DIGIAJAKIRJAD Mida rahvas asjast arvab?

ARUANNE LUGEJALE
Priit Hõbemägi, Kristina Herodes ja Andry Padar Foto: Postimees
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

Uus aasta algas heade uudistega: Postimees annab nüüd lisaks usaldusväärsetele uudistele välja digiajakirju. Mis need on? Digitaalsed ajakirjad, mille trükkimiseks pole maha võetud ainsatki puud. Mis rahvas arvab?

Aga lugusid on ju niigi palju! Kas tõesti oli midagi veel puudu? Jah, oli. Positiivsust oli ebaproportsionaalselt vähe. Eks ajad on ka sellised keerulisemat sorti. Ja seda enam on tarvis teadlikult kirjutada lugusid, mis ei ajaks lugejat närvi ega mataks murekoorma alla. Digiajakiri pakub lugusid, mis puutuvad ja inspireerivad.

Vaata, millega vaimu toidad

Oleme juba esimese kuu digiajakirju välja andnud ning saanud ka väärtuslikku tagasisidet. «Tasub vaadata, millega ennast toita,» ütleb tippkoolitaja ja enesearenguguru Peep Vain. «Me ei söö suvalisi asju, me ei suhtle suvaliste inimestega ja ei ole eriti mõistlik tarbida ka suvalist meediat. Osa sellest on lausa mürgine ja ei mõju sulle hästi. Mulle on sümpaatne idee, et digiajakirjad räägivad lugusid inimestest, kes on teinud midagi head, kust saab motivatsiooni ja positiivsust.»

Loe tuliuut kaanelugu, peaosas Eleryn Tiit. 

Alati särav lauljanna Eleryn Tiit.
Alati särav lauljanna Eleryn Tiit. Foto: Postimees

Rõõmu saadikuks tituleeritud coach ja joogatreener Silja Siller süvenes digiajakirjadesse ning teatas: «Täiega hakkan fännama! Palju sirvida, mitmeid huvitavaid teemasid ja mõtteid ning pikad ja sisukad lood. Mulle meeldib, et kogu ajakirjalik sisu üheskoos ja samal ajal hästi ära jaotatud – Naine, Lemmik, Kodu ja Reis – kerge leida vastavat teemat ja täpselt õige tuju jaoks sobivat lugu. Mulle meeldib ka välimus – väga elegantne ja kerge. Lugejana tekib hoitud ja kallis mulje ning tahtmine jääda sinna pikemaks.»

Eesti võimsaimate naiste hulka kuuluv PÖFFi direktor Tiina Lokk ei pea end meediatarbijaks, kuna selleks pole aega. «Aga kui mul on aega, siis kindlasti sirvin digiajakirjasid, sest paberajakirju ma isegi ei mäleta, millal ostsin. Mulle tõesti sümpatiseeris see rahulik ja soe käsitlus.»

Raadio MyHits peatoimetaja Andry Padar leiab, et digiajakirjad pakub väärt materjali, mida eetris kuulajatega jagada. «My Hitsi hommikuprogrammis me hea meelega loeme neid kaasahaaravaid lugusid ette – need on siirad ja positiivsed. Teine oluline aspekt on kvaliteet - on kohe aru saada, et ajakirjanik on vaeva näinud. Ei viitsi ju lugeda asju, mis isiklikult ei puuduta ja kus pole mingit sisu.» Padar orienteerub meedias hästi, tema töölaualt käivad läbi kõik paberväljaanded ning veebiportaalide sisu.

«Minu jaoks on digiajakirjad väga kompaktne keskkond – internetis on kõik asjad hästi laiali ja väga raske on orienteeruda. Siin on kõik käepäraselt koos. Vajutan ajakirjale «Reis» ja saan ühest kohast kõik põnevad reisilood kätte. Digiajakiri «Naine» on muide väga huvitav ka mehe vaatenurgast – tahan aru saada, mida naised mõtlevad! Ülihariv!»

Postimehe lugejad on intelligentsed inimesed. Digiajakirjade idee autor, peatoimetaja Priit Hõbemägi pidas seda algusest peale silmas. «Ajakirjalood on südamlikud ja intiimsed, annavad nõu ja häid ideid. Pakume portreelugusid tuntud Eesti inimestest, suhetest, lugusid üllatavatest inimsaatustest ja kõike muud, mida saab lugeda rahulikult ja kiirustamata, puhkehetkel ja kas või terve nädala.» Video vahendusel tervitab lugejaid Postimehe peatoimetaja Priit Hõbemägi.

Esialgu leiad neli ajakirja: Naine, Kodu, Lemmik ja Reis. Aja jooksul tuleb uusi väljaandeid juurde. Igal esmaspäeval ilmub uus kaanelugu ja iga päev mitu südamlikku lugu, mida ei leia kusagilt mujalt kui Postimehe digiajakirjadest. Digitaalsed ajakirjad ilmuvad ainult Postimehe veebis ja äpis.

Postimees Digiajakirjade kaaned. 
Postimees Digiajakirjade kaaned. Foto: Postimees

Lugejale, lugupidamisega

Digiajakirjad ei tee lihtsalt sisu, vaid me lähtume selgetest väärtustest. 

Esiteks me peame lugu meie lugejast – meie lood on pikad, sisukad, kvaliteetselt kirjutatud ja põnevalt illustreeritud. Kasutame aina enam digiaktiivseid innovaatilisi lahendusi, näiteks elusaid avapilte ja videosisu. Ikka selleks, et lugemiselamus oleks eredam. Vaata, kuidas lillevaas laua peal tantsib:

Sisutühje nublakaid, kus pealkiri on põnevam ja vahel isegi pikem kui lugu, sotsiaalmeedia ümbertrükke ja klatšijutte me ei avalda. Samuti kirjavigu, küündimatust ja kehva eesti keelt. Me teame – tüssa lugejat üksainus kord ja ta ei usalda sind enam.

Teiseks peame lugu meie kangelastest. Millest inimesed aina enam väsivad on klikimeedia – skandaalid, intriigid, kõmu ja kuulujutud, edevusest lõhki minevad pseudostaarid ja muu kisa-kära. Meie kirjutame inimestest, kellest me siiralt lugu peame ja teeme seda moel, et ka lugeja saab seda teha. Esimene kaanekangelanna Merle Palmiste kinnitab, et tundis end hoituna ning heades kätes. Ta kirjeldab koostöökogemust nii: «No andekale ja ägedale ajakirjanikule on ikka väga lihtne ja tore intervjuud anda.»

Digiajakirjad. Merle Palmiste
Digiajakirjad. Merle Palmiste Foto: Renee Altrov

Kolmandaks peame lugu lugeja tunnetest. Aina enam lugejaid kurdab, et nad ei jaksa nii palju murelikke uudiseid lugeda, maailmas on sõda, haigused, kriisid. Me saame aru, et kursis on vaja olla. Kuid digiajakirjadest leiad midagi muud, mis pingetaset ei tõsta ega too muremõtteid pähe. Kas positiivne saab olla põnev? Meie usume, et saab. Vähemalt on murelikku maailma päris kindlasti tarvis tuua positiivsust juurde. Tule meiega! Avasta digiajakirjad.postimees.ee.

Kas teadsid, et tervelt 15 puud tuleb maha raiuda, et toota üksainus tonn ajakirjapaberit? Klantsajakirja võib olla ilus sirvida, aga mõtle – see kõik on ühekordseks kasutamiseks. Aina enam lugejaid eelistab loodust säästvat digitaalset versiooni ja see ongi põhjus, miks Postimees seda lisaväärtust oma lugejatele pakub. Nüüd saab ka ajakirju lugeda! Üks põhjus juures, et olla Postimehe digipaketi tellija.

Miks just digiajakirjad?

Kerge – loe, kus tahad ja millal tahad, ilma et peaks ajakirja kaasa tassima.

Roheline – digiajakiri säästab loodust, pole vaja maha võtta ainsatki puud.

Hooliv – keskkonda säästab ka see, et pole trükikeemiat ega transporti.

Prügivaba – vanad ajakirjad ei moodusta toanurka torni.

Aktiivne – elusad pildid, suhtlevad kaanestaarid – digiaktiivne elamus.

Postimehe digiajakirjad on Naine, Kodu, Reis ja Lemmik.

Südamlikud lood toovad naeratuse suule ja muudavad päeva helgemaks. Loe, milline hell süda peitub tuntud jõumehe Gert Kooviti sees.

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles