rikkalikuma tekstsuuriga ning need ülesandeks on pakkuda naha pinnale lisakaitset. Kuna kreemide molekulid on suuremad kui seerumite, siis seerumid, mis peavad imenduma nahas sügavamale, tuleb nahale kanda enne kreemi.

Päevasel ajal on väga oluline kaitsta nahka keskkonna kahjulike mõjude eest- nii päikse kui keskkonna saaste eest. Seega on soovitav kasutada päevasel ajal viimase tootena alati päiksekaitse kreemi. Päiksekaitse kreemi alla võib kanda õhema tekstuuriga päevakreemi.

Õhtune nahahoolduse rutiin

Õhtuses nahahoolduses on väga oluliseks eesmärgiks puhastada nahk kõigest, mis sinna päeva jooksul sattunud on. Tihti arvatakse, et kui ei kasutata meiki ei ole nahka puhastada vaja. Sellisel juhul soovitan võtta vati, selle veega niisutada ja tõmmata üle näo – tulemuseks on hall vatipadi, mis tõestab ilmekalt seda, et isegi kui me ennast ei meigi, satub päeva jooksul keskkonnast meie nahale saastet ja õhtune tõhus nahapuhastus on alati omal kohal. Rääkimata sellest, et kui oleme kasutanud meiki tuleks nahk õhtul sellest kindlasti vabastada.

Näopuhastus vahuga
Näopuhastus vahuga Foto: Shutterstock

Puhastamiseks ja meigi eemaldamiseks on olemas palju erinevaid tooteid, mida on hea valida nahatüübi järgi- enamasti on näopesugeelid mõeldud rasusemale ja kombineeritud nahale. Piimad ja näopuhastuse õlid sobivad ideaalselt kuivemale nahatüübile.

Näotoonik ja näovesi on erinevad nimetused tootele, mille eesmärk on värskendada nahka ja tasakaalustada naha pH-d.

Kindlasti soovitan toodet soetades tutvuda infoga, millisele nahale mingi toode mõeldud on- nii saab nahka puhastades pakkuda lahendust ka nahatüübile omastele probleemidele. Peale naha puhastust on ideaalne kasutada näotoonikut ehk näovett, et eemaldada viimased mustuse jäänused, tasakaalustada ning värskendada nahka. Seejärel on õige aeg iluseerumiks/ ampulliks/ kontsentraadiks ning kõige lõppu tuleks silmapiirkonda kanda silmakreem, näole, kaelale ja dekolteele kreem või siis öömask.

PANE TÄHELE: Näopiima võib kanda nahale nii vatipadja kui näppude abil. Esmalt kanda piim näole, kaelale ja dekolteele ja masseerida. Seejärel lisada näpuotstega niiskust / vett ja masseerida koos. Seejärel loputada maha veega. Kui vett mitte lisada siis kipub piim pigem imenduma nahka ja toode ei saavuta tõhusat puhastavat efekti

Kuna ja kuidas kasutada iluampulle, seerumeid ja maske?

Iluampullid, kontsentraadi ja seerumid on kõrgeima toimeaine sisaldusega nahahooldustooted, mida on saadaval lai valik erinevate nahaprobleemide lahendamiseks. Nad on võrreldes kreemidega alati kergema tekstuuriga ehk vedelamad. Seega nende moelkulid on väiksemad, kuna peavad imenduma naha pinnalt sügavamale. Seega tuleb nad kanda nahale enne kreemi- vastasel juhul ei pääse seerum kreemi pinnalt läbi. Kuna kreemi eesmärk on pakkuda naha pinnale lisakaitset. Seega kreemi toime võrreldes seerumiga on pindmisem.

Suureteraliste koorijatega tuleb olla ettevaatlik, et õrnale nahale liiga ei teeks
Suureteraliste koorijatega tuleb olla ettevaatlik, et õrnale nahale liiga ei teeks Foto: Shutterstock

Kui kasutad iluampulli, siis see on seerumi asemel. Seerum kreemi kindlasti ei asenda nagu ka kreem ei asenda seerumit. Kreem peab andma naha pinnale lisakaitset ning seerumiga saame lahendada erinevaid probleeme – nagu näiteks stimuleerida kollageeni tootmist, reguleerida rasutootmist, lisada niiskust, vitamiine jne.

Kogu tõde koorimisest 

Nahk on elus organ ning igapäevaselt tekivad uued naharakud ning nahapinnal eemalduvad surnud naharakud. Beebidel ja väikelastel on perfektne nahk ning see funktsioneerib ideaalselt – surnud naharakud eemalduvad ühtlaselt tänu naha aktiivsele funktsioneerimisele. Ajaga aga naha funktsioonid aeglustuvad ning see puudutab ka surnud naharakkude eemaldumist. Juba teismeeast alates tuleks naha surnud naharakkude eemaldamist toetada koorivate toodetega. Naha koorimist ei tuleks aga kindlasti teha üleliia. Tuleb jälgida nahatüüpi. Kuivemat nahka on piisav koorida kord nädalas. Rasust ja kombineeritud nahka võib koorida ka sagedamini, näiteks kolm korda nädalas.

Vahel kiputakse koorimisega liiale minema. Eriti ettevaatlik võiks olla happekoorijatega – need on väga tõhusad koorijad, kuid happekoorimisi tuleks teha kuurina, kindlasti mitte pidevalt läbi kogu aasta. Meie eesmärgiks ei ole saada lahti naha pindmisest kihist vaid hoida pindmist kihti parima tervise juures. Sellest, millises olukorras on meie naha pindmine kiht, sõltub see, kui hästi suudab nahk oma kaitsefunktsiooni täita. Naha liigse koorimise tunnusteks on naha ülikuivus, samuti võib tekkida ülitundlikkus ja ka põletikulised protsessid.

Mitte vaid nägu ei vaja hoolt + väärtuslik ilunipp 

Evelin Ainomäe teab, kuidas naha parimat tervist saavutada
Evelin Ainomäe teab, kuidas naha parimat tervist saavutada Foto: Erlend Štaub

Kuivad ja karedad huuled on eriti talvisel perioodil kerged tekkima. «Mina ilunipina kannan alati silmakreemi ka huultele. Talvisel, keskkütte perioodil Kannan huultele tihti rikkalikumat toitvamat näokreemi,» lisab Evelin hea nipi.

Sage iluviga

Kahjuks aga eksivad isegi need naised, kes näo eest usinasti hoolt kannavad, ühe olulise ilureegli vastu. «Nägu ei lõppe lõuajoonega, vaid hoolitseda tuleks ka kaela ja dekoltee eest,» ütleb iluekspert Ainomäe. Mida aga naised tavaliselt teevad? Unustavad kaela. Isegi jumestades näeb sageli siledaid palgeid kortsus ja katmata kaela kõrval. Ja just see nullibki kogu hea tulemuse, mida muidu võiksime saada!

Kael, dekoltee ja käed on tihti need, mis reedavad meie tõelise vanuse. Seega nagu sai ka eelnevalt mainitud – nägu algab dekolteest. Kõik näohoolduse etapid tuleks teostada ka dekolteel ja kaelal. Muidu on kaunis tervik rikutud. Kätele võiks öiseks ajaks kanda rikkalikumat kätekreemi, mis öö jooksul imendub. Kuiv ja kortsus käenahk rikub kogu üldmulje.

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles