SEIKLUS «Ära mõtle, lihtsalt tee!» Ja see muudab korraga kõike...

Kas Kristinka saab hakkama? Foto: Surfar Ollie
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

Maailma parimate surfipaikade seas on üks hästi hoitud saladus. See asub Tais Khao Lakis ning kannab nime Memory beach.

Mis seal siis erilist on? Pikad, rahulikud ja sarnased lained, mille peal iga algaja püsti saab. Ei usu? Loe edasi ja veendu ise. Meri on soe, ilm ilus ja kõik see ei maksa suurt midagi!

Ei, lainesurf ei ole lihtne asi. Olen seda maailma eri paigus mitu kord proovinud ja alati viimaks vettinud hülgena veest välja komberdanud ja lihtsalt alla andnud. Ma ei ole allaandja tüüp, aga respekt kõigile surfaritele – see pole mitte kirg, mis kergelt kätte annaks. Kuni viimaks sattusin imelisse salakohta, kus kõik õnnetus. Ja kui õnnestus minul, õnnestub ka sinul. Vaata videot!

Memory Beach on võrratu paik, kus on ideaalsed lained surfama õppimiseks. Legendi järgi suudab siin surfama õppida isegi selline tegelane, kes igal pool mujal ebaõnnestub. Kõlab intrigeerivalt...
Memory Beach on võrratu paik, kus on ideaalsed lained surfama õppimiseks. Legendi järgi suudab siin surfama õppida isegi selline tegelane, kes igal pool mujal ebaõnnestub. Kõlab intrigeerivalt... Foto: Riikka Renn

Salapaik, kus lained on sõbrad

Jõudsime Khao Laki Memory Beachile surfama koos rahvusvahelise seltskonnaga. Kõik see toimus Thailand Travel Mart reisi raames, mis pidanuks olema kindel ja turvaline kulgemine läbi Taimaa kaunite paikade. Aga meie seiklushingest reisikorraldaja Karuna Hellström leidis, et ajakirjanikud tasub ikka tundmatus kohas vette visata ja nii maandus plaani surfipäev. Meie tiimis olen mina Eestist, David Norrast, Charlotte Taanist ja Pernilla Rootsist ning korraldaja Karuna Taist. Riikka Soomest eelistas kaldale jääda. «Kui me kasvõi kaks sekundit laual püsime, siis sina Riikka pead selle pildile saama,» teatab David enne vette ronimist.

Surfamas Tais, meie juhendaja Boy.
Surfamas Tais, meie juhendaja Boy. Foto: Riikka Renn

Hakatuseks teeme «kuiva trenni» rannal. Meid juhendab Pakarangi surfikooli juht Boy. Tal ongi selline nimi, passis ka, see pole surfari pseudonüüm. Tema kogu nägu kattev lai naeratus kompenseerib lünkliku inglise keele täiega. Saan teada, et peamine enne ookeani minekut on austus. Laine teeb, mis tema teeb. Sinu asi on temast lugu pidada ja endaga ise hakkama saada. Kas midagi juhtuda ka saab?

Surfamas Tais, David ja Charlotte harjutavad surfiasendit.
Surfamas Tais, David ja Charlotte harjutavad surfiasendit. Foto: Riikka Renn

Miks me läbi kukume? Mõtleme valesti!

«Jaa,» teatab Boy sama rõõmsalt. «Laine virutab sulle lauaga vastu pead. Kogu aeg juhtub. Kui kukud, siis kohe vaatad, kus on laud ja kaitsed oma pead.» Kohe näitabki ta ette, kuidas ristatud käed kibekiirelt näo ette tõsta. «Lainel on ükskõik! Sinul on muhk. Parem õpi ära.»

Naerame, teeme laua peal püsti tõusmise treeningu mõned korrad kasvavas tempos läbi ja jooksemegi lainetesse. Pole aega mõelda ega muretseda.

Surfiinstruktor Tong ja Kristinka. Kohe vaatame, mis juhtub!
Surfiinstruktor Tong ja Kristinka. Kohe vaatame, mis juhtub! Foto: P.S.Ton

Tunnistan, et olen lainesurfi proovinud ka varem. Ja veendunud – no see blond hüljes küll hakkama ei saa! Alati olen mina kusagil vee all, suu-silmad-kõrvad vett täis, hea et üldse nina vee peale saan... Sõidust pole väga unistadagi. Tõsi, olen end seni testinud üsna suurte ja äkiliste lainete seltskonnas. Nii sammun vette, ootused madalamast madalamad – saaks sekundikski püsti, ma oleksin juba õnnelik. Loosiga satub minu instruktoriks kogenud surfar Tong.

Oo ei, niimoodi ei saa. Sa mõtled valesti. 

Jagan oma ootusi ka temaga. Üle Tongi näo valgub lai naeratus: «Oo ei, Kristinka! Niimoodi ei saa. Sa mõtled valesti. Ära mõtle – tahan püsti. Mõtle – tahan sõita. Mida tahad, seda saad. Ma juba näen, et sa saad. Sul on julgus olemas.»

Surfamas Tais – surfarid on kaunid inimesed.
Surfamas Tais – surfarid on kaunid inimesed. Foto: Riikka Renn

Lainesurf Eestis

Eestis suurte lainetega just priisata pole, aga lainesurfi saab harrastada siiski. Suriftunde pakub Lainesurf.ee Vääna-Jõesuus. Nad kuulutavad optimistlikult, et surfavad, kui vähegi lainet on, ja liiguvad mööda Eestit ringi samuti.

Hiiumaal on end keskmisest suuremate lainete seltsi sisse seadnud ainulaadse vaibiga Sufriparadiis.

Aktivistid kasutavad ära ka tekitatud lained, mille leiab näiteks Stroomi rannas ja Russalka lähistel, kus veesõidukid vee lainesse lükkavad. Ehk siis, kui tahtmine suur, saab surfata ka Eestis.

Kui tegevusvälja avardada, siis meie tuulistel randadel on purjelauasõidu ja lohesurfi harrastamiseks võimalused lausa suurepärased – isegi kui suuremat lainet napib, siis tuult on Eestis tavaliselt küllaga.

Rahvusvaheline surfiseltskond, vasakult David Norrast, Kristinka Eestist, Karuna Taist ja Charlotte Taanist.
Rahvusvaheline surfiseltskond, vasakult David Norrast, Kristinka Eestist, Karuna Taist ja Charlotte Taanist. Foto: Riikka Renn

Lauale ja läheb lahti!

See lühike motivatsioonikõne lükkab mind teotahet täis. Hüppan lauale ja asume katsetama. Ah jaa – üks hea soovitus veel algajale: pane jalga pikad püksid ja selga kattev trikoo. Kõik need seksikad surfi-set'id on oskajatele, algajana kratsid end koledal kombel ära ja kukkumised lisavad veel oma osa. Mina tulin veest välja kahe kraabitud reie, siniste põlvede ja tulipunase kõhuga. Kõik need on tulisoolases vees põrguvalusad. Kata end kinni – on palju mõnusam!

Foto: Postimees

Esimesed sõidud muidugi ei õnnestu. Kohe paljud ja paljud esimesed sõidud! Siis kui ma peaks surfama laine harjal, mulistan mina kusagil vee all, pahupidi, laud peas. Edasi kogen kukkumisrõõmu igas suunas – küljele, taha, tagurpidi kukerpalli ja veel paljudes vahvates variatsioonides. Ok, huvitav seegi.

Näen silmanurgast, kuidas mu instruktor ohkab. «Jätkame? Jaksad?» Muidugi!

Minu surfiinstruktor Tong on tõeline proff, lisaks on tal erakordne kannatus ja hea huumorimeel. Kui kümnendat korda veelaualt maha lendan ja pea välja pistan, ütleb ta: «Oo jaa, väga hea, järgmine kord saad!»
Minu surfiinstruktor Tong on tõeline proff, lisaks on tal erakordne kannatus ja hea huumorimeel. Kui kümnendat korda veelaualt maha lendan ja pea välja pistan, ütleb ta: «Oo jaa, väga hea, järgmine kord saad!» Foto: Kristina Herodes

Üks viga korraga

Olen lainetega müranud umbes pool tundi. Iga ebaõnnestunud kord parandab Tong mõne järjekordse vea. Varbad lauaga risti! Pilk otse! Põlvest alla! Selg sirgeks! «Aga ma tegin enne ka niimoodi, miks sa siis ei öelnud?» küsin algaja muliseva rahulolematusega. «Üks viga korraga,» lausub Tong Buda munga rahuga, naeratab ja teeme nukid. «Mitu asja mõelda – kumbagi ei saa. Sinu progress on väga hea. Üle keskmise.» Jätkame.

Surfivend Tongi soovitused:

1. Ära mõtle, lihtsal tee!

2. Üks viga korraga. Kui see on selge, võta järgmine.

3. Jalad koos ei seisa. Jalad julgelt laiali – siis seisad!

4. Ükskõik mis juhtub – ära muretse, kohe tuleb uus laine.

5. Vaata alati ette. Pilk on kõige tähtsam, keha järgneb sellele, kus on silmad.

6. Ära keskendu püsti saamisele, keskendu sõitmisele. Sa saad seda, millele keskendud – väga paljud algajad tahavad püsti saada, saavadki korraks, aga ei hakka mitte kunagi sõitma.

7. Enamik surfareid on vanuses 20–30. Aga surf hoiab igavesti noorena – olgu vanus milline tahes, kuni surfad, püsid hinges 20–30.

Allikas: Memory Beachi surfiinsturtor Tong. Nii mõnigi neist soovitustest kehtib ka elus laiemalt, kas pole nii?

Huh, see on ikka korralik treening. Olen läbimärg juba lainetest, aga ka pingutsehigi voolab sulinal mööda selga. Olen õnneks suur jõutreeningu fänn, nii pole sada kükki või sama palju kätekõverdusi mulle eriti midagi – tavaline värskendav päeva algus. Aga just seda sa laineid surfates teed! Tuhandeid triitsepsi kätekõverdusi ja kükke! Veel ja veel ja veel. Ilma varasema treeninguta võib raskeks minna.

Ega surfamine kohe ei õnnestu! Ei-ei-ei! Aga siis hakkab tulema.
Ega surfamine kohe ei õnnestu! Ei-ei-ei! Aga siis hakkab tulema. Foto: Riikka Renn

David kõrvalt kurdabki juba, et temale kätekõverdused ei meeldi ja lohistab laua lainetest välja. Põlvili ta sai, küll mitte päris püsti. Samuti tõmbab joone alla meie kaunitar Charlotte – küllalt juba kukutud! Ehkki mitu ilusat lainet said tal püütud.

Surfamas Tais – Karuna on esimesena püsti.
Surfamas Tais – Karuna on esimesena püsti. Foto: Riikka Renn
Surfamas Tais – Pernilla on peagi vee peal.
Surfamas Tais – Pernilla on peagi vee peal. Foto: Riikka Renn

Pernilla aga surfab, nagu teeks seda iga päev. Tõsi – kunagi Austraalias ta selle kunsti omandas, aga sellest on hea mitu aastat möödas. Ja kõige inspireerivam on Karuna – ta pole eluseeski surfanud! Ja teeb pika sõidu juba oma esimese (!!!) lainega. Oo jaa! See seltskond toetab mind täiega. Näed teiste algajate õnnestumisi ja kinnitad endale – see on võimalik! Kes alla ei anna, saab viimaks peale. Laine ligineb, olen kõhuli laual ja hakkamist täis, kui kuulen Tongi hõiget: «Ärs mõtle, lihtsalt tee!» Ja see muudab korraga kõike.

Surfamine on nagu täielik peapuhastus – mitte midagi muud pole aega mõelda kui lainetega mürada! 
Surfamine on nagu täielik peapuhastus – mitte midagi muud pole aega mõelda kui lainetega mürada! Foto: P.S.ToN, surfifotograaf Tais

Ära mõtle, lihtsalt tee!

Kõige kasulikumaks soovituseks osutubki – ära mõtle, lihtsal tee! Seni kuni üritan olukorda kontrollida, panna täpselt paika oma pilgu, selja, jalad, käed, tabada lainet, ajastust, kiirust... oh, seda kõike on selgelt liiga palju! Mu aju jookseb kokku.

Aga niipea kui lasen lahti ja luban intuitsioonil üle võtta olengi hops laineharjal. «Oot, kas tõesti? Kas mina? Ei-ei, see pole võimalik, nagunii kukun kohe...» läheb kahtlev mõttemüra üürgama. Aga mul pole õnneks selle jaoks aega, olen surfamisega ametis ja nii ma lihtsalt ei kuula teda. Lõdvestun. Ei mõtle. Lihtsalt naudin ja sõidan. Ning toimub maagiline muutus! Laine kannab sind ja lõdvestunult ma püsin sellel üllatavalt hästi. Laine tunnetamine ja juhtimine käib ju pehme põlve abil ja krampis seda teha pole võimalik. Teeme koostööd, kihutame, naudime päeva. «Sul on tasakaal väga hea! Kuula lainet! Lõbutse,» hõikab Tong. Ja erinevalt teistest esmasurfaritest ma tõesti seda teengi – sõidan ülipikad triibud täitsa kaldasse välja, rahus ja rõõmus. Konksukoht on laine peale saamine. Kui ma juba püsin lainel, miks ma siis edaspidi kukkuma peaks? Ei kukugi. 

Surfamine kingib suure eduelamuse! Ja kui sa juba laine peal püsid, miks sa siis elumereski alla jääma peaks?
Surfamine kingib suure eduelamuse! Ja kui sa juba laine peal püsid, miks sa siis elumereski alla jääma peaks? Foto: Riikka Renn

Esimese surfipäevaga saan triki kätte ja vägeva eduelamuse hinge. Aga ma saan väga hästi aru – Tongi tugi oli siin väga suur. Üksi ma vaevalt saanuks hakkama. Nii tulen iseseisvalt tagasi veel paariks päevaks, et õpitut kinnistada ja kindlust kasvatada.

Kohtumine reaalsusega

Esimesel lisapäeval tervitab meid paduvihm. Milline õnn olla surfirannas – kui tavalise rannapäeva mõttes miskit teha pole, siis surfata saab ikka! Märg oled nagunii ja ookeani laineid mingi pisuke paduvihm nüüd küll ei huvita. See ongi imeline puhkusesoovitus – kui satud puhkusel silmitsi viletsa ilmaga, siis mine surfama! See päästab su päeva.

Meri on võrdlemisi lage, ilmselt pole inimestele pähe tulnud, et vihm sufamist sugugi ei sega. Surfamegi ainult mina ja Tong. Aga sel korral õpin veel palju juurde. Näiteks seda, kuidas surfilauda pöörata – see käib rindekere pööramise abil, algajatel tasub jalad pigem kindlalt paigas hoida. Profid muidugi jooksevad vabalt ka laual, aga sinna on mul veel minna.

Oluline on ka algus – merre lähed sa nina ees, risti vastu laineid. Aga et sõita pärilainet, pead end kiiresti kahe laine vahepeal ümber pöörama. Kiiresti sõuad paremaga pärisuunas ja vasakuga vastassuunas. Või niipidi nagu kellelgi mugavam pöörata on. Peamine, et lainega pikisuunas ei jää – see keerab su koos lauaga otsekohe uppi!

Surfamas Tais – poleks iial osanud ette kujutada, kui palju elamusi pakub lainega kihutamine! Surf ületas kõik mu ootused.
Surfamas Tais – poleks iial osanud ette kujutada, kui palju elamusi pakub lainega kihutamine! Surf ületas kõik mu ootused. Foto: Riikka Renn

Laine püüdmine on kõige lahedam osa protsessist! Luurad, et üks paraja suurusega purakas tulemas, kiikad üle õla ja viis sekundit enne hakkad kiiresti mõlema käega kroolima. Ja ongi ta kohal, korraga saab laud hoo sisse ja ruttu-ruttu püsti. Pilk ette, juhtkäsi ette. Alla vaadata ei tohi, usalda – jalad saavad automatismi pealt ise ka paika. Ja siis sõidad. Kiiresti ja mõnuga. Kui mina sellega hakkama sain, siis saad sina ka!

Edasi juhtub see, mis Boy ja Tongi sõnul peaaegu alati – inimesed teevad varasemad puhkuseplaanid ringi ning katsetusest kasvab mitmepäevane surfipuhkus. Mina tegin täpselt samuti. Ma tõesti ei kujuta ette midagi mõnusamat – väljakutse, vabadus, kiirus, kergus ja totaalne kõvaketta puhastus. Laineid püüdes ei eksi ainsatki muremõtet pähe, neile pole lihtsalt ruumi. Lisaks on see superhea treening. Kolme päevaga on kogu keha toonuses ja kolm triipu kõhu peal tagasi. «Kas vahel juhtub, et mõni ei saagi peale ka?» Boy keerab pea viltu ja ütleb mulle austalt – vahel ikka. «Aga enamus saab!» Iga päevaga tuleb kindlust juurde ning viimaks on juba nii, et sõidan enamiku laineid. Kukun vaid mõned üksikud korrad ja needki kergelt ning lõbusalt.

Kolmandal surfipäeval saab mu äsjane habras enesekindlus muidugi paraja põntsu. Lained on maja suurused ja tuul väga tugev. Muidugi mitte nagu Nazares, lained on kõrguse poolest pigem sellise väikese Tai onni mõõtu, aga minul löövad üle pea.

«Laua peale, nii saab,» soovitab Tong. Hüppangi lauale ja see tõesti on abiks, saab üle lainete merele kroolida. Kohati on küll laine nii tugev, et lükkab laua püsti ja hoian kahe käega kinni, et mitte merre pühitud saada. «Alati risti lainet, muidu on kõik.»

Sõita mul sel päeval siiski õnnestub, aga kukkuda sama suurejooneliselt. Kuid kohtumine oma tänaste võimete piiridega mu surfikirge ei jahuta, vastupidi – nii palju on veel minna. Hasart tõuseb ja ind kerkib võrdeliselt lainetega.

Tai Memory Beachis saab igaüks surfamise triki kätte. Siin on üks elav tõestus!
Tai Memory Beachis saab igaüks surfamise triki kätte. Siin on üks elav tõestus! Foto: P.S.ToN, surfifotograaf Tais

«Kui vana sa oled, Kristinka?» Tongist endast pole võimalik midagi vanuse osas aru saada. Saan teada, et ta on 30. «Ma saan kohe 48,» vastan. Korraga hetk hangub. Tongi laiast naeratusest pilukil silmad muutuvad alustassi suurusteks: «Mis? Ei ole võimalik! Ok – surfamine hoiab igavesti noorena.» Ja selle ma võtan! See tunne, mida lainel sõites koged, on puhas rõõm kõige kangemas ülivõrdes. Ja rõõm teeb ju nooreks, eks?

Kasulikku surfarile

Taisse saab surfama sõita aastaringselt, laine on alati olemas ja ilm soodne. Pakarang surfikooli leht. Surfiõpetaja Tongi leiad siit. Memory Beachil saad majutust bungalotes või Apsara hotellis, mõlemad on surfirannale väga ligidal.

***

Loo jaoks materjali üle vaadates märkan, et kõik pildid on mul tõsised spordipildid. Aga mina tahaksin justnimelt rõhutada – Tais Memory beachil on surfamist õppida lihtsam kui kusagil mujal! Iga blond, argpüks ja kobakäpp saab hakkama. Kurdan on muret õhtul rannabaaris surfivend Olliele. «Aga milles probleem? Lähme ja feigime kaldal,» pakub ta otsekohe suure ulaka naeratusega. Nii teemegi. Panen selga tuules lendleva hõlsti ja pähe lille – uskuge, mitte ükski täie mõistuse juures olev surfar ei sõida niimoodi! 

Loomulikult kukume ka naljapilte tehes mitu korda vette ja läbimärg palakas ei viitsi sugugi enam elegantselt tuules lehvida. Aga midagi me saame ja naerda kohe nii, et kõhulihased kanged. Ehk siis avapildil ei toimu tegelikult surfamist, vaid teesklemine, et tuua teile selge sõnum – see on paik, kus saab tõesti igaüks hakkama!

Oo, see tõesti õnnestub üle ootuste hästi! Asi on kindlasti stabiilses pikas laines...
Oo, see tõesti õnnestub üle ootuste hästi! Asi on kindlasti stabiilses pikas laines... Foto: P.S.ToN, Tai surfifotograaf

Lainesurfi ABC algajale:

1. Vali sobiliku suurusega laud – algajale suurem, profile pisem.

2. Kinnita jalarihm, vaata, et poleks liivane. Võta laud ja sammu merre.

3. Hüppa kõhuli lauale, varbad peaks puudutama tagumist käepidet, sõua otse üle lainete ja pööra laud ringi, kui oled sobivas kohas.

4. Kontrolli asendit – laual tasakaalus, varbad taga, käed triitsepsi kätekõverduse alumises asendis, pilk ette.

5. Vaata üle õla – kui laine ligineb, sõua endale hoog sisse umbes viis sekundit enne.

6. Kui tunned, et laine juba kannab, hüppa kiiresti püsti – enne tagumine, siis esimene jalg. Veendu, kumb on juhtjalg juba kaldal. (Enamasti on see vasak)

7. Seistes kontrolli asendi korrektsust – seis laua keskel, jalalabad risti, põlv kõverdatud, selg sirge, juhtkäsi ette ja teine taha sirutatud, pilk suunatud ette.

8. Juhtida saab lauda õlavöötme abil keerates seda paremale või vasakule. Kui tasakaal juba hea, saab laual ka liikuda – tahapoole minnes kiirendad, ettepoole aeglustad. Kuula lainet, hoia põlv pehme, nii naudid sõitu.

9. Kui oled juba osavam, on võimalik lauda ka kallutada ja kantida, igasugu trikke teha. Teine variant on otsida aina suuremaid laineid – lagi ette ei tule ja igav ei hakka lainete peal iialgi!

Ajakirjaniku sõidu kompenseeris Tourism Authority of Thailand. 

Surfamas Tais Memory Beachil.
Surfamas Tais Memory Beachil. Foto: P.S.ToN, Tai surfifotograaf

Rohkem seikluslugusid leiad siit: 

Teised ajakirjad

Tagasi üles