Tavalise kodukassi üllatavad järglased: nad olid üleni valged – keegi ei arvanud, et nad on...

Mõmmi ja tema pesakond. Foto: Erakogu
Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali ja digiajakirja toimetaja
Copy

«Kui nad sündisid, olid nad üleni valged – keegi ei arvanud, et nad on siiamid. Tundus lihtsalt, et must-valge ema jagas nendega ainult enda valget kasukat,» räägib kassiomanik Gerli. Kolm vahvat hiirekütti Pepe, Lolo ja Sisi sündisid kuus aastat tagasi tema elukaaslase pere must-valgele kodukassile Mõmmile.

Asjaolu, et tegu on siiamitega, oli aga sootuks ootamatu. «Ajapikku hakkas nende karv siiamile iseloomulikest kohtadest tumedamaks muutuma. Seda nähes meenus, et kunagi varem paariks nädalaks kodust põgenenud Mõmmit oldi nähtud aias ühe siiami härraga jalutamas...» meenutas Gerli.

Loomulikult ei osanud nad oodata, et siiami kassid sünnivadki valgetena ning mainitud protsess, et iseloomulik välimus ilmutab end alles hiljem, on täiesti tavaline. Küll aga tundus uskumatu, et ainult isalt saadud geeniga said sündida täielikud siiamid.

Pepe, Lolo ja Sisi olid sündides üleni valged.
Pepe, Lolo ja Sisi olid sündides üleni valged. Foto: Erakogu
Siiami kassid sünnivad valgetena ning iseloomulik välimus ilmutab end alles hiljem.
Siiami kassid sünnivad valgetena ning iseloomulik välimus ilmutab end alles hiljem. Foto: Erakogu

Vahvad siiami kolmikud võitsid oma fotoga ka auhinna «Lemmik tööl» nimelisel fotokonkursil. Kuidas sündisid konkursile saadetud fotod? «Need on saadud puhta vedamise peale, õigel ajal õiges kohas telefon käes olles. Tõenäoliselt teavad teisedki lemmikloomaomanikud öelda, et parimad momendid on tihtipeale jäädvustamata jäänud, sest telefonikaamera sai kaks sekundit liiga hilja avatud.»

Siiami kolmikud on perenaise sõnul aga väga nutikad, uudishimulikud, siiamile kohaselt jutukad ja lõppematu pai-isuga sülekassid. «Viimase pärast kutsume neid mõnikord takjateks.»

Nutikus väljendub näiteks selles, et nad on väga osavad uksi avama. Kontori välisuks peab seetõttu alati lukus olema, et keegi kuskile koridori peale uudistama ei läheks.

«Nad saavad väga hästi aru, kui nendega suhtleme – kui kedagi neist näiteks enda juurde sülle kutsuda, siis ta saab enda nimest ja kutsumisest aru... Muidugi see ei garanteeri, et ta iga kord tahaks tulla. Kassil on ka ikkagi oma elu ja plaanid, tal pole aega alati inimestega koos olla,» räägib Gerli.

Samuti mõistavad nad, kui neil pahandust teha keelatakse. «Näiteks meeldib neile väga asju närida... juhtmeid, kile, paberit, pappi. Kui ütlen Pepele: «Pepe, ära näri kilet!», siis Pepe tõmbub kilest eemale ja kuulab sõna. Aga ta on riukalik – kohe, kui pilgu eemale pööran, napsab ta kiletüki kiiresti hambusse ja põgeneb sellega laua alla, et seda rahus edasi närida.»

Kuidas te neil vahet teete?

See on umbes sama nagu küsida mitmikute emalt, kuidas ta oma lastel vahet teeb. Ma pole veel siiani kuulnud ühestki emast, kes ei teeks oma lastel vahet. Meie kolmikutel on näiteks täiesti erinevad hääled. Ilma vaatamatagi tead mjäu järgi ära, kes kontori teises otsas kuskilt kasti tagant tähelepanu nõuab. Lihtne on neil vahet teha ka näo järgi. Selja tagant ära tundmine on juba omaette meistriklass – selle jaoks hindab asjatundja kassi kehakeelt ning teeb tavaliselt 99-protsendise täpsusega õige pakkumise.

Meie kolmikutel on näiteks täiesti erinevad hääled. Ilma vaatamatagi tead mjäu järgi ära, kes kontori teises otsas kuskilt kasti tagant tähelepanu nõuab.

Kas neil on mõni eriline omadus või oskus?

Neile väga meeldib olla süles, aga veel rohkem meeldib neile olla süles kampsuni all. Looduses oleksid nad ka saakloomad, ilmselt tuleb sellest instinkt pugeda (kampsuni)koopasse suuremate kasside eest peitu. Sellepärast armastavad nad väga karpe – mida väiksem karp, seda parem!

Üks kolmikutest karbis.
Üks kolmikutest karbis. Foto: Erakogu

Kuidas neil tööpäevad tavaliselt mööduvad?

Esimese asjana tööle jõudes saame alati natuke pragada, et kuidas me ikka nii kaua ära olime. Ülejäänud päev kujuneb tavaliselt nii:

- lahenda paar tööülesannet;

- paita kasse;

- saada mõni e-mail, samal ajal kassi paitades;

- mängi kassidega;

- lahenda veel mõni tööülesanne, samal ajal parajalt paigal olles, et kassil oleks mugav süles olla;

- imetle, kui armsas poosis kassid magavad.

No see oli osaliselt naljaga vastus, me vahepeal ikkagi sööme ka, aga kaisutamist on tõesti palju.

Meenutage mõnda lõbusat juhtumit seoses lemmikuga. Milline on elu kolme kassiga?

Kolme kassiga elu kohta on selline mõõtesüsteem: kui on üks kass, siis rõõmu ja nalja saab ühe kassi eest, kui on kaks kassi, siis rõõmu ja nalja saab kaks korda rohkem. Kui on kolm kassi, siis rõõmu ja nalja saab kuubis. Üks naljakas juhtum oli näiteks selline, kui elukaaslane peaaegu võttis Pepe ühele kohtumisele kaasa. Nimelt oli Pepe vahepeal tema seljakotti pugenud ja põõnas seal mõnusalt. Poolel teel auto juurde hakkas kotist kostuma aga mjäugumist... Õnneks jõudis Pepe tagasi meie kontorisse ja ei pidanud igaval inimeste koosolekul osalema.

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles