NAISTEJUTUD Silja Siller: palju konni tuli suudelda, enne kui tõelise armastuse leidsin

Kristina Herodes
, ajakirjanik
Uuendatud 18. veebruar 2024, 16:35
Copy

Ükskuid inimesi on iga aastaga aina rohkem ja rohkem. Miks? Aina raskem on suhelda, inimestega kohtuda ja kaaslast leida. Omaette kodus konutada tundub turvalisem – siis ei saa vähemalt haiget! Siis ei sattu mingite nõmedate tüüpide otsa...

Kuid inimene pole loodud üksi olema. Ja mitte kunagi ei ole keegi liiga vana selleks, et oma ellu kaaslane leida. Paarisuhtes oleme tervemad, rõõmsamad ja elame kauem. Niisiis mine, suhtle ja kohtu kellegagi. Silja Siller annab nõu, kuidas seda teha nii, et poleks riski häbisse jääda.

Silja Siller kinnitab, et tema on kohtamas käinud tohutult palju kordi ja peaaegu kõik need kohtingud on olnud imelised. Kuidas ta seda tegi? Häälestusega. «Ära eelda, et teine inimene oleks niisugune või naasugune, ma ootasin lihtsalt, et ma naudiksin seda! Ja ma alati nautisin. Ning enamik neist meestest kellega ma kohtusin, soovisid minuga uuesti kokku saada.» Lihtne, toimiv ja geniaalne kohtingukavalus ongi just selline – ära eelda ega oota midagi, häälestu nautima, ole ise avatud ja elu kingibki hea elamuse.

Kuid Siljs Siller toob välja veel ühe olulise vea, mida naised kaaslast otsides teevad - nad ootavad, et mees käituks samamoodi nagu sõbrannad. No küll oleks ikka hea, lihtne ja mõnus! See on sügavalt ekslik arusaam.

«Mees, keda sa armastad, võib olla su parim sõber,» sõnab Silja. «Aga mees ei tohi olla naise parim sõbranna!» Mees ei tunne end sellises olukorras mehena ja ka naine ei tunne ennast sellisesse rolli surutud mehe kõrval naisena. Vahel me pressime mehele peale ja tahame asju, mida me üldse enam ei taha kui õnnestub seda viimaks saada. 

Deitimise maailmameister

Silja usub, et kehvad suhted sõlmitakse sellepärast, et inimene ei tea, kes nad on ja mida nad tahavad. Aga pole aega selle üle mõelda ka, sest kogu ärkvelolekuaja võtab endale pingutamine selle nimel, et olla ja näida selline, nagu teistele meeldida võiks. Mitte ühtegi tervet ja tõeliselt lähedast suhet aga nende teeskluste ja mängude peale ei ehita. Suhe algabki alles sellest hetkest, kui julged olla päris.

Silja leiab, et üksinduses ei saa süüdistada kedagi, kes pole ellu õigel ajal tulnud. Kus sa ise olid, et teda kohata? Iseendast sõltub ikka väga pallju. Ja nii ebapopulaarsena kui see ka ei kõla - sa oled üksi, sest teed deitides ikka neidsamu lolle vigu!

Silja ja Kristinka – see sai väga lõbus ja kasulik saade!
Silja ja Kristinka – see sai väga lõbus ja kasulik saade! Foto: Kristina Herodes

Kohtingute maailmameister

Silja Siller ise on deitimise maailmameister – ta on käinud lugematul arvul kohtingutel. Ja selle teekonna käigus ka rikkalikult kasulikke nippe kõrva taha pannud. «Mina olen detilinud kogu oma teadliku täiskasvanuelu,» räägib Silja naeratades.

«Kuna ma olen katkisest perest ja ei ole ise näinud, kuidas ema-isa teineteisele armastust pakuvad. Ja mulle väga meeldis, et sain alguses suhelda veebis ja läbi suhtlemise ja mitmete sadade konnade suudlemise lõpuks jõuda selleni, et leidnud päris oma elu armastuse.»

Kohtingutarkus – mida teha, mida mitte?

Ole avatud!

Ära sea liiga palju piiranguid, kriteeriume ega ootusi. Hoia oma meeled avatud ja uuri uue kaaslase käest tema väärtushinnangute ja maailmavaate kohta, pane tähele tema käitumist teenindava personali suhtes restoranis ning avasta tema unistusi ja salasoove. Pea meeles, et mitmekesisus on elu vürts ning olulised on inimese süda ja käitumine, mitte tema pilt, pikkus või pärandus!

Jää iseendaks!

Ausus on võti! Parimad valikud tulevad sisetunnet usaldades, mitte teiste arvamusi kuulates. Kui sulle meeldib õhtuti raamatut lugeda või kassivideoid vaadata, kui eelistad pigem vara magama minna ja väldid ööklubides käimist, siis ole selle üle uhke ja võta see omaks. Eduka partnerluse võti on mõista, et mida vanemaks saame, seda rohkem hoiame kinni sissejuurdunud harjumustest ning meil kõigil on omad veidrused. Eesmärk on leida keegi, kellele sinu veidrused sobivad ja kes toetab sind igas olukorras.

Võta elu ja deitimist huumoriga!

Tänapäeval võib deitimine olla põnev seiklus või tragikomöödia kuubis, mistõttu oskus naerda on sel teekonnal suurepärane kaaslane. Võta iga uut osa sellest raamatust põnevikuna ja mine julgelt kohtuma uute vahvate tegelastega. Luba endal huumoriga, naeratades ja vahel ka naerdes avastada ning usaldada elu, nii jõuad ühel hetkel oma kangelaseni!

Naudi uusi kogemusi!

Internet pakub lõputuid võimalusi uute inimestega kohtumiseks. Ainus, kes su unistustel ees seisab, oled sina ise. Astu mugavustsoonist välja ja proovi midagi uut. Minge parki jalutama, käige tantsutunnis, kokake koos, mängige keeglit. Isegi kui kaaslane ei ole alati õhinaga kaasas, saad vähemalt ise avastada midagi uut. Ja võib-olla ootab sind paindliku suhtumise eest meeldiv üllatus.

Kõik ei ole kuld, mida veebis näed!

Internet on täis müütilisi olendeid, nagu «täiuslikud kõhulihased» ja «ausad poliitikud». Veebimaailmas pole vaja iga esimest pilti kohe uskuma jääda! Iga profiilipilt ei vasta sada protsenti tegelikkusele. Soovitan suhtlusesse pühenduda ja õppida inimest tundma, mitte lasta pildimaagial end pilvedesse lennutada ja muretseda, kas kohtudes saad lotovõidu ja õige pildi või mitte. Pettumuste vältimiseks kasuta kriitilist mõtlemist, esita küsimusi ja kuula täpselt vastuseid. Ennekõike aga usalda oma sisetunnet.

Ära lase end pettumustest häirida!

Deitimine võib olla nagu karussell, täis pööraseid tõuse ja mõõnu. Mõni kohting on vinge ja imeline, mõni teine lausa kohutav. Ära lase end ühel või kahel ebaõnnestunud kohtingul heidutada. Õige inimene võib olla vaid ühe swipe’i kaugusel ja vahel on vaja suudelda 25 konna, et leida see õige. Kuidas sa muidu tead, mis sulle meeldib ja sobib, kui sa ei proovi erinevaid variante! Otsi senikaua, kuni süda tunneb, et oled kohale jõudnud, ja siis naudi rõõmuga! 

Ole avatud uutele võimalustele. Armastus võib sind tabada kõige ootamatumal hetkel ja kohas. Ära karda sõprade korraldatud kohtumistel tutvuda uute inimestega või võtta vastu kohtingukutset kelleltki, keda veel ei tunne. Elu on täis üllatusi ning sinu ideaalne kaaslane võib olla ükskõik kus. Ole võimalusteks valmis.

Allikas: Silja Siller «Rõõmu 50 roosat varjundit»

Inimesed ei oska!

«Ma olen väga paljudel inimestel aidanud internetis deitida, sest inimesed lihtsalt ei oska seda teha,» ülteb Silja. «Paljudel on seal nii suur valehäbi, et nagu otsiks ainult sekspartnerit! Ega see ju ka paha ei ole. Kui sa otsid ka sekspartnerit, sul on ju selles osas ka vaja teada saada, et mis sulle meeldib ja mis sulle ei meeldi. Mina ütlen alati – vähemalt 20 kohtumist erinevate inimestega!» Tema ei usu, et päris pimesi ja midagi järgi proovimata oleks võimalik teada saada, mida tegelikult tahetakse.

Silja Siller
Silja Siller Foto: Erakogu

Mis oskused siis on puudu? «Kõigepealt oskus aus olla,» lajatab Silja. «Tekib kohe tahtmine olla keegi teine. Näitan ainult oma parimaid külgi. Mina soovitan – kohe esimese asjana räägi sellest, mis sulle elus oluline on. Alusta nendest tähtsatest küsimustest. Täisti võhivõõra inimesega on väga hea aus olemist ja otsekohesust harjutada ja peagi saab see harjumuseks ka igal pool mujal. Saad olla täpselt see, kes sa tahad olla – tal ei ole sinu suhtes ju väga suuri ootuseid.»

Vead, mida vältida

Kui sinu sügavused mõnd pinnapealsemat kaaslast heidutavad, siis ongi hea edasi minna. Ja kui sina tahad püsivat kontakti, teine meelelahutust, siis te nagunii ei ole samal lehel. Silja leiab, et endale olulistest asjadest rääkida tuleb tingimata. Mitte karta ausust, haavatavust ega ebamugavust. «Pärast oleme paar ja ei ole ikka tähtsatest teemadest rääkinud, isegi oma väärtustest mitte! Kui sügavaid teemasid pole kordagi puudutatud, kuidas sa siis oled selle inimesega koos? Kas sa aktsepteerid ennast? Kas su kaaslane saab ennast aktsepteerida? Saate te päriselt, südamest südamesse koos olla? Ma arvan, et seda kogemust paljudel ei ole. Kahjuks.»

Silja ja Kristinka.
Silja ja Kristinka. Foto: Sander Ilvest

Armusõnade paradoks

«Tead mis, mina toon näite,» ütleb Silja. «Enne kui ma oma elu armastuse leidsin, oli mul ka väga tore suhe. Ja see oli mulle tõeliselt õpetlik! Aga sel ajal ei julgenud ma isegi sellist asja välja öelda, et ma armastan sind. Kõike, mis oli mulle keerukas, tegin ma telefoni teel.» Silja ei julgenud, sest tema elu puudus aus kogemus. Ja seetõttu polnud seda ka enda suhtes kerge teha – tundus võõras.

Armusõnadega on imelik lugu – kui nende kaal on kerge, on neid ka öelda kerge. Armastad siia, armastad sinna, vastutust ei võta ja muret pole. Kui armastus on suur tugev tunne, on asjad sootuks teised – armastust avaldades teed sa end täiesti haavatavaks. Ja sõnad ei taha enam tulla. Kuid viimaks «koju jõudes», turvalisse suhtesse jõudes muutub ka sügav armastus taas kergeks, sest haavatavus küll jääb, aga sind toetab suur ja kindel usaldus. «Kui me päriselt oma südamest ütleme – ma armastan sind – siis seal taga ei ole ootust. Siis on see minu tunne.»

Kiirkohtingu kogemus

Silja on kohtingumaailmas proovinud kõike. Ta on koos sõbrannaga käinud ka kiirkohtingutel. «Minule tänaseks juba väga meeldib uute inimestega suhelda, sest see on minu meelest nii kerge,» ütleb naine rõõmsalt. «Kui mina poleks mitte midagi küsinud, siis oleks vaikus olnud!» Nii oligi – meestele ei tundunud see sugugi kerge olvat. Kui lähtuda Silja Silleri elukogemusest, siis oli see päris veider suhtluskomöödia.

Mees: Tere!

Silja: Tere! Räägi mulle, kes sa oled?

Mees: Peeter. Teen puutööd.

Silja: Ok, Peeter. Miks sa puutööd armastad?

Mees: ööö... eee... Mis mõttes, armastan? (ja oligi jutt otsas)

Silja soovitabki alustada selliste väikeste küsimustega, mis iseenesest on suured. Miks sa seda armastad? Siis saad inimesest päriselt ka midagi teada. Ära küsi, mis tööd ta teeb või kus ta elab – tehnilist datat saab ka kirjalikult vahetada. «Ära luba inimesel ära kaduda sellesse, et mina olen mu amet. Aga kes sa oled?»

Rõõm pole patt!

Rõõmu 50 roosat varjundit.
Rõõmu 50 roosat varjundit. Foto: apollo.ee

Silja Siller «Rõõmu 50 roosat varjundit»

Kas Silja kirjutab rõõmust? Ei mitte millestki fassaadlikust, maneerlikust ega ebasiirast, mida me enamasti oleme harjunud rõõmu all mõistma. Me peidame ära oma tunded, oma valu, oma piirid, oma pettumuse. Aga Silja leiab, et see on ausa rõõmu surm! Võltsnaeratuste taga elavad kõige sügavamas varjus ja depressioonis inimesed meie seas. Silja jagab hulljulgelt ausalt oma isiklikku lugu: «Sel õhtul peale taksosse istumist sain aru, et emme oli mingil põhjusel väga tujukas. Enam ei mäleta, mida ma tegin või ütlesin, kuid järsku kuulsin oma ema taksojuhile valjuhäälselt ütlemas: «Nüüd viime selle tüdruku lastekodusse!». Rõõmupallist sai üha rohkem endassetõmbunud väike tüdruk.»

Teadlikult ja sügavalt rõõmu tunda on võimalik ka juhul, kui oled kogenud elu sügavamat ja tumedamat poolt – tulnud läbi hetkedest, kus valu on rohkem kui võlu ning puudub hellus ja maailma toetus. Oma isiklikele elukogemustele toetudes annab autor nõu, kuidas astuda välja elu varjukülgedest ning märgata elus ka teisi värve peale halli ja musta.

Raamatus leidub ka nippe, kuidas navigeerida tänapäeval nii populaarses online-kohtingute keskkonnas. Raamat sisaldab harjutusi, 21 päeva väljakutset ning sooja, südant puudutavat lugemist.

 

Sisukad ja sisutud vestlused

Silja ütleb konkreetselt – oma enda elu väärtuslikku aega ei tasu sisutule vestlusele raisata. Jaa, see on hea neutraalne. Aga te ei saa teineteise kohta midagi teada, ei loo lähedust ega huvi, lihtsalt täidate suurima sõnamulaga. «Mulle meeldib see või see. Meeldimine on väga hea teema, kuhu sisse minna, aga siis sügavamalt! Küsi rohkem miks, kuidas ja mille pärast. Ja klatš ja kõmu, milleks sinna üldse minna, kelle asi see on?»

Esimesel kohtamisel ei soovita ta minna ilma, päevauudiste, töö ega poliitika sisse, välja arvatud juhul, kui see sinu jaoks oluline on. «Enne kui sa lähed deidile, tee endale selgeks, mis sinu jaoks päriselt oluline on – sinu väärtused. Mina ei ole nõus olema deidil inimesega, kes ei ole nõus olema iseenda suhtes aus. Ja kui kukub mõni kandidaat välja, siis väga tore! Kuidas sa siis ikka vähendad seda mitut miljardit inimest, eks kõik valikus on.»

Silja Siller – rõõmusaadik. Lapsena ei julgenud ta kodus kunagi rõõmus olla...
Silja Siller – rõõmusaadik. Lapsena ei julgenud ta kodus kunagi rõõmus olla... Foto: Jana Laigo

Elu ja ekraani etikett

Silja soovitab – kui keegi hakkab huvitama, siis saage võimalikult kiiresti kokku. «Minge saage kokku. Mis see väike kohv sulle teeb?» Ja Silja annab hea nipi ka selleks puhuks, kui soovid kohtingult lahkuda. Ta soovitab mitte mingite hädavalede taha pugema hakata, vaid öelda lihtsalt: «Aitäh, mul oli väga tore aeg! Soovin sulle kõike head.» Ja lahkuda. Ning kui endal on tunne, et romantilist tulevikku seal ei ole, tasubki seda otse öelda. «Miks ma pean tema tundeid hoidma? See ei ole ju tunnete hoidmine, kui ma annan talle tühja lootust.»

Silja on kogenud ka seda, et teine pool on see, kes pole suhte jätkamisest huvitatud. Enamik mehi eelistab selles olukorras lihtsalt vaikselt eetrist kaduda, aga on ka mõned, kes samasugust otsekohesust viljelevad. «Teeb haiget küll, et meil oli ju tore ja mis mõttes sa nüüd ei tahagi minuga rohkem kokku saada?! Aga siis ma ütlen aitäh ausa tagasiside eest. Ja hakkan mõtlema – tegelikult on ju parem, et ta ütleb mulle täna kui kolme kuu pärast, kui me oleme juba sõpradega tuttavaks saanud ja seksinud. Mul on tekkinud lootused ja ootused ja alles siis ta ütleb mulle. Ta ei ütle ju mulle, et ma olen halb. Ta ütleb – sina oled äge, aga meie koos ei sobi.»

Kohtumine annab inimese kohta määratult palju rohkem infot kui mistahes veebivestlused. «Ekraanil on väga lihtne – pane tähele, kas ta kirjutab sulle samamoodi vastu, nagu sa ise temaga suhtled,» toob ta välja. «Või ta kirjutab lihtsalt: «Jou, mis teed?» Kas sina ise kirjutaksid kunagi kellelegi niimoodi? See ei ole tegelikult sinu suhtlus.»

«Ma arvan, et igaühe jaoks on eirnevas ajahetkes keegi,» sõnab Silja lootsrikkalt. «Ei ole üks ja ainus, on rohkem neid inimesi. Vastavalt sellele, kus me selles ajaetapis oleme, me sobime või mitte. Ja ei tasu haiglaselt armukade olla, nagu mõni naine on – ei, minu mees ei tohi teisi naisi vaadata! Kullakene, menüüd võib alati vaadata, aga ega siis alati tellima ei pea!»

Kuula lõpuni kogu saade, saad veel teada järgmist:

  • Kas on võimalik, et iga kohting on nauding? Jaa!
  • Miks võõraste peal on hea ausust ja otsekohesust harjutada?
  • Miks enne sügavad teemad ja alles siis kerged jutud?
  • Kuidas teha vahet, kes on konn ja kes on prints?
  • Kurb tõde – unelmate prints ei tule sulle koju järele.
  • Silja Silleri testitud ja töökindlaks tunnistatud kohtingusoovitused.
  • Kuidas ise ennast häälestada õnnelikule suhtele?
  • Naljakad lood kohtingutelt – jah, meil kõigil juhtub imelikke asju. Ja piinlikke!

Sulle meeldis? Kõik «Naistejuttude» 336 osa leiad siit!

Kõik «Naistejuttude» saated ja põnevad pikad lood leiad nüüd Postimehe DIGIAJAKIRJADEST. Ühine meiega Facebookis, Instagramis ja Spotifys ning igal laupäeval kell 11 portaalis Postimees Naine.

Kes on Silja Siller?

Minu suurim kirg on luua oma ellu rahu ja rõõmu, märkamist ja mõistmist, armastust ja mängu – kõike seda, mida me kutsume tasakaaluks ja heaoluks. Olen rahvusvaheline koolitaja, wellness coach, joogaõpetaja ja inspiratsiooni allikas. Olen töötanud coach'ina üle 13 aasta, treeninguid juhendanud üle 25 aasta ning inspiratsiooni jaganud üle 20 aasta. Päris pikk aeg süvenemaks inimeste hinge- ja vaimuellu ning õppimaks tundma ka füüsilist keha.​

Suure osa oma elust olen elanud ja töötanud Eestist eemal – peamiselt Taanis ja Kanadas, kõikjal Skandinaavias ning mitmetes teistes Euroopa riikides.

Minuga kohtudes on tavalised märksõnad «energia» ja «positiivsus» – need nakatavad ning minu teadmised ja oskused on üks suur kooslus paljudest erinevatest õpetustest, koolitustest ja ideedest. Ma ei varja ka oma raskusi ja ebaõnnestumisi, sest usun siiruse jõudu.

Siljaga saad ühendust tema leheküljel My Pink Sunshine. Silja teeb ka podcast'i «Heaolu jutud» ning andis välja raamatu «Rõõmu 50 roosat varjundit».

Silja Siller
Silja Siller Foto: Jana Laigo
Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles