NAISTEJUTUD 16-aastaselt emaks saanud naine: «Lahkuminek oli hästi-hästi raske. See suhe muutis mind megaebakindlaks» (2)

Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

Kairi Apri Laumets oli vaid 16-aastane, kui ta meelitati suhtesse ja sündis laps. Korraga tuli hüpata emarolli ning täiesti üksi hakkama saada. Pere oli kaugel, abikaasa kogu aeg tööl. Ja suhe ei toetanud noort naist, hoopis lammutas tema eneseusku. Oli maha tegemist, armukadedust ja solgutamist. «Suhte lõppedes olin ma veelgi ebakindlam. No kohe megaebakindel! Lahkuminek oli minu jaoks hästi-hästi raske...»

Kuidas tuli see vapper Hiiumaa naine läbi tulest ja veest?

Kairi Apri Laumets on selline naine, kellele igal pool järele vaadatakse. Temast kiirgab sellist energiat ja sära, et kogu ruum saab seda täis. Kuid see pole alati nii olnud! Teekond iseendaga hea kontakti saamiseni oli pikk, karm ja katsumusi täis. Kohati isegi nii ränkraske, et selliseid kannatusi ei sooviks mitte ühelegi hellale ja armastavale emasüdamele.

Kairi on alati olnud kaunis naine, nii tõmmati ta suhetesse juba väga noorena ning 16-aastasena sai ta emaks. «Kui ma sain noorema emaks, ma ei teadnud mitte midagi,» meenutab Kairi. «Aga ma lihtsalt hüppasin sellesse rolli ja sain esimesest päevast peale hakkama. Kevin oli ühekuune, kui ma olin täiesti omapead – tulime Tallinnasse, kogu tugisüsteem oli Hiiumaal. Abikaasa oli kogu aeg tööl. Võib-olla on see nooruse asi, et sa ei karda. Sa ei oska karta!»

Hoolimata sellest, et noor naine tegi kõike nii hästi, kui suutis, ei saanud suhtest asja. Tema panust ei märgatud ega väärtustatud. 

«Lahkuminek oli minu jaoks raske, no ikka hästi-hästi raske,» tunnistab naine. «Neli aastat ma ei näinud oma last! Kuna ta jäi isa juurde. Lihtsalt olukord oli nii keeruline, laps mõjutatavas eas. Milline ema sellega toime tuleb? Ma olin nagu udus, ma ei mäletagi sellest perioodist mitte midagi.»

Kairi ja Kristinka.
Kairi ja Kristinka. Foto: Kalev Kersen

Ma olin tohutult ebakindel

«See, kust ma tulen ja kus ma praegu olen – need on kaks kardinaalselt erinevat naist,» ütleb Kairi. «See ebakindlus ja tagasihoidlikkus... Keegi ei kujuta täna ette, et mina selline olin, aga ma tõesti olin!»

Kairi lapsepõlv ja üleskasvamine Hiiumaa looduse keskel oli tegelikult imeline, kuid toona tava lapsi tähelepanuga paitada, tõsta ja neisse enesekindlust sisendada ei olnud. Polnud ka Kairi peres. Kuid saatuslikuks eneseusu lammutajaks sai siiski tema vara alanud suhe. «Suhtes koheldakse meid täpselt nii hästi, nagu me ise end kohtleme,» mõistab naine praegu. «Kui sul veel ei ole seda kindlust, teadlikkust ja väljakujunenud minapilti ja kui ka partnerilt ei tule mingit tuge, siis... selle suhte lõppedes ma olin veelgi ebakindlam. No kohe megaebakindel!»

Mis naise enesehinnangut lammutas? «No seal oli palju asju – oli armukadedust ja kontrollimist. Eks tema peegeldas minu peale oma ebakindlust. Ja kui sa ei oska seda vaadata, võtadki teise inimese energia endale.» Kairi püüdis hea olla ja kaaslasele sobida, aga madaldamine läks järeleandlikkuse peale vaid suuremaks. Kuni suhe hakkas juba lahustama noore naise isiksust ja iseolemise õigust. Ja naine tegi julge otsuse – tulgu mis tuleb, sellest suhtes astub ta välja!
«Hoolimata sellest, kui raske on suhe, mingi sisemine drive on mul alati olnud. Ma ei tea, kas see on Hiiu naise kangus või tuleb see mu isalt, aga uudishimu on mind alati tagant utsitanud – midagi peab siin veel olema!» Kairi Apri Laumets pole kunagi olnud see, kes annab alla või lepib olukorraga, mis talle ei sobi.

Suhted on trepiastmed

Praegu teab Kairi, et mida parem on kontakt endaga ja oskus ennast väärtustada, seda kõrgemalt hindab sind ka partner. Tema elus on iga suhe olnud kui samm edasi. «Sest kui me käiks suhetes kogu aeg sama liini pidi, siis see ei oleks ju areng!» 

Siiski on tõsi see, et suhtemaastikul võib minna ka vastupidi. Kui uskuda agressiivse partneri poolt tulevat negatiivset tagasisidet, on võimaik iga lahkumineku käigus veelgi enam oma minapilti kaotada ja aina halvema kohtlemisega leppida. Ettevaatust – suhe võib murda inimese telje ja maha trampida eneseusu. Eeskätt juhtub see siis, kui jääme suhtesse liiga kauaks. Teame küll, et tuleks lahkuda, aga ei tee seda – ei julge! Parem halb kui mitte midagi. Kui elu karistab selle eest karmilt. Suhete vaheldumine võib olla trepp ülespoole, aga samavõrra ka allakäik, suuna valime me ise. Sellega, kuivõrd me endasse uskuda julgeme ja ennast väärtustada otsustame.

Maailma ägedaim poeg

Hoolimata sellest, et ema süda vahepeal murti ja laps emast väevõimuga eraldati, sündis selle sunnitud lahusoleku peale eriliselt soe ja sügav side. «Mul on kõige ägedam poeg maailmas,» ütleb ema tuliselt. «Meil on tõesti ema ja poja suhe, meil sõbrasuhe ja tohutu usaldus. See, mis sellest sündis, on tõesti midagi ägedat.»

Poja jaoks oli eraldatus samuti ränk – just tema oli isaga elades see, kelle õlule langes kogu vastutus perekonnas. Sest teine pool ei osanud või ei tahtnud seda enda kanda võtta. «Ta sai väga kiiresti päris suureks,» ütleb Kairi. «Seal on muidugi traumasid ja draamasid omajagu. Nendega on tegeletud ja eks me kasvame asjadest viimaks ka välja.»

«Mida mina kasvades nii palju ei saanud, kui ma oma pojale annan? See oli kasvõi väljendus – ma armastan sind. Kallistamine. Ja teadmine, et tõesti võib minu poole iga kell pöörduda. Usaldus, mida ma ei kuritarvita. Ja ükskõik, mis on – ma jään alati rahulikuks ja toeks, ma ei tümita! Püüan olla võimalikult hinnangutevaba.» Kairi tõdeb nukralt, et suur osa suhtlusest inimeste vahel keskendub sellele, mis on halvasti või mida tuleks paremini teha. Kiitust on vähe ja pai tegemist võiks olla kindlasti rohkem!

Kairi Apri Laumets särab täna eredalt, aga eneseväärtustamiseni jõudmine oli pikk ja keeruline teekond.
Kairi Apri Laumets särab täna eredalt, aga eneseväärtustamiseni jõudmine oli pikk ja keeruline teekond. Foto: Marc & Andrè

Eneseusu ehituskivid

Kairi elus jõudis pöördepunkt kätte 28–29-aastasena, kus ta sai aru – samamoodi edasi ei saa. «Hakkasin mõtlema – kes ma olen ja mis ma tahan?» Naine huvitus teadlikust enesearengust ja muutis spordiharrastuse püsivaks – see on aeg iseendale. Otsus oma elus muutusi teha ja tundmatusse sammuda kasvatas väga tugevalt eneseusku. Ja kuigi see oli alati raske, veendus naine iga kord – kui ta tunneb, et muutus on vajalik, siis see tõepoolest ongi vältimatu ja vajalik. «Kui palju asju jääb eos tegemata just sellepärast, et sul ei ole julgust seda sammu teha,» tõdeb vapper naine. «Sa ei ole mingis valdkonnas rahul? Aga siis muuda seda! On ju palju neid, kes jäävad selle sisse. Nad lihtsalt ongi rahulolematud ja loovad aina rahulolematust juurde selle asemel, et teha see samm. Ma ei peagi teadma seda lõppu! Ja jumala tore on – kui ma teaksin, see võtaks kogu lõbu ju ära.»

Miks on muutust nii raske teha? «Mingid hirmud, mis inimestel on,» teab naine omast kogemusest. «Ja tohutu ülemõtlemine! Sest me tahame kogu aeg garantiisid. Kui ma valin nüüd selle suhte, siis mul on see, see ja see. Aga kui siis ei lähe nii, nagu loodetud, tekib tunne, et oled läbi kukkunud. Me jääme enda peas loodud hirmude lõksu. See halb koht peab minema ikka väga halvaks, et inimene teeks muutuse. Või siis sekkub elu.»

See halb koht peab minema ikka väga halvaks, et inimene teeks muutuse. Või siis sekkub elu.

Kairi Apri Laumets soovitab:

Kairi Apri Laumets soovitab.
Kairi Apri Laumets soovitab. Foto: www.apollo.ee

Aatomharjumused

James Clear

«Väga kasulik raamat, mis aitas häid harjumusi luua,» ütleb Kairi. Miks osa inimesi saab hakkama suurte asjadega, aga teised ei tee midagi, ainult vinguvad? Ei ole neil paremaid eeldusi midagi, neil on lihtsalt paremad igapäevaharjumused. Ka sina võid need endale luua. Kogu maagia! 

Vanasti usuti, et tegutsema tõukavad karistus, hirm ja stiimul. Täna teatakse, et välistest surujatest palju enam mängivad rolli meie mõtted, tunded ja uskumused. See raamat pakub kognitiiv- ja käitumisteaduse integreeritud raamistiku, mis on üks esimesi, mis võtab arvesse nii väliste stiimulite kui ka sisemiste emotsioonide mõju harjumustele. Ta kirjeldab lihtsalt ning hoogsalt, kuidas ehitada üles paremaid harjumusi ja seda mitte üksnes päevadeks või nädalateks, vaid terveks eluks. 

Kairi Apri Laumets soovitab.
Kairi Apri Laumets soovitab. Foto: www.apollo.ee

Mõtle nagu munk

Jay Shetty

«Näitab teed, kuidas luua paremat kontakti iseendaga,» usub Kairi. «Mind aitas see raamat väga palju.» Raamatu autor Jay Shetty on jutuvestja, podcast´i juht ja endine munk. Tema missiooniks on jagada maailma ajatut tarkust võimalikult lihtsal, kättesaadaval ja praktilisel viisil.

Selles inspireerivas raamatus lähtub Shetty oma rikkalikest kogemustest elust mungana, et aidata meil ületada takistused teel rahu ja eesmärgini, mis peitub meis kõigis. Shetty muudab munkade tarkused praktilisteks nõuanneteks ja harjutusteks, mis aitavad vähendada stressi, parandada keskendumisvõimet ja suhteid ning avastada oma peidetud võimed. Lihtsalt üles ehitatud lugemine, mis aitab igaühel parimini pihta saada, mida sa tunned, vajad ja soovid ning kuhupoole teel oled.

Surumine ei tööta

«Sa ei pea mitte midagi! Ja sa ei pea suruma,» toob Kairi välja olulise momendi, mis on enamasti vääriti mõistetud. Kogu süsteem ütleb meile – pinguta, suru, kannata ja siis sul läheb hästi. Surumist väärtustatakse ja meid on treenitud uskuma, et vaeva nähes oled sa midagi väärt. Jah, nii saavutab üht-teist, aga me maksame selle eest kallist hinda.

Kuidas surumine toimib? Lühikest aega hästi – saad tulemuse, mida soovid. Mis toimub pika aja jooksul? Surumine loob vaid vastusurvet. Sa lihtsalt varem või hiljem väsid ära ja see viib igal juhul välja endaga rahulolematuse ja läbikukkumise tundeni. See on survesse algusest peale juba sisse kirjutatud. «Tegelikult me ei pea mitte midagi tegema ja teiseks meil on alati valik,» ütleb naine veendunult. «Mingid asjad elus on muidugi vajalikud ja ärategemiseks. Aga me saame alati valida, et see oleks võimalikult meie endi suhtes sõbralik. Miks inimesed haiged on? Surve loob kannatusi! Tegelikult saaks me alati valida tee, mis meile paremini sobib.»

Surve mentaliteedi juurde kuulub ka mehaaniline suhtumine iseendasse, eitades oma inimlikkust, me ei kuula oma keha, ei mõista oma emotsioone ega loe ka märke, mida väljast saame. Käsk on ju ette antud. Kairi Apri Laumets on ise ideaalne näide sellest, et surudes me suuri asju ei tee, küll aga sisemisest motivatsioonist. See naine on praeguseks 1400 päeva jooksnud. Iga jumala päev, iga ilmaga. Sest ta tegi seda teadmises – see on mulle endale hea!

«See sai alguse sellest, et mu koer sai vähidiagnoosi,» jagab naine ka valusat taustalugu. «Koer tuli mu ellu kõige raskemal hetkel, kui mul ei olnud mu poega. Meil oli temaga väga eriline side ja see diagnoos oli meeletult raske. Mõtlesin lihtsalt nii – et ma peast päris segi ei läheks ja püsti püsiks, hakkan jooksmas käima. Käin nii kaua, kuni ta saab terveks!» Läks aga teisiti, poolteist nädalat hiljem tuli armastatud koerake magama panna. Siis jätkas naine jooksmist, et leinaga toime tulla. Ja enne kui ta tähelegi pani, oli jooksust saanud meeldiv rutiin. «Üks hetk mul ei olnudki enam küsimust miks. Sest sul tekib heaolutunne ja see sind rajale viib. See, mida sa sealt saad, on juba omaette väärtus. Et sa oled enda jaoks aega võtnud ja laed endasse hulga õnnehormoone. Loomulikult vorm tuleb kaasa, see on juba paratamatus.»

Kairi on aus – kui mõni tegevus või suhe head tunnet ei tekita, siis ta seda ei tee. 
Kairi on aus – kui mõni tegevus või suhe head tunnet ei tekita, siis ta seda ei tee. Foto: Marc & Andrè

Sära otsime valest kohast

Millest inimene särama lööb? Karm on seda nii otse öelda, aga enamik inimesi pingutab valepidi. Välise vuntsimine ei aita. Sära tuleb seest. Siia alla kuulub kolm üliolulist asja: iseenda väärtustamine – ära lepi sellega, mis sulle ei sobi! Iseenda keha kuulamine – liikumine, loodus ja tasakaal. Ning enesearmastus. Mitte see tühi, moekas sõnakõlks, vaid sisuga täidetud, tõeline tunne. Mis aga inimese ära kustutab? Kui jääd toppama sinna, kus sisetunne rõõmu ei tee.

Kairi Apri Laumets leiab, et mitte kusagil ei pea kannatama! Kui tema sai aru, et olukord teda õnnelikuks ei tee, tegi ta julge otsuse – ma lahkun! Aga kui ta oleks end alla surunud ja edasi kannatanud, seisaks praeguse õnneliku naise koha peal tuhmi pilgu ja maatasa materdatud enesehinnanguga murtud naine. «Meil on alati valik,» rõhutab Kairi. 

Pinnapealse pilguga isegi ei usuks, et siin seisab kaks sõdalast – inimest, kes on valmis võitlema, otse ütlema ja muutusi tegema. Naiselik välimus on vaid pealmine kiht.
Pinnapealse pilguga isegi ei usuks, et siin seisab kaks sõdalast – inimest, kes on valmis võitlema, otse ütlema ja muutusi tegema. Naiselik välimus on vaid pealmine kiht. Foto: Kalev Kersen

Hea välimus võib ka koormaks olla

Enamasti usutakse, et hea välimus annab elus eeliseid. Nii see võib tõesti olla, kui seda toetab hea iseloom ja emotsionaalne küpsus. Millest tavaliselt ei räägita, on see, et ilu on ka takistus, sest tekitab kadedust ja selle baasil mõnes alaväärsuse küüsis vaevlevas inimeses lausa vihkamist. Sama on kogenud ka Kairi. «Tõsiseltvõetavuse teema on olnud päris tugevalt ees,» tunnistab naine. «Praegu ma seda enam ei tunne, see sõltub sellest, mis su enda enesekindlus on. Aga ma ei ole kunagi läbi välimuse ennast vaadanud ka. Väline on küll äge, aga selle teadmisega ma ei lähe kuskile mingeid suhteid looma. Ma ei ole välimust kunagi ära kasutanud. Võib-olla oleks pidanud kasutama?» Ehk Kairit on elu selle kandi pealt hoidnud, kuna temas pole kübetki kaunite naiste kõrkust ega eneseimetlust. 

Kuula lõpuni kogu saade, saad veel teada:

  • Miks naistel on nii lihtne suhtes iseennast kaotada?
  • Millest sära algab? Ja püsib?
  • Meil on alati valik. Ja enamasti tundub, et ei ole, aga see on vale!
  • Miks välise vuntsimine mitte kunagi rahulolu ei too?
  • Muutused on vältimatud – miks?
  • Kuidas ära tunda, et olukord vajab muutust?
  • Mis saab siis kui sa ei julge otsustada ja muutust teha?
  • Millised head rutiinid hoiavad Kairi särava, enesekindlana ja ühtlasi perfektses  bikiinivormis?
  • Kairi jagab isiklikku lugu sügavast ebakindlusest praeguse särani – see pikk, kohati ränk, aga põnev ja silmi avav teekond. 

Sulle meeldis? Kõik «Naistejuttude» 342 osa leiad siit!

Kõik «Naistejuttude» saated ja põnevad pikad lood leiad nüüd Postimehe DIGIAJAKIRJADEST. Ühine meiega Facebookis, Instagramis ja Spotifys ning igal laupäeval kell 11 portaalis Postimees Naine.

Kes on Kairi Apri Laumets?

Kairi on ettevõtja ning tervisliku elustiili entusiast. Ta on mitmeid iluauhindu võitnud Siid by Kairi kehaõli looja. Avalikkus tunneb teda ka naisena, kes jookseb iga päev ning seda juba enam kui 1400 hommikut järjest. Samuti püüab ta pilke imekauni Marc & Andre bikiinimodellina.

Kairi Apri Laumetsa hea vorm ning puhkuseglamuur.
Kairi Apri Laumetsa hea vorm ning puhkuseglamuur. Foto: Marc&Andre
Kommentaarid (2)
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles