KÜSIME EESTLASTELT Kust maalt algab petmine? (5)

Pilt on illustreeriv. Foto: Dikushin Dmitry / Shutterstock
Christin Krass
, ajakirjanik
Copy

Petmine võib mõne jaoks tähendada seksuaalset akti, teise jaoks ületab mõne siivutu sõnumi saatmine usalduse piiri, kolmanda jaoks võib see hoopis olla pealtnäha süütu pilguheit. Seega truuduse murdmine on iga inimese jaoks väga individuaalne. 

Seepärast uurisimegi kaasmaalastelt, kust maalt algab nende jaoks petmine. 

Getter (27) – Tehke see vestlus ära, inimesed! 

Ma arvan, et petmine on kokku lepitud piiride tahtlik ületamine.

Minu meelest enamike paaride jaoks ongi paika panemata, kas teistega flirtimine on okei ning kust üldse nende jaoks see piir läheb. Osa jaoks on täiesti normaalne, kui teed tšiki-briki kellegagi kuskil välismaal – olen seda mitme tuttava paari puhul näinud.

Petmisele pole ühest mõistet, igaühe jaoks on need piirid, mida nad on oma partneriga läbi rääkinud ja paika pannud. Seda on üliraske käsitleda, kui sul pole oma partneriga see läbi räägitud. Seega, tehke see vestlus ära, inimesed! 

Regiina (23) – Vahel piisab vaid mõtetest ja sõnadest, millega oled lisaks partnerile reetnud ka iseennast

Ma arvan, et petmine algab emotsionaalse usalduse murdmisest, mil üks pool leiab end olukordadest, kus oma käitumist tahaks partneri eest varjata. Eks uusi sidemeid ja sõprussuhteid tekib elu jooksul ka vastassugupoolega. Kui aga hakatakse käituma teistmoodi, kui oma partner on silmavaatest väljas, siis varjatakse oma mõtteid ja sidet teistega. See lööb aga tasapisi kiilu suhtesse ja pelgalt süütud mõtted võivad tuua tagajärjeks oma tugevaima sideme lõhkumise.

Eks füüsilise petmisega vaidluskohta pole, samuti ka sõnad on kui füüsiline väljendus. Vahel piisab vaid juba mõtetest ja pilkudest ja süütust flirdist, et kvalifitseeruda petmiseks, kuna siis oled reetnud ka ennast ja oma pühendumust.

Oma «saavutustega» teiste naiste rindel kelkiv mees saaks kohe kinga.

Foto: Andrey_Popov / shutterstock

Madis (31) – Kui nime ei mäleta, siis ei loe

Minu jaoks on petmisega nii, et kui ise ei mäleta ja hinge ei näri, siis pole olnud. Siis see ei loe. Hiljem tegin sinna reeglisse ühe paranduse juurde – kui nime ei mäleta, siis ei loe. Sest vahel ikka seda, et midagi toimus kuskil peol või peale pidu, seda nagu mäletad küll. Ma oma elukaaslasele pole oma teooriaid igaks juhuks selgitanud, aga enda jaoks ikka peab kord majas olema.

Kui asjadest räägitakse, siis need ei saagi olla petmised, vaid kokkulepete loomised või siis mitte loomised.

Kaarin (28) – Rääkimine avatud kaartidega

Minu jaoks on nii, et inimesed muutuvad ajas ja koosolemine nii samuti. Oluline on rääkida avatud kaartidega. Laias laastus on petmine mu jaoks seksuaalne olukord, aga ma leian ka, et see on jälle koht, kus rääkida. Kui see peakski juhtuma selliselt, siis tuleks mõtiskleda see lahti – miks see juhtus, mis selle taga oli, kas mingi trauma tagajärg, kas mingi ühe momendi rahuldamine või lihtsalt uudishimu. Kui tunned, et seal taga on reaalsed tunded, mille tagajärjel tekib seksuaalne olukord, siis see liigitub petmise alla. 

Tasub meeles pidada, et meil võib elus ikka tekkida silmarõõme ja huvisid, aga kui asjadest räägitakse, siis need ei saagi olla petmised, vaid kokkulepete loomised või siis mitte loomised. Avatud suhtlus annab võimaluse teineteist tundma õppida veel sügavamalt ja ma arvan, et kui on usalduslik pind tekitatud, siis siin ei teki neid küsimusi, kas keegi pettis kedagi.

Naerame naisega, et me oleme nagu kaks koer Lassiet, kes alati õhtuks koju tulevad.

Erki (51) – Kui kooselus domineerib soov teist kontrollida, siis pole see loodudki kestma

Nagu suhetes üldse, ei ole siin ühest loogikat või kindlat käitumuslikku tõde. Iga paari siseasi on oma dünaamika paika seada ja meil on kaaslasega selleks iseenesest ja orgaaniliselt tekkinud otsus usaldada. Kooselu peaks olema teineteist täiendav ja tooma uusi kvaliteete, mitte pingeid. Ma isegi ei ole mõelnud, mis petmine meie suhtes võiks olla ja olen seda meelt, et kui kooselus domineerib soov teist kontrollida, siis pole see loodudki kestma.

Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock

Naerame naisega, et me oleme nagu kaks koer Lassiet, kes alati õhtuks koju tulevad. Selline eluterve vabadus ja teise usaldamine on viinud selleni, et petmisesse nagu ei usugi. Meil pole muud kokkulepet kui see, et teineteisele meelega haiget ei tee. See ilmselt ongi parim indikaator ja juhis, mida ise suurima rõõmu ja respektiga järgin.

Rääkimisjulgus = usaldus = suhte vundament

Triin (39) – Petmise algus on mõte, aga mitte tühipaljas musi

Mind pole mulle teadaolevalt seksuaalselt petetud, küll on aga muudel viisidel suhtes alt veetud ja see on vaat et hullemgi. Seega on minu jaoks petmise algus juba mõte ja kindlasti pole petmine tühipaljas musi või lõuna naiskolleegiga. Kui on midagi, mida minu kõige kallim mulle rääkida ei taha (on okei asju mitte rääkida, sest ei viitsi, mind ei huvitaks, pole oluline või läheb meelest), siis on küll väike häire majas. Rääkimisjulgus = usaldus = suhte vundament.

Seksuaalselt on mul raskem seda piiri öelda. Oma «saavutustega» teiste naiste rindel kelkiv mees saaks kohe kinga. Muidu ma nii resoluutne pole, lihtsalt absoluutselt ei muretse, et mu kallim mingi jamaga hakkama saaks ja seetõttu ei ole nii detailsesse selgusesse ka süvenenud.

Artur (42) – Suhtes mõlema heakskiidetud voodimängude puhul võib kõike juhtuda

Petmine on iga suhte ühine kokkulepe, kus tuleb arvestada selle poolega, kelle jaoks algab petmise piir leebemast teost. See tähendab, kui minu jaoks algab petmine füüsilisest aktist ja minu kaaslase jaoks on ka siivutu sõnum petmine, on meie suhtes siivutu sõnum juba petmine.

Samuti sõltub minu jaoks petmise piir just partnerist endast ja sellest, kui tugev on minu usaldus tema vastu.

Kui ma tunnen täielikku usaldust oma kaaslase vastu ning ta on oma tegudes minuga avatud, ei ole mul vaja muretseda, et naljatlev flirtimine võiks tähendada midagi enamat kui lihtsat nalja. Kui aga usaldus on nõrk ning partner on andnud põhjust tema aususes kahelda, piisab haiget saamiseks ka kergest viitavast pilgust.

Tulles tagasi algse küsimuse juurde, kust jookseb minu jaoks petmise piir, siis heas seisus suhtes tunnen end petetuna, kui partner on salaja teise isikuga intiimne olnud või on internetis asi erootiliseks läinud. Rõhk just sõnal «salaja», sest suhtes mõlema heakskiidetud voodimängude puhul võib kõike juhtuda.

Maria (30) – Tühjast kohast ei jõua keegi tegeliku petmise teoni

Petmine algab minu jaoks sealt, kus tehakse midagi või ollakse kellegagi nõnda, et seda hiljem peetakse oluliseks partneri eest kas varjata või mitte partneriga jagada. Otsus varjata või mitte jagada tuleb sealt, et tead, et oled teinud midagi, mis võib partnerile pahameelt tekitada ning seega otsustad jagamise asemel jätta asju enda teada. Kui tunned, et oled teinud midagi juba valesti, siis ei taha seda ka partnerile jagada.

Teisalt on hea petmise indikaator see, kuidas mina end tunneksin, kui partner samamoodi käitub. Kas see oleks okei? Siin tulevad mängu erinevad kokkulepped suhetes, kui neid asju ei ole enne selgeks räägitud, võibki tühipaljas sõnum sotsiaalmeedias kellelegi olla ka juba petmine, isegi kui sõnumit ei saadetud sel eesmärgil, et kõrvalhüppeni jõuda.

Seega arvan, et petmise piirid on siin iga suhte puhul kindlasti erinevad. Selge on see, et keegi tühjast kohas ei jõua tegeliku petmise teoni. Seega saab petmine alguse juba varem, kas kahe kõrva vahelt fantaasiast, mis viib tegudeni, või esialgu süütuna tunduvast sõnumist.

Rea (39) – Varjamise tume pool...

Mina leian, et teiste inimestega suhtlemine väljaspool suhet on tervislik, kui on mõlemal poolel usaldus olemas ja ei hoita suhtlust oma kaaslase eest saladuses. Minus tekiks mure ja kahtluse pisik juhul, kui kaaslane varjab teatud vestluseid ja inimesi minu eest. Hindan avatud suhtlust ja senikaua, kui jagatakse asju omavahel, ei ole tegemist petmisega.

Loomulik on luua lähedasi suhteid teiste vastassugupoole esindajatega, kes ei ole su partnerid, aga seda seni, kuni ei varjata seda suhtlust oma kaaslase eest ja ei looda füüsiliselt intiimset kontakti samal ajal suhtes olles.

Seega ennekõike algab minu jaoks petmine sellest, kui luuakse seksuaalne akt inimesega, kellega sa ei ole samal ajal suhtes.

Foto: CameraCraft/Shutterstock
Kommentaarid (5)
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles