ÜLLATAV Armas lontkõrv osutus uuringu põhjal kõige agressiivsemaks koeratõuks

Inglise kokkerspanjel.
Inglise kokkerspanjel. Foto: Shutterstock / illustreeriv
Copy

Äkilise loomuga koeratõugudest rääkides kiputakse sageli näpuga näitama koerte poole, kellel on pigem kurjakuulutav välimus. Välimusel ei tohiks lasta end aga petta, sest ka väga leebe olekuga koer võib käituda ettearvamatult.

Londonis asuva veterinaariaülikooli eksperdid tegid põhjaliku uuringu, et välja selgitada tervisehädad, mis kimbutavad Inglismaa ühte kõige populaarsemat koeratõugu, Inglise kokkerspanjelit.

Kõrva- ja hambaprobleemide kõrval tõusis üllatuslikult esile aga omadus, mida sellise armsa välimusega lontkõrva puhul esialgu kahtlustadagi ei oskaks. Tuli välja, et need armsad koerad kipuvad üpris sagedasti agressiivsusele kalduma, kuid selle esinemissagedus sõltub paljuski koera soost ja karvavärvist.

Agressiivsust esines sagedamini isaste koerte seas ning pigem ühe- kui mitmevärviliste koerte seas. Kõige sagedamini esines agressiooni kuldset värvi koertel (12,08 protsenti), millele järgnesid punane (6,52 protsenti), must (6,29 protsenti) ja tumepruun (4,33 protsenti).

Inglise kokkerspanjel.
Inglise kokkerspanjel. Foto: Shutterstock / illustreeriv

Ära lase välimusel end petta

Dogbites.org on avaldanud USAs surmaga lõppenud koerarünnakute statistika aastatest 2005–2017. Sel ajavahemikul tapsid koerad vähemalt 433 ameeriklast, seejuures kerkis väga selgelt esile kaks koeratõugu: koguni 66 protsendi ulatuses olid vastutavad pitbullterjerid ning kümne protsendi ulatuses rotveilerid. Kõige sagedamini rünnakutega seotud tõud olid järgmised:

  • pitbullterjer (284 surmajuhtumit);
  • rotveiler (45 surmajuhtumit);
  • Saksa lambakoer (20 surmajuhtumit);
  • segavereline (17 surmajuhtumit);
  • Ameerika buldog (15 surmajuhtumit);
  • mastif/bullmastif (14 surmajuhtumit);
  • haski (13 surmajuhtumit);
  • Labradori retriiver (9 surmajuhtumit);
  • bokser (7 surmajuhtumit);
  • dobermann (6 surmajuhtumit).

Kui enamik nendest koeratõugudest on suurt kasvu (näiteks Ameerika Stafforshire'i terjer kaalub 27–35 kg), siis vastukaaluks näitab statistika, et surmavalt ohtlikud võivad olla ka väiksemad koerad. Näiteks nii chihuahua kui ka Jack Russelli terjer olid seotud ühe surmajuhtumiga. Ülileebe välimusega labrador aga koguni üheksa surmajuhtumiga.

Loe pikemalt: Koeratõud, mis on mitmes Euroopa riigis keelatud

Pitbullterjer on üldine nimetus koeratõugudele, kes on aretatud buldogitest ja terjeritest. Selle koeratüübi määratlemine on ebaselge, kuna hõlmab lisaks tõukoertele ka mitteametlikke koeratüüpe, mida ei saa iseseisvalt liigitada. Ametlikult arvestatakse pitbullterjerite hulka Ameerika pitbullterjer, Ameerika Staffordshire'i terjer, Ameerika bully ja Staffordshire'i bullterjer, mõnikord ka Ameerika buldog.

Kate Middleton koos oma koera, musta Inglise kokkerspanjel Lupoga, kes liitus perega 2011. aastal ning suri 2020.
Kate Middleton koos oma koera, musta Inglise kokkerspanjel Lupoga, kes liitus perega 2011. aastal ning suri 2020. Foto: HUSSEIN ANWAR / SIPA / Scanpix

Inglise kokkerspanjelid on ka kuulsuste poolt palavalt armastatud – näiteks on seda tõugu koer tuntud telesaatejuhil Oprah Winfreyl.

Agressiivset tõugu pole olemas?

Kõige sagedamini surmajuhtumitega seotud olevate pitbullterjerite pidamine on seadusega keelatud näiteks Taanis, Norras ja Küprosel. Saksamaal, Prantsusmaal, Hispaanias, Rumeenias ja mitmes teises Euroopa riigis on tõu pidamine piiratud ehk selleks tuleb taotleda ametlik luba. Lisaks Euroopa riikidele on tõug keelatud Suurbritannias, Austraalias, Kolumbias, Tais ja veel mitmes riigis.

Kriitikud aga väidavad, et loomult agressiivset koera pole tegelikult olemas – kõik sõltub ikkagi kasvatusest. Kui koer muutub ühtäkki agressiivseks, tuleb kindlasti välja selgitada selle põhjus. Mõned tegurid, mis võivad käitumisprobleeme põhjustada, on näiteks igavus ja ärevus ning sel puhul tasuks kindlasti koeratreeneri poole pöörduda. Samuti võiks pöörduda ka loomaarsti poole, sest agressiivsust võib põhjustada ka valu või mõni neuroloogiline haigus.

Allikas: veterinaryemergencygroup.com

Märksõnad

Teised ajakirjad

Tagasi üles