NAISTEJUTUD Eluohtlik! Uuringud kinnitavad, et napsuklaasist viib otsetee vähiga hauda

Aastaid oleme uskunud, et mis see väike naps nii väga teeb, kõik ju võtavad... Aga kas sinu vähidiagnoos muutub kergemaks, kui sõber saab samasuguse? Ei. Viimased uuringud kinnitavad – vähirisk tõuseb juba väikesest alkoholi tarvitamisest. Jutt käib kaunitest, edukatest naistest, kes võtavad õhtul klaasikese veini. Jah, näiliselt tundub päris kaua, et kõik on endiselt korras. Kuid see, mis toimub keha sees, ajab hirmu peale!

Mis meie kehas toimub alkoholi mõjul, millist kahju see teeb, miks see ohtlik on ja mis aitab? Teema on äärmiselt oluline, teadlikkus aitab meid kõige suurema sammu edasi. Jah, alkohol muudab meie DNAd ja muudab aju ning iseloomu, aga seda saab ka tagasi pöörata, sest aju on plastiline.

Mis siis kehas juhtub? 

Teaduslike uuringutega kinnitatud muutused on niivõrd karmid, et ega see üks meeldiv jutt ei ole. Kuid teada on kindlasti parem kui toostide saatel, kinnisimi, surma poole sõita. 

Alkohol muudab keha seestpoolt raku tasandil vanemaks. Kui välised märgid juba paistma hakkavad, on organism sisemiselt juba väga kahjustatud. Ka välised muutused pole mingi leebe jutt – kes sooviks endale turses nägu, laia lillat nina ja kustunud silmi? Kõik selle sa saad päris kindlasti ka tänu tühisena tunduvale klaasikesele.

Saates on Kristinkal külas kaks tarka naist tervise arengu instituudist, uimastite ja sõltuvuste osakonna juhataja Anneli Sammel ning teadur ja treener Keiu Paapsi. Tule meiega – teadmine annab sulle kinldasti eeliseid! Ja kui saade sind kõnetas – jaga seda ka sõprade ja sõbrannadega. Üheskoos loome me tervemat maailma meile kõigile!

Keiu Paapsi, TAI teadur ja treener, saatejuht Kristinka ning Anneli Sammel, uimastite ja sõltuvuste osakonna juhataja.
Keiu Paapsi, TAI teadur ja treener, saatejuht Kristinka ning Anneli Sammel, uimastite ja sõltuvuste osakonna juhataja. Foto: Keiu Paapsi

Seos vähiga pole oletus, vaid fakt

​Alkoholi puhul ei tea paljud, et ka niinimetatud mõõdukas tarvitamine tõstab vähisurma riski olulisel määral. «Kui räägitakse alkoholist, keskendutakse tavaliselt probleemsemale tarvitajale, aga vähem mõeldakse sellest, et igal inimesel on alkoholiga oma suhe,» hoiatab Anneli Sammel. Tegelikult pole aga mingit alust endale valetada, et alkoholiga on probleem kellelgi teisel, mingitel joodikutel, minul ei ole. See võib olla eksitav vale. «Viimased teaduspõhised andmed räägivad sellest, et päris ohutut alkoholitarvitamist ei ole olemas. Kui me paarkümmend aastat saime end eksitada sellega, et väike vein on isegi südametervisele hea, siis sellised faktid on ümber lükatud. Ja justnimelt vähirisk on see, mis ka väikese koguse mõistes teeb alkoholi tarvitamise ohtlikuks!»

Klaasike-paar päevas, pealtnäha toimiv elustiil, välimus veab ka pikalt välja. Ja siis tuleb vähk kui selgest taevast! Ei ta tule nii selgest sugugi – alkoholi ja vähi otsesed seosed leiavad värskeimate teadusuuringute valguses ümberlükkamatult kinnitust.

TAI teadur ja treener Keiu Paapsi selgitab, mis klaasikese järel toimub – kehas tekib üliohtlik mürgine aine atseetaldehüüd.
TAI teadur ja treener Keiu Paapsi selgitab, mis klaasikese järel toimub – kehas tekib üliohtlik mürgine aine atseetaldehüüd. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Väga ohtlik mürgine aine

Mis toimub inimese kehas alkoholi mõjul? «Igasugune alkohol on sisuliselt etanool,» selgitab teadlane Keiu Paapsi. «Etanoolist teeb organism esialgu sellise väga-väga mürgise ühendi, mille nimi on atseetaldehüüd. Organism saab aru, et tegemist on mürgiga ja see tuleks kehast võimalikult kiiresti väljutada. Kuid hästi erinev on see, kui palju seda atseetaldehüüdi tekib ja kui kiiresti ta lagundatakse. Esimene pool võrrandist on meie enda teha – kui palju ja kui kanget alkoholi me tarbime. Teine pool on aga geneetiline. On meie seas mõned inimesed, kes lagundavad seda ülikiiresti – need, kellel üldjuhul alkohol väga suuri probleeme enesetundes ei tekita. Ja on väike osa inimesi, kellel lagundamine on üliaeglane – need tavaliselt üldse ei tarvitagi, neil hakkab kohe halb.» Mõlemat äärmust on väike hulk, enamik inimkonnast – üle 60 protsendi – jääb skaala keskele, lagundamise kiirus on normaalne.

«Ja kui sa mõtled, et iga õhtu klaas veini – mis see ikka teeb, see on ju koguselises mõttes vähe! Kuid päriselu on see, et atseetaldehüüdi su maksas pidevalt toodetakse.» Mida see mürk teeb? Mõju on hullem, kui siiani teati. «Atseetaldehüüd põhjustab otseselt kahjustusi DNAs ja sellest lähtuvad kõik muud vähini viivad muudatused meie DNAs ja kromosoomides. See mõjutab kõike rohujuure tasandil!»

Vahet ei ole, kui väike on kogus või kui lahja on jook – kui võtad alkoholi, siis mürk on inimese kehas naksti olemas. Kõik meie keha protsessid saavad alguse DNAst ja kui seda rohujuuretasandil kahjustada, on mõjutatud kõik järgmised etapid. Meil tekivad atseetaldehüüdi mõjul kehas rakud, mille DNAs on vead.»

Uuringud on näidanud, et kui inimene tarvitab alkoholi piisavalt harva ja vahepeal on piisavalt pikad täiesti kained perioodid, siis saab keha tekkinud vigadega ise hakkama. «Aga uuemad uuringud kinnitavad ka seda, et mingil maal see vigade parandamine lõppeb ära. Organismis vead tekivad, kuhjuvad, neid enam parandada ei suudeta ja see annab aluse justnimelt vähi tekkele.»

TAI uimastite ja sõltuvuste osakonna juhataja Anneli Sammel ütleb välja kurva fakti, mida enamik napsisõpru ei tea – baarist saab seitset sorti vähki. Maksad nende eest eluga.
TAI uimastite ja sõltuvuste osakonna juhataja Anneli Sammel ütleb välja kurva fakti, mida enamik napsisõpru ei tea – baarist saab seitset sorti vähki. Maksad nende eest eluga. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Baaris serveeritakse sulle seitset sorti vähki

Teadlased toovad ka välja, et vähi tekkes ei ole kunagi ainult üks tegur, mis seda põhjustab – rolli mängivad ka pärilik komponent, elustiilivalikud, toitumine, liikumine, vanus ja stress. «Ei saa päris nii öelda, et klaas veini on see, mis sulle vähi põhjustab. Aga me ei saa ka vastupidist väita.» Fakt on aga see, et alkoholist loobudes väheneb selgelt vähirisk.

«Praeguseks on teada seitset tüüpi vähki, mis võivad välja kujuneda just alkoholi tarvitamise tagajärjel,» teab Anneli Sammel. «Need on suuõõne vähk, neeluvähk, kõrivähk, söögitoruvähk, maksavähk, soolevähk ja üllataval kombel ka rinnavähk. Ning rinnavähi puhul on mehhanismid, kuidas alkohol selle väljakujunemisele kaasa aitab, hormonaalset laadi.» Elustiilivähkide puhul võib öelda, et mida pikemat aega midagi kahjulikku endale teha - alkoholi tarvitada, stressitaset hoida, halvasti toituda, seda suuremaks kasvab ka risk. «Alkohol aitab rinnavähi tekkele selliselt kaasa, et mõjutab östrogeeni ja androgeeni taset veres, mis on seotud päris mitme rinnavähi vormiga.»

Alkohol on number 1 vähi põhjustaja! 

Kurb, aga tõsi – number 1 kategooria vähki põhjustav aine on alkohol. Tõsi, tegureid on mitmeid ja erinevaid, aga alkohol kuulub samasse kategooriasse nagu tubakas ja asbest.

40 protsenti vähijuhtumitest ehk ligi pooled oleks saanud ära hoida!

7 protsenti rinnavähijuhtumitest on alkoholist põhjustatud.

4 protsenti vähijuhtudest on otseselt alkoholi põhjustatud.

2020 aastal sai vähi napsuklaasist 741 000 inimest maailmas.

Joo harvem, elad kauem. Vähk kujuneb aastatega. Mida hiljem alkoholi tarvitamist alustada ja mida vähem elu jooksul tarvitada, seda väiksem on risk. Ka juba pikemate pauside tegemine alkoholi tarvitamisesse võib aidata vähiriski vähendada.

Pikemalt ja põhjalikumalt saad lugeda alkoholi ja vähi teaduslikult kinnitatud seostest alkohinfo lehelt. Iga joomata jäetud jook vähendab vähiriski ja kingib sulle pikema elu!

Juba väike kogus loeb

Kurb tõde on see, et alkoholi tarvitamine on sedavõrd juurdunud, et põhjendama peab oma valikut pigem see, kes ei joo. Joomine kipub olema tavaline. Ja kuna see on sage, on tavaline ka vaidlemine: «No väike klaasike ikka ei loe. Mu ema võttis, mu isa võttis, midagi ei juhtunud.» Sageli on need eeskujud surnud, aga nende lahkumise ja klaasikese vahel ei osata seoseid näha. Kui vähe on juba ohtlik?

«10 grammi puhast alkoholi päevas kasvatab vähiriski juba 13 protsendi võrra,» nimetab Sammel konkreetsed faktid. «Üks väike klaasike veini ongi kümme grammi. Või 0,33 liitrit õlut.» Ehk oht algab tõesti väikesest kogusest. Anneli Sammel usub, et siiani kehtinud madala riski piirid – naistele 7 ühikut ja meestele 14 ühikut nädalas, üks ühik on 10 grammi, lähevad viimaste vähiga seotud murelikuks muutvate andmete valguses kindlasti järgmisel aastal ülevaatamisele. Kogu maailm liigub hoogsalt selles suunas. Pole olemas madalat riksi, mis on väga tugevalt seotud vähiriskiga!» Suurim teadvustamata oht on tarvitamine iga päev, kus pole aega taastumiseks.

Naiste suhetest alkoholiga kirjutasin pikema loo ka mõned aastad tagasi. Kogusin poole aasta jooksul kokku tõestisündinud lugusid. Need on päris piinlikud, aga viimane kui üks on pärit inimestelt meie seas, kellel pealtnäha on kõik hästi.

Mida alkohol su välimusega teeb?

Mis juhtub naisterahvaga, kes armastab klaasikest? Need on eri uuringutega kinnitatud, individuaalselt veidi erinevad, kuid suures plaanis sarnased. Jood rohkem, on lagunemine kiirem, aga ei pääse ka väikesed tarvitajad.

1. Tumedad silmaalused, halb jume – juba peale esimest pidu.

2. Silmade sära kustub, pilk muutub vesiseks ja vilavaks. 

3. Tursed. Alkohol ajab segi vedelikutasakaalu. Tekivad kotid silmade all ja kohal.

4. Kuivatav mõju – tekivad kiiremini ning sügavamad kortsud. 

5. Punetus – pikaajalisel joomisel muutub nahk lillakaks, lisanduvad nn maksalaigud. Joodiku jume on päriselt olemas – tuhm, paistes, punetav nägu.

6. Näojoonte vajumine, suujoone moondumine, dogipõsed.

7. Joodiku kartulnina – turse muudab nina laiaks, see paistab eriti hästi silmade vahel. Silmad tunduvad tänu tursele aina pisemad.

8. Näo täielik moondumine – põsesarnad kaovad, näoovaal muutub loperguseks. Lõuajoon vajub ja moodustab loti, kael kortsub ja deformeerub.

9. Mitu korda kiirem vananemine. NB! Tihtipeale algab see seest, nii tundub peotüdrukutele, et temaga ju midagi ei juhtu. Ja siis korraga toimuvad suured muutused välimuses järsku ja lühikese ajaga.

Välimuse rikkumine on vaid joomise kahjuliku mõju pinnavirvendus. Kordades suuremat kahju kannatavad napsitaja maks, ajurakud, süda ja kõik siseorganid. Lisaks muutustele näol kingib joomine naistele päästerõnga taljel ja lõualoti.

Sisemine kahju on suurem kui väline!

Teadlane Keiu Paapsi hoiatab, et kõik see kõlab kohutavalt, aga arvestada tuleb, et enne, kui avalduvad välised muutused, on sisemine kahju juba palju tõsisem. «Alkohol vanandab organismi seestpoolt. Algab pöördumatu lagunemine. Passi järgi võid olla 40, aga keha on juba 65!»

Joodikutest naiste piinlikud lood.
Joodikutest naiste piinlikud lood. Foto: Shutterstock

Ei saa öelda, et alkohol on meestele ohutu, aga mitmel põhjusel on see naistele veelgi karmim meelemürk. Lisaks joovad kaunitarid sageli salaja, eitavad probleemi kauem ja tunnevad abi otsimise ees veel suuremat hirmu ja piinlikkust. Aitab online-programm «Selge», mis aitab lahendada joomise probleemi ja pakub ka psühholoogilist tuge.  

Kuidas eestlased joovad?

Üllatav: tänaseni peab seltskonnas põhjendama joogist keeldumist, aga mitte joomist!

  • 57 protsenti kinnitab, et küsitakse, miks sa ei joo (naiste puhul on tavaline lisaküsimus: kas sa oled rase? sel teemal pole üldse kohane küsida).
  • 43 protsenti kinnitab, et alkoholi pakutakse keeldumisest hoolimata.

Alkohil otsest seost vähiga ja teiste haigustega ei teata

  • 89 protsenti vastanuid ei oska seotada alkoholi rinnavähiga.
  • 75 protsenti ei tea, et alkohol on ateroskleroosi põhjustaja.
  • 71 protsenti ei tea, et alkohol on II tüüpi diabeedi riski tõstja.
  • 41 protsenti ei tea, et alkohol on kõrgvererõhutõve riksi tõstja.
  • 31 protsenti ei tea, et alkohol soodustab ja võimendab depressiooni.
  • 31 protsenti ei tea, et alkohol tekitab unehäireid.

«Mul pole probleemi!»

Inimeste muretus muudab murelikuks arstid ja teadlased, sest 45 protsenti alkoholi tarvitajatest ei pea piiramist vajalikuks, sest ei näe selleks põhjust ja 33 protsenti usub, et jutud alkoholi kahjulikkusest on liialdatud. 

Siiski – on ka inimesi, kes ohtu tervisele teadvustavad ja alkoholi tarvitavist vähendavad või sellest hoiduvad. Tavaliselt on neil tugev motiiv.

  • 54 protsenti on näinud hoiatavaid näiteid, mida alkohol võib teha.
  • 52 protsenti on märganud, et alkoholi tarvitamine mõjutab tegevusi negatiivselt.
  • 44 protsenti leiab, et alkoholi tarvitamine on raha raiskamine.

Mis on põhjus, miks juuakse?

  • Meeldiva tunde või lõõgastuse otsimine (44 protsenti);
  • Pidutsemine (33 protsenti);
  • Alkohol on osa toidukultuurist (21 protsenti);
  • Usk alkoholi kasulikkusesse (13 protsenti) – tõesti, on ka neid!
  • Soov unustada, masendust leevendada (11 protsenti);
  • Soov sobituda, sotsiaalne ärevus (8 protsenti).

Alkoholi tarvitamisest loobunud või seda oluliselt piiranud inimesed avastavad enamasti, et leidub ka tervislikke lõõgastajaid, pidutseda saab sama hästi joomata ning masendus, depressioon ja sotsiaalsed pinged annavad alkoholi mõjul järele vaid hetkeks, et siis palju raskemal kujul naasta. Võita on palju!

Andmed pärimevad tervise arengu instituudi korraldatud 2022 aasta uuringust «EHAAT» – elanike hoiakud ja arvamused alkoholitarviamisest. Valimisse kuulus 2059 isikut.

Keiu Paapsi, TAI teadur ja treener ning Anneli Sammel, uimastite ja sõltuvuste osakonna juhataja. Tahad klaasi tõsta, võta vett. Pole vaja mingit veidrat laste šampust või alkovaba veini. Ehkki jookide valik, kus kraade pole, kasvab jõudsalt.
Keiu Paapsi, TAI teadur ja treener ning Anneli Sammel, uimastite ja sõltuvuste osakonna juhataja. Tahad klaasi tõsta, võta vett. Pole vaja mingit veidrat laste šampust või alkovaba veini. Ehkki jookide valik, kus kraade pole, kasvab jõudsalt. Foto: Kristina Herodes

Võimendab vaimse tervise hädasid ja kahjustab aju

Vaimse tervise aktivist, arst ja psühhiaatria resident Ove Liis Mahhov kinnitab halastamatuid fakte alkoholi kohta: «Kui alkoholi pikka aega tarvitada, tõuseb vähi, eriti rinnavähi risk! Mainimata ei saa jätta ka mõju kudedele, millega alkohol otseselt kokku puutub – suureneb tõenäosus haigestuda suu- ja maovähki, kõrivähki, söögitoruvähki, soolevähki. Maks pingutab, et seda mürki kehast eemaldada ja saab ka oma jao – maksavähi riski tõusu.» Need pole tühjad sõnad, vaid meditsiiniliselt kinnitatud faktid. Vähiga on seos ka vaimsel tervisel, kuula sisukat saadet Ove Liis Mahhoviga!

Arstina teab Ove-Liis täpselt, et kõik linnalegendid sellest, et väike vein teeb ainult head, on sulaselge vale. «Ka väikeses koguses punane vein ei ole kasulik – tervisekahjud kaaluvad kasu kaugelt üle,» hoiatab arst. Eriti aktiivselt tuleks alkoholi hävitava mõju eest kaitsta noori. «Alla 25-aastasetele on alkohol eriti ohlik. See pärsib eesajukoore arengut, mitõttu hiljem tekivad inimesel probleemid enesekontrolli, planeerimise, enesejuhtimise ja meeldivate asjade edasilükkamisega.»

Aju kahjustamiseks piisab piskust. Kuid kuna need muutused toimuvad nii hiilivalt, siis vahel ei pane veinisõber tähelegi, et tema mälu pole enam see ja tujud kõiguvad üles-alla. «See on uuringutega näidatud, et ühest-kahest joogist päevas pikema ajal jooksul piisab, et tekiksid mõõdetavad ajustruktuuri muutused – aju kahjustub. Pikka aega kestev regulaarne tarvitamine on seotud kõrgema depressiooni, ärevushäirete, aga ka unehäirete riskiga. Vastupidiselt levinud arvamusele ei tee lonks alkoholi und heaks, vastupidi, rikub une kvaliteedi ja inimene puhkab vähem välja.» Tahad magusamat und – võta tassike taimeteed ja märkad vahet juba neljandal päeval.

Mis ma saan, kui ma ei joo?

Miks inimesed klaasi tõstavad? Sest see tundub mõnus. Ja ilma selleta näib, et jääd justkui ühe lõbu võrra vaesemaks. Reaalsus on siiski päris erinev näilisusest. «Alkohol kutsub ajus esile kiire dopamiini laksu,» selgitab Anneli Sammel. «Aga kahjuks see ei jää lakke, vaid tuleb alla ja langeb sügavamale, kui oli baastase. Sellega tuleb alkoholitarvitajal leppida – need laksud on aina madalamad ja sa vajad aina suuremat kogust selleks, et mõnusat tunnet saada. Teadlased kinnitavad, et stressihormoonide teke alkoholi tarvitamise vahelistel perioodidel on kõrgem, ärevustase tõuseb. Ja tekib isu ärevust kiirelt alla võtta.» Lahtiselgitatult käivitub nõiaring – alkohol annab kiire «tasu», vahepealne enesetunne muutub aga aina halvemaks ja halvemaks. Sellest nõiaringist aitaks välja alkoholipaus – märkad õige pea, et polegi seda pinget, mida klaasi uputada ja ilma vinetagi on elu päris tore.

Alkohol on salakaval aine, mis muudab inimese isiksust – kiire näiline lõdvestus võtab salakavalalt elu üle. «Sõprussuhted enam ei huvita, seks ei pruugi enam huvitada, töö jääb tagaplaanile. Iga asja kõrvale käib alkohol ja see mõjutab inimese olemist ja tema elukvaliteeti ka sel ajal, kui ta tegelikult on kaine,» hoiatab Anneli Sammel. 

Päris alguses on aga raske, sest kui aju on selle seose sisse harjutanud, tekivad ärajäämanähud. Kuid lohutav on teada, et esmane ebamugavus annab järele juba neljandal päeval – pea nii kaua vastu ja juba läheb kergemaks! Esialgu võib tunduda, et emotsionaalselt kaotad, aga õige pea pöördub ka see. Esimese asjana märkad – uni on kvaliteetsem, magad paremini välja. See annab kohe märku enesetundes – energiat on rohkem, mõte liikuvam, tuju parem. Naasevad uudishimu elu vastu, loovus ja entusiasm. Ja siis hakkab tulema suuri asju – pideva mürgitamise lõpetamisega annad rakkudele taas võimaluse uueneda, vananemine rakutasandil aeglustub. Üldine füüsiline tervis paraneb. Vaimse tervise mured ei käi enam üle pea ja kui kiireks lõõgastusvahendiks võtta kasutusele hoopis kallistamine või liikumine, märkad vaid mõne kuuga, et sinust on saanud varasemast palju tasakaalukam, selgem ja õnnelikum inimene!

Kas ka mina? Kui soovid teada, kui suured on sinu tarvitamisviisiga kaasnevad riskid, tee AUDITi test lehel alkoinfo.ee.

Kuula ära terve saade – saad teada:

  • Milline on ohutu alkoholikogus?
  • Millised on kõige uuemate uuringute kohaselt alkoholi ja vähi seosed? Jah, need faktid on õõvastavalt karmid!
  • Kui ma olen juba end klaasikesega harjutanud, kuidas pääseda?
  • Millised alternatiivid annavad tulemust ja kuidas neid rakendada?
  • Mis alkoholi mõjul kehas õieti toimub – teaduslikud faktid.
  • Kuidas käivitub sisemine vananemine?
  • Alkoholiga saad preemiaks jämeda nina, turses näo, kustunud silmad ja lillaka jume – miks just nii?
  • Miks «intelligentne tarvitamine», klaasike-paar õhtusöögi juurde on veel kõige salakavalam oht. 
  • Mis juhtub kehas, kui sa napsutamise lõpetad, kuidas end tunned ja mida konkreetselt võidad?

Milliseid mõtteid saade tekitas? Jaga oma arvamust ja seda, millest veel saadet soovid, olen väga tänulik. Kirjuta: kristina.herodes@postimees.ee. Sulle meeldis? Kõik «Naistejuttude» 356 osa leiad siit!

Ühine meiega Facebookis, Instagramis ja Spotifys ning iga laupäev kell 11 portaalis Postimees Naine. Peep Vainu ja tema erinevad rännakud leiad siit.

«Oma tuba, oma luba» – Eesti parim kodu-podcast. Põhitiim Madis Kartau, Triin Palmipuu ja Kristina Kostap kaadri taga. Külas Kristina Herodes.
«Oma tuba, oma luba» – Eesti parim kodu-podcast. Põhitiim Madis Kartau, Triin Palmipuu ja Kristina Kostap kaadri taga. Külas Kristina Herodes. Foto: Kristina Kostap

Oled Sa juba avastanud? Eesti parim kodu-podcast «Oma tuba, oma luba»! Sel korral räägime sääskedest – mis nende vastu aitab, mida võid niisama oma lõbuks peale määrida ja sääsed ei kergita kulmu ka. Ning mis on lausa ohtlik. Värskes osas teeb külalisena kaasa teie sõber Kristinka.

Kõik podcast'i «Oma tuba, oma luba» varasemad jaod leiad siit!

Hoia silm peal kodufännide kogunemispaigal Postimees Kodu – korralik inimene käib kodus iga päev!

Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles