NAISTEJUTUD Naised ei taha? See on jama! Iga naine süttib, kui...

Lisatud põhjused, mis naise iha kustutavad
Copy

Naisi peab sebima, moosima, ära rääkima. Mehed tahavad, naised ei taha. Mehed saavad alati, naised... vahel harva. Kõik need müüdid on täielik jura! Seksuaaljõustaja Kristina Birk-Vellemaa selgitab – naiste ja meeste seksuaalsus toimib erinevalt, nii anatoomiliselt kui ka emotsionaalselt. Aga inimesed on seksuaalsed olendid, anna neile vaid vabadust ja võta maha ahistavad «Ma pean...» mõtted ning elu saab täis naudingut!

Õnnelikud ja terved inimesed elavad tavaliselt naudingurikast salaelu magamistoas. Kahjuks on endiselt palju liikvel ka seksimüüte, mis on täiesti valed ja mitte kedagi õnnelikumaks ei tee. «Esiteks – sa ei pea midagi,» rõhutab särav ja sekspositiivne saatekülaline seksuloog ja seksuaaljõustaja Kristina Birk-Vellemaa.

Aitab «peab» mõtete all kannatamisest, võtame oma keha ja seksi tagasi! Naised ei pea meest rahuldama ega pisima puudutuse peale naudingust kiljuma. Mehed ei pea olema iga hetk valmis ja oma kaasale orgasme tootma nagu masinad. Naiste ja meeste seksuaalanatoomias on palju põnevaid erinevusi, mida teades muutub voodielu totaalselt. Ja mitte poole paremaks – sada korda paremaks ja see pole ka veel lagi! Loe lugu, kuula saadet, saad teada, mida tahta, kuidas rääkida ning kui lihtne on tegelikult iha äratada ja kirge lõõmamas hoida.

Loe ka pikka intervjuud Kristina Birk-Vellemaaga!

Kristina Birk-Vellemaa ütleb enda kohta seksuaaljõustaja. Jah, me kõik oskame seksida. Aga vahel on vaja teadmis, et mitte midagi ei pea. Ja tuge, et iseendaks olla on normaalne!
Kristina Birk-Vellemaa ütleb enda kohta seksuaaljõustaja. Jah, me kõik oskame seksida. Aga vahel on vaja teadmis, et mitte midagi ei pea. Ja tuge, et iseendaks olla on normaalne! Foto: sekspositiiv

Seks pole sport

Pinnapealsel vaatlusel võib jääda mulje, et mees on maru hea olla – kogu aeg seksiks valmis, näita midagi kena ja kohe oled stimuleeritud. No see on ikka meeste suhtes selgelt ebaõiglane! Ei kõnni siin ringi ühtegi tundetut sekskombaini, kes aina kütaks. Mure on sooritusärevus ja teine sama tõsine mure on, kuidas saada naine nõusse.

«Seks ei ole sooritus, seks on kogemus,» räägib Kristina Birk-Vellemaa sõbralikult. «Kui sa vaatad juba sõnu, mida voodi kasutatakse: voodis vastu pidama, erektsiooni hoidma, orgasmini jõudma... Need kõik on soorituskesksed sõnad. Seks ei ole sport.» Seksuaaljõustaja nimetab lihtsa seose – mida rohkem on sooritussurvet, seda rohkem tekib ka sooritusärevust. Ja seda võib kõike ollagi liiga palju, keha otsustab: ma rohkem ei mängi. Tihtipeale lahendab probleemi juba see, kui end vabaks lasta, ülemuretsemisest loobuda, lõõgastuda ja nautida – kõik hakkab iseenesest toimima. «Kui me mõtleme ka  erektsioonipettumuse peale, siis enamik peenisega inimesi kogeb elu jooksul seda, et erektsioon vajub ära või ta ei tekki. Ja see on tavaline! Aga kui on kogu aeg kuklas teadmine, et erektsioon peab kogu aeg kestma, siis see loob juba eos soodsa pinnase, et erektsioon veabki alt. Aga see ei ole altvedamine! Peenis ei ole dildo, et võtad sahtlist välja ja on kohe kõva.» Ehk siis kui sa oled mees, kes seda lugu loeb – lõpeta liigne muretsemine. See, et vahel vajub ära, saab osaks kõigile. Mõni räägib, mõni varjab, kõik kogevad seda. See ei tähenda, et valmistad sellega partnerile pettumuse!

Mida teha, kui naine ei taha?

Seksuloog teeb esimese asjana selgeks, et tema ei grupeeri inimesi meesteks ja naisteks. See on palju mitmekihilisem. Aga lihtsustatult saab võtta, siin on mehed ja siin on naised. Aastasadu levinud müüt, et naised ei taha, ei pea absoluutselt paika! 

Arusaam seksuaalsusest tugineb sageli sellele, kuidas toimib mehelik iha – tihti piisab visuaalsest stiimulist ja iha süttib. Suurem osa meestes kogeb spontaanset iha. Naise iha selliselt ei toimi. Kolmveerand naistest kogeb küll iha, aga pigem reaktiivset iha. See on täiesti normaalne iha toimimisviis, mis siis et meeste omast erinev. «Tõenäoliselt ei ole need põhjused pelgalt bioloogilised, vaid ka kultuurilised,» mõtiskleb seksuloog. «Kui palju ma naisena üldse julgen ihaldada? Kui palju mind hoiavad tagasi religioonitraumad ja häbi? Ideoloogiad on alati inimest kontrollida püüdnud, sest see, kes kontrollib seksi, kontrollib inimest ja kontrollib ühiskonda.»

Haavatavus ongi see ülioluline värav intiimsuseni!

Aga mida see mees siis saab teha, kui naine pole lainel? «Mida teha? Rääkida. Suhtlemisoskuse puudumine võib olla ebamugav, aga see on õpitav. Jaa, sa oled haavatavas kohas. Aga samas haavatavus ongi see ülioluline värav intiimsuseni!»

Põhjused, miks naised ei taha

Kas tead, et iha võivad tappa väga tavalised asjad? Ka sellised, mida mehed tihtipeale üldse seksiga seostada ei oska? Kristina Birk-Vellemaa korraldas oma Instagrami lehel küsitluse esinevas vanuses naiste seas. Lisasime lugejate ja kuulajate poolt saadetud põhjused, miks naised seksida ei taha. Vastused on väga mõtlemapanevad:

LÄHEDUSE PUUDUS

  • Suur turnoff on, kui mängitakse lähedust, aga tegelikult oodatakse (ainult) seksi
  • See, kui hellust, kallistusi ja musisid pakutakse ainult seksi saamiseks. Muidu ollakse külmad
  • Emotsionaalne blokk, kui mees väldib lähedust
  • Kui mehega ei saa rääkida, läheb kohe närvi või ründab
  • Tõrjutus mehe poolt, suhelda ei taha, aga seksi tahab

EMOTSIONAALNE HOOLIMATUS

  • Pärast tüli seksi ootamine
  • Mehe agressiivsus ja hoolimatus, samas seksi tahab
  • Mehe ebaviisakus
  • Mehe ükskõiksus, teda ei huvitagi minu soovid või tunded
  • Alandamine mehe poolt, objektina kohtlemine

«Vähese iha pahakspanek on sama ebamõistlik kui vihastada selle peale, et tuli ilma hapnikuta ei põle!»

Kristina Birk-Vellemaa

SEKSUAALNE HOOLIMATUS

  • Kui kaaslane saab orgasmi ja tegelikult ei huvitu minu naudingust
  • Kui seks on halb, aga mehe arvates hea
  • Kui mees rohmakalt katsub
  • Minu soovidega mitte arvestamine
  • Mehe halb hügieen

SUNDUS

  • Seksile sundimine
  • Surve ja ootus seksiks
  • Surve partnerilt, et ma peaks iga kord orgasmi saama
  • Kui mees vihastab ja karistab kui talle «ei» öelda

PÕHJUSED ENDAS

  • Väsimus
  • Stress
  • Pea on töömõtteid täis
  • Ei suuda lõdvestuda, ärevus

KUI SUHE POLE VÕRDNE

  • Ebavõrdsus suhtes
  • Kui saan aru, et minu libiido on kõrgem kui mehel
  • Kui mees hõõrub nina peale, et tema teenib rohkem ja väärib seetõttu erikohtlemist suhtes
  • Kui mees elab varjatud veendumuses, on naine on alam kui tema

MEHE KÄITUMINE

  • Vinguv ja hädaldav mees
  • Mehe kriitika ja eksidega võrdlemine
  • Ebaküps mees, kes jonnib, kiusab, mossitab
  • Kui mees käitub nagu laps või isa
  • Ebakindel mees – tõlgendab kõike rünnakuna ja läheb kaitsesse
  • Kui kaaslane on tarbinud alkoholi või aineid

ÜMBRUS

  • Sassis toad
  • Pesemata nõud, kui prügikast ajab üle
  • Kui elukaaslane teeb kodutöid ainult siis kui tahab seksi
  • Kui mees võtab voodis üles argised teemad

Allikas: s3kspositiiv

Emotsionaalne lähedus võib mehe jaoks olla asi, mille peale ta üldse ei mõtle. Naise jaoks võib see olla kõige olulisem vajadus. Lisaks tasub vaadata, kas naine üldse tunneb end hästi? Üleväsimus, ärevus, stress – need kõik on seksitapjad. Päris sageli piisab kallile naisele heaolul loomisest ja korraga on tal ka seksiisu tagasi. Armatsemine algab lõõgastusest, lähedusest, turvatundest ja kindlusest, et oled hoitud ja armastatud.

«Võrdne panustamine suhtes ja koormuse jaotamine on hästi olulised,» rõhutab seksuloog. See aitab selgelt kaasa kestvale ja rahuldust pakkuvale seksuaalelule. «Aga ära tee seda ainult selle pärast, et ma saaksin seksi! Ära pese nõusid selle pärast või ära paku naisele ärakuulamist ainult selle pärast. Mida ma ka kohtan – mees kannatab naisele vajaliku ära, et saada, mida tema tahab. Ei! See peab olema suhte essents. See, et me oleme partnerid, me toetame teineteist, me oleme lähedased.»

Miks naiste Viagrat pole olemas?

Sinine tablett meestele ja roosa pill naistele, kõik on otsekohe valmis voodisse hüppama ja hakkamist täis? Sellist asja pole leitud ja see pole kahjuks ka leitav. Sest naise seksuaalsus toimib täiesti teisiti. Naist ei huvita armatsedes mitte tehnika, vaid tunded. Võid olla üliosav, aga kui unustad naise emotsioone hea sõnaga äratada ja tema hinge lähedusega puudutada, siis tema jaoks jääb see kõik väheoluliseks. Jah, naine võib orgasme kogeda, aga üksnes füüsiliselt tajutuna ta meest sellegipoolest armastama ei hakka. Keeruline? Kui sa ei tea, siis jah. Kui tead, muutuvad asjad lihtsaks.

Kristina Birk-Vellemaa, seksuaaljõustaja.
Kristina Birk-Vellemaa, seksuaaljõustaja. Foto: sekspositiiv
Sekspositiivseks
Sekspositiivseks Foto: apollo.ee

«Sekspositiivseks»

Kristina Birk-Vellemaa

Kristina otsekohene, humoorikast ja uljas laad asjadest rääkida muudab seksuaalsusesse süvenemise lihtsaks ja nauditavaks. Füüsilise läheduse olulisus mängib rolli pea igas heas paarisuhtes. Aga milline on seks, mida nautida? Selline, mis inimese endaga orgaaniliselt sobib. Manuaalide kaudu seda ei leia, enesetunnetuse ja kaaslase usaldamise kaudu aga küll. Kurb on see kui isiklikku ja intiimset asja aetakse võõra käsikirja järgi, nii nagu «peab». Lihtne on tunda end imelikuna, olles lihtsalt ehe. Raamat kinnitab julgustavalt: sinuga ei ole midagi viltu, hoopis ühiskonna ja seksuaalkultuuriga on. Jõustav, tõstev, vabastav lugemine, mis võiks olla soojalt soovituslik enda seksuaalsust alles avastavatele noortele, kuid on kasulik igaühele, kes soovib paremat sidet endaga ja paremat seksi oma ellu.

Foto: The Burnout book

«Burnout – secret to unlocking the stess cycle»

Kristina Birk-Vellemaa soovitab seda suurepärast inglisekeelset raamatut, kuna stress ja seksuaalsus on otseselt ja väga tihedalt seotud. Kui inimene kaotab kontakti oma kehaga, on tihti põhjus see, et tema stressitase on lihtsalt liiga kõrge. 

Naised, kes soovivad olla head ja kõiki õnnelikuks teha, lõpetavad sageli üsna lootusetus kohas – tunnevad end ülekoormatuna, ärakasutatuna, elu poolt üle sõidetuna ja väärtusetuna. Üsna võimatu on sellises seisus tunda end seksika ja mängulisena. Paradoksaalsel kombel naised, kes annavad kaugelt rohkem kui oleks ootuspärane ja paras, tunnevad ikka veel, et nende panus pole piisav. Ja nemad ise pole kaugeltki mitte piisavad! Tuleb tuttav ette? Loe seda päästvat raamatut.

 

«Leia oma kirg»
«Leia oma kirg» Foto: apollo.ee

«Leia oma kirg»

Emily Nagoski

Rahvusvaheline bestseller täis kõige puhtamat ja ausamat sekspositiivsust. Ole see, kes sa oled, ja soovi seda, mida sa päriselt soovid.

Teadlased on üle kümnendi püüdnud töötada välja «roosat tabletti», mis mõjuks naistele nagu Viagra meestele. Miks pole see õnnestunud? See raamat teeb selgeks, miks säärasest tabletist ei leia kunagi lahendust.

New York Timesi menuk «Leia oma kirg» on ladusas keeles kirjutatud teaduslik ülevaade naiste seksuaalsuse toimimisest. Teadusuuringud näitavad, et rahuldava seksielu saavutamisel pole tähtsaimaks faktoriks mitte see, mida ja kuidas voodis teed, vaid see, mis tundeid see sinus tekitab. See tähendab, et stress, meeleolu, usaldus ja kehapilt pole naiste seksuaalse heaolu kõrvalised faktorid, vaid asuvad selle keskmes. Kui neid tundeid mõjutada oskad, saad luua endale parema ja nauditavama seksielu, kui võimalikuks pidasid.

Rääkimine aitab. Päriselt

Kristina Birk-Vellemaa on nõustanud seksuaalteemadel paljusid paare. Miks inimestel on mure? Esiteks ei juleta üldse rääkida ja teiseks ei usuta, et sinu jaoks oluline teema partnerit kõnetada võiks. Aga mis selgub nõustades? Asjad on palju lihtsamad!

«Nõustamisel tuleb sageli ette, et mõlemal partneril on tegelikult sarnased pelgused, salasoovid ja ootused, mida nad pole julgenud teisele välja öelda,» toob ta esile. «Aga nad ei ole sellest omavahel rääkinud! Nii tihti juhtub, et teine ütleb – oh, oleksin ma seda teadnud, et sa nii mõtled! Ma oleksin saanud selle pelguse juba ammu maha rahustada!»

Kristina Birk-Vellemaa, seksuaaljõustaja.
Kristina Birk-Vellemaa, seksuaaljõustaja. Foto: sekspositiiv

Liigne lähedus tapab iha?

See on levinud müüt, et liiga lähedane ei tasu olla. Siis kaob kirg. Nii hoitakse kunstnikult distantsi ja mingit segast «seksika salapära müüri». Kristina usub, et mõned komponendid seal tõesti on, aga asi toimib tervikuna siiski teistel alustel. «Arvatakse, et üks iha võimendavaid komponente on uudsus,» kirjeldab seksuloog. «Et oleks justkui teatav distants partnerite vahel. Sealt tuleb teooria, et kui olla liiga lähedased, siis see võib iha lämmatada. Aga mina arvan, et see on väga lihtsustatud lähenemine! Ja selles lähenemises ei arvestata, et väga lähedases suhtes on korraga olemas suur lähedus ja ka eraldi kasvamine. Seal püsib suur uudishimu partneri suhtes ja see käivitab! Ja see hoiab alal imetlust oma kaaslase suhtes.» Imetlus on imeline kütus kirele ja heale seksile, mida siiram ja ausam, seda võimsam.

Sekspositiivsus – mis see on?

Kas see tähendab rõõmsat naist või meest, kes on seksiks alati valmis? Oh ei, asi on palju isiklikum ja põnevam. Sekspositiivsust võiks vaadata kui kogumit hoiakutest ja väärtustest, mis inimest ja tema seksuaalsust toetavad ning vabastavad ta kõrvalistest ootustest. Sekspositiivsuse oluline osa on õigus vabale nõusolekule seksuaalsetes tegevustes, õigus olla seksuaalselt aktiivne kogu elukaare vältel ja õigus seda ka mitte olla ja õigus vabale eneseväljendusele armurõõme jagades. 

Mitmekesisus, seksuaalsete tegevuste valikud ja eelistused – see kõik on inimõigus. Ilus ja vabastav, eks? Nii tõepoolest ongi. 

Sekspositiivsust kiputakse sageli kitsendama seksile kui tegevusele, aga see algab siiski palju kaugemalt ja katab palju enamat. Sekspositiivsus ei tõsta seksi esiplaanile elus ega peida seda ka tabude alla, vaid vabastab inimese tema loomulikkuses. See teeb elu tervikuna helgemaks ja kergemaks ning avaldab ülisuurt tervendavat mõju paarisuhetele.

Allikas: Kristina Birk-Vellemaa

Kristina ja Kristina räägivad kirglikult kirest.
Kristina ja Kristina räägivad kirglikult kirest. Foto: Kristina Herodes

Kuula ära terve saade – saad teada:

  • miks seksis pole kohustusi, sa ei pea midagi!
  • millised anatoomilised eripärad on meeste ja naiste naudingutes?
  • kuidas ärkab meeste iha?
  • kuidas äratada naises iha – see toimib teisiti, aga on täiesti tehtav. On suur vale, et naised ei taha! Nad lihtsalt tahavad teistmoodi.
  • miks seksi algatada on nii ebamugav ja miks on täiesti ebaaus, et seda peavad alati mehed tegema!
  • kuidas asjad Kristina Birk-Vellemaa enda kodus ja suhetes käivad?
  • palju jõustavat nii meestele kui ka naistele.

Milliseid mõtteid saade tekitas? Jaga oma arvamust ja seda, millest veel saadet soovid, olen väga tänulik. Kirjuta: kristina.herodes@postimees.ee. Sulle meeldis? Kõik «Naistejuttude» 344 osa leiad siit!

Ühine meiega Facebookis, Instagramis ja Spotifys ning iga laupäev kell 11 portaalis Postimees Naine.

Kristina Birk-Vellemaa, seksuaaljõustaja.
Kristina Birk-Vellemaa, seksuaaljõustaja. Foto: sekspositiiv

Kes on Kristina Birk-Vellemaa?

Seksuaaljõustaja – see tabav sõna võtab väga täpselt kokku töö, mida see julge ütlemise ja kirgliku karakteriga naine teeb.

Kristina ise ütleb nii: «Olen seksuoloog ja antropoloog, seks-coach, koolitaja ja nõustaja, seksuaalhariduse ekspert. Iga tegevuse kaudu jõustan inimesi ja ühiskonda rõõmsamaks, sekspositiivsemaks, vabamaks. Seks ja seksuaalsus on elu loomulikud osad. Kuidas me neist mõtleme ja mis tundeid need mõtted meis tekitavad, on suuresti mõjutatud kultuurist meie ümber ja sees, mis sageli on väga piirav. Seksuaalse vabaduse ja rõõmu kogemine algab mõttemustrite muutusest.»

Koolitajakogemust on naisel tänaseks 20 aastat. Kristinal on Tallinna Ülikoolist magistrikraad hariduse juhtimises ning ta töötab seksuaalhariduse õpetajana Pelgulinna Riigigümnaasiumis.

Ta läbinud kogemusnõustaja väljaõppe ning õppinud USAs seks-coach'iks ja seksuaalnõustajaks. Lisaks on tal Tartu Ülikoolis omandatud magistrikraad antropoloogias. 

Kristina Birk-Vellemaa leiad tema kodulehelt Sekspositiiv. Leia Instagramist s3kspositiiv – lehekülg täis jõustavat, toetavat, vabastavat sekspositiivset ja asjatundlikku sisu, mis on abiks nii meestele kui naistele. 

Hoia silm peal ka Kristina Birk-Vellemaa veebiseminaridel - need on järelvaadatavad ja väga toetavad. 5.05 toimub live-veebiseminar teemal, kuidas toetada omavahelist lähedust ja intiimsust, kui paarist on saanud lapsevanemad. 

Kristina Birk-Vellemaa.
Kristina Birk-Vellemaa. Foto: Mailiis Ollino
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles