NAISTEJUTUD Praakmees: «Unustage armastus! Suhtes saab otsustavaks hoopis...» (4)

Lisatud 4 käitumist, mis suhet tõeliselt hävitavad
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Uuendatud 15. jaanuar 2024, 19:32
Copy
  • Enamik mehi on oma naisele nagu kivi kaelas.
  • Sain ehmatusega aru - minuga on raske koos olla!
  • Romantiline armastus on luksus, enne seda tuleb täita teatav eeldus.

Naine jättis mehe maha. Suhe sai ootamatu lõpu ja mees šoki. Kui naine oli viimaks nõus mõne sõna vahetama, küsis mees: «Mis selle uue mehe juures on paremat kui see, mis meie vahel oli?» 

Naine vaikis ja vastas siis: «Mul on temaga nii palju kergem!» 

«Naistejuttude» stuudios on tagasi legendaarne «praakmees» Raul Kalev. 

Raul Kalev kinnitab, et armastus ei olegi üldse see number üks. Mis sellest, et meile on justkui kogu elu räägitud, et just nii see on. Kurb küll seda illusiooni lõhkuda, aga selle eest saame suhetele palju reaalsema ja püsivama vundamendi leida.

Raul Kalev ja Ilona Abdullajeva – täna nad tõesti naudivad koosolemise kergust ja kirge.
Raul Kalev ja Ilona Abdullajeva – täna nad tõesti naudivad koosolemise kergust ja kirge. Foto: erakordnesuhe.ee

Ma ei teadnud, kui raske minuga oli!

Raul tunnistab oma lugu jagades, et temal mehena polnud 13 aastat isegi aimu sellest, kui raske temaga oli. Õieti ei vaevanud ta sellega oma pead üldse. Tema silmad vaatasid ju endast välja ja nägid ainult naise vigu ja puudujääke. «Mina olin ju see inimene, kes elas teistel seljas,» mõistab Raul täna. «Kõik, mis naine tegi, oli halvasti: toit oli üle soolatud, see, teine, kolmas... Mina olin see inimene, kes juhtis kogu aeg tähelepanu probleemidele. Ja minuga elades ta vajus kogu aeg aina rohkem ja rohkem selle all kokku.» Naise jaoks kadus suhtest täielikult kergus. Mis suretas ka kire. 

«Ja nii kui ta mulle seda ütles, et selle teise mehega on nii palju kergem, ma sain aru – see on see suhte kuldvõtmeke!» Neli järgnevat aastat on Raul Kalev kerguse mõistet detailsemalt lahti muukinud. Kuidas luua kergust? Miks see nii oluline on? Miks kerguse puudumine nii katastroofiline on? Ning ta on jõudnud aina sügavamale veendumusele – õnnelikku ja kestvat paarisuhet ilma kerguseta ei ole olemas!

Raul Kalev ja Kristina Herodes vahetult enne salvestust Postimehe rõdul. «Teeme pildi, milles oleks kergust,» pakkus Raul. Kristinka sai sellest aru nii.
Raul Kalev ja Kristina Herodes vahetult enne salvestust Postimehe rõdul. «Teeme pildi, milles oleks kergust,» pakkus Raul. Kristinka sai sellest aru nii. Foto: Indrek Ojamets

Mis on raskus?

Tihti me hävitame oma suhte just sellega, et muudame selle partneri jaoks raskeks. Ja keeldume ka olukorda parandamast, sest «mul on ju õigus»! Õigusega aga pole suhtes mitte midagi peale hakata. Küll aga kerguse, rõõmu ja lähedusega. Ning edasi juba romantilise armastuse, kire ja põnevusega. Kuid me ei saa neid häid asju kätte ilma kerguseta. Kergus on see maagiline nullpunkt, mille peale saab veelgi paremat suhet ehitama hakata. Kas ilma ka saab? «Ei, ilma kerguseta ei saa,» kinnitab Raul Kalev veendunult. «Aga kui inimesed on nii sügaval miinuses, mattunud raskuse alla, siis nad ei suuda neist positiivsetest asjadest isegi enam mõelda.» 

Tunne ära 4 raskuse allikat suhtes

Ära arva, et need on mingid erilised halvad teod, mis hävitavad kaaslasel soovi sinu kõrvale jääda. Ei! Need on tavalised käitumised, mida enamik meist paarisuhtes teeb. Ainult me ei saa aru, kuhu see välja viib.

1. SEE NEGATIIVNE, MIDA TEEME – teod ja sõnad, mis süstivad meie kaaslasesse viha, pahameelt, tüdimust, väsimust, kurbust üksildust, rahulolematust, süüd ja muud taolist. Kuidas see mõjub? Kustutab tema motivatsiooni meiega koos olla. Ta võib tunda raskust emotsionaalselt, vaimselt või füüsiliselt, tal on halb olla ja talle hakkab tundmua - kaaslaseta on kergem.

Raskust toodab kõik, mille puhul me ei arvesta teise tunnetega, ei austa tema piire ega privaatsust: 

  • kritiseerimine ja sildistamine
  • kamandamine ja alandamine
  • halbade harjumuste kordamine
  • enese negatiivsete tunnete ebaproportsionaalne väljaelamine
  • süüdistamine ja valetamine

2. SEE, MIDA TEINE KOGEB NEGATIIVSENA – teod ja sõnad, mida peame ise headeks, kuid mis siiski süstivad meie kaaslasesse väsimust, üksildust ja rahulolematust ning kustutavad tema motivatsiooni meiega koos samal suunal ja kiirusega edasi liikuda. Mitte seetõttu, et need teod oleks olemuslikult halvad, vaid seetõttu, kuidas ja mis hetkel neid esitatakse.

Analoogsete käitumismustrite loetelu võiks jätkata selliselt:

  • piiramine ja kontrollimine
  • õpetamine ja manipuleerimine
  • oma soovide esitamine korraldustena (valikuvõimaluse välistamine)

3. SEE, MIDA MEILT OODATAKSE, AGA MIDA ME EI TEE – teod ja sõnad, mida meie partner meilt ootab (nii väljendatud kui ka väljendamata ootus), et kogeda kergust ja suuremat elutahet, inspiratsiooni, motivatsiooni koos edasi liikumiseks, kuid mida me otsustame mitte pakkuda.

Me kõik oleme süüdi selles, et me ei kuula teineteist piisava tähelepanelikkusega. Selleks võivad meie endi arvates olla erinevad kaalukad põhjused. Näiteks antud teema erinev olulisuse määr kummagi parteri jaoks.

Kuid me peaksime mõistma, et suhteteadlikkus ongi kunst mitte üksnes panna tähele meile olulisi asju, vaid samavõrra ka neid, mille suhtes oleme ise ükskõiksemad, kuid mis on meie kaaslastele olulised.

Abieluõnn õitseb kahel isekuse tuleriidal. Kui soovime olla suhtes, siis ei saa me samal ajal käituda nii, nagu elaksime üksi.

4. SEE, MIDA MEILT POLE PALUTUD, KUID MILLE PAKKUMATA JÄTMINE VÄHENDAB KERGUSE/MEELDIVUSE TUNNET MEIE SUHTES – teod ja sõnad, mida me jätame pakkumata seetõttu, et peame olulisemaks muude kohustuste täitmist, jättes tähelepanuta partneri hetkemeeleolu ja vajadused.

Mida tagasihoidlikum on ühe partneri empaatiavõime, seda suurem on tõenäosus, et ta ei märka teise partneri kasvavat ebameeldivuse ja raskuse tunnet. Meestel on empaatiavõimet keskmiselt 10% vähem kui naistel. Seega tuleks meestel seega olla topelt tähelepanelik. Mitte kunagi ei ole liiast üle küsida, kas partneril on kõik ikka päriselt hästi, kas ta ei sooviks puhata või vajaks abi.

Allikas: raamat «Kergus» Raul Kalev

Mis asi on siis raskus? Toome mõned näited. «Iga asi, mida partner sinult ootab, aga mida sa talle ei tee, see muutub raskuseks,» kinnitab Raul. Olgu palve esitajaks naine või mees, kui teine sinu soove teab, aga neile ei vasta või venitab – sa ei usu enam tema armastust. Suur raskuse tekitaja on ka eeldused ja ootused, mida ei väljendata. Teine ei tea, mida sa ootad. Niisiis oled lakkamatult ja progresseeruvalt pettunud selles, et ei saa temalt, mida ootad ja vajad. Igasuguse surve pealepanek on ilmselge raskus – reeglitega lajatamine, kriitilisus, jäikus, suutmatus plaane muuta vastavalt teise vajadustele. Neid näiteid on väga palju ja mitmed harutame lahti saate pikemas arutelus. Fakt on see – teise peale raskust panna on enda jaoks väga kerge. Küll aga vajub teine selle koorma all kokku ning otsib varem või hiljem sellest suhtest väljapääsu. Ning mis eriti kurb – ka see inimene ise, kes aina nõuab, pole õnnelik. Suhtes pole võimalik olla ise õnnelik oma allasurutud, murtud ja õnnetu partneri kõrval. See on fakt.

«Mulle meeldib see sõna abielu,» ütleb Raul. «Suhtes me toetame oma partnerit. Mida mina saan teha, et sulle kergust pakkuda? Ja seda selleks, et sina saaksid pakkuda mulle kergust vastu.»

Mida on vaja enne armastust?

«Kergus»
«Kergus» Foto: apollo.ee

Raul Kalev «Kergus»

Raul jätkab isiklike kogemuste ja ebaõnnestumise ausat jagamist raamatu vormis. Mis imeasi see on, mida suhe vajab, et armastusele üldse ruumi tekkida saab? Raul usub, et kergus. Ja suhte püsimine vajab sama. Aga mida me tavaliselt teeme? Laome oma ootused, unistused ja välja ütlemata soovid kõik kaaslasele kaela, nii et ta selle koorma all paratamatult kokku vajub. Raamatus avaldab Raul Kalev oma peamise saladuse, mis aitas teda oma paarisuhet päästa ja ümber pöörata: «Kergus on kestvate romantiliste tunnete eeltingimus.» Aga äkki on suhted erinevad ja saab siiski ilma kerguseta ka? «Ei saa,» on Raul Kalev veendunud. 

«Armastuse varjatud sümmeetria»
«Armastuse varjatud sümmeetria» Foto: apollo.ee

Bert Hellinger, Gunthard Weber, Hunter Beaumont «Armastuse varjatud sümmeetria»

Saksa psühhoterapeut Hellinger sai tuntuks tervikliku lähenemise tõttu. Ta on ka üks konstellatsioonimeetodi looja.

Miks armastus tekib? Miks kaob? Kuidas see üldse töötab? Autor kirjeldab peidetud mustreid, mis võimaldavad armastusel peredes voolata või takistavad seda.

Raamat tugineb terapeudi kogemustele. Mis juhtub, kui me kahjustame armastust või ignoreerime seda, mida selle püsimiseks vaja? Kuidas kehva suhet tervendada? Armastuse korra seadused on dünaamilised, süsteemsed jõud, mis keerlevad meie peredes ja lähisuhetes. Kui neid häirida, väljendub see kannatustes ja haigustes. Ja ka vastupidi – tajume nende harmoonilist voolu kui heaolutunnet maailmas.

Kui soovite, et teie armastus õitseks, peate tuvastama armastuse korra seadused, mis piiravad ja toetavad armastust teie elus konkreetses olukorras, ning teil tuleb neid seadusi austusega järgida. 

«8 armastuse reeglit»
«8 armastuse reeglit» Foto: apollo.ee

Jay Shetty «Armastuse 8 reeglit»

Kuidas armastamine käib? Me astume ellu ilma omamata mingeid oskusi ja peame selle pinnalt tegema elu olulisimad otsused.

Seetõttu satume sageli suhetesse, ilma et meil oleks nendega toimetulekuks muud abivahendit peale romantiliste filmide ja popkultuuri. Ja need on ülimalt moonutatud ja petlikud!

New York Timesi menuki «Mõtle nagu munk» autor pakub ilmutusliku juhendi romantika iga etapi kohta, tuginedes iidsele tarkusele ja tänapäeva teadusele.

Jay Shetty ei käsitle armastust millegi taevaliku ja romantilisena, vaid esitab konkreetsed praktilised sammud, kuidas armastust kogeda ja kasvatada. Ta jagab teadmisi, kuidas üheskoos võita või kaotada, kuidas määratleda armastust ja miks lahkuminek maha ei murra. Palju kasulikke nippe ka selleks, et ära tunda petlikke lõkse, mida meile armastuse pähe müüakse, mis aga kindlasti ei ole armastus. Lisaks mõtlemapanevale sisule on raamat kergesti loetav.

Raul Kalev «Ilona tagasivõitmise lugu»

«Ilona tagasivõitmise lugu»
«Ilona tagasivõitmise lugu» Foto: apollo.ee

Kuidas Raulist sai praakmees? Väga lihtsalt – pikka aega arvas ta nagu keskmine eesti mees, et ta on igati kõva tegija ning kõiges on süüdi naine. Kuni see naine, muide juba teine naine, ootamatult lahkus. Siis hakkas ta vaatama, mis on ta isiklik panus suhtesse, ja nägi korraga realistlikku pilti. Praakmees – selle hinnangu andis ta endale ise. Mees, kes naist ei kuula, ei panusta, ei mõista teist ja ainult nõuab.

Kas inimene võib muutuda? Kas türannist ja manipulaatorist võib saada hea mees? See raamat on siiralt kirja pandud isiklik ja valus lugu suhetest. Haiget tegemistest, haavumistest, petmistest, vihast ja kirest. Raul on kohati nii siiras, et ühest mehest on seda raske uskuda! Ilona Abdullaeva ja Raul Kalev on partnerid ja raamatu autorid üheskoos. Mõni peatükk avab mehe, teine naise vaate, mis teeb peategelastega samastumise lihtsaks ja lugemise põnevaks.

Raul Kalevi mõlemad raamatud saab tema kodulehelt erakordnesuhe.ee

Praakmees Raul Kalevil on alati öelda midagi sellist, mis kaasa mõtlema paneb. Tema saated olid ühed kõige enam kuulatud, jagatud ja kommenteeritud suhtelood 2023. aastal. Üks vaimustub, teine vihastab, aga silmi avavat kasu kogevad loodetavasti kõik.

Kuula ka teisi saateid Raul Kaleviga. Teemaks oleme võtnud petmise

Praakmehed - milline mees on praak? 

Ideaalsed mehed - on need üldse olemas? Ja millised siis?

«Mehed kuulavad teda,» kirjutas «Naistejuttude» püsikuulaja. «Isegi need mehed, kes tunnetest ega suhetest üldse rääkida ei taha ja juba sõna «teraapia» mainimise peale toast välja jooksevad. Raul on konkreetne ja selge jutuga. Räägib meestele arusaadavas keeles.»

Mis on armastus?

Raul Kalevi jaoks on armastuse definitsioon selline: «Minu jaoks on armastus tasakaalukas asi, mis lähtub küpsest eneseteadlikkusest. Seal on minu pühendumine millelegi võrdväärne vastusaadavaga, mis on ka mõõdetav. Ma austan ja armastan iseennast selles suhtes nii palju, et ma ei luba endal armastada endal asju või inimesi, kes ei ole suutelised, ei oska või ei taha mulle sedasama vastu pakkuda.»

Kristinka näeb armastust aga sootuks teisiti: «Minu jaoks on armastus häälestus või sagedus, mille kaudu maailma tajuda. Selle esimene väärtus, millele paarisuhtes pühenduda, on «meie tunne». Mina olen osa sellest, tema on osa sellest ja armastus on eraldi tundekeha.» Paarisuhtes tähendab see valikute tegemist selle järgi, mis toetab meid ja meie suhet. Mitte mis nuumab isiklikku ego.

See võib kõlada uduselt, tegelikult on lihtne – igaüks suudab aru saada, kas ta vaatab olukorda armastusega või mitte. Ja kui tüli või erimeelsused üle pea kokku jooksevad, on teinekord lihtsam esimesena armastustunne taasleida ja alles siis asju klaarima hakata – üksmeele leidmine koos ja rahu leidmine endas on nii palju lihtsam!

Raul ja Kristina saavad armastusest kumbki täiesti erinevalt aru. 
Raul ja Kristina saavad armastusest kumbki täiesti erinevalt aru. Foto: Indrek Ojamets

Aga olgu inimese jaoks armastuse tähendus milline tahes – oluline on mõista seda, et meie kõigi arusaam armastusest ja ootused sellele on tohutult erinevad. Ning see loob ülisoodsad tingimused pettumistele ja konfliktidele, mis suhted ära lõhuvad.

Aga mida inimesed teevad? Täpselt vastupidi! Väga tavaline on armuda, silmad kiiresti kinni pigistada ja hoida kõigest väest seda head tunnet hajumast ja illusiooni purunemast. Kuid kurb tõde kõlab nii: illusioonis elamine on armumistundesse armunud olek. See, mis meeli erutab, on inimese enese tunne, mida teine toidab. See pole üldse veel armastus, ühendus ega tõeline side kaaslasega. Ja illusioonide ebastabiilsele vundamendile ühtegi õnnelikku ega kestvat suhet ehitada ei saa.

Kuula lõpuni kogu saade, saad veel teada:

  • Miks enamikul naistel on ilma meheta hoopis kergem elu kui koos mehega?
  • Miks ka enamik naisi ripub koormana oma mehe kaelas?
  • Väga tavalised asjad, mis muudavad suhte raskeks.
  • Kuidas aru saada, kas oled oma partnerile raskuseks või kerguseks? 
  • Miks armastus on ikkagi tegelikult tähtis?
  • Miks suhtes vähemalt 50 protsenti, enamasti aga 90 protsenti sellest, kuidas partner sind kohtleb, sõltub ikkagi ainult sinust endast?

Armsad kuulajad, saates on tagasi julge otseütlemise poolest tuntud paarisuhetele pühendunud terapeut ja «praakmees» Raul Kalev

Sulle meeldis? Kõik «Naistejuttude» 331 osa leiad siit!

Kõik «Naistejuttude» saated ja põnevad pikad lood leiad nüüd Postimehe DIGIAJAKIRJADEST. Ühine meiega Facebookis, Instagramis ja Spotify's ning igal laupäeval kell 11 portaalis Postimees Naine.

Raul Kalev ja Ilona Abdullajeva – õnnelikud ja armunud.
Raul Kalev ja Ilona Abdullajeva – õnnelikud ja armunud. Foto: erakordnesuhe.ee
Kommentaarid (4)
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles