VAATA Kodu nagu naiselik unistus - moelooja Mammu tegi urkast tõelise paradiisi

LISATUD VIDEO
Uuendatud 15. märts 2024, 15:38
Copy

Mammu Couture'i disainer Mammu (Maria Tammeorg) ütleb, et kodu on tema jaoks kõik. Elu Mammu mustvalges paradiisis on kui igavene soojamaareis, millelt ei taha eales naasta.

Mammu Couture'i disaineri stiilikeel on selge suunaga – pole edvistamist, mis naise odavaks muudaks, ja pole ka kandilist jäikust, mis teeks õrnemast soost miniversioonis mehe. Mammu teab, kuidas luua rõivaid, milles saavad kokku unikaalsus, õrnus ja sihikindlus. Samamoodi teab ta, kuidas luua kodu, mis on imetabane sümbioos nii uuest kui vanast, nii mustast kui valgest.

«Mu looming on selline, et sa pead tulema ligidale vaatama ja proovima selga, muidu sa ei saa efekti kätte,» ütleb Mammu. Meie aga seame pilgu Mammu loomingust kaugemale, pugedes tema isiklikku pühakotta väikeses Kristiine asumis.

Mammu sõnul on elu uues kodus tõeline nauding. Universum kuulas naise salasoove ja kõik loksus lõpuks paika.
Mammu sõnul on elu uues kodus tõeline nauding. Universum kuulas naise salasoove ja kõik loksus lõpuks paika. Foto: Sander Ilvest/Postimees Grupp

Julged sammud

Iga teine inimene, kes oleks seda korterit algselt näinud, oleks ilmselt selg ees välja läinud, ent mitte Mammu! Hakkamist täis naine astus julge sammuga urgast meenutavasse korterisse, vaatas korra ringi ning kuulutas õhinal, et on jõudnud oma unistuste koju.

«Käisin vaatamas Viimsis, mulle meeldis see külaelu. Siis ma tahtsin Põhja-Tallinnasse. Käisin ja otsisin neid kohti, aga ei tulnud seda kodutunnet peale. Ja siis ma astusin siia urkasse ja sain aru, et see on mu unistuste kodu,» meenutab Mammu heldimusega.

Mammu lootis koduotsingute käigus, et leiaks oma vanasse kodukanti kodu. 15 aastat Tondi asumis elanud naist paelub piirkonna lähedus kesklinnale ning selle aedlinnalikult sulnis igapäevaelu.

«Kui ma käisin kodu otsimas, siis ma väga lootsin, et leiaksin siia kanti koju. Ma leidsin põhimõtteliselt kõrvalmajja. Mulle meeldib see piirkond, see on nii kesklinna lähedal, see on nagu vaikne aedlinnake keset linna. Siin on nii vaikne, ma saan jalutada tööle, Kristiine keskuses käin trennis kogu aeg, koertega käin pargis jalutamas,» loetleb ta linnaosa lõputuid võimalusi.

Asjatundlik Mammu alustas uues kodus puhtalt lehelt. Loomehingega naine, kes on minevikus ka teiste kodusid sisustanud, lasi korteris platsi puhtaks teha ja hakkas seejärel tükkhaaval oma uut puslet kokku panema.

«Ma sain teha täiesti enda järgi. Siia ei jäänud mitte midagi, lõpuks oli siit mingi mullamoodi asi väljas. Kõik sai puhtaks võetud, kõik aknad, kõik uksed.»

Kindel visioon silme ees

«Hommikul tööle sõites visualiseerisin omale uut kodu: kuidas ma astun siia sisse, kuidas ma tunnen värsket parketi lõhna... Ja siin see on,» ei suuda Mammu oma õnne varjata.

Särav naine oli nimelt pikalt unistanud oma dream cream (unelmate kreemisest – toim) kodust – õhulisest, valgusrikkast ja mahedast paigast, kus pika tööpäeva järel akusid laadida.

Mammu kindel visioon viib ta alati sihini.
Mammu kindel visioon viib ta alati sihini. Foto: Sander Ilvest / Postimees Grupp

«Ma olen nii kindla visiooniga, ma tean, mida ma tahan ja milline mu kodu peab olema. Kellegi teise arvamust ma ei kuula,» ütleb ta. Mammu ema üritas üksvahe oma arvamust küll vahele paotada, ent tütrel ei jäänud muud üle, kui talle küsivate silmadega otsa vaadata. «Vahel ütlen mina, et tal on õigus, vahel ütleb tema,» täheldab Mammu naksakalt.

Kolme kuuga uude koju

Mammu märgib, et uue ja suurema kodu soetamise mõte tekkis üleöö ja spontaanselt, ent selle ühe mõttevälgatuse järel veerema läinud lumepall üllatab teda ennastki. Vana kodu 12 tunniga maha müünud Mammu leidis üpris kiirelt ka usaldusväärsed ehitajad. Asjatundlik naine palus vanal omanikul täislammutuse teha ning kaks nädalat hiljem olid Mammu leitud tublid töömesilased juba asja kallal.

«Probleemide lahendamisi oli iga nädal, aga kuna vana kodu uus omanik rentis mulle remondi ajaks oma endist kodu ja käisin vähemalt kaks korda nädalas pirukaid toomas, sain igal vajadusel läbi astuda. Kõik materjalid ostsin ise, olin väga hands on (kätega asja kallal – toim),» meenutab Mammu. 1. augustil alustasid ehitajad tööd ning 29. oktoobriks oli Mammu väike mustvalge paradiis valmis.

«See on vana maja ja sa pead lähtuma ikkagi nendest planeeringutest. Iga nurk on mõtestatud ja iga detail on hoolega läbi mõeldud,» kinnitab Mammu. «Ma olen üllatunud, et jõudsin selle lühikese ajaga täiesti ära sisustada ka,» lisab ta.

Nii sai ta näiteks koju oma unistuste kaared, tahvelustega magamistoa, aknaga vannitoa ning unistuste garderoobi, mis hammustas rahakotist oodatust väiksema ampsu.

«Keegi ütles mulle, et selline garderoob läheb 10 000 maksma, mina sain selle 3000 euroga IKEAst. Täitsa soovitan, lausa julgustan,» kiidab Mammu oma garderoobi, mida võib lausa moefänni paradiisiks lugeda.

Koridori nii-öelda vaip on Mammu sõnul samuti midagi sellist, mille üle ta ilmatuma uhke on. Klassikalises stiilis vaibaga siiski tegu ei ole. Kes teab, see teab!

Mammu märgib, et lasi uues korteris kõik radiaatorid maha võtta, lülitades end ühtlasi välja ka maja küttesüsteemist. Mammu isiklik gaasikatel asub vannitoas ning käib iminapaga lahti, võimaldades tal ise soojust reguleerida. Täna maksab ta ainult külma vee ja kaminapuude eest.

Mammu Couture 10

Sel kevadel saab Mammu Couture moemaja 10. aastaseks.

Kevadisel Tallinn Fashion Weekil toob moelooja Maria Tammeorg sel puhul lavale enneolematult suurejoonise etenduse. Moegala saab näha neljapäeval, 18. aprillil kell: 19.00 Kalev SPAs.

Postimees Naine on Mammu Couture lummavast loomingust kirjutanud kümneid lugusid. Koos galeriide ja videomaterjalidega leiad need siit.

Mammu Couture kuulub Eesti kõige armastatumate moemajade hulka. Naiste südamed on võitnud disaineri peen, rafineeritud maitse, töömahukas käsitöö, volangid ja tikandid. Ka tugeva karakteriga ärinaistes ja poliitikutes on peidus annus printsessilikkust ja naiselikku romantikat.

Mammu Couture maailma saad pilgu heita siin.​

Kaunitari mustvalges paradiisis on kõik täpselt nii nagu peab.
Kaunitari mustvalges paradiisis on kõik täpselt nii nagu peab. Foto: Sander Ilvest / Postimees Grupp

«Eelmises korteris mul ei olnud sooje põrandaid ja ma unistasin, et saaksin olla nn võileib, üleval ja all naabrid. Küttearved on hoopis teised,» kinnitab Mammu.

Asjad ei tekita kodu, sa ise lood selle

Koduigatsus võib kimbutada igaüht. Kodud võivad küll vahetuda, võib muutuda ka teekond, aga igatsus jääb. Igatsus saadab maailma teise nurka ning toob sealt ka tagasi. Mammu ei ole mingi joonealune erand.

«Ma olen natuurilt ülemõtleja. Koduigatsus tuleb vahest ikka peale: kaua sa selle kohvri otsas ikka jõuad elada. Isegi Eestist väljas elades oli see teadmine, et mul on oma kodu, see oli see, mis mind siia Eestisse tagasi tõi,» selgitab ta.

Mammu naiselik õrnus ja hellus on põimitud imetabaselt ka tema kodu seinte vahele.
Mammu naiselik õrnus ja hellus on põimitud imetabaselt ka tema kodu seinte vahele. Foto: Sander Ilvest / Postimees Grupp

Kodu on Mammu jaoks kõik, mitte ainult nelja seinaga kamber, kuhu pika tööpäeva järel naasta. «Mul on koht, kuhu minna, ja koht, kuhu tagasi tulla,» õhkab ta rõõmust.

«Üürikorteris elades võid sa selle ju ilusaks teha, aga üks päev võib tulla omanik ja öelda sulle head aega, ma kolin nüüd kohe sisse. Unustage ära see rentimine. See on sinu kodu, see on sinu hingerahu, ära võta seda kui investeerimisprojekti. See on see koht, kus on sinu kindlus,» lisab Mammu.

Mammu unistuste kodu

  • Ma tahan harmoonilist kodu.
  • Ma ei taha tülisid, ei taha vaidlusi. 
  • Ma ei taha kisa ja kära.
  • Kodu on rahu.

Maailmakodanikust Mammu usub nimelt, et kodutunde loomine on kinni inimese peas. Alati ei ole võimalik muretseda asju, mis panevad silma särama, ent kui sa oled kodune inimene, siis sa punud selle pesa ükskõik millest ja ükskõik kuhu

«Ma olen hästi palju reisinud mööda maailma ja elanud Eestist väljas väga pikalt. Esimene asi, ükskõik kuhu riiki ma läksin – ma hakkasin kodu looma. Ükskõik, kas see on üürikodu või mu enda oma, ma olen selline inimene, kes tahab pärast pikka tööpäeva olla kodus,» selgitab ta.

Mammu vaimustavad seinapaneelid valmisid ühe nädalavahetusega ta enda kuldsete käte all.
Mammu vaimustavad seinapaneelid valmisid ühe nädalavahetusega ta enda kuldsete käte all. Foto: Sander Ilvest / Postimees Grupp

«Ma tahan kodus olla! See uus kodu on tõesti selline, et vaatan ühest nurgast, vaatan teisest nurgast ja iga detail siin kodus tekitab minus rahu. Mul on isegi praegu selline tunne, nagu ma viibiksin mõnel soojamaapuhkusel, sest nii zen on olla oma kodus,» räägib Mammu.

Loomeind nõuab igavust

Mammu räägib, et loomeinnuks vajab ta rahu ja igavust. Igavus ja üksiolemine on need vajaminevad tegurid, mis panevad loomemahlad ojadena voolama.

«Keskkond peab olema müravaba. Juhtme seinast tõmbamine paneb loomemahlad tööle.»
«Keskkond peab olema müravaba. Juhtme seinast tõmbamine paneb loomemahlad tööle.» Foto: Sander Ilvest / Postimees Grupp

«Ma pean reaalselt olema üksinda, mitte midagi tegema, mitte kuskil viibima. Mida igavam mul on, seda loomingulisemaks ma muutun. Igavus, üksiolemine paneb mind maalima, disainima, mõtlema uusi ärilisi tegevusi jne. Kui ma olen olukorras, kus hakkan looma, siis ei tohi ümbritsev häirida. Keskkond peab olema müravaba. Juhtme seinast tõmbamine paneb loomemahlad tööle,» kinnitab Mammu.

Esimesed meeldejäävad hetked

Mammu peab uue kodu esimeseks kõige meeldejäävamaks mälestuseks õhtut, mil sõbrannad aitasid kolida.

«Tegime kaminas tuld ja kõik tossas, pärast kui helistasin kaminameistrile, selgus, et olime tüdrukutega siibri kinni jätnud. Kolisime ära, siis istusime keset elutuba maha ja tellisime süüa. Ägedad mälestused alles tulevad. Ma harjusin hästi kähku selle koduga, eelmise kustutasin kiirelt peast. Aga järelikult olen nüüd viimaks oma koju jõudnud. Ka eelmine oli oma kodu lihtsalt kunagi 17 aastat tagasi ei olnud selliseid võimalusi, et saaks luua täpselt sellise, nagu soovisin,» sõnab ta.

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles