VOODIMÄNGUD Mees soovis naise kinni siduda, viimane keeldus: «Mulle tundus see alandav!» Ometi järgnes... (1)

2 videot

Saara on saleda kehaehitusega kahe lapse ema, kes vaevles suurtes kehakompleksides. «Ma ei tundnud ega näinud end kunagi ilusana, ma ei lubanud end pildistada,» meenutab ta. Kuid kõik muutus ühest abikaasa ootamatust ettepanekust.

Oma partner voodimängudes kinni siduda on üks sagedasemaid fantaasiaid, millest paarid unistavad ning tihti ellugi viivad. Lisaks kõikvõimalikele liikumist piiravatele vahenditele, mis on erootikapoodides populaarne kaup, pakuvad spetsiaalsed shibari-köied ja oskus nendega nii ennast kui partnerit siduda ootamatuid elamusi ja sügavalt meditatiivset seisundit. «Köied pakuvad hoitud tunnet ja maandust ka siis, kui partnerit võtta pole,» räägib Soome shibari- ja enesearenguõpetaja Saara Kantanen, kes ka Eestis põnevat Jaapani sidumiskunsti ehk shibari't õpetamas käib. Kuidas ta seda teeb? Vaata videot.

Shibari on Jaapanist pärit tehnika, kus põimitakse köisi ümber inimeste kehade. Sadu aastaid tagasi kasutati shibari't sõjavangide liikumise piiramiseks, kuid aja jooksul sai sellest Jaapani kultuuri seksuaalse alatooniga tabumaiguline osa.

Köied ei tähenda ainult domineerimist. Üha populaarsemaks trendiks on kujunemas hoopis teraapiline sidumine, kus köied aitavad inimesel kontakti saada oma keha ning meelega.
Köied ei tähenda ainult domineerimist. Üha populaarsemaks trendiks on kujunemas hoopis teraapiline sidumine, kus köied aitavad inimesel kontakti saada oma keha ning meelega. Foto: Saara Kantanen

Võim või teraapia?

Tänapäevaks on shibari stiilid üle maailma laialt levinud. Shibari't kasutatakse võimudünaamikate läbimängimisel (BDSM ehk inglise keeles bondage, dominance, submission, massochism) ning rollimängudes. Kuid üha populaarsemaks trendiks on kujunemas hoopis teraapiline sidumine, kus köied aitavad inimesel kontakti saada oma keha ja meelega.

Olla fikseeritud poosis ning lõdvestuda kehas tekkinud pingetesse ning vaadata otsa sellele, mis parajasti su hinges toimub, ei erine palju joogast või meditatsioonipraktikatest, tõdeb Soome köiteõpetaja, kes on aastakümneid ka ise jooga ning meditatsiooniga tegelenud.

«Kui suudad alistuda füüsilistele sensatsioonidele, mida köied sarnaselt joogaga pakuvad, suuda sa märksa paremini toime tulla ka psühholoogiliselt ebameeldivate olukordadega,» tõdeb ta ning lisab, et sidumine on tal aidanud nii vaimselt kui füüsiliselt toime tulla krooniliste alaseljavaludega.

Saara Kantanen tunnistab, et kannatas varem kehakomplekside all.
Saara Kantanen tunnistab, et kannatas varem kehakomplekside all. Foto: Saara Kantanen

«Mul olid varem ka tugevad kehakompleksid. Ma ei tundnud ega näinud end kunagi ilusana, kuid köites see muutus. Ilusad mustrid, mida iseenda peal põimida saan, tõid välja minu õrna naiselikkuse ning keha tundlikkus kasvas hüppeliselt. Siiamaani saan iga kord, kui end seon või siduda lasen, enda kohta midagi uut teada. Mina, kes ma end kunagi enne ka näiteks pildistada ei lubanud, hakkasin endast ise tohutult pilte tegema. Vahel mõtlesin, et võtan korraks köied kätte, ja järsku avastasin, et möödunud on kolm tundi, kus ma lihtsalt tunnetan oma keha, kogen oma ilu,» püüab Saara jagada meditatiivset ja tervendavat seisundit, kuhu köied teda viivad.

Köied kui partneri käepikendus

Köied pakuvad inimese kehale väga erinevaid sensatsioone. Saad kogeda õrna ja sensuaalset puudutust, kui lased köieotsal mööda keha tundlikke piirkondi libiseda. Kui seda aga endale tihkelt ümber kerid, saad kogeda pikka ja tugevat kallistuse ja hoituse tunnet. Keerulistes poosides keerd keeru haaval köiesurvet juurde pingutades võib aga tunda magusat valu ja võimast kompressiooni.

Saad kogeda tugevat hoituse tunnet, aga ka magusat valu.

«Nii mina ise kui paljud, kes mu töötubadesse jõuavad, ütlevad, et aeg-ajalt ei ole neil lihtsalt partnerit, kes neile parajasti vajalikke sensatsioone pakkuda saaks. Iseenda sidumine annab sulle selleks võimaluse,» räägib Saara, miks ta oma elukaaslasega koos sidumise kõrval ka ennast siduma hakkas. «Ma olin alguses köitest nii vaimustunud, et vajasin neid tundeid iga päev, aga mu kaasal polnud võimalik mulle tööde-tegemiste kõrvalt iga päev nii palju aega pühendada,» naerab naine elu ninanipsu.

Magamistoas naine esmalt keeldus köitest, aga peagi sai temast kirglik fänn.
Magamistoas naine esmalt keeldus köitest, aga peagi sai temast kirglik fänn. Foto: Saara Kantanen

Alustasime magamistoast

«Alustasime mehega magamistoas sidumisest (ingl bedroom bondage). See on tänaseks 17 aastat tagasi. Avastasime, et meile meeldivad sidumismängud, kasutasime alguses salle ja muud käepärast,» meenutab Saara.

Ühel hetkel soovis aga abikaasa Jarno proovida köisi, kuid Saara keeldus. «Mulle tundus see väga alandav, anda kontroll sellises mahus oma partneri kätte. Mõte sedasi haavatav olla tundus mulle löögina naiste õiguste pihta,» jagab kahe lapse ema, kellel on tänaseks kodus mehega kahe peale vägev sidumisstuudio.

Mees soovis proovida köisi, naine keeldus: «Mulle tundus see väga alandav.»

«Sinna see mõte jäi. Mõned aastad hiljem leidsin aga internetist fotod, mis mind tõeliselt inspireerisid. Ma nägin, kuivõrd võimsad ja julged köitemodellid on ja millist silmailu köied pakuvad. Sain aru, et julgus alistuda, see tähendab vastu võtta ja läbi kogeda kõiki aistinguid ja tundeid on suurim julgus. Ütlesin Jarnole, et olen valmis proovima ja nii läksime esimestele kursustele. See juhtus peaaegu seitse aastat tagasi ja mina olen tänaseks professionaalne shibari-õpetaja ning lisaks kursustele pakun tööna iga päev inimestele sidumissessioone,» räägib soomlanna, kes oma teadmisi ka juulikuus toimuval Eesti Tantrafestival jagama tuleb.

«Personaalselt olen ma switch (BDSMi termin selle kohta, kui inimesele meeldib rolle vahetada). See tähendab, et mulle väga meeldib olla seotud, aga ma naudin ka ise teiste sidumist. Tänaseks ongi see mu palgatöö. Minu modellid ehk seotavad on enamasti naised, sest alustasin shibari-seansside pakkumisega siis, kui mu lapsed alles väikesed olid ja kodus elasid. Kui meie koju pidevalt mingid võõrad mehed oleksid tulnud, oleks lapsed mu tööd võib-olla valesti mõistnud,» räägib Saara, et siiski meeldib talle ka meeste kehi siduda. «Kui naine seob naist, on see tõeline emalik-õelik tervendus. See on midagi nii ilusat ning pakub ka mu enda hingele nii palju. Näen naisi nende ilus ja protsessides. Saan neile täielikku kohalolu ja turvatunnet pakkuda. Kogeme seda igapäevaelus kahetsusväärselt vähe,» tõdeb õpetaja.

Saara Kantanen hoiatab – kehal on palju punkte, mille sidumisega tuleb olla äärmiselt ettevaatlik, et end mitte ohtu seada.
Saara Kantanen hoiatab – kehal on palju punkte, mille sidumisega tuleb olla äärmiselt ettevaatlik, et end mitte ohtu seada. Foto: Saara Kantanen

Ohutus ennekõike

«Kui sidumise või seotud olemise tunne huvi pakub, siis tasub kindlasti alguses kuskile kursusele minna. Kehal on palju kohti, kus tuleb olla ettevaatlik. Näiteks kael, kaenlaalused, kube ning punktid käsivartel, kus närvid on üsna naha all,» tõdeb naine, et shibari pole päris ohutu ja nõuab palju süvenemist inimkeha anatoomiasse.

Kui aga baassõlmed selged ning soov edasi harjutada ning partnerit alati võtta pole, on taaskord iseenda sidumine parim õpetaja. Nii saad kohe aru, kui köitega näpistama kipud või neid liiga lõdvalt või kõvasti seod. «Lisaks saab enda peal lõputult erinevaid mustreid harjutada. Ka ise on võimalik end kasvõi lae alla rippu tõmmata, kuid siis peab alati arvestama, et spetsiaalne nuga või käärid, mille abil end alla lõigata, oleks lähedal. Lisaks hoia käepärast mobiiltelefoni, et vajadusel abi kutsuda!»

Põnevat shibari kohta

Top, rigger – siduja

Bottom-model – seotav

Eestis saab shibari kohta infot koieparadiisi ja shibari veebilehelt.

Tantrafestivali kohta saad lugeda tantrafest.eu.

Saara seob siin

Järgmine kord tuleb Saara Eestisse köietarkuseid jagama juulis Laitse Graniitvillas toimuvale Tantrafestivalile. «Ma teen Tantrafestivalil kaks töötuba. Ühes saabki uurida, kuidas ja miks võiks ennast siduda. Õpetan inimestele, kuidas oma kehaga sügavat ühendust luua. Teine töötuba on aga mõeldud paaridele ja seal saab proovida, mis tunne on teist siduda ja olla teise poolt seotud. Need on põnevad aspektid, mida uurida,» julgustab Saara köitega lähemalt tuttavaks saama.

Teised ajakirjad

Tagasi üles